Guta este o afectiune articulara care apare ca urmare acumularii unei cantitati mari de acid uric in organism. Acidul uric rezulta in urma descompunerii in organism a purinelor – compusi organici care se gasesc intr-o serie de alimente. In mod normal, acidul uric este eliminat prin urina, insa din anumite cauze ajunge sa se acumuleze in organism si sa se depuna sub forma de cristale in articulatii.
Acesta este mecanismul care declanseaza guta – boala care se manifesta prin inflamarea incheieturilor afectate, insotita de episoade dureroase.
Un aliat in lupta cu simptomele gutei, dar si cu hiperuricemia (nivelul ridicat de acid uric) pot fi ciresele, care contin anumiti compusi cu efecte benefice in cazul pacientilor care se confrunta cu astfel de probleme.
Asupra acestui subiect am decis sa insistam pe parcursul materialului de fata, in care va vom arata ce substante contin ciresele, care sunt beneficiile acestora si mai ales cum va pot ajuta aceste fructe daca aveti guta sau un nivel ridicat al acidului uric.
Pentru a va ajuta sa reduceti durerea si rigiditatea musculara, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ArtroSuport gel emulsionat. Acest produs favorizeaza destinderea musculaturii incordate si contractate, calmand eficient durerile acute de origine reumatica, datorita producerii unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate. De asemenea, acest gel stimuleaza circulatia sangvina.
Despre cirese, informatii generale
Ciresele sunt fructe mici, rotunde, cu pulpa carnoasa si suculenta si coaja lucioasa de culoare rosie, neagra sau galbena, in functie de soi. De asemenea, in functie de acest criteriu difera si gustul, care poate fi mai dulce sau mai acrisor, precum si dimensiunea fructelor.
Indiferent de ce soi vorbim, ciresele fac parte din familia Rosaceae, fiind inrudite cu alte fructe la fel de cunoscute, cum ar fi piersicile, prunele sau caisele.
Ca origine, se spune ca provin din zona Caucazului si a Anatoliei, de unde s-au raspandit in intreaga Europa, dar si in America de Nord si Asia. Desi sunt cunoscute ca fructe de gradina, ciresele se pot dezvolta si in mediu salbatic, evident, in zonele unde gasesc conditii prielnice.
Cresele „de mai” se coc spre sfarsitul primaverii, in timp ce majoritatea soiurilor sunt bune de cules in perioada verii.
Pentru a sprijini functionarea normala a sistemului imunitar si pentru a proteja celulele impotriva stresului oxidativ, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 500 mg. Acesta este un supliment alimentar sub forma de comprimate masticabile, care au aroma de portocale si care ajuta la reducerea oboselii si a extenuarii. De asemenea, favorizeaza regenerarea formei reduse de vitamina E si contribuie la metabolismul energetic normal.
Ce contin ciresele?
Ca orice fructe, si ciresele sunt o sursa bogata de vitamine si minerale, carora li se adauga o serie de alte substante benefice pentru organism. Dintre vitamine iese in evidenta continutul bogat de vitamina C, insa ciresele contin si vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina E si vitamina K.
O portie de 100 de grame de cirese contine si o cantitate importanta de potasiu, mai precis 222 de miligrame, reprezentand 5% din doza zilnica recomandata. Alte minerale din continutul acestor fructe sunt calciul, fierul, cuprul, magneziul, manganul, zincul si fosforul.
Mai trebuie precizat ca aceeasi cantitate de 100 de grame de cirese contine doar 63 de calorii, 16,1 grame de carbohidrati, 1,06 grame de proteine si 2,1 grame de fibre alimentare.
Nu in ultimul rand, ciresele contin si o cantitate importanta de antioxidanti, carora li se datoreaza si culoarea rosie specifica acestor fructe.
Beneficiile consumului de cirese
Lasand la o parte gustul lor placut, ciresele pot aduce o serie de beneficii pentru organism, datorita continutului bogat de substante nutritive, pe care tocmai l-am expus in capitolul anterior.
