Convulsiile febrile la copii

Convulsiile febrile la copii Convulsiile febrile la copii

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

convulsii-febrile-la-copii

Convulsiile febrile reprezinta o problema medicala care afecteaza copiii si care este cauzata de febra. Febra este provocata de o infectie. Convulsiile febrile apar la copiii mici, sanatosi, care au o dezvoltare normala si care nu au prezentat niciun simptom neurologic inainte.

Momentul aparitiei unei convulsii febrile poate fi cu adevarat inspaimantator. Din fericire, convulsiile febrile sunt de cele mai multe ori inofensive, dureaza doar cateva minute si, de obicei, nu indica o problema grava de sanatate.

In timpul unei convulsii febrile este important ca parintii sa-l mentina pe cel mic in siguranta si sa-l linisteasca dupa incheierea crizei. Este recomandat ca parintii sa mearga cat mai repede posibil cu cel mic la medic pentru a fi evaluat in urma unei convulsii febrile.

Cand apar convulsiile febrile?

3-4 din 100 de copii sunt afectati de convulsii febrile. Acestea pot aparea la copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani, insa cel mai adesea in jurul varstei de 12-18 luni.

O convulsie febrila apare de obicei in primele ore de febra. De cele mai multe ori, convulsiile febrile apar daca temperatura corpului este de 38,9 °C sau mai mare, insa pot aparea si daca temperatura este mai mica.

 


Ce sunt convulsiile febrile?

Convulsiile febrile sunt crize care pot afecta copiii febrili sanatosi. Aceste crize se manifesta prin miscari involuntare si zvacniri care apar pe o parte sau pe ambele parti ale corpului.

Convulsii febrile simple vs convulsii febrile complexe

Crizele febrile simple au urmatoarele trei caracteristici:

  • Afecteaza ambele parti ale corpului copilului. Crizele care afecteaza ambele parti ale corpului poarta denumirea de „convulsii febrile generalizate” (spre deosebire de crizele focale, care afecteaza doar o parte a corpului).
  • Sunt de scurta durata. Crizele febrile simple dureaza mai putin de 15 minute.
  • Sunt izolate. Crizele febrile simple nu apar de mai multe ori in decurs de 24 de ore.

 

Daca oricare dintre cele trei criterii de mai sus nu apare, criza febrila este una complexa. In cele mai multe cazuri, convulsiile febrile complexe trebuie tratate, iar aspectul neplacut este ca pot creste riscul ca micutul sa se confrunte cu tulburari convulsive mai tarziu in viata.

Assista Lotiune pentru Frectie este un produs recomandat in stari de oboseala generala si dureri musculare, stari generale de rau, stari gripale, febra. Lotiunea pentru frectie Assista activeaza circulatia locala a sangelui, deoarece are actiune revulsiva, decongestionand tesuturile pe care se aplica, si determina revigorarea si relaxarea musculara, diminuand astfel senzatia de contractura. Produsul nu se utilizeaza la copiii sub 3 ani.

Convulsii febrile – cauze

Convulsiile febrile sunt provocate de febra. Crizele febrile apar de cele mai multe ori in prima zi de boala, pe masura ce temperatura copilului creste. Cel mai probabil, un copil care se confrunta cu convulsii febrile are o febra de cel putin 38 de grade Celsius. Exista insa unele cazuri in care copiii au convulsii febrile inainte de a dezvolta febra.

Crizele febrile sunt declansate de febra cauzata de infectiile virale, de cele mai multe ori. Cu toate acestea, febra poate fi provocata de orice tip de infectie, cum ar fi:

convulsii-febrile-copii-cauze

Convulsii febrile post-vaccinare

Riscul de convulsii febrile poate creste dupa unele vaccinari ale copilariei, cum ar fi vaccinul diftero-tetano-pertussis si vaccinul care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Cei mici pot dezvolta febra dupa vaccinare, iar convulsiile febrile pot fi cauzate de aceasta, nu de vaccinul in sine.

