Cum sa recunoasteti semnele timpurii ale epuizarii si cum sa actionati preventiv

Cum sa recunoasteti semnele timpurii ale epuizarii si cum sa actionati preventiv Cum sa recunoasteti semnele timpurii ale epuizarii si cum sa actionati preventiv

Ultima actualizare: 12 martie 2024

simdromul-de-epuizare-semne-si-preventie

Sindromul burnout, denumit si sindromul epuizarii, este o stare de epuizare fizica, psihica si emotionala care elimina orice motiv de bucurie din viata pacientului. Apare in urma expunerii repetate la situatii stresante, cum ar fi munca indelungata sau ingrijirea unui membru bolnav al familiei. Chiar si stirile din domeniile politic, social sau economic pot contribui la epuizarea unui individ. De asemenea, setarea unor astepari ridicate in viata personala sau profesionala poate reprezenta o provocare coplesitoare pentru cei mai multi dintre noi.

In ciuda faptului ca a devenit o problema fecventa in zilele noastre, epuizarea poate fi greu de recunoscut. Poate si pentru ca manifestarile sindromului de burnout sunt variate. De la dureri musculare pana la visarea cu ochii deschisi, semnele asociate epuizarii pot fi deja prezente in viata noastra, fara ca noi sa ne dam seama.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Strescalm, un supliment alimentar care ajuta organismul in lupta cu stresul si restabilirea echilibrului functiilor fizice si psihice. Acesta are in compozitie ingrediente active, precum L-teanina, acid gama-aminobutiric (GABA), 5-HTP (L-5-hidroxitriptofan), extract de radacina de rhodiola, schisandra, vitamina B6 si acid folic (vitamina B9).  Datorita ingredientelor sale, contribuie la sustinerea starii de bine.

Cele mai frecvente manifestari ale sindromului de burnout

Recunoasterea semnelor asociate sindromului de burnout va poate ajuta sa luati masuri cu privire la imbunatatirea calitatii vietii. Chiar daca nu este vorba despre dumneavoastra, intr-o zi s-ar putea sa-i fiti de mare ajutor unui prieten sau coleg. In ciuda faptului ca este o problema tot mai frecventa in zilele noastre, burnoutul inca are manifestari evidente care sunt trecute cu vederea. Iata cateva dintre ele:

  • iritabilitate;
  • senzatia ca orice sarcina, oricat ar fi de mica, este coplesitoare, poate chiar imposibila;
  • rutina de ingrijire incepe sa fie omisa partial, in cele din urma ajungand sa fie chiar ignorata;
  • dorinta de a amana orice sarcina sau activitate, acasa sau la serviciu;
  • scaderea performantei functiei cognitive (probleme de memorie, concentrare, atentie etc.);
  • lipsa de motivatie in a realiza orice;
  • visarea cu ochii deschisi (spre exemplu, situatiile in care va imaginati ca lasati totul balta si va apucati de aranjamente florale sau facut produse de cofetarie, chiar daca nu stiti absolut nimic despre aceste domenii de activitate);
  • scaderea performantei la locul de munca insotita de anxietate cu privire la consecintele asociate acestei probleme.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu B complex, un supliment alimentar care contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos. Acesta contine magneziu si vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9 si B12). Forma farmaceutica de granulele orodispersabile ofera rapiditate si usurinta in administrare, produsul fiind adaptat ritmului alert al vietii moderne.

Identificarea la timp a manifestarilor asociate sindromului de burnout va poate ajuta sa luati masurile necesare pentru a va bucura de sanatate si de stare de bine.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Tonico Forte, un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, ce contine o compozitie de patru aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamine si asparagina) si vitamina B12. Aminoacizii sunt compusi chimici care intra in alcatuirea proteinelor, iar importanta lor deriva din faptul ca stau la baza structurii celulelor vii si participa la procesele metabolice esentiale din organism. Vitamina B12 contribuie la metabolismul energetic normal, la formarea normala a globulelor rosii, la functionarea normala a sistemului imunitar, la mentinerea sanatatii psihice si la ameliorarea oboselii.

Semne mai putin evidente ale epuizarii

Cand va ganditi la burnout probabil ca aveti in minte imaginea unei persoane care, la final de zi, se tranteste pe canapea, si nu mai are energie nici macar cat sa faca un dus si sa se imbrace in pijamale pentru a putea dormi confortabil in pat. De fapt, semnele epuizarii se pot suprapune cu cele ale depresiei si ale altor probleme de sanatate mintala. Sindromul de burnout are o varietate de manifestari cu un impact puternic asupra sanatatii si calitatii vietii. Daca nu sunt luate masuri, epuizarea duce la consecinte fizice, psihice si emotionale de durata, afectand deopotriva munca si viata personala. Descoperiti cateva dintre semnele mai putin evidente ale epuizarii.

Farmacistii Catena recomanda Benesio L-Arginina, un supliment alimentar care ofera organismului un aport adecvat de l-arginina obtinuta din sursa naturala prin proces de fermentatie. Sinteza L-argininei incepe in perioadele de suprasolicitare fizica si psihica. Starile de oboseala sunt insotite adesea de tulburari de somn, schimbari de dispozitie si probleme de concentrare. Uneori, respectarea unei alimentatii corecte si odihna adecvata nu sunt sunt suficiente pentru a elimina complet oboseala intensa si prelungita.

