Cum sa gestionati corect criza de ulcer gastric

Cum sa gestionati corect criza de ulcer gastric Cum sa gestionati corect criza de ulcer gastric

Ultima actualizare: 19 decembrie 2024

ulcer-gastric

Criza de ulcer gastric este o experienta foarte neplacuta, iar acest fapt il poate confirma orice pacient care a trecut macar o data prin asa ceva. Din aceasta cauza, criza de ulcer gastric constituie de cele mai multe ori principalul motiv care ii aduce pe pacienti la cabinetul medicului gastroenterolog, unde in urma unor investigatii specifice se stabileste diagnosticul si tratamentul de urmat.

Avand in vedere simptomele neplacute pe care le genereaza, dar si riscurile pe care le presupune ignorarea sa, ne-am propus sa va vorbim in acest articol despre criza de ulcer gastric si despre gestionarea unui astfel de episod, astfel incat sa ameliorati disconfortul si totodata sa preveniti in mod eficient complicatiile.


Ce cauzeaza criza de ulcer gastric

Este evident pentru toata lumea ca o criza de ulcer gastric face parte din tabloul simptomatic al ulcerului la stomac – o afectiune cu incidenta destul de crescuta, dat fiind faptul ca aproximativ 10% din populatie poate avea la un moment dat o astfel de problema. Boala este caracterizata prin aparitia unei rani in peretele stomacului, care initial este prezenta la nivelul mucoasei gastrice ce captuseste la interior acest perete. Daca nu este tratata corespunzator, aceasta rana se poate adanci, ajungand pana la membrana peretelui gastric, iar in formele cele mai grave ajungandu-se chiar la perforarea acestui perete.

Criza de ulcer gastric are la baza subtierea stratului de mucus ce protejeaza membrana stomacului impotriva actiunii acide a sucului gastric. Acesta incepe sa erodeze mucoasa gastrica, iar ulceratia astfel creata se adanceste si se extinde din cauza acidului.

In general, o astfel de leziune care determina mai devreme sau mai tarziu criza de ulcer gastric este cauzata fie de o infectie cu bacteria Helicobacter pylori, fie de administrarea in exces de antiinflamatoare nesteroidiene, care irita mucoasa gastrica. De asemenea, criza de ulcer gastric poate surveni la un moment dat si pe fondul stresului cronic, al unei alimentatii nesanatoase, in urma unui traumatism in zona abdominala sau pe fondul altor afectiuni digestive.

Cum se manifesta criza de ulcer gastric

Caracteristica definitorie pentru orice criza de ulcer gastric este durerea de stomac, localizata undeva intre baza sternului si zona ombilicala. O astfel de criza de ulcer gastric se declanseaza de obicei dupa masa si se explica prin secretia de acid gastric in stomac, necesar in procesul de digestie. Durerea de care am amintit se manifesta in mod diferit de la caz la caz, fie ca o arsura, fie ca o senzatie de apasare sau de gol profund in stomac. In unele cazuri, durerea poate migra si in zona superioara, „urcand” pe esofag pana aproape de gat.

Persoanele care parcurg o criza de ulcer gastric constata adesea ca durerea se atenueaza cand isi modifica pozitia, insa efectul este doar unul temporar, pentru ca ulterior senzatia dureroasa incepe sa se amplifice.

Pacientii cu criza de ulcer gastric pot sa mai simta si o senzatie de plenitudine la nivelul abdomenului, ca urmare a balonarii, iar din aceeasi cauza pot avea eructatii frecvente. Greata este un alt simptom frecvent, amplificata in prezenta unor alimente grase, iar uneori poate fi insotita de varsaturi. Acestea au un caracter acid, usor de recunoscut dupa gustul acru pe care il lasa in gura.

Pe masura ce rana din stomac se adanceste, pot aparea si sangerari in interiorul stomacului, caz in care criza de ulcer gastric se manifesta si prin varsaturi cu sange si prin melena, adica scaune cu sange digerat. In formele cele mai grave, o criza de ulcer gastric se poate caracteriza prin stari de lesin sau chiar prin pierderea constientei, pe fondul pierderii importante de sange.

Nu in ultimul rand, criza de ulcer gastric determina si reducerea apetitului, care duce la o scadere in greutate ce devine evidenta in decurs de cateva zile sau saptamani.

