Cum sa gestionati corect vergeturile din zona abdominala

Cum sa gestionati corect vergeturile din zona abdominala Cum sa gestionati corect vergeturile din zona abdominala

Ultima actualizare: 30 mai 2024

Vergeturile din zona abdominala sunt o problema estetica comuna, care poate afecta pe oricine, indiferent de varsta sau gen. Aceste urme vizibile pe piele, care apar adesea ca urmare a sarcinii, schimbarilor rapide in greutate sau fluctuatiilor hormonale, sunt de fapt cicatrici dermice care apar atunci cand fibrele elastice ale pielii sunt intinse peste limitele lor. Desi complet inofensive din punct de vedere medical, vergeturile pot afecta increderea in sine si confortul cu propriul corp. Acest articol va explora diverse metode de gestionare și diminuare a aspectului vergeturilor abdominale, de la diverse tipuri de tratamente si schimbari ale stilului de viata pana la optiuni medicale mai avansate, oferindu-va o perspectiva detaliata si sfaturi practice pentru a va ajuta sa abordati aceasta problema estetica comuna.


Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt linii sau benzi vizibile pe piele, care apar atunci cand derma, stratul mijlociu al pielii, se întinde rapid dincolo de capacitatea sa de elasticitate. Acest fenomen cauzeaza ruperea fibrelor de colagen si elastina, elemente esențiale pentru mentinerea elasticitatii pielii. Initial, vergeturile pot aparea ca linii rosii sau violet, cunoscute ca vergeturi rosii, care sunt semne ale sangerarii subcutanate si inflamatiei. Pe masura ce timpul trece, acestea se decoloreaza si devin alb-argintii sau alb-perlat, transformandu-se in vergeturi albe.

Vergeturile apar de obice in urmatoarele zone:

  • zona abdominala;
  • coapse;
  • solduri;
  • sani;
  • membre superioare;
  • spate;
  • partea dorsala.

Atunci cand le atingeti, vergeturile se pot simti ca si cum aveti o mica incretitura pe piele. Uneori puteti simti mancarime sau durere usoara la nivelul acesteia. Este important sa stiti ca vergeturile nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Ca orice alte cicatrici, ele pot fi permanente, dar isi pot schimba aspectul in timp.

Ce cauze au vergeturile?

Vergeturile pot aparea din diverse motive, inclusiv fluctuații rapide in greutate, sarcina, pubertate sau schimbari hormonale. In sarcina, vergeturile apar ca urmare a intinderii abdomenului pentru a facilita dezvoltarea fatului. De asemenea, vergeturile pot aparea in urma unor acumulari bruste de kilograme in plus, cauzate de o scadere la fel de brusca in greutate. Nu in cele din urma, acestea pot aparea in urma folosirii cremelor, pastilelor sau lotiunilor cu corticosteroizi care diminueaza elasticitatea pielii.

Desi sunt mai frecvente la femei, barbații pot dezvolta, de asemenea, vergeturi. Atunci cand pielea se extinde sau se strange in mod rapid, elastinul si colagenul din piele sunt puternic afectate. Principalul rol al elastinei este sa ii permita pielii sa se intinda. Colagenul, pe de alta parte, este responsabil pentru a oferi structura, putere si suport pielii. Pe masura ce pielea incepe sa se vindece, vergeturile pot aparea in zonele in care elastina este afectata.

Farmacistii Catena recomanda crema pentru vergeturi Rilastil Stretch Marks, un tratament specific antivergeturi care, prin textura bogata si cremoasa, este potrivita pentru un masaj lung si pozitiv. Crema vergeturi contine un complex de aminoacizi, vitamine si ulei din tarate de ovaz care cresc elasticitatea pielii si lupta impotriva deteriorarii acesteia.

Cum sa tratati corect vergeturile din zona abdominala?

Tratarea vergeturilor de pe abdomen este o preocupare comuna. Persoanele cele mai expuse la aparitia lor sunt femeile, mai ales cele care au trecut printr-o sarcina sau au istoric in familie cu aceasta problema. De asemenea, vergeturile pot aparea in cazul persoanelor care au probleme de greutate, iau medicatie cu corticosteroide sau sufera de sindromul Marfan.

