Concediu prenatal in Romania: drepturi, beneficii si obligatii pentru viitoarele mame

Concediu prenatal in Romania: drepturi, beneficii si obligatii pentru viitoarele mame Concediu prenatal in Romania: drepturi, beneficii si obligatii pentru viitoarele mame

Ultima actualizare: 13 mai 2024

Concediul prenatal este un drept garantat prin lege, de care poate beneficia orice angajata care urmeaza sa devina mama, incepand cu luna a saptea de sarcina. Nu este singurul drept de acest gen asigurat viitoarelor mame, care pot beneficia de o perioada de concediu si dupa nastere, numita concediu postnatal.

Luate impreuna, concediul prenatal si concediul postnatal formeaza concediul de maternitate, care se imparte in aceste doua perioade distincte, delimitate de momentul nasterii.

In materialul de fata vom vorbi despre prima parte a concediului de maternitate mai precis despre concediul prenatal, despre drepturile si obligatiile ce revin viitoarelor mame in acest context precum si despre beneficiile de care se pot bucura in perioada concediului.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL ELASTICIZING Ulei ingrijire piele sensibila, inelastica, cu cicatrici. Emolient si protectiv cu Uleiuri Vegetale (Omega 3, 6, 9) si Vitamine, pentru piele lipsita de elasticitate, cicatrici cutanate piele sensibila.

 


Cat dureaza concediul prenatal?

Conform prevederilor din Codul Muncii referitoare la concediul prenatal, durata acestuia este de 63 de zile, calculul perioadei avand la baza data estimata a nasterii. Pentru ca este aproape imposibil de stabilit foarte exact data respectiva, se face o estimare, iar concediul prenatal poate fi astfel mai lung sau mai scurt cu cateva zile, conditia fiind ca acesta sa nu depaseasca 84 de zile. Cele 63 de zile prevazute in lege sunt aproximativ similare unei perioade de doua luni astfel ca femeile pot sa isi planifice concediul prenatal din luna a saptea de sarcina, cel tarziu inceputul lunii  a opta.

Asadar, legislatia actuala prevede o durata de 63 de zile pentru concediul prenatal, care se poate prelungi daca nasterea nu are loc exact la data estimata, insa nu mai mult de 3 saptamani.

De retinut in acest sens este faptul ca un concediu prenatal se acorda doar pentru sarcina si nu pentru eventualele afectiuni ce pot surveni fara a avea o legatura directa cu sarcina. In astfel de situatii, angajata poate obtine un certificat medical care sa ateste incapacitatea de munca, iar pe baza acestuia i se va acorda concediu medical, care nu va fi insa considerat concediu prenatal, chiar daca perioada coincide.

Cum se obtine concediul prenatal?

Evident ca nu oricine poate obtine un concediu prenatal in orice context, existand cateva reguli care sunt  prevazute clar de legislatia in vigoare. Este vorba de trei conditii esentiale, care se refera la domiciliu, stagiul de cotizare la asigurarile de se sanatate si bineinteles, situatia medicala. N-am mai mentionat faptul ca persoana in cauza trebuie sa fie angajata, cu contract de munca, pentru ca acest detaliu se ntelege de la sine.

In primul rand, angajata care o solicita concediul prenatal trebuie sa faca dovada ca este insarcinata, pe baza unui certificat special emis in acest sens de medicul de familie. In acelasi timp, este obligatoriu ca persoana respectiva sa aiba domiciliul stabil sau resedinta in Romania, fapt ce trebuie dovedit pe baza actului de identitate.

O ultima conditie este cea referitoare la stagiul de cotizare, iar conform acesteia este necesar ca in ultimele 12 luni anterioare datei la care incepe concediul prenatal sa fie platite asigurarile sociale si de sanatate pe cel putin 6 luni. In cazul angajatilor, obligatia platii acestor asigurari apartine angajatorilor.

