Cititi cu atentie intregul prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament
Pastrati acest prospect. Poate veti avea nevoie sa-l recititi.
Daca doriti mai multe INFORMATII, va rugam sa intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Acest medicament v-a fost prescris dumneavoastra personal. Nu-l dati altor persoane deoarece le poate face rau chiar daca au simptome asemanatoare cu ale dumneavoastra.
In acest prospect gasiti:
-
Ce este Ciprinol si pentru ce se utilizeaza
-
Inainte sa utilizati Ciprinol
-
Cum se utilizeaza Ciprinol
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza Ciprinol
Ciprinol 250 mg, Ciprinol 500 mg, comprimate filmate
Substanta activa este ciprofloxacina
Excipienti:
Nucleu: celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu (tip A), povidona, croscarmeloza sodica, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.
Film: hipromeloza, talc, dioxid de titan (E171), propilenglicol.
1. CE ESTE CIPRINOL SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Ciprinol 250 mg
Un comprimat filmat contine ciprofloxacina 250 mg sub forma de ciprofloxacina clorhidrat monohidrat 291 mg.
Ciprinol 500 mg
Un comprimat filmat contine ciprofloxacina 500 mg sub forma de ciprofloxacina clorhidrat monohidrat 582 mg.
Ciprinol se prezinta sub forma de comprimate filmate.
Ambalaj: Cutie cu un blister din Al/PVC-PVDC a 10 comprimate filmate.
Grupa farmacoterapeutica: fluorochinolone.
Indicatii terapeutice
Ciprinol este indicat in cazul infectiilor cu bacterii sensibile la ciprofloxacina. Acestea includ urmatoarele infectii:
-
infectii ale tractului urinar (complicate si necomplicate);
-
anumite infectii ale aparatului respirator (otice, nazale, faringo-laringiene, bronsice si pulmonare, cand germenii patogeni sunt bacterii gram-negativ, in special P. aeruginosa, de asemenea la pacientii cu fibroza chistica);
-
infectii ale aparatului reproducator;
-
infectii abdominale (infectii gastro-intestinale, purtatori de Salmonellae typhi si alte salmonele, peritonite si infectii ale cailor biliare, de obicei in combinatie cu alte antibiotice);
-
infectii osoase si articulare;
-
infectii ale pielii si tesuturilor moi;
-
infectii severe sistemice (sepsis, infectii la pacientii neutropenici);
-
antrax
Ciprinol este indicat de asemenea pentru prevenirea urmatoarelor infectii:
-
antrax la persoane care au intrat in contact cu sporii bacilului de antrax;
-
in cazul interventiilor chirurgicale;
-
la pacientii neutropenici;
-
la pacientii care fac tratament cu medicamente ce reduc rezistenta generala a organismului. Daca afectiunea dumeavoastra este foarte severa, medicul va indica in primele zile ale tratamentului administrarea medicamentului in perfuzie, iar, mai tarziu, tratamentul va fi continuat cu comprimate.
2. INAINTE SA UTILIZATI CIPRINOL
Nu utilizati Ciprinol daca:
-
aveti hipersensibilitate la ciprofloxacina, la alte chinolone sau la oricare dintre excipientii medicamentului.
-
sunteti cunoscut cu antecedente de tendinopatie consecutiva unui tratament cu fluorochinolone.
-
daca pacientul este un copil cu varsta sub 6 ani (datorita formei farmaceutice inadecvate).
-
daca alaptati.
Aveti grija deosebita cu Ciprinol
Informati medicul dumneavoastra despre orice boala pe care o aveti sau ati avut-o.
Utilizarea medicamentului la copii intre 6 si 18 ani, este permisa numai daca beneficiul potential este mai mare decat riscurile. Nu exista suficienta experienta in legatura cu utilizarea medicamentului la aceste grupe de varsta, iar posibilitatea lezarii cartilajelor articulare in timpul cresterii nu poate fi exclusa.
Informati medicul daca aveti epilepsie sau alte afectiuni ale SNC (prag convulsivant scazut, istoric de convulsii, perfuzie scazuta a creierului, sau accidente vasculare cerebrale). In cazul acestor boli, apare un risc crescut de reactii adverse. In cazuri individuale, reactiile adverse la nivelul sistemului nervos central (ameteli, confuzie, nervozitate, rareori depresie si psihoza cu tendinte suicidare) pot aparea la administrarea primelor doze de ciprofloxacina. Daca observati aparitia vreunui simptom dintre cele mentionate, adresati-va medicului.
Reactiile de hipersensibilitate apar foarte rar dupa administrarea primei doze. In caz ca apar mancarimi sau eruptii cutanate, sau daca aveti brusc dificultati respiratorii, adresati-va medicului.
