Cum puteti estompa aspectul neplacut al vergeturilor

Cum puteti estompa aspectul neplacut al vergeturilor Cum puteti estompa aspectul neplacut al vergeturilor

Ultima actualizare: 29 septembrie 2021

vergeturi

Pentru majoritatea femeilor, vergeturile reprezinta o sursa nesfarsita de neplaceri. Vergeturile, care pot aparea, teoretic, la orice varsta, sunt niste dungi lungi, inguste sau linii care se dezvolta pe piele. Acestea sunt extrem de frecvente si se produc, de obicei, atunci cand pielea este brusc intinsa.

In ciuda faptului ca orice persoana poate dezvolta vergeturi, femeile sunt mult mai predispuse decat barbatii. Ele pot aparea pe mai multe zone ale corpului, cum ar fi pe stomac, solduri, coapse, sani, partea superioara a bratelor si partea inferioara a spatelui.

Aceste cicatrici apar din cauza faptului ca pielea nu poate reveni la forma normala dupa ce a stat foarte intinsa pentru o perioada indelungata, de cele mai multe ori din cauza sarcinii, a acumularii in greutate, a slabitului sau a pubertatii. Potrivit statisticilor, peste 50% dintre femei au vergeturi in timpul sarcinii.

Vergeturile sunt cicatrici sau leziuni ale pielii, iar denumirea lor medicala este striae. Vergeturile sunt clasificate:

  • striae distensae
  • striae atrophicans
  • striae gravidarum.

Cele mai frecvente zone afectate de vergeturi sunt:

  • abdomenul
  • sanii
  • soldurile
  • fesele
  • coapsele

Vergeturile nu reprezinta o problema de sanatate, insa provoaca stari de anxietate si imagine de sine scazuta. In cazul anumitor oameni, vergeturile reprezinta o problema cosmetica mare care le afecteaza viata de zi cu zi.

 


Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt benzi de linii paralele care apar pe piele. Aceste linii se difera de pielea normala prin culoare si textura. Ele pot fi violet, roz stralucitor sau gri deschis. De asemenea, vergeturile sunt iesite in relief, lucru care se simte la atingere. In unele cazuri, persoanele cu vergeturi se confrunta cu mancarimi sau dureri.

De obicei, aceste dungi apar in timpul sau dupa sarcina sau dupa o schimbare brusca a greutatii. In plus, cu vergeturi se pot confrunta si adolescentii care cresc rapid in inaltime. Cu toate acestea, vergeturile nu sunt periculoase si se estompeaza de cele mai multe ori in timp.

Vergeturile pot aparea aproape oriunde, insa sunt mai frecvente pe abdomen, brate, sani, fese si coapse.

Vergeturi – semne si simptome

Exista mai multe tipuri de vergeturi care se difera si prin aspect. De asemenea, sunt influentate si de cauze, de zona corpului pe care si-au facut aparitia si de tipul de piele pe care il aveti. Printre felurile de vergeturi se numara:

  • dungi sau linii care se simt la palpare si care isi fac aparitia pe abdomen, sani, solduri, fese sau alte zone corporale
  • dungi care acopera zone mai extinse ale corpului
  • dungi rosii, negre, roz, albastre sau mov
  • dungi stralucitoare care capata o culoare mai deschisa in timp

Cand se recomanda vizita la medic

Luati legatura cu un medic daca sunteti ingrijorat de aspectul pielii sau daca aveti zone mari de corp acoperite de vergeturi. Medicul poate determina cauza vergeturilor si poate alege astfel varianta optima de tratament. In functie de situatie, specialistul poate recomanda si suplimente alimentare, cum ar fi Naturalis VenoSuport, un produs recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului circulator, prin sustinerea unei bune functionari a vaselor de sange. Contine rutozida si vitamina C, doua ingrediente cu efect antioxidant. Rutozida este un bioflavonoid extras din mugurii florali de salcam japonez, avand un puternic efect antioxidant. Vitamina C contribuie la formarea normala a colagenului care joaca un rol esential in mentinerea sanatatii vaselor sangvine.