Din fericire, există mai multe metode eficiente pentru a le aborda si trata in mod corect. Pe de alta parte, este important sa intelegeti ca tratamentele pot imbunatati aspectul acestora, dar nu dispar complet. Prin urmarea unui tratament in faza incipienta a vergeturilor, aveti sanse sporite de a obtine rezultate eficiente. In cazul celor mai vechi, tratarea lor poate fi destul de provocatoare

Tratament cu laser

Tratamentul cu laser poate fi efectuat sub supravegherea unui specialist. Acesta foloseste lumina pulsata direct pe vergeturi. Cu ajutorul laserului, specialistul indeparteaza stratul superior al pielii, in mod foarte precis, si stimuleaza crearea unor noi fibre de colagen care contribuie la o piele mai fina.

Dupa acest tip de tratament, rezultatele sunt vizibile foarte rapid. Aspectul pielii se poate imbunatati in aproximativ un an, iar efectul poate dura pentru cativa ani. Efectele adverse ale acestui tip de tratament pot include aparitia unui mici umflaturi de culoare alba la nivelul pielii, hiperpigmentare sau hipopigmentare.

Dermabraziune

La fel ca si tratamentul cu laser, si acest tip de tratament se realizeaza de catre un specialist. Acesta foloseste un instrument special pentru a indeparta vergeturile de la nivelul pielii. Cu ajutorul acestui proces, conturul pielii va fi imbunatatit, iar rezultatele vor aparea sub forma unei pieli mai fine.

In general, dureaza aproximativ doua saptamani ca pielea sa se vindece. Este posibil sa observati primele rezultate in cateva saptamani sau luni de la inceperea procedurilor. Efectele adverse sunt asemanatoare cu cele din cazul tratamentului de laser si includ hiper si hipopigmentare, milia, pori dilatati sau umflaturi.

Tratament topice

Utilizarea unor creme, geluri sau uleiuri speciale pentru tratamentul vergeturilor poate fi, de asemenea, eficienta. Aceste produse pot contine ingrediente precum retinoizi, derivati din vitamina A, care ajuta la estomparea vergeturilor si la imbunatatirea aspectului pielii. Este important ca aceste tratamente sa fie aplicate in mod regulat si pe termen lung pentru a observa rezultatele dorite.

Pentru a putea avea primele rezultate vizibile, acest tip de tratament trebuie urmat tip de cel putin sase luni. Efectul lor este de a estompa aspectul vergeturilor existente si de a contribui la cresterea productiei de colagen. Pe de alta parte, aceste ingrediente pot produce si efecte adverse. Asadar, este important sa urmariti modul in care reactioneaza pielea atunci cand le folositi. Daca observati iritatii, insorirea pielii sau uscaciunea acesteia, atunci este recomandat sa opriti folosirea acestor produse.

In concluzie, vergeturile reprezinta o problema care poate afecta pe oricine, indiferent ca vorbim despre femei sau barbati. Desi sunt destul de comune, acestea va pot afecta din punct de vedere psihologic din cauza aspectului estetic. Pe termen lung, acestea nu reprezinta niciun risc pentru sanatate. Printre tratamentele pe care le puteti folosi pentru imbunatatirea aspectului lor se numara tratamentul cu laser, dermobraziunea, dar si tratamentul cu lotiuni tonice. De asemenea, puteti preveni aparitia lor prin mentinerea unei diete sanatoase, a exercitiilor fizice si hidratare corespunzatoare.

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/283651#takeaway

https://www.healthline.com/health/stretch-marks#prevention

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10785-stretch-marks#management-and-treatment

https://www.webmd.com/beauty/what-are-stretch-marks#1-6

https://www.aad.org/public/cosmetic/scars-stretch-marks/stretch-marks-why-appear

https://www.nhs.uk/conditions/stretch-marks/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stretch-marks/symptoms-causes/syc-20351139

 

Farmacistul Catena va recomanda: