Cistita este inflamatia vezicii urinare. De cele mai multe ori, cistita este cauzata de o infectie a tractului urinar (ITU). Infectiile urinare se produc atunci cand bacteriile patrund in vezica sau in uretra si incep sa se reproduca. Aceasta problema ar putea aparea si daca se produce un dezechilibru la nivelul bacteriilor care se gasesc in mod natural in organism. Aceste bacterii provoaca infectie si, automat, inflamatie.
In schimb, anexita (cunoscuta si sub denumirea de boala inflamatorie pelvina) este o infectie a organelor reproducatoare feminine. Pelvisul se regaseste in abdomenul inferior si cuprinde trompele uterine, ovarele, colul uterin si uterul.
Anexita poate fi cauzata de mai multe tipuri diferite de bacterii, printre care si gonoreea si chlamydia, bacteriile care provoaca infectiile cu transmitere sexuala (ITS). Cel mai frecvent, bacteriile patrund mai intai in vagin si provoaca o infectie. Daca nu este tratata, aceasta infectie se poate extinde catre organele pelvine.
Din cauza simptomelor asemanatoare, cistita este de foarte multe ori confundata cu anexita. Cele doua pot fi tratate cu antibiotice, dar si cu produse din plante, cum ar fi Urinal Akut, un supliment alimentar cu efect rapid, asigurat de forma concentrata. Contine componenta activa CystiCran, o forma concentrata de extract de merisor. Acesta este un antioxidant natural puternic, eficient pentru protejarea celulelor si tesuturilor de radicali liberi. Fructele de merisor constituie o sursa bogata de bioflavonoide, compusi fenolici si alte substante naturale.
Aflati de la Catena care sunt cele mai bune plante medicinale pentru cistita si anexita.
Cistita se numara printre cele mai frecvente infectii cu care se poate confrunta o femeie si una dintre cele mai dureroase. Este, de fapt, o inflamatie a peretelui vezicii urinare.
Cu toate ca, de obicei, nu este o afectiune grava, cistita poate crea disconfort si complicatii daca nu este tratata. Cistita interstitiala este o forma de cistita mai grava, cronica.
De cealalta parte, anexita (boala inflamatorie pelvina) este o infectie a organelor reproducatoare feminine. In majoritatea cazurilor, apare in urma patrunderii bacteriilor cu transmitere sexuala din vagin in uter, trompele uterine sau ovare.
Semnele si simptomele bolii inflamatorii pelvine pot fi subtile sau usoare. Unele femei nu dezvolta simptome. Din aceasta cauza, multe nu realizeaza ca au aceasta afectiune pana cand nu afla ca nu pot ramane insarcinate sau pana cand apar durerile pelvine cronice.
Pentru a trata sau evita infectiile urinare, medicii recomanda antibiotice si remedii naturiste, cum ar fi Uractiv forte, un supliment alimentar destinat mentinerii sanatatii aparatului urinar. Uractiv Forte contribuie la imbunatatirea functiei de excretie a rinichilor, favorizeaza diureza si eliminarea substantelor toxice din organism.
Simptome cistita
Cistita poate provoca urmatoarele simptome:
-
nevoie frecventa de a urina
-
urina tulbure sau cu miros puternic
-
febra mica daca este cauzata de o infectie urinara
-
sange in urina
-
durere in timpul actului sexual
-
senzatie de presiune la nivelul vezicii urinare
-
crampe in abdomen sau in spate
Daca se extinde catre rinichi, infectia vezicii urinare poate deveni o problema grava de sanatate. Pe langa simptomele enumerate mai sus, o infectie renala se mai caracterizeaza prin:
-
greata
-
varsaturi
-
dureri de spate sau in partile laterale
-
frisoane
Solicitati asistenta medicala imediata daca banuiti ca va confruntati cu o infectie renala.
