Colostoma sau anus contra naturii – tot ce trebuie sa stiti

Colostoma sau anus contra naturii – tot ce trebuie sa stiti Colostoma sau anus contra naturii – tot ce trebuie sa stiti

Ultima actualizare: 8 aprilie 2024

colostoma-sau-anus-contra-naturii-tot-ce-trebuie-sa-stiti

Colostoma este o procedura chirurgicala care modifica traseul pe care reziduurile alimentare il strabat prin intestine. Daca din motive medicale, o parte a colonului unei persoane trebuie ocolita, chirurgul efectueaza un orificiu in peretele abdominal al pacientului, pentru evacuarea scaunului. Astfel, pacientul va elimina scaunul intr-o punga de colostoma, un dispozitiv medical special conceput in acest scop.

Despre pacientii care trec printr-o astfel de procedura se spune popular ca dobandesc un anus contra naturii, deoarece fie temporar, fie definitiv, in functie de particularitatile cazului, pacientul nu va mai folosi rectul pentru evacuarea normala a materiilor fecale.


Colostoma – generalitati

Colostoma este o procedura chirurgicala prin care un capat al intestinului gros (colon) este scos prin peretele abdominal. Scopul procedurii este de a devia traseul colonului prin incizia facuta in peretele abdominal, unde se va crea o stoma, adica un orificiu, la care medicul va atasa o punga pentru colectarea fecalelor. Practic, scaunul care in mod normal ar fi fost evacuat prin rect va ajunge in punga respectiva, urmand apoi sa fie indepartat. De aici si denumirea populara de anus contra naturii, adica nefiresc pentru organismul uman.

Colostoma nu afecteaza prea mult modul in care functioneaza sistemul digestiv, majoritatea nutrientilor fiind oricum absorbiti predominant in intestinul subtire, nu in colon.

Colostoma – tipuri de anus contra naturii

Colostoma poate fi temporara sau pe termen lung.

Majoritatea colostomiilor permanente presupun indepartarea unei portiuni semnificative a colonului sau sunt asociate cu boli din cauza carora functia normala a colonului nu mai putea fi remediata.

In caz de colostoma temporara, chirurgul trage o portiune laterala a colonului pana la o deschidere mica, efectuata in abdomen. Acest tip de anus contra naturii presupune deci crearea unei bucle temporare: in partea laterala a colonului se realizeaza o incizie si tesuturile din jurul acesteia sunt apoi cusute pe marginea taieturii din peretele abdominal. Un anus contra naturii temporar este usor reversibil. Dupa ce starea pacientului se amelioreaza si stoma nu mai este necesara, chirurgul poate sa desprinda colonul de pe peretele abdominal si sa inchida inciziile respective, astfel incat materiile fecale sa isi reia traseul normal prin colon, pana la anus.

Cand este necesara o colostoma

Uneori, din cauza unor afectiuni, leziuni sau probleme digestive, unele persoane ajung in imposibilitatea de a mai evacua scaunul prin rect. Medicul poate recomanda un anus contra naturii ca optiune de tratament in caz de:

  • defect congenital, cum ar fi o deschidere anala obstructionata sau chiar lipsa acesteia, fenomen numit anus imperforat;
  • complicatii ale diverticulilor, niste pungi mici si bombate ale colonului. Se pot infecta (diverticulita) sau pot provoca sangerari severe si necesita interventie chirurgicala la nivelul intestinului. Problema este frecventa la persoanele cu varsta de peste 60 de ani.
  • boala inflamatorie intestinala;
  • leziuni ale colonului sau rectului;
  • blocaj intestinal partial sau total;
  • cancer intestinal, anal, vaginal sau de col uterin;
  • boala Crohn;
  • incontinenta fecala;
  • boala Hirschsprung.

Colostoma – pregatire, procedura si ingrijire postoperatorie

  • Pregatire si procedura

Daca operatia pentru anus contra naturii nu se face ca interventie de urgenta, echipa de asistenta medicala va va oferi recomandari despre dieta sau despre medicamentele a caror administrare ar trebui intrerupta inainte de procedura.

Un anus contra naturii se efectueaza sub anestezie generala, deci nu veti simti nicio durere. Se face printr-o interventie chirurgicala deschisa (laparotomie), care presupune o incizie lunga in abdomen, sau o interventie chirurgicala laparoscopica, caz in care chirurgul face mai multe incizii mai mici si foloseste apoi o camera video minuscula si instrumente chirurgicale pentru a crea deschiderea in colon (stoma). In general, se prefera interventia laparoscopica, pentru o recuperare postoperatorie mai rapida si un risc mai mic de complicatii.

In functie de motivul pentru care aveti nevoie de anus contra naturii, procedura se va face intr-una dintre cele patru parti ale colonului: ascendenta, transversala, descendenta sau sigmoidala.

  1. colostoma transversala – se face pe sectiunea mijlocie a colonului. La acesti pacienti cu anus contra naturii, stoma va fi atasata undeva in abdomenul superior. Procedura este in general temporara si se recomanda pacientilor cu diverticulita, boli inflamatorii intestinale, cancer, blocaj, leziuni sau defect congenital. In cazul unei colostome transversale, scaunul paraseste colonul prin stoma, inainte de a ajunge la colonul descendent. Stoma poate avea una sau chiar doua deschideri. O deschidere se face pentru materiile fecale, iar a doua pentru mucusul pe care il produce in mod normal partea de repaus a colonului. Daca vi se face o singura stoma, mucusul respectiv va trece prin rect si anus.
  2. colostoma ascendenta – se efectueaza pe partea dreapta a abdomenului si lasa activa doar o mica parte a colonului. In general, acest tip de anus contra naturii se face doar cand blocajul sau o boala severa impiedica efectuarea procedurii intr-o portiune mai indepartata a colonului.
  3. colostoma descendenta – se face in partea stanga jos a abdomenului;
  4. colostoma sigmoida – care este cel mai comun tip de anus contra naturii si se face cu cativa centimetri mai jos decat o colostoma descendenta.
  • Perioada postoperatorie

Stoma este delicata, mai ales in primele zile si saptamani de dupa interventia chirurgicala pentru anus contra naturii. Poate fi lezata daca este manipulata gresit sau nu este ingrijita corespunzator, si in plus tesuturile se pot altera daca stoma nu primeste o cantitate adecvata de sange.

In ziua ulterioara interventiei chirurgicale probabil vi se vor administra lichide. Unii pacienti pot manca normal la 2 zile dupa operatie.

Stoma are in general un aspect umed si o culoare rozie sau rosiatica. Imediat dupa interventie, zona respectiva poate fi umflata si invinetita, dar nu va faceti griji. In cateva saptamani, culoarea se va estompa si vanataile ar trebui sa dispara.

Colostoma va drena excrementele din colon in punga colectoare, numita si punga de colostomie. Scaunul va avea probabil o consistenta mai lichida decat inainte de operatie. Consistenta va depinde si de tipul de anus contra naturii pe care vi l-a efectuat chirurgul, dar si de suprafata din colon care este inca activa.

  • Spitalizarea

Pentru interventia chirurgicala de anus contra naturii, spitalizarea dureaza intre 3 si 7 zile, dar poate fi mai lunga daca procedura a fost efectuata in regim de urgenta. Personalul medical va va explica cum trebuie ingrijita plaga si cum sa folositi punga de colostomie.

Va trebui sa curatati stoma bland, in fiecare zi, cu apa calda, dar numai dupa externare. Zona leziunii trebuie tamponata usor sau lasata sa se usuce la aer. In aceasta perioada, o usoara sangerare este normala, deci nu ar trebui sa va ingrijoreze.

In caz de colostoma ascendenta sau transversala, va trebui sa purtati permanent o punga de colostomie subtire, usoara si drenabila. In magazine sunt disponibile mai multe tipuri de pungi de colostomie. Costurile variaza, dar in principiu aceste dispozitive sunt fabricate din materiale care nu permit raspandirea mirosurilor neplacute.

Unii pacienti cu colostoma descendenta sau sigmoida se obisnuiesc treptat cu situatia si pot purta punga doar cand anticipeaza defecarea. Pot chiar sa stimuleze miscarile intestinale regulate si controlate.

Riscuri si complicatii la pacientii cu anus contra naturii

Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, principalele riscuri asociate anesteziei constau in probleme respiratorii si posibile reactii adverse la medicamente. La randul ei, procedura propriu-zisa prezinta potential de hemoragie, lezarea organelor din proximitate si posibile infectii.

Dupa operatia pentru anus contra naturii, riscurile implica:

  • ingustarea orificiului colostomiei;
  • posibilitatea ca tesutul cicatricial sa provoace un blocaj intestinal;
  • aparitia unei iritatii de piele;
  • deschiderea plagii;
  • formarea unei hernii la locul inciziei.

Trebuie sa va adresati medicului daca dupa interventia chirurgicala observati urmatoarele semne:

  • umflatura de la locul plagii nu se reduce in saptamanile ulterioare operatiei sau din contra, devine si mai vizibila;
  • stoma isi modifica semnificativ dimensiunea in decurs de 24 de ore;
  • culoarea pielii se schimba brusc (plaga nu mai este rosiatica sau rozie, ci capata un aspect palid sau zona stomei devine rosie inchis, violet sau foarte intunecata);
  • tesuturile stomei incep sa se usuce;
  • scaunul evacuat este mereu apos (diaree persistenta);
  • durerea este persistenta sau resimtiti o senzatie de arsura intensa;
  • pielea pare infectata si/sau are un aspect rosiatic intens;
  • stoma prezinta scurgeri similare puroiului;
  • punga de colostomie nu se fixeaza corespunzator, trebuie schimbata mai des decat anticipati sau va irita pielea (provoaca roseata, frictiune sau leziuni in jurul stomei sau pe suprafata de care se sprijina dispozitivul de colostomie);
  • dispozitivul de colostomie pare sa exercite presiune asupra stomei;
  • stoma pare sa fie absorbita in abdomen sau din contra, sa se extinda in afara acestuia.

Situatii de urgenta in caz de anus contra naturii

Modificarile drastice ale culorii stomei, cum ar fi o paloare extrema sau pielea cu aspect foarte intunecat, sunt semne ca tesuturile nu primesc suficient sange si oxigen. O stoma extrem de palida inseamna ca alimentarea cu sange este slaba. Un anus contra naturii care are aspect purpuriu sau negricios este un indiciu ca tesuturile mor (fenomen denumit necroza).

Trebuie sa semnalati imediat chirurgului aceste simptome, indiferent daca interventia chirurgicala a fost recenta sau nu. In cazul in care chirurgul nu este disponibil, mergeti de urgenta la camera de garda, mai ales daca schimbarile apar brusc si evolueaza rapid.

Un potential risc in caz de anus contra naturii este si un caz sever de celulita, o infectie bacteriana obisnuita care provoaca inrosire, umflare si durere intr-o zona infectata a pielii. Majoritatea cazurilor nu sunt urgente, dar pot deveni daca:

  • suprafata care prezinta roseata, s-a umflat, iradiaza caldura si este dureroasa se raspandeste rapid;
  • tesuturile afectate se intaresc;
  • zona afectata incepe sa amorteasca;
  • pielea incepe sa devina violet sau negricioasa;
  • pacientul are febra mare cu frisoane, stare adesea insotita de greata si varsaturi.

 

Surse:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/colostomy

https://www.nhs.uk/conditions/colostomy/

https://www.nhs.uk/conditions/colostomy/risks/

https://www.verywellhealth.com/signs-of-a-problem-with-your-stoma-3156886