Cosuri pe fata: cauze si alternative de tratament

Cosuri pe fata: cauze si alternative de tratament Cosuri pe fata: cauze si alternative de tratament

Ultima actualizare: 19 martie 2025

Majoritatea adolescentilor – si nu numai – vor dezvolta cosuri pe fata la un moment dat in viata, desi perioada obisnuita a aparitiei o reprezinta pubertatea. Unii vor avea doar cateva cosuri care dispar la scurt timp, pe cand altii dezvolta o acnee persistenta si vizibila. Acest lucru este foarte suparator, mai ales in perioada pubertatii, cand are loc consolidarea „imaginii de sine”. Acneea la adolescenti si adultii tineri, prezenta sub forma de cosuri pe fata, poarta denumirea de acnee obisnuita sau „acnee vulgara”. Se estimeaza ca pana la 80% dintre persoanele cu varsta de 11-30 de ani vor dezvolta cel putin un episod de acnee vulgara (cosuri pe fata) de-a lungul vietii.


Ce sunt si de ce apar cosurile pe fata?

Cosurile reprezinta, de fapt, un tip mai bland de acnee, cu inflamatie relativ redusa. In general, majoritatea dermatologilor folosesc termenul de „cosuri pe fata” pentru a descrie acneea usor inflamatorie, mai usor de gestionat si mai putin severa decat alte tipuri de acnee. Alti specialisti prefera, pe de alta parte, termenul de „papule”. Spre deosebire de cosuri, acneea tinde sa aiba caracteristici specifice – se dezvolta pe o perioada mai lunga si tinde sa persiste si sa fie mai dificila de tratat. Cosurile „normale” se formeaza de obicei rapid si au tendinta clara de a disparea la scurt timp, uneori fara a fi nevoie de tratament de specialitate.

In ceea ce priveste de ce apar cosuri pe fata, cauzele sunt variate. In timpul pubertatii, au loc o gama variata de modificari hormonale, in special la nivelul androgenilor. Androgenii sunt acei hormoni sexuali masculini care se produc in cantitati mari in timpul pubertatii – chiar si la fete. Un efect al androgenilor este stimularea productiei de sebum de catre glandele sebacee. Acesta are rolul de a proteja pielea si de a o mentine hidratata. Dar, daca un strat de celule moarte duce la blocarea unui por, sebumul nu mai poate fi eliminat si se blocheaza in glanda sebacee, iar astfel se ajunge la formarea unui punct negru/alb care, daca se inflameaza, se transforma intr-un cos.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL ACNESTIL Crema Activ antiimperfectiuni, 40 ml, un produs special conceput pentru ingrijirea pielii mixte, uleioase si predispuse la acnee. Crema regleaza secretia de sebum, reduce vizibil imperfectiunile si previne aparitia cosurilor datorita actiunii sale cheratolitice si antimicrobiene. Formula sa contine acid hialuronic, pantenol si ceramide, ingrediente care hidrateaza si calmeaza pielea, oferindu-i un aspect sanatos si echilibrat. Textura usoara permite o absorbtie rapida, fara a lasa urme lipicioase.

Tipuri de acnee

Clinic, pot fi diferentiate mai multe tipuri de acnee, dupa cum urmeaza:

Tip

Caracteristici generale

Acnee comedoniana/vulgara (non-inflamatorie)

Caracterizata prin prezenta comedoanelor deschise (puncte negre) si inchise (puncte albe)

Acnee inflamatorie

Se prezinta cu pustule, papule (cosuri pe fata), noduli inflamati, avand un risc mare de a lasa cicatrici

Acnee chistica

Forma severa, cu noduli si chisturi dureroase, situate profund in piele

Acnee hormonala

Afecteaza in special femeile adulte si este influentata de fluctuatiile hormonale

Acnee conglobata

Forma foarte severa, caracterizata prin abcese mari, interconectate, si cicatrici

Acneea excoriata

Apare din cauza manipularii excesive a leziunilor, ducand la agravarea inflamatiei si la hiperpigmentare

Cosuri pe fata – cauze si factori de risc

Acneea se dezvolta in cea mai mare parte in acele zone ale pielii unde exista o densitate relativ mai mare a glandelor sebacee, cum ar fi fata, pieptul, spatele si umerii. Dupa cum s-a mentionat, cei mai multi adolescenti se confrunta cu cosuri pe fata din cauza schimbarilor hormonale care descriu perioada pubertatii. Odata ce nivelurile hormonale se stabilizeaza, de obicei in jurul varstei de 20 de ani, acneea dispare chiar de la sine. Totusi, nu toti adolescentii dezvolta acnee vulgara si cosuri pe fata, motiv pentru care se crede ca si factorii genetici si sistemul imunitar joaca un rol important in aparitia leziunilor de acnee, desi mecanismele nu sunt complet elucidate.

