Crema de brusture: beneficii, utilizari si precautii

Crema de brusture: beneficii, utilizari si precautii Crema de brusture: beneficii, utilizari si precautii

Ultima actualizare: 14 aprilie 2025

Brusturele (Arcticum lappa), din care se prepara crema de brusture, este o planta medicinala cu proprietati antiinflamatoare, antibacteriene si antioxidante. Studiile de specialitate au confirmat potentialul terapeutic al extractelor de brusture, care sunt intrebuintate in tratamente pentru mai multe afectiuni dermatologice, digestive si metabolice. Pe de alta parte, crema de brusture este folosita doar pentru uz extern, in formule care contin si alte ingrediente, cum ar fi acizi grasi si diferite vitamine si minerale, precum si alti compusi de origine vegetale. Aplicata topic pe piele, aceasta crema are numeroase beneficii in ameliorarea mai multor afectiuni inflamatorii.

Spre exemplu, crema de brusture amelioreaza inflamatia asociata dermatitei, acneei, eczemelor si psoriazisului. Principiile active continute in radacina plantei, extrase si formulate in diferitele creme disponibile, au efect antioxidant, antibacterian, de intinerire si hidratare a pielii. Pe langa faptul ca acestea contribuie la regenerarea pielii, imbunatatesc si functia de bariera epidermica. Crema de brusture este un produs dermatocosmetic are combina extractul radacinii de brusture cu alti excipienti emolienti si compusi bioactivi, rezultand un tratament bland, dar eficient, care are beneficii atat ca parte a rutinei de ingrijire zilnice a pielii, cat si drept adjuvant terapeutic.


Ce contine crema de brusture?

Crema de brusture are o compozitie variabila in functie de formula comerciala sau de reteta ce s-a folosit in preparatele comerciale. In mod obisnuit, contine urmatoarele componente:

Extractul din radacina de brusture

Partea subterana a plantei, radacina, contine numeroase substante fitochimice cu potential efect terapeutic, cum ar fi lignanii si flavonoidele. Acestea au efecte antioxidante si antiinflamatoare, protejand pielea de impactul nociv al stresului oxidativ. In radacina se mai gasesc si substantele numite poliacetilene, care au beneficii impotriva microorganismelor patogene, cum ar fi fungii si bacteriile. Acizii fenolici, cum sunt acidul cafeic si acidul clorogenic, au efect detoxifiant si cicatrizant, stimuland regenerarea celulara. Inulina din crema de brusture este considerata a fi un prebiotic natural care mentine echilibrul microbiomului pielii si reface bariera cutanata.

Faza grasa si emolienti

In crema de brusture se adauga si o asa-zisa „faza grasa” reprezentata de uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de migdale dulci, cel de cocos sau uleiul de masline. Pe langa faptul ca aceste uleiuri imbunatatesc textura cremei, au si beneficii hidratante si, de asemenea, restabilesc elasticitatea pielii. Pot fi adaugate si unturi vegetale, cum ar fi untul de shea si cacao, care ajuta la limitarea pierderii transepidermice de apa si previn uscarea excesiva a acesteia. Lanolina, care actioneaza drept un emolient natural, imbunatateste capacitatea de patrundere a ingredientelor in piele.

Agenti stabilizatori si conservanti naturali

Crema de brusture are beneficii terapeutice si datorita celorlalte ingrediente. Aceasta contine si ceara de albine, care stabilizeaza emulsia si protejeaza suplimentar pielea, vitamine B, vitamina E, minerale precum calciu si magneziu, dar si extracte din alte plante medicinale (galbenele si musetel). Datorita acestei formulari complexe, crema de brusture are numeroase proprietati ce sustin sanatatea si integritatea pielii.

Cum se prepara crema de brusture acasa?

In cazul in care nu aveti timpul sau ingredientele necesare, puteti gasi o astfel de crema intr-un magazin naturist sau la farmacie. Pe de alta parte, puteti prepara crema de brusture chiar acasa, dupa o reteta foarte simpla, care implica obtinerea unui macerat uleios din radacina plantei, iar ulterior acesta este combinat cu diferiti agenti emolienti si stabilizatori.

Ingrediente necesare

  • 50 grame radacina de brusture uscata si maruntita;
  • 100 mililitri ulei vegetal (migdale, masline, cocos);
  • 20 grame ceara de albine;
  • 10 grame unt de shea;
  • 5 mililitri vitamina E;
  • 5 picaturi ulei esential de lavanda (pentru miros placut si beneficii suplimentare).

Mod de preparare

Prepararea propriu-zisa necesita mai multi pasi:

Obtinerea maceratului uleios

  • Radacina maruntita se pune intr-un borcan sterilizat, peste care se toarna ulei vegetal;
  • Se lasa la macerat timp de 2-4 saptamani intr-un loc intunecat, agitand zilnic recipientul.

