Conjunctivita este o afectiune oculara frecvent intalnita. Desi este neplacuta, rareori afecteaza vederea, iar tratamentul corespunzator amelioreaza senzatia de disconfort. Intrucat poate fi contagioasa, este bine ca afectiunea sa fie diagnosticata rapid, pentru a se initia tratamentul si a se putea limita raspandirea bolii.
Aceasta afectiune a ochilor consta in inflamarea sau infectarea membranei transparente (conjunctiva) care acopera suprafata globului ocular si partea interioara a pleoapelor. Cand micile vase de sange ale conjunctivei se inflameaza, devin mai vizibile, motiv pentru care albul globilor oculari capata o culoare rosiatica sau rozalie. Initial, boala poate afecta doar unul dintre ochi, dar de obicei, dupa cateva ore, simptomele se resimt la ambii globi oculari.
Tipuri de conjunctivita
Exista 3 tipuri principale de conjunctivita, si anume:
-
conjunctivita bacteriana;
-
conjunctivita virala;
-
conjunctivita alergica.
La acestea, se adauga forme mai putin comune, cum ar fi:
-
conjunctivita cauzata de substante sau compusi iritanti;
-
conjunctivita neonatala;
-
conjunctivita papilara giganta.
Conjunctivita bacteriana
Aceasta forma a bolii este cauzata de bacterii, fiind foarte contagioasa. Conjunctivita bacteriana determina ochii sa produca o scurgere densa, de culoare alb-galbuie sau verde.
In general, dispare de la sine in 1 – 2 saptamani, dar daca starea ochilor se inrautateste, pacientul poate avea nevoie de picaturi cu antibiotice. Remediile cu antibiotice sunt de obicei recomandate daca:
-
infectia este severa;
-
pacientul are sistemul imunitar slabit;
-
infectia nu incepe sa dispara de la sine in decurs de o saptamana.
Bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea si chlamydia, pot provoca, de asemenea, conjunctivita bacteriana, dar aceste cazuri sunt mult mai rare.
Conjunctivita virala
Este cea mai raspandita forma de conjunctivita. Fiind cauzata de un virus, de obicei un adenovirus, este extrem de contagioasa. Se poate contracta cand picaturile respiratorii se transfera in ochi (prin stranut ori tuse) sau prin atingerea ochilor inainte de a va spala pe maini. De asemenea, poate insoti o raceala, gripa sau alta infectie a cailor respiratorii superioare.
Conjunctivita virala afecteaza la inceput un ochi, apoi se extinde si la celalalt. Simptomele includ mancarime si ochi rosii, cu scurgeri limpezi, apoase. Picaturile cu antibiotice nu sunt eficiente impotriva virusurilor care provoaca conjunctivita virala, dar se pot folosi alte medicamente pentru a ameliora simptomele.
Conjunctivita cauzata de substante sau compusi iritanti
Substantele chimice la care suntem expusi pot provoca uneori un tip unic de conjunctivita. Lista de substante iritante difera insa de cea specifica in caz de conjunctivita alergica.
Printre iritantii blanzi se numara fumul de tigara, gazele de esapament, parfumurile si anumite picaturi pentru ochi. Simptomatologia include durere, inrosire a ochilor, afectarea vederii si umflarea semnificativa a zonei din jurul ochilor. In cazul contactului cu iritanti mai agresivi, pacientul trebuie sa se adreseze medicului cat mai curand.
Conjunctivita alergica
Alergiile oculare pot duce la o reactie comuna, necontagioasa, numita conjunctivita alergica. Poate fi declansata de alergeni precum polenul, matreata de pe blana animalelor si acarienii.
Exista doua tipuri de conjunctivita alergica:
-
conjunctivita alergica sezoniera – este asociata cu alergii sezoniere, care apar de obicei primavara si vara si, uneori, toamna. Mai exact, expunerea la polen, iarba si alti alergeni din aer cauzeaza conjunctivita alergica sezoniera;
-
conjunctivita alergica perena – persista pe tot parcursul anului si este, in general, declansata de alergenii din spatiile inchise, cum ar fi matreata provenita de la animale, praful si sporii de mucegai.
