Sarbatorile se apropie cu pasi repezi si in curand v-ati putea numara printre multele persoane care se vor urca intr-un avion, tren sau masina pentru a petrece timp cu cei dragi.
Cu toate acestea, a fi in contact strans cu mai multe persoane intr-un spatiu inchis va poate expune la multi germeni inainte de a ajunge la destinatie, crescand riscul de a va imbolnavi.
Cu toate ca studiile recente au demonstrat ca probabilitatea de a contracta o gripa sau o raceala in avion sau in tren este de fapt mult mai mica decat se credea anterior, persoanele care folosesc mijloacele de transport in comun au un risc destul de mare pur si simplu din cauza faptului ca se afla in imediata apropiere a altor persoane potential bolnave.
In urma unui studiu s-a constatat ca pasagerii care stau la mai putin de un metru de o alta persoana care are gripa, au un risc de aproximativ 80% de a contracta virusul. Asta inseamna ca oricine sta cu doua locuri in fata, in spate sau in partile laterale se afla in “zona cu risc de infectie”.
Daca va dati seama ca va aflati in zona respectiva dupa ce v-ati asezat pe scaun si sunteti deja in timpul calatoriei, exista totusi cativa pasi pe care ii poti urma pentru a va proteja de imbolnavire.
Cum va protejati de raceala si gripa in timpul calatoriilor
Alegeti-va locul cu mare grija
Poate suna arbitrar, dar alegerea locului in avion sau in tren este esentiala daca incercati sa evitati raceala sau gripa. Scaunele de langa culoar par a fi adevarate focare de microbi, probabil din cauza ca oamenii se proptesc de partea de sus a scaunului in timp ce se deplaseaza pe culoar. Expertii sugereaza sa alegeti locurile de la fereastra, deoarece sunt cele mai indepartate de culoar.
Spalati-va pe maini si schimbati-va hainele dupa calatorie
Daca microbii care provoaca raceala, gripa sau alte afectiuni ajung pe maini in timpul calatoriei si va atingeti fata, riscul de infectare este mare.
Pentru ca, in medie, oamenii isi ating fata, nasul, gura si ochii de aproximativ 16 ori pe ora, cea mai buna modalitate de a evita contractarea germenilor este sa va spalati bine pe maini cu apa si sapun. In timp ce va spalati, luati-va 30 de secunde pentru a va curata intre degete si sub unghii, acestea fiind zonele in care se ascund germenii.
In plus, dupa ce ajungeti la destinatie, primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa va schimbati hainele si sa alegeti o tinuta noua.
De asemenea, optati pentru suplimente alimentare, cum ar fi Naturalis ViroProtect Rapid Quercetina, un produs care contine noua ingrediente active care, prin mecanisme specifice, sustin sistemele respirator si imunitar, intarind organismul in perioadele de slabire ale acestuia.
Mancati sanatos, faceti exercitii fizice si dormiti inainte de calatorie
Incepeti sa va intariti sistemul imunitar cu mancare sanatoasa, exercitii fizice si somn cu ceva timp inainte de a pleca in calatorie. Procesul de intarire a sistemului imunitar este unul continuu pe tot parcursul iernii si sezonului gripal.
Incepeti prin a consuma alimente care sunt cel mai aproape de starea lor cea mai pura pentru a obtine cei mai multi nutrienti si fibre - toate acestea ajuta la mentinerea puternica a sistemului imunitar.
Inainte de a pleca in vacanta, incepeti fiecare zi cu un mic dejun sanatos, format din fructe proaspete, sucuri sau smoothie-uri si legume. Acestea va pun in miscare metabolismul si va pregatesc pentru o noua zi.
Si, oricat de sanatos veti ajunge sa mancati pe parcursul zilei, gasiti-va timp si pentru a face cateva exercitii fizice. Miscarea nu numai ca va ajuta sa va energizati, ci va regenereaza corpul si il ajuta sa lupte impotriva bolilor. Pentru a evita sa amanati miscarea, faceti exercitii la prima ora dimineata.
De asemenea, este important sa dormiti bine si suficient inainte de calatorie. Este imperativ sa dormiti bine, deoarece somnul este momentul in care corpul se reface. Cu toate ca pentru unii reprezinta o adevarata provocare, faceti tot posibilul sa dormiti intre sase si opt ore.