In caz de insuficienta renala, doza de medicament va fi redusa, sau intervalul dintre doze va creste. In timpul tratamentului cu Ciprinol se recomanda consumul adecvat de lichide. Astfel, veti preveni aparitia de cristale in urina. Medicul va indica cantitatea de lichid necesara.
Daca aveti o afectiune ereditara de tipul deficitului de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza, in timpul tratamentului cu Ciprinol poate aparea anemia si ingalbenirea pielii.
Pielea se poate colora in galben in timpul tratamentului si in caz de insuficienta hepatica.
In timpul tratamentului cu Ciprinol, pielea poate deveni hipersensibila la razele solare sau la lumina artificiala - razele ultraviolete. De aceea, se recomanda evitarea expunerii excesive la soare sau la lumina artificiala.
Administrarea medicamentelor antimicrobiene poate fi asociata cu cresterea bacteriilor rezistente. Unele dintre acestea pot produce diaree severa si persistenta. In acest caz, informati medicul. Informati medicul faca constatati aparitia durerilor la nivelul tendoanelor sau semnelor de tendinita. In timpul tratamentului cu Ciprinol, se recomanda de asemenea evitarea activitatilor fizice excesive. La administrarea concomitenta de chinolone si glucocorticoizi la unii pacienti varstnici au aparut cazuri individuale de inflamatie sau ruptura a tendoanelor (cel mai adesea a tendonului lui Achile).
Administrarea Ciprinol cu alimente si lichide
In timpul tratamentului nu se recomanda consumul de alcool.
Puteti sa utilizati Ciprinol impreuna cu alte medicamente?
Informati medicul daca luati orice alt medicament, chiar si produse fara prescriptie medicala. Daca luati medicamente pentru arsuri epigastrice – antiacide (care contin aluminiu, magneziu sau calciu) sau sucralfat, absorbtia ciprofloxacinei este redusa. De aceea se recomanda administrarea
Ciprinol cu 4 ore inainte sau la 2 – 4 ore dupa administrarea antiacidelor si/sau sucralfatului.
Daca luati teofilina in timpul tratamentului cu Ciprinol, pot aparea reactii adverse, deoarece concentratiile plasmatice ale teofilinei pot creste. Medicul va determina cantitatea de teofilina in sange si poate prescrie o doza mai mica.
Administrarea concomitenta a ciclosporinei creste riscul afectarii renale. De aceea se recomanda determinarea nivelului sanguin al ciclosporinei.
Daca luati medicamente anticoagulante concomitent cu Ciprinol, actiunea acestora poate fi potentata si apare riscul sangerarilor.
Informati medicul daca aveti diabet si faceti tratament cu glibenclamida. Co-administrarea cu
Ciprinol poate diminua excesiv nivelul sanguin al zaharului.
Daca aveti epilepsie si faceti tratament cu fenitoina, administrarea concomitenta de Ciprinol poate produce o crestere sau o scadere a nivelului sanguin al fenitoinei.
In timpul administrarii concomitente a anumitor antiinflamatorii si a dozelor foarte mari de chinolone, pot aparea convulsii.
Sarcina si alaptarea
Inaintea administrarii oricarui medicament cereti sfatul medicului sau farmacistului.
Datele privind administrarea ciprofloxacinei la gravide sunt insuficiente. Nu trebuie sa luati Ciprinol in timpul sarcinii, decat daca este absolut necesar, dupa analiza raportului risc fetal/beneficiu matern, la recomandarea medicului.
Deoarece Ciprinol se excreta in laptele matern, administrarea sa este contraindicata in timpul alaptarii datorita riscului pentru sugar.
In timpul tratamentului cu Ciprinol intrerupeti alaptarea.
Puteti sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje in timp ce utilizati Ciprinol?
Dozele uzuale de Ciprinol pot influenta negativ starea de vigilenta, fiind posibila afectarea capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje in timpul tratamentului.
De aceea se recomanda precautie la condusul vehiculelor sau folosirea utilajelor.
Starea de vigilenta poate fi diminuata suplimentar prin consumul concomitent de alcool etilic.
3. CUM SE UTILIZEAZA CIPRINOL
Urmati strict indicatiile medicului. Nu trebuie sa modificati dozele sau sa intrerupeti tratamentul fara sa intrebati medicul.
Medicul va ajusta dozele in functie de afectiune, toleranta la medicament si raspunsul terapeutic. Ciprinol comprimate filmate poate fi administrat in doze de 250 mg, 500 mg sau 750 mg, de doua ori/zi. Comprimatul va fi inghitit cu un pahar cu apa sau ceai.
In gonoreea acuta, este suficienta o singura doza de 250 - 500 mg.
Medicul poate prescrie Ciprinol comprimate la copii peste 6 ani pentru tratamentul si preventia antraxului, in doze de 15 mg/kg, de doua ori pe zi.
Medicul va poate prescrie Ciprinol comprimate filmate, dupa ce ati primit medicamentul sub forma injectabila, timp de cateva zile.
Durata tratamentului depinde de severitatea bolii si de rezultatele clinice si bacteriologice. Infectiile urinare necomplicate sunt de obicei tratate timp de 3 zile; infectiile complicate ale aparatului urinar si alte infectii sunt tratate pana la 14 zile. Prostatita bacteriana cronica se trateaza timp de 12 saptamani, infectiile osoase si articulare timp de 4 - 6 saptamani, purtatorii de salmonela timp de 4 saptamani, diareea infectioasa timp de 5 - 7 zile – uneori pana la 14 zile. In cazul contactului cu spori de antrax, Ciprinol va fi administrat timp de 60 zile.
Pentru profilaxia infectiilor in cazul interventiilor chirurgicale, se administreaza 500 - 750 mg
Ciprinol cu ½ - 1 ora inainte de interventie.
In cazul afectarii functiei renale sau la varstnici, medicul poate prescrie doze mai mici decat cele uzuale.
Daca aveti impresia ca medicamentul este prea puternic sau prea slab, informati medicul sau farmacistul.
Daca uitati sa luati Ciprinol
Daca ati uitat sa luati o doza, luati-o imediat ce va amintiti. Daca este momentul pentru urmatoarea doza, nu mai luati doza omisa si continuati programul obisnuit.
Nu dublati dozele pentru a recupera o doza pierduta..
Daca ati luat prea mult Ciprinol
Doze prea mari pot produce greata, varsaturi, diaree, cefalee si ameteli, iar in cazuri mai grave, confuzie, tremor, halucinatii si convulsii. In caz de ingestie masiva poate sa apara insuficienta renala acuta.
Daca ati luat o supradoza, informati de urgenta medicul sau farmacistul!
Efectele asupra intreruperii tratamentului cu Ciprinol
Administrati tratamentul pe perioada indicata de medic. Daca opriti administrarea tratamentului cu Ciprinol prea devreme, boala poate reveni.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
La fel ca alte medicamente, Ciprinol poate prezenta reactii adverse.
Daca remarcati aparitia unei reactii adverse, chiar daca nu este mentionata in acest prospect, va rugam sa informati medicul sau farmacistul.
Cele mai frecvente reactii adverse sunt greata, diareea si eruptiile cutanate.
Mai rar pot aparea alte reactii adverse gastrointestinale (varsaturi, dureri abdominale, flatulenta, pierderea apetitului sau, exceptional, diaree persistenta – colita pseudomembranoasa).
Reactii adverse la nivelul sistemului nervos central: ameteli, cefalee, oboseala, excitabilitate, insomnie, anxietate, depresie, convulsii, confuzie, halucinatii, psihoza cu tendinte suicidare si tulburari senzoriale, cum sunt: tulburari vizuale, diplopie, gust neplacut, zgomote in urechi (tinitus) si semne de presiune intracraniana crescuta.
In cazul oricarui medicament pot aparea reactii de hipersensibilitate. Acestea pot fi usoare (eruptie cutanata, inrosirea pielii, prurit), severe (febra, edem facial, fotosensibilitate) sau, foarte rar, reactii foarte severe, sub forma de reactii anafilactice, care necesita actiune imediata.
Reactii cardiovasculare: frecventa cardiaca crescuta, lesin, valuri de caldura si transpiratii, precum si migrena.
Ciprinol poate creste nivelul zaharului sanguin, de aceea medicul trebuie informat daca nu va simtiti bine si aveti o sete anormala.
Chinolonele pot produce dureri ale articulatiilor si muschilor, inflamatii sau rupturi ale tendoanelor. Acestea apar foarte rar si, de obicei, in cazul administrarii concomitente de glucocorticoizi. Informati medicul daca aveti dureri tendinoase.
Daca aveti miastenia gravis, tratamentul concomitent cu Ciprinol poate agrava boala.
Ciprinol poate modifica valorile anumitor teste sanguine si urinare, care indica afectarea hepatica sau renala. Numarul de hematii, leucocite si trombocite se poate modifica. In mod exceptional, pielea se poate colora in galben; de aemenea, culoarea urinii se poate modifica.
Tratamentul prelungit sau repetat cu Ciprinol poate produce infectii cu bacterii sau fungi rezistenti.
In cazul aparitiei reactiilor adverse grave (in special reactii de hipersensibilitate grave, colita pseudomembranoasa, tulburari grave ale SNC, halucinatii sau dureri tendinoase), intrerupeti tratamenul si adresati-va medicului cat mai curand posibil.
5. CUM SE PASTREAZA CIPRINOL
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.
Producator
Krka, d.d., Novo Mesto, Slovenia
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
Krka, d.d., Novo Mesto, Smarjeska cesta 6, 8501 Novo Mesto, Slovenia
Data ultimei verificari a prospectului
Octombrie 2005