Cistoscopie – cand se recomanda, care sunt riscurile si complicatiile asociate

Cistoscopie – cand se recomanda, care sunt riscurile si complicatiile asociate Cistoscopie – cand se recomanda, care sunt riscurile si complicatiile asociate

Ultima actualizare: 18 iulie 2023

cistoscopia

Cistoscopia este o procedura medicala esentiala, utilizata pentru examinarea vezicii urinare, evaluarea si tratarea afectiunilor asociate. Prin intermediul unui instrument numit cistoscop, medicii pot obtine imagini clare si detaliate ale vezicii urinare, ce le permit sa identifice si sa diagnosticheze diferite probleme, cum ar fi tumori, infectii sau obstructii pe tractul urinar inferior. De asemenea, cistoscopia poate fi folosita in scopuri terapeutice, precum indepartarea pietrelor sau tratarea tumorilor.

In articolul de fata vom prezenta cauzele ce impun efectuarea unei cistoscopii precum si riscurile si complicatiile asociate unei astfel de proceduri. Intelegerea acestor aspecte este importanta pentru pacienti, deoarece cistoscopia poate juca un rol semnificativ in diagnosticarea si tratamentul afectiunilor vezicii urinare.


Ce este cistoscopia?

Cistoscopia este o procedura endoscopica folosita pentru investigarea vezicii urinare, dand posibilitate medicilor sa vizualizeze interiorul acesteia fara a fi nevoie de o interventie chirurgicala.

Aceasta procedura presupune folosirea unui instrument special numit cistoscop. Acesta este un tub subtire si flexibil care are in capat o camera video si o sursa de lumina, cu ajutorul carora poate fi examinat interiorul uretrei si al vezici urinare.

Cistoscopia presupune introducerea acestui tub prin uretra pana in interiorul vezicii urinare, in timp ce camera din capat este pornita si transmite imagini care sunt vizualizate de medic pe un monitor.

Datorita flexibilitatii sale, tubul poate fi usor manevrat in timpul cistoscopiei, permitand medicului sa mute camere in ce unghi doreste astfel incat sa poata efectua o investigatie cat mai amanuntita, cu imagini clare si sugestive.

Cistoscopia se efectueaza sub anestezie generala sau locala, intrucat implica un grad mare de disconfort resimtit de pacienti.

Care este rolul cistoscopiei? De ce este efectuata cistoscopia?

In primul rand, cistoscopia are rolul de a-l ajuta pe medic sa vizualizeze interiorul uretrei si vezicii urinare, astfel incat sa poata stabili un diagnostic pentru problemele pe care pacientul le acuza.

Totodata, in timpul cistoscopiei pot fi prelevate probe de tesut din uretra si vezica pentru a fi supuse ulterior analizelor de laborator, ale caror rezultate sunt la fel de relevante pentru stabilirea unui diagnostic.

Nu in ultimul rand, cistoscopia poate fi realizata si in scop terapeutic, pentru tratarea anumitor afectiuni ale vezicii. In cele ce urmeaza va prezentam cele mai frecvente situatii care pot impune efectuarea unei cistoscopii.

Investigarea sangerarilor urinare

Cauzele prezentei de sange in urina sunt deseori stabilite cu ajutorul cistoscopiei. Vizualizarea interiorului vezicii urinare prin cistoscopie poate furniza informatii importante despre sursa si natura sangerarii. Astfel pot fi identificate cu usurinta tumorile vezicale, inflamatiile, infectiile sau anumite leziuni care determina sangerarea.

Diagnosticarea si evaluarea tumorilor vezicale

Pentru ca tocmai am amintit mai devreme de tumorile vezicale, trebuie precizat ca depistarea acestora in timpul cistoscopiei impune efectuarea unei alte proceduri numite biopsie. Aceasta consta in prelevarea unor mostre de tesut tumoral pentru a fi trimise apoi la un laborator, in scopul unor analize. Aceste analize au rolul de a stabili natura tumorii respectiv daca aceasta este benigna sau maligna.

De asemenea, in timpul cistoscopiei medicul poate evalua aceste tumori stabilind dimensiunea acestora, zona in care sunt amplasate si alte detalii esentiale pentru stabilirea solutiilor terapeutice optime.

