Cum puteti preveni iritatiile si infectiile cauzate de transpiratie

Cum puteti preveni iritatiile si infectiile cauzate de transpiratie Cum puteti preveni iritatiile si infectiile cauzate de transpiratie

Ultima actualizare: 27 aprilie 2023

transpiratie

Transpiratia joaca un rol important in mentinerea homeostaziei temperaturii la om. Cu toate acestea, in anumite circumstante, transpiratia poate provoca iritatii. De exemplu, atunci cand transpiratia excesiva se acumuleaza pe suprafata pielii pentru o perioada lunga de timp, apare miliaria, o eruptie cutanata ce poate provoca mancarime. Pacientii cu dermatoze, cum ar fi dermatita atopica, sufera iritatii atunci cand sunt expusi la caldura sau stres psihologic, care sunt, de asemenea, stimuli termici.

Desi iritatiile cauzate de transpiratie nu sunt considerate periculoase pentru sanatate, daca nu sunt tratate corespunzator cu ajutorul unor tratamente topice si a unei igiene adecvate, acestea pot evolua spre infectii sau alte complicatii. Eruptia cutanata cauzata de transpiratie, sau miliaria, este afectiunea dermatologica provocata de blocarea ductelor sudoripare care impiedica transpiratia sa fie eliminata prin piele.

Pentru a inhiba eficient dezvoltarea bacteriilor care provoaca mirosul neplacul al transpiratiei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Bioclin DEO Control spray uscat fara alcool. Acest dodorant natural uscat nu contine alcool, avand un efect antibacterian si antiperspirant, fara a irita pielea si fara sa lase reziduuri pe haine. Este un produs care hidrateaza si calmeaza pielea, avand actiune bacteriostatica.


Transpiratia si impactul ei asupra pielii

Tesutul cutanat protejeaza interiorul organismului de factorii mediului extern, actionand ca un scut impotriva substantelor chimice nocive, radiatiilor solare si agentilor patogeni care pot cauza infectii.

Pielea regleaza, de asemenea, temperatura interna a corpului. Aceste lucru este realizat prin intermediul transpiratiei care, la randul ei, este produsa in glandele sudoripare de la nivelul corpului, cu exceptia zonelor restranse, cum ar fi canalele urechii ori unghiile.

In stratul adanc al pielii (derma) se afla glandele sudoripare. Transpiratia ajunge pe suprafata pielii din glandele care o produc, prin intermediul ductelor sudoripare. In cazurile in care acestea din urma sunt obstructionate, transpiratia va ramane blocata sub stratul superior al pielii provocand fie inflamatii usoare, fie eruptii cutanate.

Cei care transpira cu usurinta si persoanele supraponderale sunt mai predispusi la iritatii si infectii, ca de altfel, pacientii spitalizati perioade lungi de timp, care traverseaza episoade frecvente de febra ridicata. Bebelusii sunt, de asemenea, mai susceptibili la iritatii provocate de transpiratie, intrucat, in cazul lor, ductele sudoripare imature pot suferi, mai usor, blocaje. Predispusi eruptiei cutanate sunt si nou-nascutii tinuti in incubator ori cei care fac frecvent febra.

Simptomele miliariei includ:

  • Mici umflaturi rosii, numite papule;
  • Mici vezicule cu lichid;
  • Senzatie de mancarime sau intepatura;
  • Umflare usoara.

La adulti, iritatiile cauzate de transpiratie apar:

  • in interiorul faldurilor de piele;
  • in regiunile in care hainele purtate produc o frictiune constanta la nivelul tesutului cutanat.

La copiii mici, milaria apare pe:

  • gat;
  • umeri;
  • piept;
  • in zona axilei;
  • regiunea genitala;
  • cutele cotului.

Daca bacteriile patrund in glandele sudoripare obstructionate, aceasta poate duce la inflamatie si infectie.

Pentru a va ajuta sa eliminati problemele care apar odata cu transpiratia excesiva, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Transpiblock. Acesta este un roll – on care asigura protectie indelungata impotriva transpiratiei, de la 3 pana la 5 zile, nefiind necesara folosirea unui alt antiperspirant in aceasta perioada. Are un miros neutru, ceea ce il face sa fie potrivit atat pentru femei cat si pentru barbati.

Sfaturi pentru a preveni iritatiile si infectiile cauzate de transpiratie

Formele usoare de iritatii cauzate de transpiratie nu necesita tratament, simptomele disparand de la sine in cateva ore sau zile. In cazul in care manifestarile clinice persista, eruptiile se dezvolta si exista semne de infectie (umflaturi, roseata, durere, caldura, ganglioni limfatici inflamati, scurgeri de puroi, frisoane sau febra) este recomandata vizita medicala de urgenta.

Pentru tratarea iritatiilor usoare si prevenirea infectiilor cauzate de transpiratie, exista cateva sfaturi la indemana tuturor, usor de aplicat:

  • Retragerea intr-o incapere cat mai racoroasa;
  • Purtarea de haine lejere, usoare, din bumbac sau alte tesaturi naturale;
  • Efectuarea exercitiilor fizice intr-un loc racoros sau intr-un moment mai racoros al zilei;
  • Evitarea purtarii hainelor umede dupa inot;
  • Aplicarea unei comprese reci pe locul afectat, timp de 20 de minute;
  • Utilizarea de lenjerii de pat din bumbac;
  • Consumul suficient de lichide, de preferat apa plata, pentru a preveni deshidratarea.

Imbracamintea lejera este cel mai bine sa se poarte in jurul unei eruptii cutanate, pentru a se evita iritarea. In cazul iritatiilor din jurul zonei inghinale, puteti evita, temporar, purtarea lenjeriei, pentru a reduce frictiunea ce poate accentua disconfortul. Bebelusii ar trebui, de asemenea, sa stea cateva ore fara scutec, in cazul unor eruptii cutanate care afecteaza regiunea scutecului.

Formele mai grave ale iritatiilor provocate de transpiratie implica administrarea unui tratament topic pentru reducerea semnificativa a disconfortului si prevenirea complicatiilor:

  • Preparate topice pe baza de calamina, mentol;
  • Creme sau unguente pe baza de camfor;
  • Lanolina anhidra, care previne blocarea ductelor sudoripare si formarea de noi leziuni;
  • Creme cu steroizi pentru reducerea pruritului si inflamatiei la persoanele cu varsta peste 10 ani.

Exfoliatoarele delicate pot indeparta celulele moarte ale pielii si sebumul responsabile de infundarea glandelor sudoripare.

Produsele de curatare antibacteriene sau chiar antibioticele pot ajuta la gestionarea sau prevenirea unei infectii.

De asemenea, se utilizeaza cu grija preparatele pe baza de ulei intrucat pot favoriza, in continuare, blocarea glandelor sudoripare, incurajand eruptia cutanata sa persiste.

Se evita utilizarea pudrelor pentru copii, unguentelor, lotiunilor parfumate, lotiunilor cu uleiuri petroliere sau minerale, care pot bloca porii si agrava eruptia cutanata.

 

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/181512#see-a-doctor

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22440-heat-rashprickly-heat

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/exd.13981

https://www.healthdirect.gov.au/heat-rash

 

Farmacistul Catena va recomanda: