Concediul postnatal face destul de des obiectul unei confuzii, fiind asociat in mod eronat cu concediul pentru cresterea copilului. In realitate este vorba de doua lucruri total diferite, cu toate ca intre ele exista o anumita legatura de la care pleaca de fapt si aceasta confuzie.
Daca si dumneavoastra vi s-a intamplat sa faceti o astfel de confuzie si mai ales daca asteptati un copil in viitorul apropiat, va recomandam sa parcurgeti randurile mai jos din care puteti afla toate informatiile importante despre concediul postnatal.
Ce inseamna concediu postnatal
Concediul postnatal este o componenta a concediului de maternitate, constituind a doua jumatate a acestuia, care incepe dupa momentul nasterii. Din acest motiv concediul postnatal se mai numeste concediu de lauzie si se acorda obligatoriu prin lege femeilor care au nascut si au nevoie de o perioada pentru a se recupera dupa aceasta experienta si a-si ingriji copilul in primele saptamani dupa ce a venit pe lume.
In mod normal, concediul postnatal este precedat de cel prenatal, care se acorda incepand cu luna saptea de sarcina, insa aceasta nu este o regula „batuta in cuie” intrucat femeile insarcinate pot decide daca isi iau concediu inainte de nastere sau daca se rezuma doar la perioada de recuperare de dupa. De asemenea, concediul postnatal poate fi contopit cu cel prenatal daca acesta nu a fost luat inaintea nasterii, femeile putand profita astfel de intreg concediul de maternitate dupa ce au devenit mame.
Cat dureaza un concediu postnatal
Perioada poate varia, insa in mod cert concediul postnatal este mult mai scurt decat cel pentru cresterea copilului care poate avea o durata de doi ani.
Conform prevederilor legale, concediul de maternitate din care spuneam ca face parte si concediul postnatal dureaza 126 de zile, impartite in mod egal intre cele doua perioade de dinainte si dupa nastere. Asadar, legea le garanteaza viitoarelor mame un concediu postnatal de 63 de zile, care vine in continuarea altor 63, din concediul prenatal.
Farmacistii Catena recomanda RILASTIL STRETCH MARKS Crema prevenire si contracarare vergeturi. Crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta, cu Aminoacizi esentiali, Complex de vitamine si Ulei din tarate de orez. Rilastil Stretch Marks este o linie completa care previne si reduce semnele atrofice (vergeturi) cauzate de pierderile de colagen si elastina in adolescenta, sarcina si/sau cauzate de schimbarile bruste de greutate.
Dupa cum spuneam, femeile pot renunta la concediul prenatal, care este optional, dar nu isi pierd dreptul de a beneficia de el dupa nastere. Astfel, concediul postnatal, care conform legii are 63 de zile, poate fi contopit cu zilele ramase din concediul prenatal, iar in aceste conditii poate ajunge pana la 126 de zile.
De cealalta parte, viitoarele mame pot sa si renunte la o parte din zilele de concediu postnatal la care au dreptul si sa-l faca mai scurt, dupa cum vom arata in capitolul urmator.
Concediu postnatal obligatoriu sau la libera alegere
Reluand ideea de mai sus, femeile pot scurta perioada de concediu postnatal, insa nu pot renunta definitiv la acesta, ca in cazul concediului prenatal. Indiferent de cat de repede se recupereaza si cat de mult si-ar dori acest lucru, femeile nu se pot intoarce la serviciu la mai putin de 42 de zile dupa ce au nascut. Asadar concediul postnatal este obligatoriu in primele 42 de zile dupa nastere, dupa care femeile pot reveni la locul de munca daca isi doresc acest lucru sau pot profita de cele 63 de zile la care au dreptul conform legii.
Bineinteles ca in aceste conditii nici angajatorul nu le poate solicita sa se prezinte la serviciu in decursul celor 42 de zile de dupa nastere dar nici dupa aceasta perioada, daca femeile au optat pentru concediul postnatal intreg.
Cine poate beneficia de concediu postnatal
Pentru a intra in concediu postnatal, viitoarele mame trebuie sa fie angajate legal cu contract de munca, iar in cele 12 luni precedente datei de la care se solicita concediul, trebuie sa fie achitate asigurarile de sanatate pentru cel putin 6 luni, obligatie ce revine angajatorului.
De concediul postnatal pot beneficia atat femeile cu cetatenie romana cat si cele cu cetatenie straina, cu conditia de a fi angajate cu forme legale si de a avea domiciliul stabil sau resedinta in Romania. E de la sine inteles ca mai este necesar si un certificat medical care sa ateste ca acestea au devenit mame, document care se depune la angajator impreuna cu celelalte documente.
Cati bani veti primi in concediul postnatal
Indemnizatia acordata in perioada de concediu postnatal nu este in suma fixa, ci difera de la caz la caz in functie de veniturile realizate de fiecare persoana in parte. Formula de calcul a indemnizatiei lunare este insa una si aceeasi pentru toata lumea si exclude plata impozitului pe venit si a contributiei la asigurarile de sanatate. Singura contributie obligatorie ce trebuie platita in continuare este cea la fondul de pensii, cunoscuta sub denumirea de CAS.
Indemnizatia pentru concediul postnatal reprezinta 85% din media veniturilor brute realizate in ultimele 6 luni din cele 12 luate ca punct de referinta la stagiul de cotizare. Din acesti 85% se scad 25% reprezentand plata CAS si astfel se obtine suma pe care o va primi efectiv o angajata aflata in concediu postnatal.
Farmacistii Catena recomanda RILASTIL ELASTICIZING Ulei ingrijire piele sensibila, inelastica, cu cicatrici. Emolient si protectiv cu Uleiuri Vegetale (Omega 3, 6, 9) si Vitamine, pentru piele lipsita de elasticitate, cicatrici cutanate piele sensibila.
Ce beneficii aduce concediul postnatal
Orice mama isi doreste sa fie cat mai mult timp aproape de copilul sau abia venit pe lume iar dincolo de latura afectiva aceasta apropiere este foarte importanta si pentru noul nascut in primele zile de viata. Concediul postnatal le ofera mamelor aceasta posibilitate de a fi permanent alaturi de copiii pe care tocmai i-au adus pe lume si de a le acorda toata grija de care au nevoie.
In acelasi timp, nasterea este o experienta solicitanta care vine dupa o perioada oarecum dificila, cu numeroase schimbari si provocari datorate sarcinii, astfel ca tinerele mame au nevoie de o perioada pentru a se recupera si totodata a se adapta noilor schimbari care au loc in organismul lor si noului program zilnic.
Mai este cunoscut faptul ca primele luni din viata copilului sunt cele mai dificile pentru parinti, mai ales daca se afla la prima experienta de acest gen, iar concediul postnatal le ofera femeilor posibilitatea sa se concentreze exclusiv asupra noului rol de mame.
Fiind vorba de un drept garantat prin lege, concediul postnatal si cel de crestere a copilului nu pun in pericol siguranta locului de munca, intrucat angajatorul este obligat sa pastreze postul astfel incat femeile sa poata reveni la vechile atributii dupa ce se intorc la serviciu.
Asadar, concediul postnatal este un tip de concediu medical ce se acorda la recomandarea medicului, femeilor care au nascut. Durata minima este de 42 de zile iar cea maxima de 63 de zile calculate de la momentul nasterii, iar la acestea se pot adauga si zilele de concediu prenatal daca acestea nu au fost luate in perioada premergatoare nasterii. Impreuna, concediul prenatal si concediul postnatal constituie concediul de maternitate, care se acorda pe considerente medicale, pentru siguranta viitoarei mame si a copilului, inainte si dupa nastere.