Stopul cardio-respirator survine atunci cand inima inceteaza sa mai bata si odata cu ea se opreste si functia respiratorie. De cele mai multe ori, stopul cardio-respirator se produce pe fondul unor afectiuni preexistente sau al unor accidente, insa au existat si cazuri de persoane perfect sanatoase care au trecut printr-o astfel de situatie, aparent fara vreo cauza determinanta.
Mai trebuie precizat ca stopul cardio-respirator reprezinta la ora actuala principala cauza de mortalitate la nivel mondial, insa acordarea primului ajutor poate salva viata unei persoane ajunse intr-un astfel de moment critic.
Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea sistemului cardiovascular, farmacistii catena va recomanda sa folositi Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3. Acest produs contribuie la functia normala a inimii si la producerea energiei celulare, precum si la protejarea celulelor de stresul oxidativ. De asemenea, este un produs util pentru momentele cu stari de oboseala si favorizeaza combaterea proceselor de imbatranire prematura.
Stop cardio-respirator: cum acordati primul ajutor?
Trebuie precizat de la bun inceput ca timpul este esential in acordarea primului ajutor unei persoane in stop cardio-respirator, fiind foarte important sa se intervina intr-un interval de 3-5 minute dupa producerea evenimentului. Cu fiecare minut care depaseste acest interval sansele de supravietuire ale victimei scad cu aproximativ 10%.
Chiar daca un pacient reuseste sa supravietuiasca unui stop cardio-respirator dupa ce a primit primul ajutor putin mai tarziu, sunt sanse foarte mari ca acea persoana sa ramana cu sechele severe, intrucat anumite zone ale creierului au fost afectate iremediabil din cauza lipsei oxigenului.
De aceea, este important ca fiecare dintre noi sa cunoasca procedurile de acordare a primului ajutor in cazul stopului cardio-respirator, iar acesta este si motivul pentru care am publicat articolul de fata.
Asadar, iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a salva o persoana care a suferit un stop cardio-respirator:
Asigurati-va ca puteti face manevrele in siguranta
In primul rand, trebuie indepartata orice sursa de pericol din apropierea victimei, iar factorii de risc variaza in functie de context. Este important ca manevrele sa nu se efectueze in apropierea partii carosabile, a firelor electrice cazute si in nicio alta zona care ar prezenta riscuri, atat pentru victima, cat si pentru salvator.
Testati starea de constienta a victimei
In prima faza, incercati sa aveti o conversatie simpla cu victima, intreband-o daca se simte bine sau cum se numeste. Daca nu primiti niciun raspuns, scuturati usor umerii victimei si repetati intrebarea. Lipsa vreunei reactii tradeaza starea de inconstienta, iar acesta este unul din semnele unui stop cardio-respirator.
In acest caz, daca mai sunt persoane prin apropiere, cereti cuiva sa sune la 112 si trimiteti alti martori sa se intereseze daca exista vreun defibrilator prin zona.
Pentru a sustine buna functionare a sistemului cardiovascular, farmacistii Catena ca recomanda sa folositi Procor forte. Acest produs contine coenzima Q10, resveratrol, magneziu si vitamina B6, elemente care furnizeaza energia necesara unei functionari celulare normale. De asemenea, Procor forte contribuie si la mentinerea sanatatii psihice, la reducerea oboselii si la reglarea activitatii hormonale. Este un produs cu efect antioxidant si acre inhiba agregarea plachetara.
Verificati respiratia
Pentru verificarea respiratiei, trebuie sa deschideti mai intai caile aeriene superioare ale victimei, verificand totodata si cavitatea bucala. Asezati o palma pe fruntea victimei si cealalta mana pe barbie, apoi impingeti-i usor capul pe spate, concomitent cu ridicarea barbiei.
In timp ce mentineti deschisa cavitatea bucala, aplecati urechea deasupra sa, privind in acelasi timp toracele victimei. Ramaneti asa 10 secunde, iar daca nu simtiti rasuflarea in ureche si nici nu observati o miscare a toracelui, acesta este un alt semn clar al unui stop cardio-respirator.
Efectuati masajul cardiac
Pentru aceasta manevra care are rolul de a reporni inima, victima trebuie sa fie intinsa pe spate, pe o suprafata plana si dura, cu pieptul expus. Plasati podul palmei pe mijlocul zonei inferioare a sternului iar cealalta palma pe stern, pozitionandu-va astfel incat linia umerilor sa fie paralela cu linia sternului victimei, iar coatele sa fie bine intinse.
Masajul cardiac in cazul stopului cardio-respirator consta in serii de cate 30 de compresii puternice pe stern. Compresiile se fac intr-un ritm regulat, iar pentru a-l mentine cu usurinta numarati cu voce tare „si 1, si 2,...........si 30”.
Continuati cu respiratia gura la gura
Daca victima aflata in stop cardio-respirator nu da semne ca isi revine dupa prima serie de masaj cardiac, trebuie sa continuati cu ventilarea cailor aeriene - manevra cunoscuta mai bine sub denumirea de „respiratie gura la gura”.
Pentru aceasta, se deschide gura victimei simultan cu strangerea narilor, dupa care salvatorul isi plaseaza gura deasupra gurii victimei si sufla usor aer. In acest timp, priviti cu coada ochiului toracele victimei, pentru a observa daca aceasta incepe sa respire.
In cazul in care nu se reia functia respiratorie dupa prima ventilatie, se repeta manevra. Apoi, se continua cu o noua serie de masaj cardiac, urmata de alte doua reprize de respiratie gura la gura.
Manevrele de resuscitare a unei persoane aflate in stop cardio-respirator se opresc in momentul in care victima da primele semne de viata, aceasta insemnand ca incepe sa se miste, sa respire sau isi deschide ochii. Daca acest lucru nu se intampla, continuati sa acordati primul ajutor pana la sosirea echipei medicale, care va prelua pacientul si va face tot posibilul sa il salveze.