Cum sa controlati si sa reduceti pofta de dulce? Sfaturi de ajutor

Cum sa controlati si sa reduceti pofta de dulce? Sfaturi de ajutor Cum sa controlati si sa reduceti pofta de dulce? Sfaturi de ajutor

Ultima actualizare: 31 ianuarie 2024

Pofta de dulce este una dintre cauzele acumularii de kilograme in plus si totodata constituie un adevarat obstacol in calea eforturilor depuse pentru a slabi sau a va mentine la o greutate optima. Tot pe seama poftei de dulce poate fi pusa si aparitia unor afectiuni precum diabetul si alte boli datorate excesului ponderal.

Asadar, sunt suficiente motive pentru a tine sub control si a diminua semnificativ pofta de dulce, iar prin intermediul materialului de fata ne-am propus sa va dam o mana de ajutor in acest sens.


Cum se explica pofta de dulce?

Trebuie sa precizam pentru inceput ca pofta de dulce este o senzatie perfect normala, ale carei explicatii se gasesc in bagajul genetic precum si in raspunsul pe care organismul il da in urma consumului de dulciuri. Pentru marea majoritatea oamenilor, gustul dulce este unul placut, pentru ca determina o serie de reactii in organism, care induc o stare de bine. Mai exact, dulciurile contin carbohidrati, care determina cresterea nivelului de glucoza, asociata cu o crestere brusca a nivelului de energie. Totodata, stimuleaza secretia de dopamina si serotonina – doi neurotransmitatori ce induc o stare de bine si de satisfactie. Consumul de dulciuri este asociat de creier cu aceste stari placute si astfel apare pofta de dulce, perceputa ca  o necesitate pentru a va simti bine.

Pofta de dulce este stimulata si de anumite stari emotionale precum stresul sau depresia, precum si de unele carente nutritionale. O alta explicatie sta in comportamentul fiecaruia dintre noi, pofta de dulce fiind mai intensa in cazul celor care obisnuiesc sa se recompenseze cu dulciuri la finalul unor activitati solicitante sau pentru a sarbatori diferite evenimente.

Farmacistii Catena recomanda KiloSlim Gold, un supliment alimentar pe baza de Glucomannan 100, extract de mare puritate obţinut din pudra de radacina de Konjac (Amorphophallus konjac). Glucomananul este o fibra naturala alimentara, cu putere mare de ingrosare, care nu poate fi asimilata si care nu conţine calorii.

Exista unele indicii ca pofta de dulce ar putea fi influentata si de existenta sau absenta unei gene, insa studiile efectuate pana acum s-au limitat la soarecii de laborator, asa ca rezultatele nu pot fi considerate foarte concludente si in cazul oamenilor.

Sfaturi de ajutor pentru a controla pofta de dulce

Pofta de dulce nu ar fi o problema daca alimentele din aceasta gama nu ar avea un aport caloric ridicat si un aport nutritional scazut. Cu alte cuvinte, dulciurile contin doar „calorii goale” care, in afara de acel boost de energie si de starea temporara de bine despre care am amintit, nu aduc niciun beneficiu pentru sanatate. Din contra, contribuie la aparitia excesului ponderal si la cresterea glicemiei cu toate consecintele negative ce rezulta de aici.

Din acest motiv, pofta de dulce trebuie tinuta sub control, iar in cele ce urmeaza va aratam cum trebuie sa procedati.

Reduceti cantitatea de dulciuri

Pofta de dulce este foarte greu de suprimat brusc, iar din acest motiv se recomanda o reducere treptata a cantitatii de dulciuri consumate. De exemplu, de la o ciocolata pe zi puteti reduce portia la trei sferturi, apoi la jumatate, ajungand in final la 2-3 patratele pe zi. In acest mod veti ajunge sa satisfaceti cu mai putin pofta de dulce, reducand astfel aportul caloric.