Factori de risc

Factorii care cresc riscul de convulsii febrile sunt:

Varsta frageda

Cele mai multe convulsii febrile apar la copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani, cel mai mare risc fiind intre 12 si 18 luni.

Istoricul familial

Unii copii mostenesc de la parinti tendinta de a dezvolta convulsii febrile. In plus, cercetatorii au descoperit ca anumite gene pot creste riscul de convulsii febrile.

Convulsii febrile – simptomatologie

Printre simptomele caracteristice ale unei convulsii febrile se numara:

Tremuraturile

Un copil care are o criza febrila nu-si mai poate controla miscarile musculare pe una sau ambele parti ale corpului. In aceasta situatie corpul copilului incepe sa tremure si sa zvacneasca necontrolat.

Pierderea cunostintei

Copilul poate lesina sau poate da ochii peste cap. Pierderea cunostintei poate fi insotita sau nu de tremuraturi.

convulsii-febrile-copii-simptome

Pierderea controlului

Copilul poate varsa, saliva, urina sau defeca in timpul unei convulsii febrile.

Cand este necesar consultul de specialitate in cazul convulsiilor febrile la copii?

Mergeti cu cel mic la medic cat mai curand posibil dupa prima criza febrila, chiar daca aceasta dureaza doar cateva secunde. Apelati numarul de urgenta daca o criza dureaza mai mult de cinci minute sau este insotita de:

  • varsaturi
  • gat intepenit
  • probleme de respiratie
  • somnolenta extrema

 

Convulsii febrile – optiuni de tratament

 

Crizele febrile simple, de obicei, nu necesita tratament. Rareori dureaza mai mult de cateva minute, iar copiii se recupereaza rapid dupa ele.

In schimb, o criza febrila complexa ar putea avea nevoie de tratament. Pentru copiii care se confrunta cu convulsii febrile prelungite poate fi prescris diazepam intrarectal. Acesta este de obicei recomandat in cazul unei convulsii febrile care dureaza mai mult de cinci minute sau in cazul in care copilul are mai multe crize in decurs de 24 de ore.

Rareori, medicul prescrie anticonvulsivante pentru a preveni crizele febrile. In cele mai multe cazuri, acest lucru nu este necesar.

Convulsiile febrile la copii – sfaturi pentru parinti

Majoritatea crizelor febrile se opresc de la sine dupa cateva minute. In cazul in care copilul are o criza febrila, pastrati-va calmul si urmati acesti pasi:

  • Asezati copilul pe o parte pe o suprafata moale, plana, de unde nu poate sa cada.
  • Incercati sa cronometrati cat dureaza criza.
  • Ramaneti langa copil pentru a-l supraveghea si pentru a-l sprijini dupa incheierea convulsiei.
  • Indepartati obiectele dure sau ascutite din apropierea copilului.
  • Nu incercati sa opriti miscarile involuntare ale acestuia.
  • Nu puneti nimic in gura copilului.

convulsii-febrile-copii-sfaturi

Solicitati asistenta medicala de urgenta in cazul in care:

  • Copilul are o criza febrila care dureaza mai mult de cinci minute.
  • Copilul are convulsii febrile repetate.
  • Criza copilului a durat mai putin de cinci minute, insa acesta nu-si revine mai repede.

 

Referinte:

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/fever/Pages/Febrile-Seizures.aspx

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/febrile-seizure/symptoms-causes/syc-20372522

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/7001-febrile-seizures

https://kidshealth.org/en/parents/febrile.html

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Lotiune pentru Frectie x 100 ml

    Lotiune pentru Frectie, 100 ml, Assista

    Lotiunea pentru frectie Assista se utilizeaza in stari de oboseala generala si dureri musculare, stari generale de rau, stari gripale, febra. Lotiunea pentru frectie Assista activeaza circulatia IocaIa…