Cel mai important semn precoce al unei sarcini este sangerarea de implantare, care apare atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza la nivelul uterului. In acest moment, majoritatea femeilor insarcinate observa o sangerare vaginala usoara, care dureaza 2-3 zile. Specialistii considera ca sangerarea de implantare este absolut normala, insa atunci cand aceasta duce la pierderi masive de sange, stari febrile, dureri abdominale intense, poate ridica o problema de urgenta medicala. De mentionat este faptul ca sangerarea de implantare este diferita de sangerarea menstruala, si exista cateva semne care fac o distinctie clara intre cele doua.
Pentru ca implantarea sa aiba loc cu succes, este necesar ca uterul sa treaca printr-o serie majora de remodelari structurale si functionale. In esenta, hormoni precum estrogenul si progesteronul joaca un rol esential in medierea acestor modificari. Progesteronul, in special, este implicat in implantare, permitand uterului sa sustina dezvoltarea ulterioara a embrionului. Embrionul care s-a format timpuriu ajunge in cavitatea uterina in stadiul de morula, devenind blastocist (cu 32-256 de celule) inainte de implantare. Odata implantat, blastocistul va trece printr-o serie stricta de modificari de structura, cu acumularea de substante de rezerva in citoplasma.
Daca sunteti in cautarea unui test de sarcina care sa fie usor de folosit si care sa va ofere cat mai repede rezultatul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Clearblue test de sarcina cu detectare rapida. Acest produs garanteaza o acuratete de 99% si dispune de un design revolutionar, fiind fabricat in urma unei cercetari ample desfasurate cu participarea femeilor.
Ce este sangerarea de implantare?
Sangerarea de implantare nu afecteaza sarcina, ci, de fapt, confirma existenta acesteia. La 10-14 zile din momentul ultimului contact sexual neprotejat, care a avut drept urmare fecundarea ovulului de catre spermatozoid, embrionul rezultat se ataseaza de mucoasa uterina, unde odata cu trecerea timpului se va dezvolta si va fi hranit. Ca urmare a atasarii, se provoaca o sangerare minora, dar aceasta este absolut normala, nu necesita tratament si este mult mai putin dureroasa decat sangerarea menstruala. In general, aproximativ un sfert dintre femeile insarcinate acuza astfel de sangerari, care pot dura cateva zile, in lipsa altor simptome ingrijoratoare.
Implantarea ovulului la nivelul uterului consta in trei etape:
-
blastocistul ajunge la locul de implantare, situat la nivelul endometrului (apozitie);
-
celulele trofoblaste ale blastocistului se ataseaza de epiteliul endometrial (aderenta);
-
celulele trofoblaste traverseaza membrana bazala epiteliala a uterului, urmand sa invadeze stroma endometriala (invazie).
Sangerarea de implantare apare in etapa de invazie a implantarii ovulului fertilizat, cand acesta traverseaza membrana uterina si ajunge la nivelul stromei endometriale. Prin urmare, este chiar de dorit sa se intample acest lucru, in special la cuplurile care isi doresc foarte mult un copilas. Trebuie facuta o distinctie intre acest tip de sangerare si alte cauze ale sangerarii vaginale.
Pentru o protectie extrem de eficenta pentru momentul ciclului menstrual, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Always duo pack ultra day-night. Aceste absorbante igienice masoara doar 3 mimimetri, ceea ce asigura un plus de confort in timpul utilizarii. De asemenea, acest produs foloseste o tehnologie prin care mirosul este neutralizat, blocandu-l complet si nu doar mascandu-l.
Cum sa recunoasteti sangerarea de implantare?
In momentul implantarii, endometrul este mult mai gros si foarte bine vascularizat, iar aceste conditii sunt perfecte pentru „adapostirea” ovulului fertilizat. Sangerarea de implantare aparuta ca urmare a atasarii acestuia la nivelul uterului nu este obligatoriu sa apara la toate femeile, dar un procent de 25% afirma ca au trecut prin aceasta etapa. Fiind considerata o parte normala si inofensiva a sarcinii, nu este, de obicei, un motiv de ingrijorare.
Cu toate acestea, multe persoane pot confunda sangerarea de implantare cu perioada menstruala si, astfel, pot omite acest aspect al sarcinii. Uneori, sangerarea poate aparea chiar in momentul in care ar trebui sa apara menstruatia. Desi ziua in care apare este diferita, sangerarea datorata implantarii ar trebui sa apara la aproximativ 6 pana la 12 zile dupa fertilizarea ovulului, asadar dupa ultimul contact sexual neprotejat.
