Cum sa intretineti corect periuta de dinti?

Cum sa intretineti corect periuta de dinti? Cum sa intretineti corect periuta de dinti?

Ultima actualizare: 11 martie 2024

In rutina zilnica de igiena orala, periuta de dinti joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii gingiilor si a dintilor. Cu toate acestea, este adesea neglijata sau utilizata incorect, ceea ce poate duce la acumularea de bacterii si chiar la probleme de sanatate orala.

Ingrijirea corecta a periutei de dinti este la fel de importanta precum utilizarea ei in sine. De aceea, in acest articol, ne propunem sa va oferim un ghid detaliat despre cum sa intretineti corect periuta de dinti pentru a asigura o igiena orala optima si pentru a preveni problemele dentare neplacute. Vom explora metodele de curatare, de stocare si de inlocuire a periutei de dinti, impreuna cu alte sfaturi utile pentru mentinerea sanatatii orale pe termen lung.

Farmacistii Catena recomanda Foramen F-6 Maxi Soft, o periuta dinti cu peri moi, perfecti pentru o curatare eficienta si delicata a smaltului dentar si a gingiilor.

Cum sa curatati corect o periuta de dinti

Exista mai multe metode de dezinfectare a periutei de dinti intre utilizari. Unele sunt mai eficiente decat altele.

Clatiti-o cu apa fierbinte inainte si dupa fiecare utilizare

Metoda cea mai simpla si la indemana pentru a dezinfecta periuta de dinti este sa o clatiti cu apa fierbinte peste peri inainte si dupa fiecare utilizare. Aceasta elimina bacteriile care s-au putut acumula pe periuta in orele dintre periaje. De asemenea, elimina si bacteriile noi care s-au putut acumula dupa fiecare utilizare.

Pentru majoritatea oamenilor, apa curata si fierbinte este suficienta pentru a dezinfecta o periuta de dinti intre utilizari.

Inainte de a aplica pasta de dinti, clatiti usor periuta de dinti cu apa calda. Apa ar trebui sa fie suficient de fierbinte pentru a produce aburi. Dupa ce v-ati periat dintii si gura in mod corespunzator, clatiti periuta cu mai multa apa fierbinte.

Inmuiati-o in apa de gura antibacteriana

Daca o clatire cu apa fierbinte nu este suficienta pentru a va linisti, puteti inmuia periuta in apa de gura antibacteriana. Retineti ca acest lucru ar putea duce la o uzura mai rapida a periutei, deoarece aceste solutii contin de obicei ingrediente dure care pot deteriora peri.

Aceasta metoda implica lasarea periutei sa stea, cu capul in jos, intr-un pahar mic cu apa de gura timp de aproximativ 2 minute dupa fiecare periaj.

Trebuie sa fierbem periutele de dinti?

Nu este necesar sa fierbeti periutele de dinti pentru a le curata suficient de bine pentru a le folosi, iar manerul de plastic al majoritatii periutelor de dinti ar putea incepe sa se topeasca in apa clocotita. Daca totusi doriti sa folositi apa clocotita, incalziti apa intr-un ibric sau intr-un vas pe aragaz. Odata ce apa a clocotit, opriti caldura si inmuiati periuta de dinti pentru 30 de secunde sau mai mult.

Solutie pentru proteze

In plus fata de apa calda si apa de gura, puteti utiliza si solutie de curatare a protezelor pentru a dezinfecta periuta de dinti. Solutia de curatare a protezelor este compusa din ingrediente antimicrobiene care vizeaza bacteriile si placa care cresc in gura. Nu reutilizati solutia de curatare a protezelor pe care ati folosit-o deja pe protezele dumneavoastra. Dizolvati jumatate de comprimat de curatare intr-un pahar cu apa si inmuiati periuta in el timp de 90 de secunde pentru a o curata in plus.

Cum sa curatati capul unei periute de dinti electrice

In mare parte, puteti dezinfecta capul unei periute de dinti electrice in acelasi mod in care dezinfectati o periuta de dinti obisnuita. Asigurati-va ca deconectati capul periutei de baza electrica inainte de a pune altceva decat pasta de dinti si apa calda pe periuta.

Daca periuta de dinti electrica este de tipul care nu se desprinde de la baza, utilizati doar apa calda sau o scufundare rapida in apa de gura si depozitati-o intr-un loc curat si uscat.

Cum sa mentineti o periuta de dinti curata

Dupa ce periuta de dinti a fost dezinfectata, puteti lua masuri pentru a o mentine curata. Depozitarea corecta a periutei de dinti este probabil la fel de importanta ca si curatarea ei dupa utilizare. Depozitati-o in solutie de peroxid de hidrogen care este schimbata zilnic.

Un studiu din 2011 a aratat ca pastrarea periutei de dinti intr-un pahar mic cu peroxid de hidrogen este o modalitate economica de a mentine la minimum dezvoltarea bacteriilor. Schimbati peroxidul de hidrogen in fiecare zi inainte de a pune periuta de dinti, cu peri in jos, in pahar.

