Cum sa preveniti si sa tratati corect durerile de stomac in sarcina

Cum sa preveniti si sa tratati corect durerile de stomac in sarcina Cum sa preveniti si sa tratati corect durerile de stomac in sarcina

Ultima actualizare: 23 februarie 2024

Foarte multe femei se confrunta, de-a lungul celor trei trimestre, cu dureri de stomac in sarcina. Este important de stiut ca aceasta perioada implica schimbari hormonale majore, dar si anumite schimbari in ceea ce priveste anatomia corpului. De altfel, este absolut necesar ca organismul, in complexitatea sa, sa se adapteze nevoilor fatului in crestere. Astfel, este absolut firesc sa fie resimtit un anumit grad de durere si disconfort, uneori tradus si prin dureri de stomac in sarcina. De altfel, femeile insarcinate sunt predispuse si unor patologii strict specifice perioadei sarcinii, cum ar fi colestaza de sarcina, preeclampsia, placenta abruptio si avortul spontan.


De ce apar durerile de stomac in sarcina?

Cele mai multe dureri de stomac in sarcina se traduc prin senzatia de arsura gastrica, care sunt foarte frecvente si in randul populatiei generale. Cu toate acestea, o femeie este relativ mai usor predispusa sa se confrunte cu dureri de stomac in sarcina, sub forma de arsuri, intrucat aceasta perioada implica modificari biochimice si hormonale la nivelul organismului. Fatul in crestere are nevoie de spatiu pentru a se dezvolta, motiv pentru care va exista o anumita presiune asupra anumitor organe. In astfel de situatii, apare si durerea referita, multe dureri de stomac in sarcina fiind, de fapt, dureri cu origine in alte organe, care iradiaza spre abdomen si stomac:

  • Fluctuatiile hormonale: in timpul sarcinii, concentratiile hormonilor se modifica atat brusc, cat si progresiv. Implicit, fluctuatiile hormonale pot influenta si digestia, ceea ce duce foarte des la dureri de stomac in sarcina si simptome de dispepsie (balonare, indigestie, meteorism abdominal, greata);
  • In timpul sarcinii, sfincterul esofagian se relaxeaza. Studiile sustin ca nivelurile crescute de estrogen si progesteron stimuleaza refluxul gastroesofagian, ceea ce duce aparitia de dureri de stomac in sarcina si arsuri, ca urmare a refluarii continutului gastric spre esofag;
  • Uterul creste concomitent cu cresterea si dezvoltarea fatului, ceea ce inseamna ca progresiv va exercita presiune suplimentara asupra organelor abdominale si stomacului. Astfel, riscul de gastrita si dureri de stomac in sarcina (mai ales in trimestrul trei de sarcina, cand uterul ajunge la dimensiunea finala) este mult mai mare.

Acestea sunt principalele cauze, relativ normale si inofensive, care pot duce la aparitia senzatiei de dureri de stomac in sarcina. De retinut, in schimb, ca multe persoane au tendinta de a traduce durerea de la nivel abdominal drept durere de stomac. Este mult mai posibil ca astfel de dureri de stomac in sarcina sa fie, de fapt, dureri resimtite la nivelul abdomenului, sub diferite forme: crampe, senzatie de arsura, intepaturi si presiune excesiva. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate pe scurt cateva dintre principalele cauze de natura medicala care, alaturi de alte manifestari, ar putea duce si la aparitia de dureri de stomac in sarcina.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL STRETCH MARKS Crema prevenire si contracarare vergeturi X 200ml. Crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta, cu Aminoacizi esentiali, Complex de vitamine si Ulei din tarate de orez. Rilastil Stretch Marks este o linie completa care previne si reduce semnele atrofice (vergeturi) cauzate de pierderile de colagen si elastina in adolescenta, sarcina si/sau cauzate de schimbarile bruste de greutate.

Indigestia

Dupa cum s-a mentionat deja, in timpul sarcinii procesul de digestie este usor modificat. Acest lucru se datoreaza fluctuatiilor hormonale. Indigestia in aceasta perioada poate duce foarte usor la dureri de stomac in sarcina, alaturi de alte simptome cum ar fi:

  • Greata;
  • Meteorism abdominal;
  • Senzatie de plenitudine postprandiala;
  • Flatulenta.

In sinergie, aceste manifestari duc si la dureri de stomac in sarcina. Constipatia, care in aceeasi masura poate fi semn al indigestiei, este destul de frecventa in timpul sarcinii.

Cresterea si dezvoltarea uterului

Ca urmare a cresterii si dezvoltarii progresive a uterului, pot aparea dureri de stomac in sarcina. Acestea sunt firesti, intrucat, pentru a avea spatiu necesar cresterii, uterul impinge organele de la nivelul abdomenului. Prin urmare, pot aparea simptome de dispepsie si distensie abdominala, dureri de stomac in sarcina si reflux gastroesofagian.