Pentru a va mentine sanatatea ochilor, specialistii Catena va recomanda sa incercati Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy, care lubrifiaza, hidrateaza, calmeaza, protejeaza si revigoreaza ochii rosii si iritati. Sunt recomandate ca adjuvant in tratamentul alergiilor si in caz de conjunctivita alergica. Produsul reduce rinita alergica, mancarimea, senzatia de arsura, senzatia de corp strain si iritatia ochilor.
Conjunctivita alergica – factori de risc, cauze
Aceasta afectiune este rezultatul reactiei organismului la:
-
alergeni, cum ar fi polenul din copaci, plante, ierburi si buruieni;
-
acarieni;
-
matreata;
-
par de la animalele de companie;
-
medicamente;
-
produse cosmetice.
De asemenea, conjunctivita alergica apare mai frecvent in randul persoanelor care au si alte afectiuni alergice, cum ar fi febra fanului, astm sau eczema.
Manifestari in conjunctivita alergica
-
De obicei, conjunctivita alergica afecteaza ambii ochi.
-
Poate produce mancarime intensa, lacrimare si umflarea ochilor. Aceste simptome pot fi ameliorate cu picaturi pe baza de antihistaminice sau pastile care sa tina sub control reactiile alergice.
-
Conjunctivita alergica se poate manifesta si prin reactii alergice, cum ar fi mancarimi ale nasului, stranut, gat iritat sau astm.
Diagnosticul de conjunctivita alergica
Pentru a diagnostica un caz de conjunctivita alergica, medicul va adresa pacientului intrebari despre simptomatologie si va efectua o examinare oculara. De asemenea, poate recomanda anumite analize de sange sau teste cutanate pentru a identifica alergenul specific, care provoaca reactiile neplacute.
Purtatorii lentilelor de contact trebuie sa intrerupa utilizarea imediat ce observa prezenta simptomelor. Daca simptomele nu incep sa se amelioreze in decurs de 12 pana la 24 de ore, pacientii sunt sfatuiti sa faca o programare la medicul oftalmolog pentru a se asigura ca nu este vorba despre o infectie oculara mai grava, asociata utilizarii lentilelor de contact.
Conjunctivita alergica – remedii si tratament
Pentru a trata conjunctivita alergica, se pot folosi:
-
comprese reci;
-
lacrimi artificiale;
-
anumite picaturi pentru ochi (antihistaminice topice si vasoconstrictoare);
-
medicamente cu administrare pe cale orala (eliberate fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta);
-
imunoterapie alergica.
In unele cazuri, medicul poate recomanda o combinatie de medicamente care sa reduca simptomele de conjunctivita alergica.
De asemenea, pacientii diagnosticati cu conjunctivita alergica pot adopta si anumite masuri suplimentare, cum ar fi:
-
evitarea alergenilor;
-
spalarea fetei dupa expunerea la alergenii din mediu, cum ar fi praful sau polenul;
-
spalarea frecventa a hainelor;
-
baie sau dus inainte de culcare;
-
mentinerea lentilelor de contact si a huselor curate, precum si schimbarea zilnica a solutiei in care se tin lentilele respective.
Conjunctivita alergica – complicatii
Desi este o afectiune neplacuta, cele mai multe cazuri de conjunctivita alergica sezoniera sau perena nu reprezinta o amenintare serioasa pentru sanatate.
Cu toate acestea, simptomele recurente pot fi frustrante. De exemplu, cand conjunctivita alergica este cauzata de polen, pacientului ii poate fi dificil sa iasa afara în lunile de primavara si vara, fara a se declansa simptomele.
Acest tip de conjunctivita alergica poate afecta viata de zi cu zi, ingreunand concentrarea la locul de munca sau la scoala, mai ales daca ochii sunt foarte iritati. Desi simptomele pot afecta calitatea vietii, nu ar trebui sa provoace probleme de sanatate pe termen lung.
In general, complicatiile conjunctivitei sunt rare, dar atunci cand apar, pot fi grave, acestea incluzand urmatoarele posibilitati:
-
un caz sever de conjunctivita alergica poate duce la cicatrici la nivelul ochiului;
-
in cazurile de conjunctivita infectioasa, infectia se poate raspandi in alte zone ale corpului, declansand infectii secundare mai grave, cum ar fi meningita.
Surse:
https://www.allaboutvision.com/conditions/conjunctivitis-types.htm
https://www.cdc.gov/conjunctivitis/index.html
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/allergic-conjunctivitis