Coloana vertebrala face parte din scheletul axial, alaturi de coaste, stern si oasele craniului. Are rolul de a sustine corpul si de a proteja sistemul nervos, adapostind canalul spinal care contine maduva spinarii. Faptul ca avem coloana vertebrala este o caracteristica definitorie, intrucat ne incadram in increngatura Chordata, adica increngatura animalelor cu coloana vertebrala. Date fiind numeroasele functii ale acestei structuri, patologiile care intereseaza coloana vertebrala si duc la compromiterea anatomiei si fiziologiei acesteia se traduc prin afectiuni debilitante, care duc la scaderea calitatii vietii. Aproximativ 50.000 de specii de animale au coloana vertebrala.
Farmacistii Catena recomanda Hamul de memorie WICROMED marime universala, care este confectionat din material tesut tip elastic. Inchiderea se face cu scai. Hamul este indicat pentru corectarea pozitiilor vicioase ale coloanei toracale.
Coloana vertebrala este formata din vertebre si discuri intervertebrale. Aceasta se extinde de la nivelul craniului pana la nivelul coccisului si este impartita in 5 regiuni: cervicala, toracala (sau dorsala), lombara, sacrala si coccigiana. Fiecare regiune anatomica a coloanei este formata din mai multe vertebre suprapuse. La om, coloana vertebrala este formata prin suprapunerea a 33-34 de vertebre si, in mod fiziologic, prezinta 4 curburi. In partea anterioara, vertebra tipica are corpul vertebral, iar posterior arcul vertebral ce se leaga de corp prin doi pediculi. Suprapunerea acestor pediculi verterali delimiteaza orificiile intervertebrale prin care ies nervii spinali.
Coloana vertebrala – rol si functii
Coloana vertebrala indeplineste numeroase roluri in asigurarea functiei locomotorii, precum si a integritatii nervoase a unui individ. Printre cele mai importante roluri ale coloanei vertebrale se numara:
Protectia maduvei spinarii si a nervilor spinali
Canalul vertebral format prin suprapunerea foramenelor vertebrale protejeaza maduva spinarii. Nervii spinali parasesc maduva in principal la nivelul fiecarui corp vertebral si alcatuiesc astfel trunchiul nervos simpatic si plexul splanhnic care asigura integritatea nervoasa a organismului.
Suport structural
Coloana vertebrala are un rol esential in sustinerea capului, trunchiului, membrelor superioare. Rezistenta coloanei se datoreaza curburilor sagitale. De asemenea, coloana vertebrala este axa centrala de sustinere a greutatii, transferand greutatea trunchiului si abdomenului catre picioare.
Rol biomecanic si structural
Coloana vertebrala are o mare mobilitate, fiind posibile miscari in toate planurile, asigurand si sustinand functia locomotorie normala. La nivelul regiunii toracale, vertebrele prezinta procese articulare care asigura atasarea coastelor. De asemenea, coloana vertebrala prezinta locuri unde se vor atasa mai multi muschi.
Datorita numeroaselor functii indeplinite, asigurarea integritatii coloanei vertebrale este vitala pentru functionarea normala a organismului. Afectiunile coloanei vertebrale, in special cele ce intereseaza maduva spinarii, au potentialul de a fi deosebit de grave si debilitante.
Corsetul Hessing WICROMED-280 este confectionat din material elastic antiperspirant,cu benzi multiple. Corsetul este recomandat pentru traumatism vertebral, osteoporoza, cifoza usoara, postoperator/preoperator. Acesta contribuie la ameliorarea durerilor de spate, gat si umeri si asigura o postura optima a coloanei.
Regiunile coloanei vertebrale
La om, coloana vertebrala este impartita anatomic in 5 regiuni, in functie de structura corpurilor vertebrale. Aceste regiuni cuprind un total de 33-34 de vertebre care se articuleaza intre ele. In esenta, fiecare zona prezinta caracteristici structurale si biomecanice specifice, dar si un numar specific de corpuri vertebrale. In continuare, vor fi prezentate aspecte generale despre diferitele regiuni care alcatuiesc coloana vertebrala.
Regiunea cervicala
Regiunea cervicala este formata din 7 vertebre. Vertebrele din aceasta regiune prezinta anumite caracteristici de identificare, cum ar fi:
-
Foramen vertebral mare, de forma triunghiulara;
-
Corp vertebral mai mic;
-
Proces spinos bifid.
Vertebrele cervicale care au corpul vertebral mic prezinta aceasta adaptare datorita unor motive importante:
-
Greutatea care se transmite prin vertebrele cervicale este relativ mica, iar coloana vertebrala nu are nevoie de sustinere masiva in aceasta regiune;
-
Maduva spinarii are cel mai mare diametru in regiunea cervicala, iar un corp vertebral mai mic permite, implicit, un foramen vertebral mai mare.
La acest nivel coloana vertebrala prezinta si 2 vertebre unice, atlas si axis. Atlas (C1) are rolul de a sustine intregul cap si, impreuna cu axisul (C2) contribuie la formarea legaturilor articulare dintre craniu si coloana vertebrala.
Regiunea toracala
Regiunea toracala este formata din 12 vertebre. Ele prezinta suprafete articulare pentru coaste, formand astfel cutia toracica. Primele 10 coaste se articuleaza si cu sternul. Vertebrele care fac parte din aceasta regiune prezinta caracteristici specifice:
-
Formane vertebral circular si corp vertebral in forma de inima;
-
Proces spinos indreptat inferior;
-
Fatete articulare pentru coaste.
Coloana vertebrala toracala (dorsala) joaca un rol deosebit de important in mentinerea pozitiei verticale a corpului si, de asemenea, in asigurarea rezistentei intregii structuri.
Farmacistii Catena recomanda SteaBlock, un supliment alimentar care contribuie la buna functionare a ficatului. Produsul reduce efectele negative ale steatozei hepatice de tip 1, 2 sau 3 in afectiuni precum sindrom metabolic, dislipidemie sau diabet. Este un protector hepatic care contribuie, datorita efectului triplu antioxidant al ingredientelor sale, la functionarea normala a celulelor hepatice si la regenerarea acestora, in afectiuni cum sunt hepatitele sau ciroza hepatica. Actiunea SteaBlock se datoreaza formulei inovative ce cuprinde trei ingrediente cu efect benefic asupra celulelor hepatice.
Regiunea lombara
Regiunea lombara este formata din 5 vertebre. Ca urmare a faptului ca aceasta regiune asigura cel puternic punct de sprijin al masei corporale, fiind cea mai solicitata in activitatile zilnice si in timpul mersului, vertebrele din regiunea lombara au cel mai mare corp vertebral. In general, multe persoane se confrunta cu dureri la acest nivel, ca urmare a suprasolicitarii acestei regiuni. Coloana vertebrala lombara are urmatoarele caracteristici:
-
Corp vertebral de dimensiuni mari (necesar pentru a sustine si amortiza greutatea);
-
Foramen vertebral mic, de forma triunghiulara si proces spinos de dimensiuni reduse.
Regiunea lombara sustine cea mai mare greutate a corpului si este frecvent predispusa durerilor.
Regiunea sacrala
Regiunea sacrala este formata, de fapt, din 5 vertebre unite intre ele, care formeaza un triunghi cu baza orientata in sus: osul sacrum. Superior, osul sacrum se articuleaza cu ultima vertebra a regiunii lombare, iar inferior cu prima vertebra coccigiana. Intre 18-30 de ani, vertebrele care fac parte din aceasta regiune se sudeaza intre ele, rezultand osul sacrum, situat in partea dorsala a cavitatii pelviene.
Regiunea coccigiana
Regiunea coccigiana este formata din 4-5 vertebre fuzionate, care formeaza coccisul. Acest os suporta o mare parte din greutatea si presiunea exercitate in timpul in care stam asezati. Drept urmare, foarte multe persoane se confrunta cu dureri in regiunea coccigiana.
Coloana vertebrala – intrebari si raspunsuri
In continuare, va vom oferi cateva raspunsuri la cele mai uzuale intrebari in legatura cu coloana vertebrala, de la considerente anatomice, pana la probleme de natura medicala.
Care sunt regiunile coloanei vertebrale?
Coloana vertebrala este impartita in 5 regiuni:
-
Regiunea cervicala, formata din 7 vertebre (notate C1-C7);
-
Regiunea lombara, formata din 12 vertebre (notate T1-T12);
-
Regiunea lombara, formata din 5 vertebre (L1-L5);
-
Regiunea sacrala formata din 5 vertebre unite (osul sacrum);
-
Regiunea coccigiana formata din 4-5 vertebre unite (coccisul).
In total, prezinta 33-34 de vertebre, primele 24 fiind suprapuse una peste cealalta.
Coloana vertebrala este dreapta?
Nu, deoarece coloana vertebrala prezinta 4 curburi fiziologice. Aceste curburi asigura cresterea rezistentei coloanei vertebrale, mentinerea echilibrului in timpul mersului si mentinerii pozitiei verticale, absorbtia si ameliorarea socurilor mecanice, protejarea maduvei spinarii. Exista patru curburi care asigura rezistenta coloanei vertebrale:
-
Lordoza cervicala si lordoza lombara;
-
Cifoza toracala si cifoza sacrala.
Curburile anormale ale coloanei vertebrale se numesc scolioze si in mod uzual apar in regiunea toracala.
Ce este canalul vertebral si cat de lunga este maduva spinarii?
Canalul vertebral este „un tub” care protejeaza maduva spinarii, format prin suprapunerea mai multor corpuri vertebrale. Acesta se intinde de la nivelul vertebrei C1 pana la nivelul vertebrei L2, dupa care coloana vertebrala se continua cu fillum terminale. In general, maduva spinarii unui adult are o lungime de 43-45 de centimetri, cu variatii majore in functie de inaltime si alte particularitati biologice.
Exista nervi la nivelul maduvei spinarii?
La nivelul maduvei spinarii exista 31 de perechi de nervi spinali.
Care sunt principalele functii ale coloanei vertebrale?
Coloana vertebrala este implicata in mai multe funtii esentiale. Structura sa semi-rigida asigura o axa de stabilitate pentru intregul trunchiu, cap, gat si membrele superioare. Serveste drept un mod eficient de protectie a maduvei spinarii si nervilor spinali, de la atlas pana in la sacrum; in principal, fracturile in orice punct de-a lungul coloanei pot duce la leziuni ale maduvei spinarii si, ulterior, la tetraplegie sau paraplegie. Maduva spinarii este deosebit de sensibila la leziunile si traumatismele care ii pot compromite structura.
Care sunt cele mai frecvente patologii ale coloanei vertebrale?
Pe langa alte afectiuni care intereseaza coloana vertebrala, cele mai frecvent diagnosticate sunt urmatoarele:
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525969/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459278/
-
https://utswmed.org/conditions-treatments/spine-disorders/