De asemenea, pentru a va imbunatati tonicitatea vasculara si pentru a stimula circulatia sangelui, puteti incerca Naturalis Diolex Gel. Prin continutul de substante active, Microalga Porphyridium Cruentum, extractul de casta, mentol si ulei de eucalypt, Naturalis Diolex Gel ajuta la revigorarea picioarelor obosite, atenuand senzatia de “picioare grele”.

Microalga Porphyridium Cruentum ajuta la imbunatatirea tonusului vascular, corecteaza roseata pielii si reduce fenomenul de picioare „grele” si obosite. Extractul de castan revigoreaza picioarele obosite, imbunatateste aspectul pielii la nivelul picioarelor, lasand-o neteda si catifelata. Mentolul ofera o senzatie placuta de racorire a picioarelor „grele”, iar uleiul de frunze de Eucalyptus Globulus relaxeaza si calmeaza senzatia neplacuta in zona pe care se aplica.

De ce si unde apar vergeturile?

Cele mai multe vergeturi apar in urma contractarii extreme a pielii. Cele mai frecvente cauze ale intinderii pielii sunt:

Sarcina

Intre 50 si 90% dintre femeile gravide dezvolta vergeturi in timpul sarcinii sau dupa nastere.

Pubertate

Se intampla des ca adolescentii aflati la pubertate sa creasca repede. Aceasta dezvoltare poate provoca vergeturi.

Acumulare rapida in greutate

Persoanele care acumuleaza mult in greutate intr-un timp mai scurt se pot alege cu vergeturi. Aceste persoane isi pot recapata starea de relaxare si se pot revigora cu ajutorul Endolex gel, un remediu natural, care are efect racoritor si care este folosit pentru a ameliora durerea si inflamatia.

Un alt produs eficient este Vitaleg masaj gel, un gel recomandat pentru ingrijirea pielii picioarelor obosite si grele la persoanele care lucreaza sau stau mult timp in picioare. Extractul de castan salbatic din acest gel are un efect protector asupra vaselor de sange prin restabilirea flexibilitatii lor iar restul componentelor din gel ofera senzatie de usurare pentru picioarele obosite, imbunatatesc circulatia sangvina a pielii si asigura o hidratare mai buna a epidermei. Datorita ingredientelor sale special selectate, Vitaleg gel produce senzatii de relaxare, racorire si bunastare imediat dupa aplicare.

Probleme medicale

De asemenea, exista cateva afectiuni care pot provoca vergeturi, cum ar fi sindromul Marfan si sindromul Cushing. Sindromul Marfan poate provoca scaderea elasticitatii tesuturilor pielii, iar la pacientii care sufera de sindromul Cushing, organismul produce in cantitati prea mari hormoni care duc la cresterea rapida in greutate si la fragilitatea pielii.

Administrarea de corticosteroizi

Utilizarea indelungata a cremelor si lotiunilor care contin corticosteroizi poate provoca diminuarea nivelului de colagen din piele. Colagenul are rolul de a intari si sustine sanatatea pielii, motiv pentru care un nivel scazut poate cauza vergeturi.

Pielea este formata din trei straturi cheie. Vergeturile se formeaza in derma (stratul de mijloc al pielii) in momentul in care tesutul conjunctiv este intins dincolo de limitele elasticitatii sale. Acest lucru este cauzat in majoritatea cazurilor de extinderea sau contractarea rapida a pielii.

In timp ce corpul creste in dimensiuni din diverse cauze, fibrele de legatura din derma se intind incet, de asemenea, pentru a se adapta la aceasta schimbare lenta. In schimb, daca aceasta crestere se produce prea repede, pielea este nevoita sa se intinda brusc. Din aceasta cauza, derma incepe sa se rupa, iar acest lucru poate forma vergeturi.

Vergeturile capata o tenta argintie, alba sau lucioasa in urma faptului ca grasimea galbuie de sub piele devine vizibila in locul vaselor de sange.

In multe cazuri, vergeturile ajung sa se dezvolte si sa devina mult mai pronuntate daca persoana in cauza are un nivel ridicat de cortizon in sange sau daca aplica aceasta substanta pe piele. Cortizolul, care este un hormon de stres produs de glandele suprarenale, este transformat in cortizon. Acesta slabeste fibrele elastice ale pielii.

