Nasterea unui copil poate provoca un mix de emotii si stari intense, de la entuziasm si bucurie la frica si anxietate. Insa, in unele cazuri, poate cauza ceva total neasteptat - depresie.
Majoritatea mamicilor se confrunta cu stari de tristete (cunoscute si drept “baby blues” in engleza, cea mai usoara forma de depresie postnatala) dupa nastere, manifestate prin schimbari de dispozitie, momente de plans, anxietate si probleme de somn. Aceasta tristete postnatala (“baby blues”) apare de obicei in primele 2-3 zile dupa nastere si poate dura pana la 2 saptamani.
Cu toate acestea, unele mame dezvolta o forma mai grava, indelungata de depresie, cunoscuta sub numele de depresie postnatala. In rare cazuri, poate aparea o tulburare extrema de dispozitie numita psihoza postnatala.
Depresia postnatala nu este o problema de caracter sau o slabiciune, ci pur si simplu o complicatie a nasterii. Depresia postpartum trebuie tratata la timp pentru ca proaspata mamica sa-si tina sub control simptomele si sa poata sa aiba grija de bebelusul ei.
Depresia postnatala, pe scurt
Depresia postnatala apare la putin timp dupa nastere si se manifesta printr-o schimbare de dispozitie. Depresia postnatala este diferita de tristetea postnatala (“baby blues”) pe care o experimenteaza multi dintre parinti.
Depresia postnatala este o afectiune mintala care poate fi abordata cu ajutorul tratamentului specializat. Persoanele care au simptome trebuie sa se ia legatura imediat cu un medic. Tratamentul poate cuprinde si suplimente alimentare, cum ar fi Benesio Tonico Forte, un produs care sprijina buna functionare a sistemului nervos si care asigura aportul de substante nutritive care sustin organismul in perioade de surmenaj fizic si intelectual, convalescenta, stari de slabiciune.
De asemenea, Catena recomanda Naturalis Strescontrol, un supliment alimentar cu efect benefic asupra asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a se adapta la situatiile de stres.
De asemenea, potrivit unui studiu mai vechi, 10% dintre tati dezvolta depresie postnatala, care apare in cele mai multe cazuri dupa 3-6 luni de la nastere.
Depresia postnatala – simptome si manifestari
Oboseala este absolut normala dupa nastere, insa depresia postnatala inseamna mult mai mult de atat. Simptomele pot fi grave si pot afecta capacitatea de functionare a mamicii. Simptomele pot fi diferite de la o persoana la alta si chiar de la o zi la alta. Mamicile cu depresie postpartum:
-
Se simt triste sau plang mult, chiar si atunci cand nu au motive.
-
Sunt epuizate, insa nu pot dormi.
-
Se simt coplesite si fara speranta.
-
Nu mai sunt interesate de lucrurile care inainte le atrageau.
-
Dorm prea mult.
-
Au ganduri ca isi vor rani bebelusii.
-
Mananca in exces sau deloc.
-
Au diferite dureri inexplicabile.
-
Nu inteleg de ce sunt iritate, anxioase sau furioase.
-
Isi schimba starile de spirit brusc si fara avertisment.
-
Au probleme de memorie.
-
Nu se pot concentra sau lua decizii simple.
-
Nu se simt conectate cu bebelusul lor si se intreaba de ce nu se bucura atat de mult de venirea pe lume a acestuia.
-
Se simt lipsite de valoare.
Cum sa gestionati corect depresia postnatala?
De multe ori, depresia postnatala este tratata cu ajutorul psihoterapiei, al medicamentelor sau al ambelor. Pot fi folosite si suplimentele alimentare, insa numai la recomandarea specialistului. Un astfel de produs este Distonoplant capsule, un supliment alimentar care imbina proprietatile a trei plante recunoscute pentru efectul de linistire a starilor de agitatie nervoasa, imbunatatirea calitatii somnului dar si pentru actiunea tonica in starile de slabiciune.
Psihoterapie
In cadrul sedintelor de psihoterapie puteti discuta cu un specialist despre tot ceea ce va preocupa. Cu ajutorul terapiei, puteti descoperi modalitati mai bune de a face fata sentimentelor, de a rezolva probleme si de a gestiona situatiile intr-un mod pozitiv.
Antidepresive
Medicul poate recomanda, de asemenea, antidepresive. In timpul alaptarii, substantele din medicamente patrund in laptele matern. Cu toate acestea, majoritatea antidepresivelor pot fi administrate in siguranta in timpul alaptarii, riscul de efecte secundare pentru bebelus fiind redus. Discutati cu medicul pentru a afla care sunt potentialele riscuri si beneficii ale antidepresivelor.
Suplimentele alimentare
Suplimentele alimentare si remediile pe baza de plante pot reprezenta o solutie, insa aceste produse trebuie administrate numai la recomandarea specialistului. Catena recomanda 5-HTP, un aminoacid cu rol esential in producerea serotoninei, “substanta fericirii”, benefic in mentinerea sanatatii sistemului nervos.
Cum puteti preveni depresia postnatala?
Daca ati suferit de depresie - in special de depresie postpartum – spuneti-i medicului daca doriti sa ramaneti gravida sau imediat ce ati aflat ca sunteti gravida.
In timpul sarcinii
Medicul va poate monitoriza indeaproape, in timpul sarcinii, pentru a observa daca prezentati simptome de depresie. Uneori, depresia postnatala usoara poate fi gestionata cu ajutorul consilierii psihologice sau al altor terapii. In alte situatii, specialistul poate prescrie antidepresive, care pot fi luate chiar si in timpul sarcinii.
Dupa nastere
Dupa nasterea bebelusului, medicul poate recomanda un control pentru a descoperi depresia postnatala. Problema trebuie detectata cat mai devreme pentru ca tratamentul sa dea rezultate optime. Daca aveti antecedente de depresie postpartum, specialistul poate recomanda tratament antidepresiv sau psihoterapie imediat dupa nastere.
Mituri despre depresia postnatala
Incepe imediat dupa nastere
De cele mai multe ori, depresia postpartum apare in primele cateva luni dupa nastere. Insa poate debuta inca din timpul sarcinii sau la un an dupa nastere.
Dispare de la sine
Depresia postnatala nu trece de la sine, insa poate fi tratata. Daca simptomele se agraveaza, incercati sa vorbiti cu un specialist despre starile si emotiile pe care le aveti.
Se intampla doar femeilor
Specialistii au constatat ca aproximativ 10% dintre noii tatici sufera de depresie postpartum. Simptomele apar, de cele mai multe ori, dupa 3-6 luni de la nasterea bebelusului. Riscul ca tatal sa se confrunte cu o astfel de problema este mai mare daca partnera sa are depresie postpartum.
Auziti voci sau aveti halucinatii
Este total eronat! Mamicile cu depresie postpartum nu aud voci, nu au halucinatii sau perioade maniacale. Acestea sunt simptome ale unei afectiuni rare, dar extrem de grave, numita psihoza postnatala.
Inseamna ca sunteti un parinte rau
Depresia postpartum este o tulburare cauzata de dezechilibrele chimice din creier pe care nu le puteti controla. Nu este o problema pe care v-ati provocat-o. Senzatia de esec este un simptom al depresiei postpartum si nu reflecta abilitatile de parinte. De aceea, cereti ajutorul unui specialist pentru a gestiona starile.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postpartum-depression/symptoms-causes/syc-20376617
https://www.healthline.com/health/depression/postpartum-depression
https://www.medicalnewstoday.com/articles/237109