Filtrarea extractului

  • Dupa perioada de macerare, uleiul se strecoara printr-un tifon steril si apoi se transfera intr-un recipient curat.

Prepararea emulsiei

  • Ceara de albine si untul de shea se topesc la bain-marie;
  • Se adauga treptat uleiul de brusture macerat, amestecand continuu pana la omogenizare;
  • Se retrage vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca in voie.

Adaugarea antioxidantilor si conservantilor

  • Se adauga vitamina E (in forma lichida) si uleiul esential de lavanda. Crema obtinuta se va adauga in recipiente sterile, chiar un borcanel, si se tine la frigider nu mai mult de 2-3 luni.

O alta varianta este sa folositi pudra din radacina de brusture pe care sa o adaugati intr-o crema, cum ar fi cea de galbenele. Crema obtinuta va avea numeroase beneficii pentru piele, deoarece combina atat efectele terapeutice ale galbenelelor, cat si alte brusturelui.

Crema de brusture – beneficii si utilizari

Crema de brusture se foloseste doar pentru uz extern, nu intern, si este recomandat sa se evite aplicarea acesteia in zona ochilor, pliurilor gurii, mucoaselor. Se aplica in strat subtire pe piele si se maseaza pana la absorbtia completa. De obicei, este recomandat sa se aplice seara, insa in strat mai redus poate fi aplicata si ziua. Principalele beneficii pe care crema de brusture pare sa le aiba sunt urmatoarele:

Amelioreaza dermatitele si eczemele

Crema de brusture are proprietati antiinflamatoare si emoliente. Prin urmare, aplicarea acesteia ajuta la reducerea eritemului (rosetii), pruritului si procesului de descuamare asociat dermatitei atopice sau de contact. Bineinteles, poate fi folosita pentru a reduce inflamatia din intepaturile de insecte, diferite infectii, dar nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul recomandat de dermatolog.

Eficienta in caz de acnee si ten gras

Poliacetilenele din extractul de brusture au efect antibacterian asupra Propionibacterium acnes, specie implicata in aparitia si mentinerea acneei. Asadar, crema de brusture are beneficii foarte importante si in ameliorarea acneei, reducerea inflamatiei asociate, secretiei excesive de sebum (un alt factor de risc pentru aparitia acneei).

Eficienta in caz de psoriazis si alte afectiuni hiperkeratozice

Crema de brusture are si efect keratolitic bland spre moderat (in functie de formula) si, asadar, ajuta la eliminarea scuamelor psoriazice. De asemenea, imbunatateste gradul de hidratare, insa si elasticitatea pielii afectate, care capata aspect mult mai sanatos.

Cicatrizarea ranilor minore si arsurilor superficiale

Deoarece contine flavonoide si acizi fenolici vegetali, crema de brusture are beneficii si in ceea ce priveste vindecarea leziunilor cutanate si a arsurilor superficiale. Prin aplicare pe leziuni (in special cele deschise, dar de mici dimensiuni), stimuleaza regenerarea fibroblastelor – celulele implicate in vindecarea ranilor. Crema de brusture reduce si riscul cicatrizarii inestetice.

Hidrateaza si hraneste in profunzime pielea

Crema de brusture are importante beneficii emoliente si hidratante care previn imbatranirea in mod prematur a pielii, prin mentinerea echilibrului hidrolipidic. Acizii grasi din aceasta de fapt, pe langa efectul lor benefic, formeaza la suprafata pielii o pelicula care impiedica pierderile de apa transepidermice, mentinand pielea hidratata, stralucitoare si fina.

Crema de brusture – contraindicatii si precautii

In general, crema de brusture este foarte bine tolerata, dar pot exista situatii in care folosirea sa trebuie realizata cu precautie.

Alergii si hipersensibilitate cutanata

Persoanele cu alergie la plante din familia Asteraceae (margarete, galbenele, ambrozie) pot sa dezvolte reactii de hipersensibilizare daca folosesc crema de brusture. Se recomanda efectuarea unui test cutanat (aplicarea unei cantitati mici pe piele) inainte de utilizare.

Infectii cutanate active

Crema de brusture nu ar trebui aplicata pe leziuni cutanate care au semne de infectie si nici pe plagile deschise profunde, intrucat poate favoriza retinerea bacteriilor la acel nivel.

Posibile interactiuni cu alte tratamente

Persoanele care urmeaza tratamente dermatologice cu retinoizi, corticosteroizi si cu antibiotice topice ar trebui sa consulte medicul dermatolog inainte de a folosi crema de brusture.

 

Surse:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1756-185X.12477

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5658563/

https://www.healthline.com/health/burdock-root

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213576620303857

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/arctium-lappa