Simeticona reduce tensiunea superficiala a bulelor de gaz din intestine, favorizand astfel fuziunea si evacuarea respectivelor bule. Datorita acestui mecanism fizic de actiune, simeticona amelioreaza senzatia de plenitudine, balonare si eructatie. Simeticona nu se absoarbe in tractul gastrointestinal, asa ca forma acesteia ramane neschimbata in momentul excretiei.

Ce trebuie sa faceti pentru a controla criza de ulcer gastric

O criza de ulcer gastric ce apare in mod repetat constituie un semnal de alarma si un motiv intemeiat pentru a merge la un consult de specialitate. Daca diagnosticul este de ulcer gastric, iar boala nu a ajuns intr-un stadiu avansat, care sa necesite interventie chirurgicala, aceasta poate fi tinuta sub control cu ajutorul unui tratament specific, al dietei si al catorva mici modificari ale stilului de viata.

  • Tratamentul in ulcerul gastric

Tratamentul specific are ca scop principal reducerea aciditatii gastrice, atat pentru ameliorarea simptomelor asociate cu criza de ulcer gastric, cat mai ales pentru a menaja mucoasa afectata si a-i da posibilitatea sa se vindece. Exista mai multe tipuri de medicamente eficiente in acest sens, medicul gastroenterolog fiind singurul care poate recomanda varianta cea mai buna.

Astfel, tratamentul poate consta in administrarea de inhibitori ai pompei de protoni, ce reduc secretia acidului gastric, de antiacide care scad aciditatea sucului gastric sau de medicamente care formeaza o pelicula protectoare ce previne expunerea mucoasei gastrice la continutul acid din stomac.

De asemenea, in cazul in care ulceratia mucoasei e cauzata de o infectie cu Helicobacter pylori, tratamentul poate include si administrarea de antibiotice.

  • Dieta recomandata in ulcerul gastric

Si alimentatia se axeaza tot pe reducerea aciditatii din stomac, atat pentru a face criza de ulcer gastric mai usor de suportat, cat si pentru a facilita vindecarea mucoasei gastrice. In acest sens, ideea de baza este ca stomacul sa fie cat mai putin stimulat sa produca suc gastric, iar aciditatea acestuia sa fie neutralizata cu ajutorul unor alimente alcaline.

Astfel, dieta unui pacient cu ulcer gastric trebuie sa includa preponderent carne slaba fiarta, fripta sau gatita la cuptor (nicidecum prajita), piureuri, supe de legume sau legume la cuptor, lapte degresat, oua fierte, branza de vaci, cereale integrale, cartofi fierti sau copti, seminte de chia cu apa sau lapte degresat.

De cealalta parte, pe „lista neagra” sunt incluse alimentele cu o aciditate crescuta sau care stimuleaza secretia de suc gastric. In aceasta categorie intra prajelile, branzeturile fermentate, muraturile, fructele si legumele crude, alimentele picante sau bogat condimentate, sosurile cu multa grasime, mezelurile si semipreparatele congelate. In acelasi timp, nu se recomanda nici consumul de apa minerala si alte bauturi acidulate, alaturi de cafea, energizante, ceai negru si alte bauturi care contin cofeina.

  • Schimbari in stilul de viata

Fumatul este un important factor de risc ce favorizeaza aparitia ulcerului gastric, asa ca un astfel de diagnostic ar trebui sa fie un bun prilej pentru a renunta la acest viciu.

In ceea ce priveste programul meselor, pacientilor cu ulcer gastric li se recomanda sa manance de 5 ori pe zi, incluzand cele trei mese principale si doua gustari – una intre micul dejun si pranz, iar cealalta intre pranz si cina. Ideea este sa se consume cantitati mai mici la fiecare masa, astfel incat stomacul sa nu fie suprasolicitat.

Un alt aspect important este evitarea stresului, care poate avea o importanta influenta negativa asupra functionarii sistemului digestiv. In acest scop puteti acorda mai mult tip unor activitati care va fac placere, puteti face mai multa miscare pentru a stimula secretia de endorfine, numite si „hormonul fericirii”, sau puteti sa apelati la diferite tehnici de relaxare, cum ar fi masajul, exercitiile de respiratie, meditatia sau yoga.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Simeticona 240 mg x 30 caps.moi

    Assista Simeticona 240 mg X 30 capsule moi

    Cauzele balonarii Principala cauza a balonarii este perturbarea echilibrului in procesul natural de producere si eliminare a gazelor intestinale. Cand in tractul gastrointestinal se formeaza si se acumuleaza…