Durerea de ligament rotund

O alta cauza pentru dureri de stomac in sarcina ar putea fi durerea de ligament rotund, care este de fapt obisnuita in randul femeilor insarcinate, destul de comuna. Se manifesta indeosebi in al doilea trimestru de sarcina, ca urmare a cresterii uterului si intinderii ligamentelor care il sustin. Aceste ligamente se subtiaza si, drept urmare, pot provoca dureri de stomac in sarcina. Durerea se resimte indeosebi la nivelul abdomenului inferior, bilateral, si pare sa aiba punctul de origine la nivelul pelvisului.

Placenta abruptio (abruptia placentara)

Aceasta patologie descrie fenomenul in care placenta, care in mod normal este in strans contact cu peretele intern al uterului, se desprinde prematur, inainte de nastere. Drept urmare, exista un risc major de complicatii pentru fat si, in unele cazuri, si pentru mama. Apare sangerare la nivel vaginal, durere cu debut brusc si senzatia unui uter sensibil, dureros.

Sarcina ectopica

Sarcina extrauterina poate duce, printre altele, la dureri de stomac in sarcina. Vorbim despre un astfel de fenomen in momentul in care ovulul se implanteaza in afara uterului (in mod obisnuit, la nivelul trompelor uterine). Reprezinta o urgenta medicala, intrucat prezinta un risc major de complicatii. Principalele simptome sunt sangerarile vaginale usoare si durere in zona pelvina.

Alte posibile cauze pentru dureri de stomac in sarcina

Etiologia acestui tip de dureri este multifactoriala, iar alte cauze de natura medicala care pot sa duca la aparitia lor sunt:

  • Avortul spontan;
  • Sarcina molara;
  • Diastaza simfizei pubiene;
  • Preeclampsia;
  • Nasterea prematura;
  • Contractiile Braxton-Hicks (contractiile false);
  • Apendicita;
  • Colelitiaza;
  • Pancreatita;
  • Infectiile tractului urinar;
  • Obstructia intestinala.

Deseori, multe dureri de stomac in sarcina sunt, de fapt, absolut firesti intr-o astfel de perioada.

Care este tratamentul recomandat pentru dureri de stomac in sarcina?

Tratamentul recomandat pentru dureri de stomac in sarcina variaza in functie de etiologie si, in esenta, trebuie sa urmeze indicatiile medicului specialist. In unele cazuri, ar putea fi vorba chiar de interventie chirurgicala de urgenta, cum ar fi sarcina ectopica. Uneori, poate fi recomandata schimbarea dietei, consumul de ceaiuri calmante (musetel, menta, lamaie), exercitiul fizic. Baia cu apa calduta poate ameliora durerea de stomac. Nu ar trebui sa existe ingrijorari atunci cand aceste dureri de stomac in sarcina sunt relativ usor de gestionat, au caracter tranzitoriu, nu sunt insotite de alte simptome (sangerarea vaginala periodica deseori indica o patologie medicala).

Dureri de stomac in sarcina – complicatii si riscuri asociate

Multe dureri de stomac in sarcina sunt normale, ca urmare a modificarilor hormonale si fizice. Cu toate acestea, durerile ar trebui sa nu fie permanente, ci resimtite sporadic, avand un caracter temporar. De asemenea, in cazul in care durerile nu sunt insotite de alte simptome, nu ar trebui sa existe motive serioase de ingrijorare. Complicatiile pot aparea in momentul in care durerile se datoreaza unor patologii subiacente, cum ar fi sarcina ectopica, avortul spontan, care pun in pericol viata viitoarei mamici si a fatului. Pierderea sarcinii reprezinta poate cel mai mare risc asociat durerilor aparute pe fondul existentei unor astfel de dureri de stomac in sarcina.

Dureri de stomac in sarcina – sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni aparitia durerilor de stomac in timpul sarcinii, se recomanda urmatoarele:

  • Evitarea mentinerii pozitiei ortostatice pentru perioade lungi de timp;
  • Adoptarea unei diete echilibrate, bogate in fibre vegetale, cu limitarea aportului de grasimi, carbohidrati rafinati, si integrarea meselor mici si regulate in rutina zilnica;
  • Practicarea de exercitii fizice de intensitate usoara;
  • Evitarea articolelor vestimentare mult prea stramte, care pun presiune asupra abdomenului;
  • Asigurarea unui nivel optim de hidratare reduce riscul de dureri de stomac in sarcina.

In cazul in care va confruntati cu dureri de stomac foarte severe, care nu se amelioreaza si sunt insotite si de alte simptome (sangerari vaginale), nu ezitati sa va adresati medicului specialist.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6371947/

https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/stomach-pain/

https://www.tommys.org/pregnancy-information/pregnancy-symptom-checker/stomach-abdominal-pain-or-cramps-pregnancy

https://www2.hse.ie/conditions/stomach-pain-cramps-pregnancy/

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/abdominal-pain-during-pregnancy/

 

 

Farmacistul Catena va recomanda: