Cum sa evitati problemele cauzate de aerul conditionat

Cum sa evitati problemele cauzate de aerul conditionat Cum sa evitati problemele cauzate de aerul conditionat

Ultima actualizare: 19 iunie 2024

probleme-aer-conditionat

Cele mai frecvente probleme de sanatate pe care le provoaca aerul conditionat fac parte din categoria rinitelor, sinuzitelor, faringo-amigdalitelor si otitelor, racelii, chiar pneumoniei, laringitei, astmului, durerilor de cap de tip nevralgic, ale spatelui, gatului, durerilor intercostale. Si ochii pot fi afectati de aerul conditionat, aparand iritatii, inrosire, lacrimare. De asemenea, necuratarea filtrelor de aer la intervalele recomandate de producatorii aparatelor de aer conditionat poate contribui la raspandirea germenilor care provoaca infectii respiratorii.

Cum poate fi afectata sanatatea de aerul conditionat?

Aerul conditionat poate afecta starea de sanatate prin mai multe mecanisme: este un mediu bun de inmultire a microorganismelor si de raspandire rapida a acestora, in special in spatiile inchise. De asemenea, aparatele de aer conditionat emit mici particule, aerosoli, de origine organica (componente ale microorganismelor) sau anorganica, care au un important efect alergic.

Aerul conditionat poate declansa anumite efecte neplacute, chiar grave, asupra sanatatii anumitor persoane, si asta pentru ca temperaturile permanent scazute induse de aceste aparate reduc capacitatea de aparare a organismului si cresc astfel predispozitia spre infectii. Aerul rece si uscat produce uscarea si craparea straturilor superficiale ale mucoaselor, fapt care da nastere senzatiei de nas, gat, ochi uscate si dureroase, pentru ca, ulterior, ca o reactie de protectie, sa se produca o hipersecretie la nivelul acestor organe, cu lacrimare sau secretie nazala abundente.

 


Efectele aerului conditionat asupra sanatatii

V-ati confruntat vreodata cu stare de rau provocata de aerul conditionat? Stiti, acea senzatie de frig, nas infundat si slabiciune cauzate de statul in bataia aparatului de aer conditionat? Tot ce vreti sa faceti in aceste situatii pentru a va reveni este sa iesiti din casa, in soarele cald de vara. Aceasta problema este extrem de frecventa. Desi aerul conditionat ofera racoarea de care avem atata nevoie in zilele toride de vara, multi oameni se intreaba daca acesta face mai mult rau decat bine. Aparatele de aer conditionat nu provoaca direct afectiuni, insa pot interactiona cu mediul in care traim, crescand riscul de imbolnavire.

Aparatele de aer conditionat si aerul rece pe care il produc nu sunt daunatoare in mod inerent. Cu toate acestea, aparatele de aer conditionat pot gazdui bacterii, ciuperci, mucegai si virusuri care pot provoca afectiuni.

aer-coditionat-efecte-sanatate

Daca biroul sau casa reprezinta un teren propice pentru dezvoltarea mucegaiului si a bacteriilor sau un spatiu neaspirat in mod regulat, aparatele de aer conditionat n-o sa faca altceva decat sa circule alergenii care provoaca boli si care sunt deja prezenti in aceste spatii. Pe masura ce acesti alergeni sunt transportati prin aer, ei pot provoca nas infundat, dureri in gat si, in unele cazuri, dificultati de respiratie.

Daca nu sunt curatate si intretinute in mod corespunzator, aparatele de aer conditionat in sine pot fi locuri de proliferare a mucegaiului si a bacteriilor. Pe masura ce aerul este tras prin instalatia aparatului, se produce condens. Aceasta umiditate poate crea un mediu ideal in care bacteriile si mucegaiul se pot dezvolta.

O alta cauza a problemelor provocate de aerul conditionat este functionarea la o temperatura prea scazuta. In primul rand, in acest mediu se pot raspandi virusurile care provoaca raceala. Potrivit WebMD, aceste virusuri supravietuiesc cel mai bine in mediul cu umiditate scazuta si rece creat de un aparat de aer conditionat setat la o temperatura foarte redusa. Temperaturile foarte scazute provoaca, de asemenea, ingustarea arterelor de la nivelul pielii pentru a proteja corpul de pierderile de caldura. Acest lucru scade circulatia sanguina, inclusiv nivelul de celule albe din sange care protejeaza organismul impotriva virusurilor, facand organismul mai predispus la afectiuni. In cele din urma, mediile ultra-uscate provoaca evaporarea umiditatii din mucoasa nasului, facandu-l mai susceptibil la infectie.

Iata care sunt efectele secundare frecvente ale utilizarii aerului conditionat:

Probleme la nivelul pielii si ochilor

Aparatele de aer conditionat reduc umiditatea din aer printr-un proces numit condensare si evaporare. Dupa cum mentionam, setarea aerului conditionat la o temperatura foarte scazuta poate face ca aerul din incapere sa devina mai uscat din cauza reducerii umiditatii, ceea ce poate provoca uscarea pielii, prurit (mancarimi) la nivelul pielii si iritarea ochilor.

