Cum sa recunoasteti simptomele de Mpox (variola maimutei)

Cum sa recunoasteti simptomele de Mpox (variola maimutei) Cum sa recunoasteti simptomele de Mpox (variola maimutei)

Ultima actualizare: 9 octombrie 2024

variola-maimutei-sau-mpox-simptome-si-tratament

Mpox, sau variola maimutei (monkey pox, in lb. engleza), este o boala rara, dar potential grava, cauzata de un virus. Acest virus afecteaza de obicei rozatoarele, cum ar fi sobolanii sau soarecii, sau primatele, cum ar fi maimutele, dar poate aparea si la oameni.

Se intalneste mai ales in Africa, dar a inceput sa apara si in alte zone ale lumii, in general ca urmare a deplasarilor la nivel international, importului anumitor vietuitoare sau contactului strans cu animalele sau persoanele bolnave. Afectiunea provoaca simptome asemanatoare gripei, cum ar fi febra si frisoane, dar si o eruptie cutanata dureroasa, care poate sa persiste cateva saptamani si sa lase cicatrici.

In continuare, vom discuta mai pe larg despre caracteristicile si simptomele bolii, precum si despre modurile in care aceasta poate fi prevenita, astfel incat dumneavoastra si cei dragi sa evitati asemenea neplaceri.


Variola maimutei – generalitati

Variola maimutei este o infectie virala care initial a aparut in principal in Africa de Vest si Centrala. La fel ca in cazul virusului care provoaca variola comuna, si virusul mpox apartine genului Orthopoxvirus. Aceasta afectiune este considerata o zoonoza, deoarece se poate transmite de la animale la om. In Africa, oamenii contracteaza virusul de la rozatoare, iepuri si maimute, persoanele respective raspandind apoi boala la randul lor altor oameni.

Virusul mpox poate fi clasificat in doua grupe principale: Clade 1 si Clade 2. De obicei, boala cauzata de virusul grupei Clade 2 este mai blanda, mai putini oameni decedand din cauza acestei infectii prin comparatie cu cele cauzate de categoria Clade 1. In 2022, a aparut un focar global de infectii care implica o varianta de mpox din categoria Clade 2, si anume mpox 2b. A existat si un focar de mpox in Tarile de Jos, care a afectat in principal barbatii homosexuali.

Din 2023, au existat mai multe focare in Africa Centrala, care implica virusuri mpox din grupa Clade 1. Pe langa varianta mpox cunoscuta anterior ca 1a, s-a depistat si o noua varianta din categoria Clade 1, respectiv mpox 1b. Inca nu se stie insa daca aceasta varianta este mai contagioasa.

Variola maimutei – factori de risc

Oricine poate contracta aceasta infectie. In Africa, cele mai multe cazuri apar la copiii cu varsta sub 15 ani. In afara Africii, boala pare sa fie mai frecventa la barbatii care intretin relatii sexuale cu alti barbati, dar exista numeroase cazuri de imbolnaviri la persoane care nu se incadreaza in aceasta categorie.

Dupa cum spuneam, boala se raspandeste prin contactul cu un animal sau o persoana infectata.

Cand variola maimutei se transmite de la un animal la o persoana, imbolnavirea survine prin:

  • muscaturi sau zgarieturi;
  • consumul carnii de vanat gatite necorespunzator;
  • anumite produse, cum ar fi piei sau blanuri care proveneau de la animale infectate;
  • contactul direct cu fluidele corporale sau eruptiile cutanate ale animalelor bolnave.

Daca discutam in schimb despre raspandirea virusului de la o persoana la alta, atunci afectiunea apare in urmatoarele situatii:

  • contact direct cu eruptii cutanate, cruste sau fluide corporale ale unei persoane bolnave;
  • contact strans prelungit (mai mult de 4 ore) cu picaturile Fludge provenite de la o persoana infectata, sau prin contact sexual;
  • atingerea hainelor, lenjeriei de pat sau prosoapelor care au intrat in contact cu eruptiile cutanate sau fluidele corporale ale unei persoane infectate;
  • gravide infectate care i-au transmis virusul fatului.

Variola maimutei – simptome

Simptomele pot aparea in termen de pana la 17 zile de la expunere. Intervalul dintre momentul expunerii la virus si cel al aparitiei simptomelor se numeste perioada de incubatie.

Infectia dureaza 2-4 saptamani si se manifesta prin:

  • febra si frisoane;
  • eruptie cutanata;
  • ganglioni limfatici inflamati;
  • disconfort muscular si dureri de spate;
  • durere de cap;
  • stare de oboseala.

