Cum se manifesta alergia la acarieni?

Cum se manifesta alergia la acarieni? Cum se manifesta alergia la acarieni?

Ultima actualizare: 16 martie 2023

alergia-la-acarieni

In primul rand, este important sa constientizam ce este aceea o reactie alergica si ce sunt acarienii. Reactia alergica este acel raspuns pe care il da sistemul imunitar in situatia in care detecteaza o substanta sau un corp strain, adica asa – numitii „alergeni”. In acest caz, persoana respectiva se confrunta cu stranut, sau congestie nazala, poate sa apara inflamatie la nivelul ochilor, respiratie suieratoare, presiune toracica sau chiar astm. De asemenea, la nivelul pielii pot sa apara iritatii sau inflamatii.


Ce sunt acarienii?

Acarienii sunt niste microorganisme grupate in mai multe specii, care apar in orice locuinta si care pot sa provoace reactii alergice. Fiind atat de mici, nu pot fi observati cu ochiul liber; nu inteapa si nu musca, fiind inofensivi in mod normal. Cel mai adesea, acarienii traiesc in perne si in asternuturi, in covoare, in jucariile de plus sau in mobila tapitata. Sunt favorizati de temperaturi cuprinse intre 20 si 25 de grade Gelsius si de nivelurile ridicate de umiditate.

Daca aveti alergie la acarieni puteti sa va confruntati cu stranuturi si cu momente in care aveti senzatia ca ramaneti fara aer, fiind vorba despre o problema care poate sa ajunga sa va afecteze calitatea vietii. Pe langa faptul ca acarienii provoaca alergii oamenilor, aceste alergii pot sa fie declansate inclusiv de saliva si de excrementele acestor microorganisme. 

Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea membranelor mucoase, mai ales la nivelul sistemului respirator, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Astha -15 sirop. Acest produs este destinat atat adultilor cat si copiilor, avand in compozitie un amestec de 15 extracte de plante folosite in medicina traditionala indiana. Este un sirop recomandat in situatia persoanelor cu hiperreactivitate bronsica, sprijinind mentinerea sanatatii arborelui bronsic si buna functionare a sistemului imunitar.

Alergie la acarieni – factori de risc si cauze

Multe persoane ajung sa aiba alergie la acarieni, iar cauzele care duc la aparitia acestei probleme sunt diverse. Una dintre probleme poate sa fie reprezentata de faptul ca respectiva locuinta nu este aerisita suficient de des, insa este recomandat sa aveti grija si ca umiditatea sa nu depaseasca 50%. O alta cauza poate sa fie faptul ca se foloseste matura in locul aspiratorului, iar praful pluteste in aer si este inhalat. Alergie la acarieni poate sa apara si din cauza neigienizarii corespunzatoare a aparatului de aer conditionat sau pentru ca folositi perne cu pene in locul unora hipoalergenice.

Pentru a va ajuta sa ameliorati tusea uscata si tusea productiva, precum si infectiile de la nivelul cailor respiratorii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Astha -15 capsule. Acest produs este util persoanelor cu astm bronsic, celor cu tuse reziduala si celor cu wheezing recurent. Asta – 15 are in compozitie extracte naturale din plante care sprijina sanatatea sistemului imunitar, precum si a arborelui bronsic.

Alergie la acarieni – simptome, manifestari

Persoanele cu alergie la acarieni dezvolta rinita alergica perena, ceea ce inseamna ca vor resimti simptomele de-a lungul intregului an. Manifestarile sunt mai evidente in special noaptea si dimineata, pentru ca acarienii se afla atat in asternuturi cat si in perne si saltea. Atunci cand mucoasa cailor nazale se inflameaza, simptomele pot include secretii nazale si stranut, mancarime la nivelul ochilor si inrosirea acestora, lacrimare si congestie nazala. De asemenea, apar mancarimi in cerul gurii sau la nivelul nasului, tuse, durere si presiune in zona fetei. Simptomele astmului sunt mai severe in cazul persoanelor cu alergie la acarieni, acestea putandu-se confrunta cu durere in piept si dificultati respiratorii, probleme in timpul somnului, wheezing si accese de tuse.

Diagnosticul de alergie la acarieni

Diagnosticul de alergie la acarieni poate sa fie stabilit de catre un medic alergolog, iar pentru aceasta este nevoie de anumite investigatii. Specialistul va trebui sa examineze atat nasul cat si captuseala cailor nazale, dar poate sa fie nevoie si de un test alergologic de sange prin care sa se stabileasca daca exista o alergie si cat de severa este. Pentru a reusi sa identifice cu precizie care este alergia de care sufera pacientul, medicul poate sa recomande si un test alergologic cutanat.

Tratament pentru alergia la acarieni

Tratamentul pentru alergie la acarieni presupune in primul rand limitarea pe cat posibil a expunerii la aceste microorganisme. Avand in vedere ca indepartarea lor completa din locuinta este imposibila, medicul va poate recomanda anumite medicamente antialergice sau unele care sa va ajute sa tineti sub control simptomele. Antihistaminicele sunt utile pentru calmarea mancarililor provocate de alergie, a secretiilor nazale si a stranutului, corticosteroizii reduc inflamatia iar decongestionantele favorizeaza o respiratie mai usoara. O alta alternativa de tratament pentru alergie la acarieni o reprezinta imunoterapia, procedura care implica expunerea la doze mici de alergenic pana ce organismul se obisnuieste cu acesta.

Sfaturi pentru preventie

Alergia la acarieni poate sa fie prevenita daca tineti cont de anumite sfaturi. De exemplu, evitati sa purtati haine pe care le-ati depozitat pentru multa vreme daca nu le spalati inainte, evitati piesele de mobilier cu tapiterie si nu uitati sa curatati suficient de des si de corect covoarele din incaperi. Atunci cand spalati lenjeria de pat, asigurati-va ca este curatata la cel putin 55 de grade Celsius. Nu uitati ca incaperile trebuie sa fie aerisite in fiecare zi, in special acea incapere in care dormiti. Folsiti huse rezistente la acarieni pentru a acoperi salteaua, pilota si pernele. Ideal este sa stergeti praful in fiecare zi, folosind carpe umede, si nu uitati de locurile greu accesibile.