Factori de risc

Cu toate ca cercetarile au scos la iveala dovezi diferite, exista o serie de factori de risc pentru vergeturi. Specialistii sustin ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a fi confirmate cauzele vergeturilor.

Principalii factori de risc pentru vergeturi sunt:

  • bolile cronice
  • indicele de masa corporala (IMC) inainte de sarcina
  • istoricul familial
  • greutatea la nastere a copilului

vergeturi-factori-de-risc

Vergeturile sunt frecvente la femeile obeze care au dat nastere unor bebelusi mai mari si la persoanele in varsta, in cazul carora organismul nu mai produce la fel de mult colagen.

Diagnostic vergeturi

Medicul poate stabili foarte usor diagnosticul de vergeturi doar pe baza unei examinari simple a pielii si a istoricului medical al unei persoane.

De obicei, specialistul pune intrebari despre simptome, dar si despre medicamentele pe care persoana respectiva le ia in prezent sau despre afectiunile medicale existente.

Vergeturile nu t reprezinta o problema medicala si nici nu produce complicatii. In cazuri rare, vergeturile pot reprezenta simptomele unei probleme medicale care trebuie tratata sau tinuta sub supraveghere.

Tratament vergeturi

Persoanele cu vergeturi nu au nevoie de tratament. Acestea sunt inofensive si de cele mai multe ori se estompeaza in timp. Ele se pot estompa si cu ajutorul tratamentului, insa este posibil sa nu dispara niciodata complet.

Exista anumite remedii care pot imbunatati aspectul si textura vergeturilor.

Tratamentul medicamentos si chirurgical al vergeturilor

Crema cu retinoizi

Retinoizii reprezinta o clasa de compusi derivati ai retinolului (vitamina A). Retinoizii - cum ar fi tretinoina - aplicati pe piele pot imbunatati simptomele de vergeturi. Tretinoina are rolul de a sustine procesul de productie a colagenului, lucru care reda pielii aspectul sau normal. Cu toate acestea, tretinoina poate irita pielea.

vergeturi-retinoizi

Persoanele insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa discute cu un medic despre tratamentul pentru vergeturi, deoarece cremele cu retinoizi pot provoca efecte secundare care pot afecta bebelusul.

Fototerapia si terapia cu laser

Fototerapia si terapia cu laser pot stimula nivelul colagenului sau pot imbunatati elasticitatea pielii. Medicul este cel care poate stabili cea mai buna metoda de tratament pentru fiecare persoana in parte.

Tratament vergeturi cu micro-ace (microneedling)

Acest tip de tratament pentru vergeturi este realizat cu ajutorul unui dispozitiv portabil cu ace mici care stimuleaza producerea de colagen. Aceasta tehnica este prima propusa de specialisti datorita faptului ca riscul de depigmentare a pielii este mai mic decat in cazul fototerapiei. Datorita acestui aspect, tratamentul cu micro-ace este recomandat in special persoanelor cu tenul mai inchis la culoare.

Discutati cu specialistul pentru a alege cel mai potrivit tratament. Factorii pe care trebuie sa-i luati in considerare sunt urmatorii:

  • de cat timp aveti vergeturi
  • ce tip de piele aveti
  • nivelul de comoditate, deoarece unele remedii implica vizite repetate la medic
  • costuri, deoarece tratamentele pentru imbunatatirea aspectului pielii (terapii cosmetice) nu sunt de multe ori acoperite de asigurarea medicala
  • asteptari

Remedii vergeturi pentru acasa

Aloe vera

Cu toate ca exista putine dovezi clinice care sa ateste aloe vera drept remediu pentru vergeturi, se stie ca aceasta planta-minune este un agent natural de vindecare si un balsam de piele. De aceea, aloe vera poate fi un remediu ideal pentru vergeturi. Aplicati aloe vera pura direct pe vergeturi zilnic dupa dus.

vergeturi-aloe-vera

Acid hialuronic

Colagenul este proteina din piele care o ajuta sa-si pastreze forma si sanatatea. Cu toate acestea, pe masura ce imbatranim, nivelul de colagen din organism scade. Acidul hialuronic poate stimula productia de colagen.