Simptome anexita
In unele cazuri, anexita nu provoaca simptome. Daca apar, simptomele sunt sub forma de:
-
durere la nivelul abdomenului inferior (cel mai frecvent simptom)
-
durere la nivelul abdomenului superior
-
dureri in timpul contactelor sexuale si al urinarilor
-
febra
-
sangerare vaginala abundenta sau cu miros neplacut
-
sangerari neregulate
-
oboseala
Durerile provocate de anexita pot fi usoare sau moderate. Cu toate acestea, exista femei care au dureri si simptome grave de anexita, cum ar fi:
-
dureri ascutite in abdomen
-
varsaturi
-
lesin
-
febra mare (mai mare de 38 ° C)
Luati legatura imediat cu medicul sau mergeti la camera de garda daca intampinati simptome grave. Exista riscul ca infectia sa se fi raspandit in circulatia sanguina sau catre alte zone ale corpului. Aceasta problema poate pune viata in pericol.
Plante medicinale recomandate in caz de cistita
D-manoza
D-manoza este un tip de zahar simplu, frecvent recomandat de specialisti pentru a preveni si trata cistita. Se gaseste in mod natural in mai multe alimente, cum ar fi afinele, merele si portocalele, insa, de obicei, se consuma sub forma de praf sau tablete pentru a trata infectiile urinare.
Cercetatorii nu cunosc in totalitate felul in care functioneaza D-manoza, insa multi dintre ei considera ca inhiba capacitatea anumitor bacterii infectioase de a adera la celulele tractului urinar, Acest lucru faciliteaza eliminarea lor inainte ca bacteriile sa produca probleme. Naturalis UroSuport Forte este un supliment alimentar care contine D-manoza, albastru de metilen, extract uscat din fructe de afin-american, extract uscat din flori de Hibiscus sabdariffa. UroSuport Forte Naturalis este recomandat pentru sustinerea sanatatii tractului urinar. Contine un complex de substante active care favorizeaza eliminarea bacteriilor si calmarea disconfortului urinar.
Usturoiul
Usturoiul este o planta renumita pentru beneficiile sale asupra mai multor probleme medicale, printre care infectiile fungice, virale si bacteriene.
Capacitatea de vindecare a usturoiului este de obicei atribuita unui compus care contine sulf, cunoscut sub numele de alicina. In urma mai multor studii efectuate in eprubeta, alicina a demonstrat efecte antibacteriene puternice impotriva unei varietati de bacterii infectioase care provoaca infectii urinare, cum ar fi E. coli.
Ceaiul verde
Ceaiul verde este obtinut din frunzele plantei Camellia sinensis. Ceaiul verde este bogat in compusi vegetali numiti polifenoli, renumiti pentru efectele antimicrobiene si antiinflamatoare puternice.
Ceaiul verde contine epigalocatechina (EGC), un compus cu efecte antibacteriene puternice impotriva tulpinilor de E. coli cauzatoare de infectii urinare.
Plante medicinale pentru anexita
Gentiana
Gentiana este o planta cu proprietati imunostimulante. Gentiana contine un alcaloid numit berberina, care poate neutraliza mai multe tipuri de microorganisme, cum ar fi Chlamydia. Gentiana poate ajuta la restabilirea sanatatii celulelor producatoare de mucus care acopera tractul reproducator feminin.
Galbenele
Galbenelele pot ajuta la reducerea inflamatiei, la repararea tesuturilor si pot avea efect antimicrobian. De asemenea, pot fi extrem de utile in caz de anexita pentru ca pot restabili functia imunitara sanatoasa si pot repara tesutul reproducator.
De asemenea, exista si alte plante care pot fi de ajutor in caz de anexita, cum ar fi:
-
Curcuma pentru reducerea durerii si a inflamatiei
-
Echinacea pentru combaterea infectiilor si imbunatatirea sistemului imunitar
-
Cimbru si oregano pentru a ajuta la combaterea infectiilor
Referinte:
https://www.healthline.com/health/cystitis
https://www.healthline.com/nutrition/herbs-for-uti
https://www.centromedicoaragon.com/en/7-home-remedies-for-cystitis/
https://www.healthline.com/health/pelvic-inflammatory-disease-pid
https://www.superpharmacy.com.au/blog/pelvic-inflammatory-disease