In plus, Catena recomanda Naturalis Septocalmin Islandica, un supliment alimentar care protejeaza mucoasa orala si faringiana si care contribuie la buna functionare a sistemului imunitar.
Vaccinati-va impotriva gripei
Vaccinati-va impotriva gripei cu cel putin doua saptamani inainte de a pleca pentru a va proteja si a pentru reduce riscul de a raspandi virusul la altii. Vaccinul protejeaza impotriva celor mai frecvente tulpini ale virusului gripal.
Aflati mai multe despre locul in care urmeaza sa ajungeti
Inainte de a va face valiza, aflati care sunt ratele privind gripa si raceala in zona in care urmeaza sa calatoriti. In plus, este o idee buna sa aflati daca asigurarea de sanatate acopera ingrijirea medicala in locul unde veti calatori. In cele din urma, localizati spitalele din zona si alte locatii de ingrijire a sanatatii in cazul unei urgente medicale.
Verificati regulile locale privind COVID-19
Orasele si locurile au reguli si reglementari diferite in vigoare atunci cand vine vorba de calatorii si evitarea raspandirii COVID-19. Unele guverne va cer sa purtati masca, sa va testati si/sau sa intrati in carantina inainte si dupa calatorie. Verificarea regulilor aplicate la destinatie va va ajuta sa va pregatiti pentru calatorie si sa eliminati orice surprize neplacute.
In plus, pentru a sustine functionarea normala a sistemului respirator, puteti opta pentru Naturalis Septocalmin metilen, un supliment alimentar cu efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale (datorita uleiului esential de eucalipt).
Plecati in calatorie numai daca va simtiti bine
Specialistii recomanda sa amanati planurile de calatorie cu minimum 24 de ore dupa ce febra si toate celelalte simptome dispar (fara a utiliza medicamente pentru a reduce febra). Expertii de la Clinica Mayo recomanda sa ramaneti acasa daca banuiti ca aveti COVID-19 sau daca ati fost recent in contact cu o persoana care a fost testata pozitiv pentru COVID-19. Daca nu sunteti sigur, testati-va pentru COVID-19 cu una pana la trei zile inainte de calatorie.
Asigurati-va o trusa sanitara de calatorie
Lasati spatiu in bagajele de mana pentru medicamente pentru durere sau febra, sapun, servetele si un dezinfectant pe baza de alcool.
Aveti grija atunci cand mergeti la toaleta
La fel ca majoritatea spatiilor publice minuscule in care oamenii ating in mod constant lucrurile, toaletele din avioane sau trenuri sunt destul de murdare. Cel mai bun mod de a evita o astfel de problema? Acoperiti capacul de toaleta cu o folie protectoare si spalati-va pe maini cu propriul gel dezinfectant, in loc sa atingeti robinetele chiuvetei.
Nu atingeti fata cu mainile
Evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura. Acest lucru este deosebit de important atunci cand calatoriti in zone cu trafic intens.
In plus, va puteti proteja sistemul imunitar cu ajutorul produselor alternative, cum ar fi Naturalis ImunoSuport ULTRA, un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a imunitatii.
Beti multa apa
Apa potabila nu doar va mentine hidratat ci va ajuta sa va intariti sistemul imunitar, facand ca agentii patogeni ai racelii si gripei sa castige teren mult mai greu.
Consolidati-va sistemul imunitar cu vitamine
Desi inca nu exista dovezi concludente conform carora vitaminele pot impiedica instalarea racelii si gripei, multi specialisti sustin ca acestea imbunatatesc sistemul imunitar. Incercati sa luati vitamina C si/sau multivitamine cu vitamina D.
Purtati masca
Specialistii le recomanda tuturor persoanelor sa poarte o masca faciala atat in aeroport, cat si in avion sau tren. Incercati sa evitati sa atingeti exteriorul mastii, daca este posibil, si nu uitati sa va spalati pe maini inainte si dupa atingerea mastii.
Referinte:
https://weather.com/health/cold-flu/news/2020-01-02-how-protect-yourself-colds-flu-traveling
https://www.theraflu.com/prevention/healthy-ways-to-travel-during-flu-season/
https://www.healthline.com/health-news/avoiding-getting-sick-while-traveling-on-airplanes-during-the-holidays-with-these-health-hacks