Este important sa facem deosebirea intre „cosuri pe fata” si alte tipuri de acnee. Persoanele care au cosuri pe fata se confrunta cu o acnee usoara (vulgara), iar cosurile sunt, de fapt, comedoane, adica puncte negre sau albe inflamate. Aceste puncte sunt pori infundati ai pielii. Culoarea neagra nu are nimic de-a face cu murdaria: punctele par intunecate intrucat sunt deschise spre exterior, iar melanina (pigmentul pielii) reactioneaza cu oxigenul. Punctele albe sunt inchise si culoarea lor este alba/galbuie. Cu cat se acumuleaza mai mult sebum, cu atat este mai mare riscul ca bacteria Cutibacterium acnes sa se inmulteasca, ducand la cosuri pe fata (papule).

Vorbim despre acnee vulgara atunci cand exista doar cateva cosuri pe fata (sau in alte zone ale corpului, cum ar fi pe umeri), asa-zise papule, fara alte tipuri de leziuni (chisturi). Exista si cativa factori care cresc riscul ca o persoana sa se confrunte mai des cu cosuri pe fata sau cu acnee cu severitate mult mai mare:

  • consumul de lactate si alimente cu indice glicemic ridicat (cartofii, painea alba, alimentele bogate in zahar), prin cresterea nivelului de insulina si a IGF-1;
  • stresul, lipsa somnului;
  • utilizarea produselor de machiaj, a cremelor hidratante grase si uleioase;
  • administrarea de corticosteroizi, antidepresive, contraceptive orale cu progestativ, precum si antiepileptice, substante anabolizante.

Unele persoane sustin ca igiena necorespunzatoare duce la aparitia de cosuri pe fata. Totusi, nu exista nicio dovada stiintifica care sa sustina acest lucru. De fapt, astfel de afirmatii ii pot face pe adolescenti sa se simta vinovati, deoarece cred ca acneea a aparut din cauza lor.

Analize recomandate pentru acnee

Persoanele care se confrunta cu acnee blanda si au doar cateva cosuri pe fata (sau in alte zone) nu ar trebui sa isi faca o serie de analize pentru acnee. Acestea sunt indicate in cazurile de acnee persistenta sau severa, in vederea identificarii unei cauze medicale subiacente:

  • hormonii androgeni: testosteron total si liber, DHEAS-S, 17-hidroxiprogesteron;
  • LH si FSH, ecografie transvaginala (pentru evaluarea sindromului ovarelor polichistice);
  • prolactina (pentru excluderea hiperprolactinemiei);
  • glicemia si insulina (investigarea rezistentei la insulina);
  • cortizolul seric (pentru suspiciunea sindromului Cushing).

Persoanele care initial se confrunta cu cosuri pe fata si, ulterior, acestea tind sa devina mult mai extinse si inflamate, ar trebui sa suspecteze o evolutie nefavorabila a leziunilor si sa se prezinte la un consult dermatologic. O persoana poate prezenta cosuri pe fata sub doua forme: pustule, caz in care sunt umplute cu un puroi galbui, sau papule, sub forma unor umflaturi mici rosiatice.

Alternative de tratament pentru cosuri pe fata

Tratamentul pentru cosuri pe fata (acnee vulgara) nu este acelasi ca in alte cazuri de acnee, care sunt mult mai severe si pot presupune administrarea unor medicamente topice sau orale. Uneori este indeajuns doar folosirea unor produse adecvate de ingrijire a pielii, lotiuni de tipul ulei-in-apa (emulsii) sau geluri hidratante (hidrogeluri). Cremele uleioase si grase ar trebui evitate, mai ales de catre persoanele cu cosuri pe fata, deoarece pot bloca si mai mult porii.

Produsele pentru curatare fara sapun, care au un pH similar cu cel al pielii (5,5), sunt de dorit in cazul in care apar frecvent cosuri pe fata. De asemenea, nu ar trebui sa se exagereze cu ingrijirea si curatarea pielii. Persoanele cu cosuri pe fata nu ar trebui sa le stoarca sau sa le manipuleze cu mana, mai ales daca aceasta nu este igienizata. Stoarcerea acestora creste riscul de vindecare deficitara si, astfel, de cicatrici ulterioare. Daca leziunile persista, se recomanda consultul dermatologului.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279211/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10709101/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459173/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5440448/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22468-pimples

https://www.medicalnewstoday.com/articles/71702

giItT1WQy@!-/#