Evaluarea vezicii urinare la pacientii cu probleme

Daca pacientii reclama simptome precum dureri la urinare, urinare frecventa, persistenta nevoii de a urina sau dificultati in golirea vezicii urinare, cistoscopia poate fi utilizata pentru a stabili cauzele posibile ale acestor simptome. Medicul poate cauta obstructii, pietre, tumori sau alte afectiuni care pot afecta functionarea normala a vezicii urinare.

Tratarea unor afectiuni la nivelul vezicii urinare

Spuneam ca cistoscopia poate fi folosita si in scop terapeutic, existand o serie de proceduri ce pot fi realizate in cadrul unei astfel de investigatii.

Spre exemplu, se pot indeparta calculi vezicali sau uretrali, se pot dilata stricturile si chiar pot fi rezecate tumorile care nu necesita o interventie mai complexa.

Monitorizarea afectiunilor vezici urinare

Procedura poate fi utilizata, de asemenea, si pentru a monitoriza evolutia afectiunilor vezicii urinare si a tratamentelor in curs de desfasurare. De exemplu, in cazul tumorilor vezicale, cistoscopia poate fi repetata periodic pentru a evalua eficacitatea tratamentului sau pentru a detecta recurenta tumorilor.

Cistoscopie – riscuri si complicatii

In general, cistoscopia este considerata o procedura sigura, ale carei beneficii depasesc cu mult riscurile asociate. Acestea din urma sunt nesemnificative, iar complicatiile grave apar destul de rar.

Disconfort in timpul interventiei

Trebuie mentionat in primul rand disconfortul pe care il presupune o astfel de procedura, disconfort care este mai pronuntat in cazul barbatilor. Problema poate fi insa usor rezolvata cu ajutorul anesteziei generale, care va face ca pacientul sa nu simta nimic in timpul interventiei.

cistoscopie

Usturime si durere

Ulterior, pot aparea usturimi si/sau dureri la nivelul uretrei, insa acestea sunt considerate normale si dispar de obicei in termen de 24 - 48 de ore. Daca aceste simptome persista, pacientii trebuie sa se adreseze medicului, iar acesta le poate prescrie un tratament cu antialgice, antiinflamatoare sau calmante care vor ameliora durerile sau usturimea.

Sangerari

In unele cazuri pot aparea si sangerari, dar si acest efect secundar este considerat firesc, mai ales daca apare dupa o interventie mai complicata ce a impus indepartarea unor tumori sau tratarea unor leziuni.

Sangerarile sunt usoare si dispar de la sine in 24 de ore, iar daca acest lucru nu se intampla, pacientul trebuie sa se adreseze din nou medicului care a efectuat procedura.

Infectii urinare

Exista si riscul aparitiei unei infectii urinare, insasi si un astfel de efect secundar este considerat normal, dat fiind faptul ca procedura presupune introducerea unui corp strain in vezica urinara. Acest risc este insa destul de mic, pentru ca procedura se realizeaza in mediu steril, iar instrumentarul este dezinfectat inainte de utilizare.

Perforarea vezicii urinare

Aceasta este ce mai grava complicatie ce poate aparea in urma unei cistoscopii, insa riscurile sunt, de asemenea, foarte mici daca medicul care efectueaza procedura are un minim de experienta. Datorita flexibilitatii sale, cistoscopul se pliaza perfect pe formele anatomice din uretra si vezica, iar astfel de incidente sunt extrem de rare.

Totusi atunci cand apare o astfel de complicatie, aceasta reprezinta o urgenta medicala, fiind necesara o interventie chirurgicala realizata in cel mai scurt timp, pentru repararea vezicii perforate.

In concluzie, cistoscopia ramane o modalitate importanta de diagnosticare si tratament a afectiunilor vezicii urinare, ajutand la imbunatatirea sanatatii pacientilor si calitatii vietii lor.

Este important ca pacientii sa discute in detaliu cu medicul despre beneficiile, riscurile si complicatiile asociate, inainte de a se supune unei astfel de proceduri. Fiecare pacient are particularitati individuale si nevoi specifice, iar medicul va lua in considerare toate aceste aspecte pentru a oferi cea mai buna optiune de investigatie si tratament.