La aproximativ 1-4 zile dupa ce pacientul incepe sa aiba febra, apare o eruptie pe piele. In general, aceasta este prezenta mai intai pe fata, maini sau picioare, apoi se raspandeste si in alte parti ale corpului. In cazurile de mpox aparute in focarul din 2022, eruptia cutanata a inceput in schimb in zona genitala, gura sau gat. Eruptia trece prin mai multe etape, petele transformandu-se treptat in vezicule care se umplu cu puroi, formeaza crusta si apoi se desprind. Intregul proces poate dura intre 2 si 4 saptamani.

Pacientul este contagios din momentul in care apar simptomele si pana cand se vindeca eruptia cutanata si se desprind crustele.

Nu toti pacientii dezvolta insa toate aceste simptome. La unele persoane boala se manifesta astfel:

  • doar prin eruptie cutanata, fara alte simptome sau celelalte simptome apar mai tarziu;
  • simptome similare gripei, urmate apoi de eruptie cutanata, dar la unele persoane nu apar deloc eruptii pe corp;
  • eruptie cutanata raspandita pe suprafata mare, in timp ce unii oameni au doar cateva vezicule.

Puteti avea mpox si sa nu stiti. Chiar daca nu prezentati multe semne de infectie, puteti raspandi boala prin contact apropiat prelungit. Prin urmare, daca v-a aparut o eruptie cutanata sau observati simptome suspecte, adresati-va imediat medicului, chiar daca nu aveti certitudinea ca ati interactionat cu cineva care sa fi avut boala.

Variola maimutei – complicatii

Complicatiile infectiei pot include:

  • cicatrici severe pe fata, brate si picioare;
  • orbire;
  • alte infectii;
  • deces, in cazuri rare.

Variola maimutei – tratament

Mpox este de obicei o boala autolimitata, adica se amelioreaza si fara tratament. Dupa stabilirea diagnosticului, medicul va monitoriza starea pacientului si va incerca sa-i amelioreze simptomele si sa previna deshidratarea. La nevoie, se pot prescrie antibiotice pentru a trata infectiile bacteriene care pot aparea secundar.

Momentan, inca nu exista insa tratamente antivirale specifice pentru variola maimutei. Daca starea pacientului este grava, medicul poate prescrie medicamente antivirale precum cidofovir sau tecovirimat. Acestea sunt aprobate pentru a trata alte infectii virale (cum ar fi variola comuna), asa ca sunt necesare mai multe studii pentru a afla cat de eficiente sunt acestea in caz de mpox.

Tratamentul pentru majoritatea persoanelor cu variola maimutei are ca scop ameliorarea simptomelor. Ingrijirile pot consta in gestionarea leziunilor cauzate de eruptia cutanata, precum si consumul adecvat de lichide pentru a ajuta la prevenirea constipatiei si gestionarea disconfortului.

Daca aveti mpox, pana cand eruptia cutanata si crustele se vindeca, izolati-va acasa intr-o camera separata de restul membrilor familiei si de animalele de companie.

In unele cazuri, celor cativa pacienti al caror organism ar putea raspunde la vaccin li se poate administra imunoglobulina Vaccinia (IGV), care contine anticorpi de la persoane carora li s-a administrat vaccinul impotriva variolei.

Variola maimutei – prevenirea imbolnavirilor

Masuri pe care le puteti adopta pentru a preveni infectia sau raspandirea virusului mpox:

  • evitati contactul strans cu persoanele care au o eruptie cutanata ce pare a fi cauzata de variola maimutei;
  • evitati sa atingeti hainele, lenjeria de pat sau alte obiecte care au intract in contact cu un animal sau o persoana infectata;
  • izolati persoanele bonave de membrii sanatosi ai familiei;
  • spalati-va bine mainile cu apa si sapun dupa orice contact cu o persoana sau un animal infectat, iar ca alternativa puteti folosi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool;
  • evitati animalele care pot fi purtatoare ale virusului;
  • puteti lua in considerarea optiunea vaccinarii. Unele vaccinuri concepute impotriva variolei comune pot preveni si variola maimutei, si anume vaccinurile ACAM2000 si Jynneos. Aceste vaccinuri pot fi utile deoarece variola comuna si mpox sunt cauzate de virusi inruditi.

Specialistii pot sugera ca persoanele care au fost expuse la mpox sa se vaccineze. Se pot vaccina si cei care sunt expusi riscului de a intra in contact cu virusul prin prisma domeniului de activitate, cum ar fi cazul personalului sanitar.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22371-monkeypox

https://www.rivm.nl/en/mpox

https://www.nhs.uk/conditions/mpox/

https://health.ri.gov/diseases/infectious/?parm=167

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infectious-diseases/expert-answers/monkeypox-faq/faq-20533608