Evitati depozitarea periutelor de dinti una langa alta

Depozitarea mai multor periute de dinti impreuna intr-un pahar poate provoca contaminarea incrucisata a bacteriilor intre peri. Daca exista mai multe persoane in gospodarie, mentineti fiecare periuta de cativa centimetri distanta de celelalte.

Pastrati periuta de dinti cat mai departe posibil de toaleta

Atunci cand trageti apa la toaleta, materiile fecale se ridica in aer in ceea ce se numeste efectul „nor de toaleta”. Acest nor raspandeste bacterii nocive pe toate suprafetele din baia dumneavoastra, inclusiv pe periuta de dinti. Puteti preveni aceste bacterii sa va contamineze periuta de dinti depozitand-o intr-un dulap cu medicamente cu usa inchisa. Sau pur si simplu puteti tine periuta de dinti cat mai departe posibil de toaleta.

Foramen Sensitive Apa de gura fara alcool este formulata pentru a fi folosita in siguranta de persoanele care au dintii sensibili. Folosirea apei  de gura Sensitive reduce riscul de aparitie a cariilor si asigura o respiratie proaspata  prin eliminarea placii bacteriene.

Curatati husele si suporturile pentru periute de dinti

Bacteriile de pe periuta de dinti se pot transmite si pe orice husa si containere de stocare pe care le puteti folosi pentru a va tine periuta de dinti. Asigurati-va ca va curatati orice husa si containere de periute de dinti la fiecare 2 saptamani pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor nocive. Nu este necesar sa acoperiti periuta de dinti, dar daca alegeti sa o faceti, asigurati-va ca o lasati sa se usuce in aer in prealabil. Acoperirea unei periute de dinti umede poate duce la o crestere mai mare a bacteriilor pe peri.

Folositi un dozator de pasta de dinti

Atunci cand aplicati pasta de dinti pe periuta de dinti, exista intotdeauna sansa ca periuta si tubul de pasta de dinti sa intre in contact si sa transfere bacterii. Puteti folosi un dozator de pasta de dinti pentru a reduce acest risc de contaminare incrucisata.

Cand sa inlocuiti periuta de dinti

Uneori, cel mai bun mod de a va asigura ca utilizati o periuta de dinti curata este pur si simplu sa o inlocuiti. Ca regula generala, ar trebui sa inlocuiti periuta de dinti sau capul periutei de dinti la fiecare 3 pana la 4 luni. De asemenea, ar trebui sa aruncati periuta de dinti in urmatoarele circumstante:

Perii sunt uzati. Daca peritii par indoiti sau sfaramati, periuta dvs. nu poate curata dintii in mod eficient.

Cineva din gospodarie este bolnav. Daca dumneavoastra sau oricine din gospodaria dumneavoastra a avut o boala contagioasa, cum ar fi faringita streptococica sau gripa, continuarea utilizarii periutei de dinti poate raspandi infectia.

Ati impartit periuta de dinti. Daca altcineva a folosit periuta de dinti, nu puteti dezinfecta complet periuta. Flora gurii fiecaruia este unica, iar dumneavoastra nu ar trebui sa va frecati gura cu bacteriile de la altcineva.

Periuta de dinti poate adaposti bacterii din gura. Aceste bacterii se pot multiplica daca periuta de dinti nu este dezinfectata corect. Fara o dezinfectare adecvata, incercati sa va curatati gura cu o periuta de dinti murdara.

Curatarea periutei de dinti cu apa calda intre utilizari este probabil suficienta pentru ca majoritatea oamenilor sa simta ca periuta lor este suficient de dezinfectata.

Daca doriti sa duceti procesul mai departe, metodele simple de inmuiere cu apa de gura, peroxid de hidrogen sau solutie de curatare a protezelor vor face ca periuta sa fie dezinfectata.

Ingrijirea si stocarea adecvata a periutei de dinti sunt esentiale pentru sanatatea orala, la fel cum este inlocuirea regulata a periutei de dinti.

Surse:

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/how-to-clean-toothbrush#summary

https://www.webmd.com/oral-health/how-to-clean-toothbrush

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen F6 Maxi periuta cu peri de guma-568

    Foramen F6 Maxi periuta cu peri de guma-568

    Foramen F6 Maxi este o periuta de dinti cu peri de cauciuc, pentru masajul gingiilor, cu un design avansat ce ofera confort si eficacitate. Periuta este prevazuta cu un maner ergonomic ce permite un periaj…

  • 3 la pret de 2
    Foramen Sensitive apa de gura fara alcool 500 ml - 013

    Foramen Sensitive apa de gura fara alcool 500 ml - 013

    Foramen Sensitive Apa de gura fara alcool este formulata pentru a fi folosita in siguranta de persoanele care au dintii sensibili. Folosirea apei  de gura Sensitive reduce riscul de aparitie…