Cum sa recunoasteti petele hepatice (pete pe piele de la ficat)

Cum sa recunoasteti petele hepatice (pete pe piele de la ficat) Cum sa recunoasteti petele hepatice (pete pe piele de la ficat)

Ultima actualizare: 19 martie 2024

pete-pe-piele

Petele hepatice sunt pete mai inchise la culoare care apar pe piele. Dimensiunea lor variaza de la un sfert de centimetru pana la un centimetru. Ele apar adesea pe zonele pielii care sunt expuse la soare, cum ar fi fata, mainile sau bratele si sunt cunoscute in mod popular drept pete pe piele de la ficat.

Desi se numesc pete hepatice, aceste pete care apar pe piele nu au nicio legatura cu problemele la ficat, cu exceptia faptului ca au o culoare similara, care poate fi bruna pana la maro inchis. Petele hepatice mai poarta si alte denumiri, cum ar fi pete de batranete, pete solare si lentigine solare (lentigo solar).

Cine poate dezvolta pete pe piele de la ficat?

Petele hepatice sunt mai frecvente la adultii de peste 50 de ani. Cu toate acestea, oricine le poate avea. Riscul de a dezvolta „pete pe piele de la ficat” este mai mare in randul persoanelor care:

  • au pielea deschisa;
  • au antecedente de arsuri solare severe;
  • petrec mult timp la soare;
  • obisnuiesc sa mearga la solar pentru a se bronza.

Petele hepatice – de ce apar si cum le recunoasteti?

Petele pe piele sunt semne care apar de obicei in urma expunerii prelungite la soare. Cu toate ca sunt inofensive, unii oameni doresc sa le elimine din motive estetice. Aceste semne sunt plate si mai intunecate decat pielea din jur. Pot fi cafenii, maro sau negre si pot sa semene cu pistruii.

Ce cauzeaza petele de varsta sau "petele pe piele de la ficat"?

In general, „petele pe piele de la ficat” sunt provocate de expunerea la soare. Practic, supraproductia de melanina – un pigment al pielii, produs ca raspuns la expunerea la lumina UV – schimba culoarea pielii.

Petele hepatice apar de cele mai multe ori dupa varsta de 40 de ani, din cauza anilor petrecuti la soare. Cu toate acestea, chiar si persoanele tinere pot dezvolta pete pe piele daca s-au expus in mod constant la razele ultraviolete ale soarelui sau de la alte surse de lumina UV, cum ar fi solarele din saloanele de bronzare.

Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei.

Cum arata petele pe piele de la ficat

Aceste pete de pe piele sunt nedureroase si inofensive. Pot afecta toate tipurile de piele, insa sunt mai frecvente la adultii cu pielea de culoare deschisa. In cel mai multe cazuri, petele hepatice sunt:

  • plate si de forma ovala;
  • cafenii, maro sau maro inchis;
  • de marimea unui pistrui sau putin mai mari sau pot avea aproximativ 13 milimetri in diametru;
  • grupate una langa alta.

Petele pe piele indica de cele mai multe ori faptul ca pielea a fost expusa excesiv la razele solare. Pigmentarea este modalitatea pielii de a se proteja de daunele solare suplimentare.

Petele apar in cele mai multe cazuri in zonele expuse in mod frecvent la soare, cum ar fi:

  • fata,
  • fruntea,
  • dosul mainilor,
  • umerii,
  • antebratele.

Suplimentul alimentar Naturalis HepatoSuport, cu un amestec de extracte de armurariu si de anghinare, contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si sustinerea digestiei. Ingredientele bioactive care stau la baza formularii acestui supliment alimentar furnizeaza nutrienti esentiali necesari pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar.

Cum se pune diagnosticul de „pete pe piele de la ficat”

Un dermatolog poate identifica de obicei petele pe piele doar uitandu-se la ele. Multi oameni pot chiar sa le identifice singuri, mai ales daca s-au expus mult la soare de-a lungul timpului.

Deoarece tratamentul este diferit, este important sa distingeti petele pe piele de alte afectiuni cutanate. Petele inchise la culoare care isi schimba aspectul pot avea nevoie de ingrijiri medicale, deoarece pot sa nu fie niste simple pete pe piele, ci mai degraba semnul unei probleme mai grave de piele.

Discutati cu furnizorul de asistenta medicala daca observati o pata intunecata pe piele care:

  • are culoare neuniforma sau isi schimba culoarea;
  • creste in dimensiune;
  • are o margine neregulata.