Exista cateva semne specifice care va pot ajuta sa recunoasteti sangerarea de implantare:
Cantitatea de sange eliminata
Sangerarea de implantare este, in mod normal, foarte usoara, extrem de redusa comparativ cu sangerarea menstruala. De cele mai multe ori, pe lenjerie intima se observa pete maro sau roz, care pot fi prezente si pe hartia igienica dupa folosirea acesteia. Sangerarea abundenta nu indica o sangerare de implantare, putand fi semnul unei alte probleme nediagnosticate.
Durata sangerarii de implantare
Sangerarea de implantare, spre deosebire de perioada menstruala, dureaza in jur de 2-3 zile, cu potentialul chiar de a fi unica, aparand fix in ziua implantarii. Prin urmare, unele femei observa pete de sange pe o perioada de cateva zile, iar alte femei sangereaza o singura data.
Aspectul sangelui
Sangele eliminat din cauza sangerarii de implantare este unul de culoare maro, maro inchis sau cu o tenta de roz. In mod obisnuit, acesta nu ar trebui sa fie atat de mult incat sa poata fi absorbit printr-un absorbant special. Sangerarea de implantare seamana mai mult cu fluxul unei secretii vaginale, decat cu fluxul menstrual. Daca sangele este rosu aprins sau contine cheaguri, foarte posibil este sa fie vorba de aparitia menstruatiei sau de o alta problema de natura medicala.
Frecventa scurgerilor
Sangerarea de implantare poate fi atat intermitenta, cat si in flux continuu, dar usor. Pe de alta parte, sangerarea cauzata de menstruatie este mai degraba intr-un flux complet, intr-o cantitate semnificativ mai mare.
Simptomele care pot insoti sangerarea de implantare
In mod frecvent, sangerarea de implantare este primul semn al unei sarcini. Dincolo de aceasta sangerare usoara, care dureaza 1-3 zile, uneori mai pot exista si alte simptome specifice:
-
senzatie de balonare;
-
greata;
-
durere de cap;
-
senzatie de oboseala;
-
dureri de spate localizate in partea inferioara;
-
crampe abdominale (dar mult mai usoare decat cele din timpul menstruatiei).
Alte cauze ale sangerarii vaginale, in afara menstruatiei si implantarii
In anumite situatii si afectiuni medicale, pot exista sangerari vaginale:
Momentul aparitiei
Momentul aparitiei este un alt indicator important al sangerarii de implantare. Pentru a ne putea da mai bine seama cand poate aparea aceasta, putem analiza un ciclu obisnuit de 28 de zile, in ceea ce priveste cronologia generala a ovulatiei, fertilizarii si implantarii:
-
ziua 1: prima zi a menstruatiei:
-
ziua 14: ovulatia are loc cu 14 zile inainte de urmatoarea menstruatie;
-
zilele 14-15: fertilizarea are loc, in mod obisnuit, chiar in ziua in care a avut loc ovulatia si la doar cateva ore dupa aceasta, sau la o zi dupa ovulatie;
-
zilele 20-24: are loc implantarea, de obicei la 7-10 zile dupa fertilizare, iar sangerarea poate dura cateva zile (2-3) sau o singura zi, este usoara si uneori chiar insesizabila.
Diferente semnificative intre sangerarea de implantare si cea menstruala
Exista multe diferente intre sangerarea de implantare si cea menstruala:
Sangerarea de implantare
|
Sangerarea menstruala
|
Dureaza 1-3 zile
|
Dureaza pana la o saptamana
|
Usoara, neregulata si nu contine cheaguri de sange
|
Sangerarea este abundenta la inceput, iar sangele poate contine cheaguri
|
Sangerarea se prezinta doar sub forma unor pete la nivelul lenjeriei intime, hartiei igienice folosite
|
Sangerarea necesita folosirea unui anumit numar de absorbante pe zi, fiind mai abundenta
|
Sange de culoare maro, maro inchis sau cu o oarecare nuanta de roz
|
Sange de culoare rosu aprins sau inchis
|
Crampe foarte usoare, uneori chiar inexistente, care apar la scurt timp dupa momentul implantarii
|
Crampe care apar cu 1-2 zile inainte de a incepe sangerarea, cu intensitati diferite de la o persoana la alta
|
Sangerarea de implantare nu ar trebui sa se manifeste prin simptome exacerbate, violente. Daca manifestati semne greu de gestionat, s-ar putea ca sangerarea sa se datoreze unui alt factor. Nu ezitati sa luati legatura cu medicul specialist, prezentandu-i simptomele si semnele acuzate.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5769129/
-
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24536-implantation-bleeding
-
https://americanpregnancy.org/pregnancy-symptoms/what-is-implantation-bleeding/
-
https://www.healthline.com/health/pregnancy/implantation-bleeding#overview
-
https://www.webmd.com/baby/implantation-bleeding-pregnancy