Fumatul nu este daunator doar sanatatii, ci ne afecteaza si frumusetea, de la piele, supusa imbatranirii premature, si pana la dantura, vulnerabila in fata afectiunilor dentare. Sanatatea orala depinde de factori deopotriva controlabili si incontrolabili. Astfel, depinde de gena, dar si de stilul nostru de viata si de felul in care o ingrijim. Iata cum ne afecteaza fumul de tigara sanatatea orala!
Fumatul si placa bacteriana
Fumul de tigara este principalul vinovat de aparitia placii bacteriene care, in timp, va conduce la scaderea rezistentei dintilor, la degradarea si caderea acestora. In fumul de tigara se gasesc microparticule de cenusa, rezultate din arderea tutunului si a componentilor toxici regasisti in tigara, care se depun pe smaltul dintilor si formeaza, impreuna cu bacteriile din cavitatea orala, placa bacteriana si, in timp, tartrul. Totodata, aceste microparticule sunt responsabile de colorarea dintilor. In plus, temperatura ridicata a fumului de tigara conduce la aparitia microfisurilor la nivelul smaltului dentar, favorizand, in timp, aparitia cariilor.
Fumatul sensibilizeaza dintii
Fumatorii prezinta o sensibilitate mult mai mare la bauturile si alimentele foarte reci sau fierbinti, iar acest aspect este cauzat de demineralizarea si eroziunea smaltului ca urmare a tartrului depus. In timp, gingiile se inflameaza si se retrag, dezgolind dintele pana la radacina. Acesta este primul simptom al gingivitei.
Gingivita si parodontita, favorizata de fumul de tigara
Gingivita reprezinta inflamarea gingiilor care debuteaza cu umflarea, inrosirea si sangerarea gingiilor la periaj. Daca nu se intervine in aceasta etapa, gingiile vor incepe sa se retraga si inflamatia se va transmite tesuturilor parodontale, rezultand pungile parodontale, acumulari de puroi la nivelul gingiilor. De aici si pana la instalarea parodontitei, afectiune ireversibila care, in timp, conduce la mobilitatea si caderea dintilor de pe arcade, mai este doar un pas. In plus, parodontita este incriminata in aparitia unor boli grave cum ar fi diabetul, afecțiuni ale inimii sau atac vascular cerebral. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 20% dintre adultii cu varsta intre 35 si 44 de ani se confrunta cu o boala parodontala severa.
Halena, un alt efect secundar al fumatului
Halena sau respiratia urat mirositoare este un alt efect secundar al fumatului. Bacteriile responsabile de mirosul neplacut al gurii au nevoie de un mediu lipsit de oxigen pentru a se dezvolta si se cantoneaza in locurile greu de igenizat. Totodata, gudronul din tutun acumulat pe dinti este un mediu propice pentru dezvoltarea halenei. In plus, respiratia urat mirositoare este favorizata si de pungile parodontale si leziunile gingivale.
Implantul dentar, sanse mari de esec
Implantul dentar este ancorat in osul maxilarului, iar la fumatori procesul de integrare si cicatrizare este mult intarziat ca urmare a nicotinei ce ingusteaza vasele de sange. Astfel, riscul de infectie este crescut, iar implantul risca sa nu aiba aceasi durabilitate ca la persoanele nefumatoare. In plus, fumatorii prezinta o mai mare necesitate de aditie osoasa, fapt ce, din nou, complica procesul in sine.
Cancerul oral, un dusman ascuns
Conform studiilor realizate pe acest segment s-a concluzionat ca intre aparitia cancerului oral si fumat, implicit o igiena precara a cavitatii bucale, exista o stransa legatura. Cercetatorii Asociatiei Americane Dentare au concluzionat ca aproximativ 75% dintre oamenii diagnosticati cu cancer oral sunt fumatori sau au fumat o lunga perioada de timp.