Viziune pesimista asupra vietii

Indivizii care se confrunta cu sindromul epuizarii, tind sa aiba o viziune critica, chiar pesimista asupra a tot ceea ce-i inconjoara. La locul de munca, asta poate presupune o atitudine ostila fata de colegi si chiar fata de clienti. In unele cazuri, aceasta viziune pesimista poate fi dusa la extrem, individul ajungand sa se intrebe daca viata merita intr-adevar sa fie traita.

Probleme cu somnul

Lipsa somnului duce la epuizare, iar epuizarea, la randul ei, afecteaza timpul necesar pentru a adormi si, implicit, calitatea somnului. Intr-un astfel de cerc vicios, capacitatea de a gandi poate fi alterata, iar acest lucru afecteaza atat viata personala, cat si cea profesionala.

Dureri de stomac si migrene

Surprinzator sau nu, in spatele durerilor de stomac si a migrenelor se poate afla… epuizarea! Dintr-un studiu publicat in Social Work, referitor la sindromul de burnout in randul asistentilor sociali, rezulta ca 9% dintre respondentii care resimteau epuizare au raportat dureri de cap si 10% dintre acestia au raportat probleme gastointestinale. Datorita unor cercetari anterioare, este deja bine cunoscut faptul ca simptomele asociate stomacului, cum ar fi balonarea, diareea, constipatia sau greata, tind sa se manifeste in prezenta stresului.

Slabirea sistemului imunitar

Epuizarea afecteaza profund sistemul imunitar. Individul care se confrunta cu sindromul de burnout poate avea, in timp, si alte probleme pe langa insomnie si migrene. Racelile frecvente, hipertensiunea arteriala si diabetul de tip 2 fac parte din consecintele epuizarii.

Cresterea in greutate

Stresul cronic, asociat epuizarii, creste nivelul de cortizol, ceea ce duce, mai departe, la un risc crescut de supraponderalitate si obezitate. Aceste afectiuni, la randul lor, cresc riscul altor boli, cum ar fi accidentul vascular cerebral, boli cardiovasculare si artrita. In acelasi timp, pacientii care se confrunta cu epuizarea tind sa adopte obiceiuri alimentare nesanatoase, un alt factor care contribuie la cresterea in greutate.

Dorinta de izolare

Oamenii care se confrunta cu sindromul de burnout simt ca nu sunt apreciati sau ca nimic din ceea ce fac nu conteaza cu adevarat. Prin urmare, au dorinta de a evita contactul cu prietenii si familia. In cele din urma, o astfel de manifestare poate afecta relatiile cu oamenii din jur. Specialistii considera ca socializarea poate ameliora stresul si poate contribui la stare de bine a unui individ.

Dureri musculare

Stresul face ca musculatura sa se incordeze. Organismul reactioneaza astfel tocmai pentru a proteja corpul de durere. In mod normal, daca nivelul de stres este redus, dispare si tensiunea musculara. Pe de alta parte, in prezenta stresului cronic, de care pacientul nu reuseste sa scape, disconforul persista. Cele mai frecvente locuri in care se simte durere musculara sunt umerii, gatul si spatele.

Modalitati prin care puteti preveni sindromul de epuizare

Din pacate, de multe ori, indivizii subestimeaza consecintele sindromului de epuizare. In cazuri extreme, burnoutul poate duce chiar la ganduri suicidare. De aceea, cunoasterea manifestarilor asociate sindromului de epuizare este deosebit de importanta. La fel de importanta este si preventia. In acest sens, specialistii fac recomandari usor de pus in practica. Pentru a preveni sau ameliora epuizarea, incercati pas cu pas sa puneti in practica urmatoarele lucruri:

  • stabiliti limite cand vine vorba despre serviciu (evitati sa lucrati peste program, in weekend sau in concediu) – veti reusi astfel sa stabiliti un echilibru intre viata personala si cea profesionala;
  • alocati timp exercitilor fizice (poate fi vorba despre un antrenament la sala, o plimbare pe jos au o tura cu bicicleta);
  • incercati sa practicati yoga sau meditatie;
  • incercati sa tineti un jurnal al emotiilor;
  • incetati sa va mai doriti ca totul sa fie perfect – in realitate, perfectionismul alimenteaza epuizarea;
  • abordati o alimentatie sanatoasa;
  • acordati timp pasiunilor (pictura, vizionare de filme, plimbare in natura, dans etc.)
  • nu va sfiiti sa apelati la ajutorul unui specialist.

 

Surse:
https://academic.oup.com/sw/article-abstract/56/3/258/1870802
https://www.livi.co.uk/your-health/7-early-signs-of-burnout/
https://www.healthline.com/health/mental-health/signs-burnout-and-how-to-stop-it
https://www.self.com/story/signs-of-burnout
https://www.verywellmind.com/stress-and-burnout-symptoms-and-causes-3144516