Farmacistii Catena recomanda ApetitSlim de la Naturalis, un supliment alimentar care ajuta la pierderea in greutate. Acesta contine extracte din plante (Ceai-verde, Garcinia cambogia), vitamine (B6) si minerale (Zn, Cr).

Combinati cu alimente sanatoase

Pofta de dulce poate fi usor „pacalita” cu ajutorul unor combinatii alimentare care ofera acel gust placut dupa care tanjeste creierul, inlocuind o parte din calorii cu mai putine calorii. Astfel, cand pofta de dulce incepe sa va dea ghes, o puteti satisface adaugand o lingurita de miere sau chiar zahar intr-un bol cu capsune sau visine, ori punand cateva picaturi de sos de ciocolata peste o banana taiata rondele.

Beti multa apa

De multe ori, pofta de dulce apare sau devine mai pregnanta in conditiile deshidratarii. Pentru a evita astfel de situatii este de preferat sa tineti cont de acea recomandare care se refera la consumul a cel putin doi litri de apa pe zi. Nu asteptati sa vi se faca sete, ci beti cantitati mici la intervale regulate, iar in acest mod puteti tine mai bine sub control si pofta de dulce. De asemenea, atunci cand apare, nu va grabiti sa o satisfaceti, ci beti mai intai 2-3 pahare cu apa. S-ar putea sa aveti surpriza ca pofta de dulce sa dispara sau cel putin sa scada in intensitate.

Respectati un program de mese

Daca obisnuiti sa consumati in mod frecvent dulciuri, senzatia de foame poate fi inlocuita cu pofta de dulce. De aceea, nu putine sunt cazurile in care foamea e potolita cu ceva dulce, insa dupa cum am precizat, aportul nutritional este unul nesemnificativ. Un program fix al meselor principale respectat cu strictete zi de zi obisnuieste organismul sa fie hranit la intervale regulate si astfel nu mai apare senzatia de foame intre mese, care poate sa constituie un pretext pentru a mai gusta ceva dulce.

Naturalis AquaSlim este un supliment alimentar, care, datorita combinatiei de zinc, crom si a celor 9 extracte din plante, are o actiune complexa, ajutand la pierderea in greutate, la detoxifiere si la eliminarea excesului de apa din organism.

Nu va faceti provizii de dulciuri

Este nerecomandat sa aveti dulciuri in casa, pentru ca astfel apare mai des tentatia de a le savura. In lipsa unui „stoc” mereu la dispozitie, pofta de dulciuri nu mai este atat de intensa iar uneori poate sa nu mai apara, mai ales daca ati mancat suficient si ati baut apa. Daca totusi se intampla, incercati sa o potoliti cu niste fructe sau cu un ceai indulcit cu o lingurita de miere.

Odihniti-va suficient

Noptile pierdute sau mersul la culcare la ore tarzii pot stimula pofta de dulce si in egala masura pofta de alimente bogate in grasimi. Explicatia sta in faptul ca astfel se deregleaza ciclul circadian care controleaza starea de somn si starea veghe, ceea ce face ca organismul sa simta nevoia urgenta de resurse energetice. La finalul zilei aceste resurse sunt pe sfarsite si de aceea este nevoie de 7-8 ore de somn, timp in care sa se refaca. In lipsa somnului, organismul consuma in continuare in energie si de aici acea nevoie imperioasa de a manca dulciuri sau grasimi, care contin carbohidrati ce furnizeaza glucoza transformata in energie la nivelul celulelor.

Asadar, un numar insuficient de ore de somn poate spori pofta de dulce si nevoia de a manca mai des.

In final trebuie sa mai retineti ca nu este nimic gresit sa mancati din cand in cand ceva dulce, insa in cantitati reduse, doar pentru a va potoli pofta. Daca o faceti, alegeti produse de calitate superioara, care contin indulcitori naturali, fara aditivi precum colorantii sau aromatizantii alimentari.