Uleiul de cocos

Vergeturile sunt practic cicatrici cauzate de deteriorarea pielii. Uleiul de cocos ar putea ajuta la vindecarea rapida a aspectului pielii afectate de vergeturi.

Cercetatorii au realizat, de-a lungul timpului, studii despre proprietatile de vindecare ale uleiului de cocos si au descoperit ca poate reduce timpul necesar vindecarii ranilor pielii.

Aplicarea uleiului virgin de nuca de cocos pe vergeturi in fiecare zi s-ar putea sa estompeze aspectul rosu al acestora. Acest ulei poate fi folosit in siguranta de aproape toata lumea, exceptie facand persoanele alergice la nucile de cocos.

Suplimente naturale pentru vergeturi

Vitamina A poate lupta impotriva imbatranirii pielii, dar si a acneei si a vergeturilor. De ce? Pentru ca incurajeaza regenerarea celulelor pielii si stimuleaza fibroblastele (celulele care fac pielea sa arate ferma si sanatoasa). Vitamina A mareste productia de colagen a pielii, provocand estomparea in timp a vergeturilor.

Vitamina A poate fi luata din alimente, sub forma de supliment sau poate fi aplicata local pe piele (sub forma de retinol, un derivat al vitaminei A).

Vitamina C ajuta la vergeturi?

Vitamina C protejeaza impotriva racelilor, insa stimuleaza si productia de colagen a corpului, facand ca pielea sa se pastreze ferma. De asemenea, vitamina C este un puternic antioxidant care ajuta corpul sa lupte impotriva radicalilor liberi (care ingreuneaza procesul de vindecare a pielii).

vergeturi-vitamina-c

Cum pot fi prevenite vergeturile?

Nu puteti preveni intotdeauna vergeturile. Cu toate acestea, puteti lua urmatoarele masuri pentru a reduce riscul:

  • Pastrati-va greutatea corporala la un nivel sanatos.
  • Consumati alimente bogate in vitamine si minerale.
  • Incercati pe cat posibil sa acumulati lent si treptat in greutate in timpul sarcinii.
  • Beti 6-8 pahare de apa in fiecare zi.

Mituri despre vergeturi

Oamenii slabi nu fac vergeturi

Kilogramele in plus reprezinta doar una dintre cauzele vergeturilor. Ele pot aparea si in urma pubertatii sau a modificarilor hormonale care pot aparea si la persoanele mai slabe.

Vergeturile vor disparea daca slabiti

Multi oameni cred ca daca acumularea in greutate provoaca vergeturi, pierderea in greutate va inversa acest efect. Cu toate acestea, vergeturile sunt de fapt cicatrici formate de rupturile produse in derma, iar daunele nu pot fi reparate.

Doar femeile fac vergeturi

Vergeturile pot afecta atat barbatii, cat si femeile, deoarece sunt cauzate de intinderea pielii.

Vergeturile apar doar pe burta

Vergeturile pot aparea oriunde pe corp, unde modificarile corporale au depasit capacitatea pielii de a se intinde.

Toate femeile fac vergeturi dupa nastere

Nu toate femeile fac vergeturi dupa nastere. Unele au norocul sa nu faca vergeturi nici in timpul sarcinii. Femeile care sunt mai predispuse la vergeturi sunt cele obeze, cele care au nascut copii mai mari sau cele care au acumulat mult in greutate in timpul sarcinii.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stretch-marks/symptoms-causes/syc-20351139

https://www.medicalnewstoday.com/articles/283651

https://www.healthline.com/health/stretch-marks

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-stretch-marks

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Endolex Gel x 100 ml

    Endolex Gel X 100 ml

    Daca ai picioarele grele si obosite, raspunsul la problema ta este Endolex gel. Ingrediente si beneficii Cu o combinatie de extracte de vita-de-vie rosie si castan, camfor si mentol, Endolex gel este…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Diolex Gel x 100ml

    Naturalis Diolex Gel X 100 ml

    Diolex Gel ofera urmatoarele beneficii, datorita combinatiei de substante active: Ofera o senzatie placuta de racorire a picioarelor „grele” Imbunatateste tonicitatea vasculara Diolex Gel…