Certificatul medical, dovada domiciliului sau resedintei in Romania si a platii asigurarilor de sanatate pe cel putin 6 luni din ultimele 12 se depun la angajator impreuna cu o cerere de concediu prenatal in care se mentioneaza perioada in care se doreste ca acesta sa fie acordat.

Ce indemnizatie se acorda in concediul prenatal?

Formula de calcul a indemnizatiei acordate persoanelor in concediu prenatal a fost  clarificata recent printr-o ordonanta de urgenta adoptata pe fondul unor discutii legate de perceperea contributiei pentru asigurarile de sanatate in cazul unor categorii de concedii medicale. Concediul prenatal este la randul sau un tip de concediu medical iar conform noii ordonante adoptate in aprilie 2024, se incadreaza in categoria celor pentru care nu se platesc asigurari de sanatate. Nu se plateste nici impozit,  insa ramane obligatorie plata CAS, bani care ajung la fondul de pensii.

Valoarea indemnizatiei care se acorda unei persoane aflate in concediu prenatal este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale ultimului an din care se constituie stagiul de asigurare, iar din aceasta se scad 25%, reprezentand contributia la CAS.

Pentru a va fi mai usor sa intelegeti va prezentam un model de calcul pentru o persoana care in ultimele 6 luni a avut un venit brut de 5.000 de lei pe luna. In acest, caz valoarea indemnizatiei lunare bute ar fi 4.250, adica 85% din suma de 5.000 de lei acordata lunar inainte de concediul prenatal. Suma pe care persoana respectiva o va primi efectiv este mai mica, pentru ca din cei 4.250 de lei se scad 25%, care merg catre plata CAS. Astfel valoarea indemnizatiei de care va beneficia persoana respectiva este 3.187,5 lei, adica 85% din indemnizatia lunara dinainte de concediu, minus contributia obligatorie la fondul de pensii.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL STRETCH MARKS Crema prevenire si contracarare vergeturi. Crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta, cu Aminoacizi esentiali, Complex de vitamine si Ulei din tarate de orez. Rilastil Stretch Marks este o linie completa care previne si reduce semnele atrofice (vergeturi) cauzate de pierderile de colagen si elastina in adolescenta, sarcina si/sau cauzate de schimbarile bruste de greutate.

 

Este obligatoriu concediul prenatal?

Nu exista nicio lege care sa oblige femeile sa intre in concediu prenatal in perioada la care am facut referire mai devreme. Singura obligatie in acest context revine angajatorului, care trebuie sa aprobe concediul daca exista o cerere si sunt indeplinite conditiile impuse de lege. Asadar, ramane la alegerea femeilor daca doresc sa isi ia concediu inainte de a naste sau sa mearga la serviciu pana in ultima zi de sarcina.

In astfel de situatii pot beneficia dupa nastere de zilele de concediu la care aveau dreptul inainte, adaugand perioada de concediu prenatal la cea a concediului postnatal si beneficiind astfel de intreg concediul de maternitate dupa ce au nascut.

Singura obligatie ce le revine este sa isi ia cel putin 42 de zile de concediu postnatal pentru a se recupera complet dupa nastere si totodata pentru a avea timp sa acorde toata atentia necesara copilului.

Concediul prenatal poate pune in pericol locul de munca?

In mod categoric, angajatorului ii este interzis sa concedieze o angajata aflata in concediu prenatal sau in concediu pentru cresterea copilului, desi absenta acesteia de la locul de munca pentru o perioada indelungata poate genera anumite dificultati. Postul respectiv poate fi insa ocupat de o a alta persoana, chiar si de una angajata special in acest scop, insa la finalul concediului, angajata se poate intoarce la munca, beneficiind de toate drepturile ce i se cuvin.

In concluzie, concediul prenatal constituie prima jumatate a concediului de maternitate, la care femeile au dreptul incepand cu luna a saptea de sarcina. Acest drept nu impune insa si obligatia, femeile insarcinate putand opta sa renunte la acest concediu sau sa beneficieze de el dupa nastere, cumulandu-l cu concediul postnatal.