Ochii joaca un rol important pentru sanatate. Din fericire, puteti lua mai multe masuri pentru a va asigura ca ochii sunt protejati si raman cat mai sanatosi.
Milioane de persoane se confrunta cu probleme oculare in fiecare an. Unele dintre acestea duc la pierderea permanenta a vederii (orbire), in timp ce altele pot fi corectate cu ajutorul lentilelor de contact sau al ochelarilor.
Specialistii estimeaza ca, intre anii 2010 si 2050, numarul persoanelor afectate de cele mai frecvente boli oculare – printre care degenerescenta maculara, cataracta, retinopatia diabetica si glaucomul – “se va dubla”.
Multi dintre oameni traiesc cu gandul ca, pe masura ce imbatranesc, vederea lor se va deteriora. Exista, insa, metode prin care va puteti imbunatati si proteja vederea si prin care puteti preveni multe dintre afectiunile care compromit sanatatea ochilor?
Raspunsul este da. Chiar si masurile preventive mici, cum ar fi purtarea ochelarilor de soare, consumul de verdeturi si efectuarea de examene oftalmologice regulate, va pot ajuta sa va protejati ochii si sa preveniti problemele de vedere mai tarziu in viata.
Cum sa va protejati ochii: sfaturi esentiale
In primul rand, este recomandat sa discutati cu medicul oftalmolog pentru a primi un plan personalizat pentru protejarea vederii. In plus, specialistii in oftalmologie recomanda urmatoarele lucruri:
Incercati sa fiti atenti la schimbarile de vedere
Semnele si simptomele care trebuie urmarite sunt:
-
aparitia brusca a vederii incetosate sau a vederii duble la unul sau ambii ochi
-
pierderea brusca sau treptata a vederii centrale
-
ingustarea sau reducerea brusca a campului vizual
-
aparitia unor pete oarbe, intunecate sau rosii in campul vizual
-
probleme de vedere atunci cand lumina este slaba
-
dureri oculare.
Daca observati oricare dintre aceste probleme, contactati imediat cel mai apropiat medic oftalmolog (optician, optometrist sau oftalmolog).
Odihniti-va ochii si clipiti des
Oamenii clipesc mai putin cand se privesc in ecrane, ceea ce poate duce la uscarea si iritarea ochilor. Expertii recomanda regula 20-20-20 pentru persoanele care isi petrec zilele de lucru in fata computerelor, tabletelor sau a altor ecrane. La fiecare 20 de minute, priviti un obiect aflat la 20 de picioare (aproximativ sase metri) distanta timp de 20 de secunde.
Aflati care este istoricul medical al familiei
Stiti daca aveti vreo ruda care sufera de diabet sau are antecedente de degenerescenta maculara, glaucom sau hipertensiune arteriala? Este esential sa aflati daca vreo ruda a fost diagnosticata cu aceste boli sau afectiuni, deoarece unele sunt ereditare, iar riscul de a dezvolta o tulburare de vedere este mare.
Folositi ochelari de protectie
Purtati ochelari de protectie atunci cand efectuati diverse activitati care pot afecta ochii, printre care lucrarile de imbunatatire a locuintei sau gradinarit. Ar trebui sa luati in considerare purtarea ochelarilor de protectie chiar si atunci cand faceti exercitii fizice in aer liber.
Assista Oftapic Advanced picaturi ochi sunt picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti.
Protejati-va ochi de razele ultraviolete (UV)
Purtati ochelari de vedere sau ochelari de soare care blocheaza in totalitate razele ultraviolete daunatoare ale soarelui atunci cand sunteti in aer liber in timpul zilei si chiar si cand este innorat.
Protejati-va vederea de lumina albastra
Lampile artificiale si ecranele dispozitivelor digitale genereaza o anumita cantitate de lumina albastra care poate fi daunatoare. Luati pauze regulate atunci cand folositi ecranul computerului si purtati lentile de protectie care reduc cantitatea de lumina albastra emisa de lampile si dispozitivele digitale moderne.
Mentineti o stare buna de sanatate
Alimentatia conteaza. De exemplu, antioxidantii pot reduce riscul de cataracta. Consumul de peste bogat in acizi grasi omega-3 poate reduce, de asemenea, riscul de degenerescenta maculara. Beti apa in mod regulat, deoarece ochii au nevoie de acest lichid vital pentru a produce lacrimi. Daca aveti ochii uscati, puteti aplica lacrimi artificiale.
Assista Oftapic Allergy picaturi ochi este o solutie oftalmica sterila.
Controlati-va nivelul zaharului din sange
S-ar putea sa nu para ca starea generala de sanatate v-ar putea afecta ochii, insa in unele cazuri, acest lucru este valabil. Cu toate acestea, persoanele care se confrunta cu diabet sau pre-diabet ar trebui sa-si mentina nivelul zaharului din sange sub control pentru a-si proteja vederea. Glicemia prea mare poate duce la probleme oculare – inclusiv orbire – daca nu este controlata strict. Potrivit specialistilor, pana la 90% dintre cazurile de pierdere a vederii asociata diabetului pot fi prevenite.
Evitati fumatul
Se stie ca fumatul poate creste riscul de a dezvolta boli oculare legate de varsta, cum ar fi cataracta si degenerescenta maculara.
Assista Oftapic Intensive picaturi ochi este o solutie oftalmica tampon cu acid hialuronic, hamamelis si ginkgo biloba.
Faceti sport in mod constant
Sportul este excelent pentru sanatatea generala, fiind in mod automat benefic si pentru sanatatea ochilor.
Aruncati produsele de machiaj vechi
Vechile perii pentru eyeliner, rimelul si fardurile de pleoape pot fi contaminate cu bacterii care pot provoca infectii oculare. Aruncati sau inlocuiti orice produse de machiaj care sunt mai vechi de patru luni. Ascutiti creioanele de ochi in mod regulat si nu aplicati creionul pe interiorul pleoapei. Daca ochii devin iritati, este important sa nu mai folositi machiajul pentru ochi pana cand dispare iritatia.
Referinte:
https://trueeye.com/10-tips-to-protect-your-vision/
https://www.hoyavision.com/for-spectacle-wearers/understanding-vision/blog/blogs/8-tips-for-protecting-your-eyes-and-keeping-them-healthy/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320626