Daca aveti pete inchise la culoare pe piele si va intrebati daca sunt pete solare sau altceva, cel mai bine este sa solicitati evaluarea unui dermatolog sau oncolog. Acesta poate face o biopsie pentru a vedea daca exista vreun semn de cancer de piele.

RILASTIL D-CLAR - Crema depigmentare zilnica este un tratament complex impotriva petelor pigmentare, cu efect de iluminare si uniformizare a tenului. Contracareaza multe forme de hiperpigmentare, cum ar fi petele solare, melasma, hiperpigmentarea cauzata de tratamentele medicamentoase sau post-inflamatorie (de exemplu, cauzata de acnee) si trateaza tenul tern si neuniform.

„Pete pe piele de la ficat” – remedii si tratament

De obicei, nu este nevoie de tratament pentru pete pe piele. Unii oameni prefera sa le reduca aspectul din motive cosmetice.

Petele pe piele pot fi tratate cu:

Lotiuni, creme sau geluri

Puteti folosi creme, lotiuni sau geluri fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta pentru a reda aspectul natural al pielii. Printre variantele recomandate se numara produsele care contin hidrochinona, corticosteroizi sau retinoizi.

RILASTIL D-CLAR Picaturi concentrate pentru depigmentare este un ser indicat ca tratament intensiv, de soc, pentru a contracara hipercromiile localizate. Formulat cu ingrediente active cu actiune antipete (Butyl Resorcinol, vitaminele C si PP obtinute prin tehnologii de calitate superioara, Tetrapeptide-30) si imbogatit cu AHA de fructe, favorizeaza eliminarea celulelor puternic pigmentate.

Peelinguri chimice

Acest tratament foloseste o solutie chimica pentru a indeparta in siguranta stratul exterior al pielii. Pentru a obtine rezultate maxime, dermatologul poate recomanda peelingurile chimice impreuna cu microdermabraziune sau crioterapie.

Crioterapie

Crioterapia implica inghetarea petelor de pe piele pentru a deteriora celulele producatoare de melanina. Crioterapia functioneaza rapid, insa poate fi neplacuta.

Dermabraziune

Dermatologul foloseste un agent de exfoliere, cum ar fi un dispozitiv sau un scrub, pentru a netezi petele de pe piele. Dermabraziunea este un proces de durata, asa ca rezultatele apar dupa o perioada mai indelungata. Un studiu a constatat ca petele de pe piele au disparut la doi din cinci pacienti care au urmat tratamentul de doua ori pe saptamana, timp de 16 saptamani.

Terapie cu laser

Laserele pot distruge celulele producatoare de melanina sau pot indeparta in siguranta stratul superior al pielii. Multi oameni au nevoie doar de una sau doua sedinte de terapie cu laser pentru a scapa de petele de pe piele.

„Pete pe piele de la ficat” – metode de prevenire

„Petele pe piele de la ficat” pot fi prevenite in multe cazuri. Specialistii recomanda utilizarea unei creme cu factor de protectie solara de minimum 30. In plus, aceasta trebuie sa fie rezistenta la apa si sa aiba protectie UVA si UVB. Aplicati crema cu protectie solara cu 15 minute inainte de a iesi in aer liber.

pete-pe-piele-crema-solara

De asemenea, pentru a preveni petele pe piele:

  • reaplicati crema de protectie solara la fiecare doua ore sau dupa ce ati transpirat sau ati iesit din apa;
  • protejati pielea purtand palarie, bluze cu maneca lunga, pantaloni lungi si ochelari de soare;
  • feriti-va de soare in intervalele orare ale zilei in care temperaturile sunt cele mai ridicate, de obicei intre 10:00 si 14:00;
  • folositi un balsam de buze cu SPF 30 sau mai mare;
  • purtati manusi cand mergeti cu bicicleta sau gradinariti pentru o perioada lunga la soare;
  • luati precautii suplimentare daca va expuneti in preajma apei, zapezii sau nisipului, deoarece aceste suprafete reflecta razele soarelui;
  • purtati haine cu un factor de protectie solara de 40-50.

Evitarea expunerii excesive la soare reduce, de asemenea, riscul de cancer de piele.

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21723-liver-spots

https://www.verywellhealth.com/liver-spots-7091272

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323287

Farmacistul Catena va recomanda: