Colesterol LDL: ce este si care sunt valorile de referinta ale colesterolului “rau”

Colesterol LDL: ce este si care sunt valorile de referinta ale colesterolului “rau” Colesterol LDL: ce este si care sunt valorile de referinta ale colesterolului “rau”

Ultima actualizare: 11 martie 2024

colesterol-ldl

Lipoproteinele cu densitate scazuta au un anumit rol in organism, insa un nivel prea mare al colesterolului LDL poate creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.

Ce reprezinta LDL?

LDL sau lipoproteinele cu densitate joasa reprezinta un tip de lipoproteine din sange. Lipoproteinele sunt particule formate din lipide (grasimi) si proteine care transporta grasimi prin fluxul sanguin. Grasimile au o structura care nu le permite sa se deplaseze singure prin sange. De aceea, lipoproteinele sunt „vehicule” care transporta grasimile catre diferite celule din organism.

Particulele LDL contin o cantitate mare de colesterol si o cantitate mai mica de proteine. Un nivel prea mare al colesterolului LDL creste riscul de accident vascular cerebral sau boli cardiace. Colesterolul LDL mai este denumit si „colesterol rau”.

Colesterolul LDL in sine nu este nociv, deoarece colesterolul indeplineste functii importante in organism. Un nivel prea mare al colesterolului LDL este cel care insa poate cauza probleme.

De ce este colesterolul LDL denumit si colesterol rau?”

Colesterolul LDL are reputatia de a fi „colesterolul rau”, din cauza faptului ca excesul de colesterol LDL contribuie la acumularea placii de aterom (ateroscleroza) in artere. Aceasta acumulare poate duce la:

  • boli coronariene;
  • probleme cerebrovasculare;
  • boala arteriala periferica (PAD);
  • anevrism de aorta.

Ce este colesterolul LDL?

Colesterolul este transportat prin sange cu ajutorul a doua tipuri de proteine numite lipoproteine. Aceste lipoproteine sunt LDL (lipoproteine cu densitate joasa), care mai poarta denumirea de colesterol „rau”, si HDL (lipoproteine cu densitate mare) sau colesterolul „bun”.

Valori normale ale colesterolului

Cei mai multi adulti ar trebui sa-si mentina nivelul colesterolului LDL sub 100 de miligrame per decilitru (mg/dL). La persoanele care au antecedente de ateroscleroza, LDL-ul ar trebui sa fie sub 70 mg/dL. Unii oameni au nevoie de un management si mai strict daca au un istoric de boala coronariana.

Un nivel al colesterolului LDL mai mare de 100 mg/dL creste riscul de boli cardiovasculare.

Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 este un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, producerea energiei celulare, protejarea celulelor de stresul oxidativ, reducerea starilor de oboseala si combaterea proceselor de imbatranire prematura.

Colesterol LDL vs. colesterol HDL

Colesterolul este esential pentru sanatate. Insa unii oameni s-ar putea intreba de ce exista un tip „rau” de colesterol.

In termeni simpli, daca exista prea mult colesterol LDL care trece prin vasele de sange, acesta poate treptat sa inceapa sa se acumuleze pe partile laterale ale acelor vase de sange. Aceasta acumulare este de obicei denumita „placa”.

Acumularea placii poate determina in cele din urma ingustarea acestor vase de sange. Cu cat vasele de sange sunt mai inguste, cu atat alimentarea cu sange a inimii si a altor organe este mai ingreunata.

Un flux sanguin foarte ingreunat poate provoca dureri in piept (angina pectorala) si chiar un atac de cord.

Pe de alta parte, colesterolul HDL returneaza colesterolul catre ficat, astfel incat sa poata fi eliminat din organism.

Naturalis CardioSuport contine acizi grasi omega-3 (EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Resveratrolul sustine sanatatea cardiovasculara.

Cauzele cresterii nivelului de colesterol LDL

Exista multe cauze ale colesterolului LDL ridicat, unele fiind mai tratabile decat altele.

Caracteristicile genetice

Nivelurile ridicate de colesterol LDL pot avea cauze genetice. Daca se produce un defect pe cromozomul 19, o persoana poate dezvolta hipercolesterolemie familiala. In acest caz, corpul pacientului se lupta sa elimine colesterolul LDL.

Aceasta tulburare poate afecta 1 din 250 de persoane din intreaga lume, 90% fiind insa nediagnosticate.

Alimentatia

Consumul frecvent de alimente bogate in grasimi trans sau grasimi saturate poate creste riscul de colesterol LDL marit. Alimentele bogate in grasimi saturate sunt carnea grasa si produsele lactate bogate in grasimi.

Specialistii recomanda ca 20-35% din caloriile zilnice ale unui adult sa provina din grasimi. De asemenea, recomanda limitarea aportului de grasimi saturate la mai putin de 10% din calorii pe zi, incepand cu varsta de 2 ani.

Naturalis Omega 3 Forte este un supliment alimentar care contine acizi omega-3 EPA si DHA. Acestia sunt compusi grasi benefici, care au un rol esential in functionarea normala a inimii.

Anumite medicamente

Unele medicamente pot creste colesterolul LDL sau pot reduce colesterolul HDL. Acestea sunt:

  • medicamentele antiretrovirale;
  • beta-blocantele;
  • diureticele;
  • steroizii.

Stilul de viata

Acesta poate influenta atat nivelul colesterolului LDL, cat si pe cel al colesterolului HDL.

  • Lipsa activitatii fizice: medicii asociaza lipsa de miscare cu colesterol HDL mai scazut.
  • Fumatul: fumatul poate creste colesterolul LDL si poate reduce colesterolul HDL.
  • Stresul: cand o persoana se simte stresata, organismul elibereaza anumiti hormoni care pot creste productia de colesterol.
  • Consumul excesiv de alcool: consumul excesiv de alcool poate creste nivelul colesterolului.

Afectiunile

Unele probleme de sanatate, cum ar fi diabetul de tip 2 si obezitatea, pot creste riscul de a dezvolta colesterol LDL ridicat.

colesterol-cauze-diabet-2

Pericolele nivelului crescut de colesterol LDL

In cele mai multe cazuri, oamenii nici nu stiu ca au colesterolul LDL ridicat, deoarece de obicei nu exista simptome asociate cu aceasta problema. Acesta este motivul pentru care analizele de sange de rutina sunt atat de importante.

Persoanele care au niveluri extrem de ridicate de colesterol LDL ar putea sa observe mici umflaturi pe piele, numite xantoame, sau inele alb-cenusii in jurul corneei ochiului, numite arcuri corneene.

Complicatiile colesterolului LDL ridicat

Pe langa atacul de cord, exista si alte complicatii grave ale colesterolului „rau” netratat, cum ar fi:

  • ateroscleroza, care este o acumulare de placa in intregul corp;
  • boala arterei carotide (boala carotidiana);
  • boala coronariana;
  • boala arteriala periferica;
  • accidentul vascular cerebral;
  • stopul cardiac.

colesterol-ldl-complicatii

Anumite persoane pot avea nevoie de tratamente medicamentoase sau interventii chirurgicale, din cauza complicatiilor provocate de colesterolul ridicat pe termen lung.

Diagnosticul de colesterol LDL marit

Cea mai buna modalitate de a afla daca aveti colesterolul LDL marit este sa solicitati un test de sange care sa verifice nivelul acestuia. De asemenea, medicul poate cere informatii despre istoricul familial, deoarece colesterolul ridicat poate fi uneori transmis genetic.

Testul pe care medicul il poate recomanda se numeste profil lipidic. Acest panou indica nivelurile de colesterol LDL, colesterol HDL si alte tipuri de colesterol non-HDL, care pot creste riscul de complicatii.

Persoanele diagnosticate cu „nivel ridicat al colesterolului” au colesterolul non-HDL mai mare decat nivelul pe care medicul il considera ideal. De asemenea, specialistul verifica testele de laborator pentru a vedea daca HDL-ul, colesterolul sanatos, este prea scazut.

Tratamente si metode de reducere a colesterolului LDL

Tratamentul pentru colesterolul LDL ridicat e influentat de nivelul individual de colesterol al unei persoane. Medicamentele care pot fi prescrise sunt:

  • statine: aceste medicamente incetinesc productia de colesterol a ficatului. De asemenea, ajuta ficatul sa descompuna colesterolul.
  • sechestranti de acizi biliari: aceste medicamente elimina acizii biliari, ceea ce determina organismul sa produca acizi biliari din colesterolul LDL;
  • vitamina B3 (niacina): aceasta vitamina B creste colesterolul HDL, scazand totodata colesterolul LDL;
  • fibrati: aceste medicamente reduc nivelul trigliceridelor;
  • inhibitori de PCSK9: acestia sunt prescrisi celor diagnosticati cu hipercolesterolemie familiala.

colesterol-ldl-tratament-medicamente

De asemenea, medicul poate recomanda modificari specifice ale stilului de viata, indiferent daca vi s-au prescris medicamente.

Daca analizele de sange indica un nivel ridicat sau la limita de colesterol LDL, medicul va recomanda, cel mai probabil, unele modificari ale stilului de viata care pot avea un impact pozitiv asupra colesterolului in ansamblu, in functie de situatia specifica.

Faceti mai multa miscare

Activitatea fizica regulata va poate ajuta sa reduceti atat nivelul colesterolului, cat si pe cel al tensiunii arteriale si va poate ajuta chiar sa pierdeti excesul de greutate. Exercitiile moderate, cum ar fi mersul rapid sau pedalatul, timp de cateva ore pe saptamana, pot fi de mare ajutor.

Urmati o dieta sanatoasa pentru inima

Daca va propuneti sa mancati cat mai multe alimente sanatoase pentru inima, care pot reduce colesterolul, este recomandat sa optati pentru:

  • carne slaba;
  • fructe de mare;
  • lapte, branza si iaurt fara grasimi sau cu continut scazut de grasimi;
  • cereale integrale;
  • fructe si legume.

colesterol-ldl-alimentatie

Consumul de alimente care sunt in mod natural bogate in fibre, cum ar fi fulgii de ovaz si fasolea, precum si grasimile nesaturate, cum ar fi uleiul de masline, avocado si nucile, sunt, de asemenea, alegeri excelente pentru sanatatea inimii.

Limitati consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool poate creste nivelul trigliceridelor. Nivelurile crescute de trigliceride si colesterol LDL pot creste riscul de atac de cord si accident vascular cerebral. Pentru a ajuta corpul sa se recupereze, este esential sa consumati cat mai putin alcool sau sa renuntati complet la acesta.

Renuntati la fumat

Fumatul este nociv pentru organism din mai multe motive. Printre altele, provoaca ingustarea vaselor de sange, lucru pe care il face si colesterolul LDL. Daca fumati, luati in considerare sa renuntati.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24391-ldl-cholesterol

https://www.healthline.com/health/ldl-cholesterol

https://www.medicalnewstoday.com/articles/ldl-cholesterol