Probleme respiratorii

Aerul rece pulverizat de aparatele de aer conditionat poate provoca diverse probleme respiratorii, cum ar fi congestie, gat uscat si tuse, in special in cazul persoanelor care se confrunta cu astm sau alergii. Caile respiratorii ale unor astfel de persoane pot deveni mai susceptibile la infectii.

aer-conditionat-probleme-respiratorii

Dureri de cap

Aerul conditionat poate provoca ocazional dureri de cap din cauza expunerii la aer rece, aer uscat, fluctuatii de temperatura, calitate proasta a aerului si somn perturbat. Aceste probleme pot duce, de asemenea, la oboseala si somnolenta in timpul zilei.

Deshidratare

Deoarece aparatele de aer conditionat elimina umiditatea din aer, aerul uscat rezultat poate accelera evaporarea umiditatii din corp, iar acest lucru poate provoca deshidratare. Prin urmare, petrecerea timpului pentru perioade lungi in medii cu aer conditionat poate provoca o deshidratare usoara.

Agravarea problemelor existente

Utilizarea prelungita a aerului conditionat sau utilizarea acestuia la temperaturi foarte scazute poate agrava afectiunile preexistente, cum ar fi artrita, eczema, psoriazisul sau sinuzita.

Raspandirea contaminantilor din aer

Curatarea constanta a aparatului de aer conditionat poate preveni dezvoltarea bacteriilor si mucegaiului. Aerul de proasta calitate poate face ca acesti contaminanti din aer sa declanseze infectii si reactii alergice.

Toleranta redusa la caldura

Daca deveniti excesiv de dependenti de aerul conditionat, capacitatea naturala a corpului de a tolera caldura si umiditatea poate scadea. Din aceasta cauza, va puteti confrunta cu disconfort si dificultati de adaptare la mediile fara aer conditionat.

Cum puteti preveni problemele cauzate de aerul conditionat

Daca sunt respectate anumite reguli, folosirea aerului conditionat poate decurge fara repercusiuni asupra sanatatii. Ideal ar fi ca aceste aparate sa nu fie lasate sa functioneze toata ziua si sa nu sufle in mod direct catre noi. Contactul direct cu jetul de aer poate fi evitat prin montarea instalatiei de aer conditionat astfel incat sa nu actioneze direct spre extremitatea cefalica si coloana vertebrala. Astfel, cu cat aerul parcurge o distanta mai mare si isi schimba de cateva ori directia, cu atat este mai bine, acesta pierzandu-si capacitatea de a produce acea senzatie de curent.

aer-conditionat-prevenire-probleme

De aceea, la serviciu, aparatul de aer conditionat trebuie situat la 6-9 metri de birouri si orientat astfel incat fluxul sa nu fie direct spre persoane. Unitatea trebuie setata la o temperatura cu maximum 5-7 grade mai mica decat cea de afara. In locuinte, este bine ca aparatul sa fie montat in hol pentru a raci indirect camerele. Cei mai protejati de aerul conditionat ar trebui sa fie copiii, deoarece organismul lor are o putere de adaptare mai mica decat cea a adultilor. Mare atentie si la aerul conditionat din masina: indicat este sa inlocuiti filtrele la sase luni, maximum la un an de zile. La fel de important este ca aceste filtre sa fie curatate la 2-3 luni.

Nu trebuie ignorat insa faptul ca problemele de sanatate apar si din cauza microorganismelor care se strang in aparat. Daca filtrele de aer ale aparatului sunt necuratate corespunzator, germenii prezenti aici pot cauza conjunctivite virale, iar daca sunt inhalati, pot provoca rinite alergice sau astm.

Cum se curata aerul conditionat?

Pentru a incepe igienizarea filtrului de aer conditionat, este nevoie sa scoateti, in primul rand, aparatul din priza. In prima faza, curatati unitatea interna, deoarece este expusa la umiditatea din locuinta si poate dezvolta mucegai. Stergeti-o cu o laveta umeda, iar apoi lasati-o sa se usuce.

Apoi, utilizati o carpa umeda pentru a sterge de praf masca unitatii externe.

Indepartati praful de pe filtrele si prefiltrele mecanice. Rabatati masca aparatului si trageti filtrele in jos pana cand observati ca acestea s-au desprins complet. Pentru a curata filtrele, este recomandat sa folositi o solutie antimucegai care anihileaza bacteriile si ciupercile.

 

 

 

Referinte:

https://mooreheating.com/air-conditioning-can-make-you-sick-heres-how-to-avoid-it/

https://www.croma.com/unboxed/how-to-protect-yourself-from-the-side-effects-of-acs