Ciresele, inamicul „gutei”
Revenind la subiectul cu care am inceput acest articol, trebuie sa precizam ca ciresele pot fi considerate un remediu natural pentru guta, fara insa a ignora recomandarile medicilor si tratamentul prescris de acestia.
Antioxidantii despre care spuneam ca dau culoarea rosie a cireselor se numesc antocianine, despre care s-a stabilit ca au proprietati antiinflamatoare.
Cum inflamarea articulatiilor este unul dintre simptomele specifice gutei si principalul factor declansator al episoadelor dureroase, e lesne de inteles cum consumul de cirese ii poate ajuta pe pacientii cu un astfel de diagnostic. Mai precis, antocianinele reduc inflamatia articulara si in acelasi timp calmeaza durerile sau previn aparitia atacurilor de guta – acele episoade dureroase determinate de inflamatii.
Ciresele si nivelul de acid uric
Rolul pozitiv al cireselor in ceea ce priveste guta nu se rezuma doar la reducerea inflamatiilor, acestea avand efecte benefice si in ceea ce priveste nivelul de acid uric.
Acesta creste fie din cauza faptului ca organismul nu mai este capabil sa elimine prin urina tot acidul uric, fie pe fondul unei alimentatii bogate in alimente care contin purine. Indiferent de cauze, un nivel crescut de acid uric creeaza premisele aparitiei gutei, dar si a altor probleme de sanatate.
Ciresele contin substante care inhiba productia de acid uric si favorizeaza eliminarea acestuia din organism, impiedicand totodata formarea cristalelor care se depun pe articulatii.
Totusi, este important de stiut ca ciresele contin si purine, astfel ca pot contribui in acelasi timp si la producerea de acid uric, motiv pentru care trebuie consumate cu moderatie.
Ciresele si sanatatea inimii
Antocianinele din compozitia acestor fructe pot ajuta si la reducerea nivelului de colesterol LDL, caruia i se mai spune si „colesterolul rau”. Acesta se depune pe interiorul vaselor de sange, formand placi aderente care duc la ingustarea arterelor. In acest mod, creste presiunea sangelui, ceea ce determina aparitia hipertensiunii arteriale – cea mai frecventa cauza a bolilor cardiovasculare.
Antocianinele pot reduce intr-o oarecare masura nivelul de colesterol, insa in lipsa unei diete sanatoase si a unui stil de viata mai activ, nu pot rezolva in totalitate aceasta problema, De asemenea, nici tratamentul specific pentru reducerea colesterolului nu trebuie sa fie inlocuit cu consumul de cirese, intrucat potentialul acestora este mai redus decat cel al medicamentelor.
Ciresele si insomnia
Aceste fructe sunt o sursa naturala de melatonina, un hormon responsabil de reglarea ciclurilor de somn. Astfel, consumul lor poate ajuta la imbunatatirea calitatii somnului si la reducerea tulburarilor de somn, precum insomnia.
De asemenea, ciresele mai contin triptofan, un aminoacid esential implicat in productia de serotonina, neurotransmitatorul asociat cu starea de spirit.
Ciresele si silueta
Ciresele sunt o sursa buna de fibre alimentare, care sustin sanatatea sistemului digestiv si promoveaza tranzitul intestinal regulat. Fibrele alimentare ajuta la mentinerea unei senzatii de satietate, ceea ce poate fi benefic in controlul greutatii corporale si in prevenirea excesului alimentar.
Ciresele si hidratarea
Ciresele contin apa in proportie de aproximativ 85% si totodata electroliti precum potasiul sau magneziul. Astfel, pot ajuta la mentinerea unei hidratari corespunzatoare in timpul unor activitati ce necesita efort intens si totodata pot ajuta organismul sa se recupereze mai usor dupa astfel de activitati.