Criza de fiere: tratament cu efect rapid

Criza de fiere: tratament cu efect rapid Criza de fiere: tratament cu efect rapid

Ultima actualizare: 26 septembrie 2024

criza-de-fiere

Criza de fiere (colica biliara) se manifesta de obicei prin dureri de stomac intense cauzate de calculii biliari. Durerea apare si dispare, de regula, in mai multe episoade.

Potrivit statisticilor, aproximativ 10-15% dintre adultii din tarile cu venituri mari au calculi biliari. In fiecare an, doar 1-4% dintre acesti oameni se confrunta cu o criza de fiere.

Vezica biliara este un organ din organism care stocheaza bila. Ficatul produce bila pentru a sustine procesul de digestie care are loc in intestinul subtire. Aceasta parte a intestinului este conectata la stomac si absoarbe nutrientii din alimente si bauturi.

Dezechilibrele chimice ale vezicii biliare care favorizeaza formarea calculilor biliari pot fi cauzate de prezenta unor cantitati mai mari de colesterol sau de bilirubina in bila. Uneori, cristalele mici se dezvolta si cresc treptat, formand calculi biliari.

Ficatul produce bila (fiere). Bila curge printr-un sistem de cai biliare din ficat pentru a se intalni la ductul hepatic comun. O mare parte din bila curge in canalul cistic si intra in vezica biliara, unde este depozitata.

Criza de fiere poate fi provocata de blocarea, chiar si temporara, a calculilor biliari care impiedica bila sa paraseasca vezica biliara.

Alimentatia poate juca un rol in formarea calculilor biliari, iar o dieta nutritiva si echilibrata ar putea ajuta la prevenirea aparitiei acestora.

Tratamentul imediat pentru criza de fiere implica de obicei administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene.

 


Criza de fiere – cauze si factori de risc

Criza de fiere, cunoscuta in termeni medicali sub denumirea de colica biliara, apare atunci cand vezica biliara se contracta si determina ca un calcul biliar sa blocheze temporar canalul care dreneaza vezica biliara.

Calculii biliari sunt formatiuni dure compuse din colesterol si bilirubina care apar in vezica biliara. Calculii biliari se formeaza din cauza dezechilibrelor chimice aparute la nivelul bilei sau a golirii rare sau incomplete a vezicii biliare.

Cresterea presiunii in vezica biliara provoaca durerea si disconfortul asociate crizei de fiere.

Ce este bila?

Bila si enzimele digestive sunt transportate de caile biliare de la ficat, vezica biliara si pancreas la intestinul subtire.

ce-este-bila

Bila transporta reziduurile din ficat si ajuta la digerarea grasimilor. O parte din bila este stocata in vezica biliara. Alimentele ingerate face ca vezica biliara sa se contracte spre interior, lucru care provoaca golirea continutului vezicii biliare in intestinul subtire.

Factori de risc

Unii oameni au un risc mai mare de a dezvolta calculi biliari pe baza mai multor factori:

  • Sexul: femeile au mai multe riscuri de a dezvolta calculi biliari decat barbatii. Acest lucru este cauzat de faptul ca estrogenul, hormonul sexual feminin, poate provoca formarea calculilor biliari.
  • Ereditatea: antecedentele familiale de calculi biliari cresc riscul de probleme la nivelul vezicii biliare.
  • Varsta: calculii biliari apar mai frecvent la persoanele cu varsta peste 40 de ani.
  • Greutatea corporala: persoanele supraponderale sau obeze pot avea mai mult colesterol in bila, ceea ce ajuta la formarea pietrelor la fiere (litiaza biliara). Pierderea rapida in greutate si postul alimentar provoaca, de asemenea, cresterea cantitatii de colesterol din bila.

Alimentatia poate creste riscul de aparitie a crizelor de fiere?

Alimentatia poate duce la aparitia litiazei biliare, cu toate ca litiaza biliara nu provoaca in toate cazurile o criza de fiere.

Cercetarile mai vechi sugereaza ca alimentatia bogata in calorii si carbohidrati procesati, cum ar fi painea alba si dulciurile, pot creste riscul de formare a calculilor biliari. Boala Crohn si rezistenta la insulina sunt, de asemenea, legate de problemele vezicii biliare.

criza-de-fiere-cauze-alimentatie

Simptomele crizei de fiere

Criza de fiere se manifesta de obicei prin durere in zona mediana a abdomenului sau in partea dreapta sus a acestuia. Aceasta durere poate radia chiar si catre umar. Durerea poate fi ascutita, sub forma de crampe sau sub forma de durere surda constanta. Colica apare adesea seara, mai ales dupa o masa copioasa. Unii oameni au acest disconfort dupa culcare.

Cea mai intensa durere din timpul unei crize de fiere dureaza de obicei intre 30 de minute si o ora, dar poate continua la o intensitate mai mica pentru cateva ore. Durerea inceteaza atunci cand calculul biliar paraseste canalul biliar si ajunge in intestin.

Posibile efecte asupra sanatatii

Blocajele prelungite ale cailor biliare pot duce la complicatii grave, cum ar fi leziuni si infectii la nivelul vezicii biliare, cailor biliare sau ficatului. O complicatie grava este umflarea sau inflamatia vezicii biliare. Aceasta se numeste colecistita.

De asemenea, un calcul biliar care blocheaza canalul dintre pancreas si intestin poate provoca inflamatia pancreasului, numita pancreatita biliara. Aceasta afectiune poate pune viata in pericol.

Tratament imediat pentru criza de fiere

In timpul unei crize de fiere, tratamentul imediat presupune ameliorarea durerii. Cel mai frecvent, tratamentul imediat implica administrarea unui antiinflamator nesteroidian (AINS), cum ar fi ibuprofenul. De asemenea, medicul mai poate recomanda:

  • agenti antispastici (cum ar fi scopolamina) care pot reduce spasmele vezicii biliare
  • medicamente antiemetice (pentru a reduce greata)
  • post alimentar

criza-de-fiere-tratament

Antibioticele nu ajuta la tratarea crizei de fiere, deoarece nu este cauzata de vreo infectie. In functie de situatie, unele persoane ar putea avea nevoie de spitalizare pentru a se recupera in urma unei crize de fiere.

Tratament pe termen lung

Tratamentul obisnuit pentru calculii biliari este interventia chirurgicala de indepartare a vezicii biliare. Aceasta este cunoscuta sub numele de colecistectomie. Chirurgia laparoscopica sau operatia “prin gaura cheii” este cea mai frecventa modalitate de a efectua o colecistectomie.

In unele cazuri, poate fi necesara o interventie chirurgicala deschisa. Chirurgul face o incizie in zona abdominala.

Persoanele care nu pot fi supuse unei interventii chirurgicale ar putea incerca alte proceduri pentru a dizolva sau a sparge calculii biliari. In astfel de cazuri, calculii biliari pot reveni dupa cativa ani.

 

 

 

Referinte:

https://www.verywellhealth.com/biliary-colic-overview-4772048

https://www.healthline.com/health/biliary-colic

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320442

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/biliary-colic