Chisturile la san va provoaca dureri? Iata cateva solutii

Chisturile la san va provoaca dureri? Iata cateva solutii Chisturile la san va provoaca dureri? Iata cateva solutii

Ultima actualizare: 19 aprilie 2024

chisturi-la-san

Chisturile mamare (chisturi la san) reprezinta formatiuni pline cu lichid, acestea numarandu-se printre cele mai frecvente umflaturi la nivelul sanilor cu care se poate confrunta o femeie. Ele pot fi, de asemenea, o cauza a altor simptome mamare, cum ar fi durerea sau chiar scurgerile mamelonare.

Multe femei dezvolta modificari necanceroase in tesutul lor mamar. Una dintre afectiunile cunoscute poarta denumirea de boala fibrochistica mamara, caracterizata prin aparitia unor chisturi pline de lichid. Chisturile pot afecta unul sau ambii sani in acelasi timp si se pot dezvolta in diferite zone ale sanului. Unele chisturi sunt atat de mici incat nici nu pot fi simtite la palpare.

Ba mai mult, in cele mai multe cazuri, chisturile la san nu provoaca semne: doar aproximativ 7% dintre femei au un chist mamar care poate fi simtit la autopalpare.

Chisturile simple se formeaza in urma acumularii de lichid in glandele mamare. Microchisturile pot fi observate doar la microscop. In schimb, macrochisturile pot avea intre doi si cinci centimetri.

De asemenea, exista si chisturi complexe, care sunt fie solide, fie pline cu lichid si solide. Chisturile mamare complexe poate necesita o biopsie si un drenaj pentru a fi verificata natura celulelor, o procedura menita sa determine daca aceste chisturi sunt canceroase. In rare ocazii, chisturile complexe sunt canceroase sau cresc riscul de cancer de san mai tarziu.

 


Ce sunt chisturile la san?

Chisturile la san sunt formatiuni pline cu lichid care se dezvolta in interiorul sanului. De cele mai multe ori sunt necanceroase (benigne). Un chist la san se simte adesea la palpare ca un bob de strugure sau ca un balon plin cu apa, insa uneori se simte ferm.

Chisturile la san nu necesita tratament decat daca sunt mari si dureroase sau inconfortabile. In acest caz, simptomele pot fi ameliorate prin drenarea lichidului din chist.

Cu toate ca pot afecta toate femeile, indiferent de varsta, chisturile la san sunt mai frecvente la femeile aflate inainte de menopauza, de obicei inainte de varsta de 50 de ani.

Tipuri de chisturi la san

Exista trei tipuri de chisturi la san:

Chist mamar simplu

Pline in intregime cu lichid, chisturile simple sunt intotdeauna necanceroase. Chisturile simple nu contin nicio zona solida, iar peretii chisturilor sunt netezi. Chisturile simple reprezinta aproximativ 90% din toate chisturile mamare.

tipuri-chisturi-la-san

Chist mamar complex

Acest tip de chist, care contine un amestec de componente fluide si solide, poate fi canceros in pana la 20% din cazuri. De obicei, medicul biopsiaza tesutul, ceea ce inseamna ca indeparteaza o parte din tesutul mamar si il trimite catre laborator pentru a fi analizat.

Chist mamar complicat

Chistul complicat este plin cu lichid, cu toate ca, in unele cazuri, acest lichid poate fi oarecum tulbure sau marginile chistului pot fi neregulate. Si in acest caz, medicul efectueaza o biopsie cu ac pentru a preleva o proba pe care o trimite catre laborator pentru analiza. In alte situatii, specialistul poate recomanda efectuarea unei noi examinari dupa sase luni, deoarece exista un mic risc (mai mic de 2%) ca acest chist sa fie canceros.

Chisturi la san – semne si simptome

Chisturile mamare pot aparea la unul sau la ambii sani. Chisturile la san pot provoca urmatoarele semne si simptome:

  • o formatiune neteda rotunda sau ovala, care poate fi miscata, care poate avea margini netede si care, de obicei, desi nu intotdeauna, indica faptul ca este benigna
  • scurgere mamelonara care poate fi limpede, de culoare galbena sau maro inchis
  • durere sau sensibilitate in zona chistului
  • cresterea in dimensiuni a chisturilor la san si a durerii chiar inainte de menstruatie
  • reducerea dimensiunilor chisturilor si ameliorarea altor simptome dupa menstruatie

chisturi-la-san-semne-simptome

Prezenta chisturilor la san nu creste riscul de cancer de san. Cu toate acestea, prezenta chisturilor ar putea ingreuna descoperirea unor noi noduli la san sau a altor modificari care ar putea necesita o evaluare din partea medicului. Poate fi absolut normal ca, in timpul menstruatiei, la nivelul sanilor sa apara noduli si dureri, asa ca este important ca femeile sa fie familiarizate cu felul in care se simt sanii lor pe parcursul ciclului menstrual, astfel incat sa recunoasca eventualele noi modificari.

Ce cauze au chisturile la san?

Sanii sunt formati din glande producatoare de lapte (lobuli) si tuburi care transporta laptele la mamelon (ducturi). Acestea sunt inconjurate de tesut care confera sanilor dimensiunea si forma lor. Uneori, glandele producatoare de lapte se pot umple cu lichid, provocand chisturi la san.

Se crede ca acestea se dezvolta in mod natural pe masura ce sanul se modifica odata cu varsta, in urma modificarilor naturale ale nivelurilor hormonale.

Dupa menopauza, pe masura ce nivelul hormonului estrogen scade, chisturile inceteaza de obicei sa se formeze. Cu toate acestea, persoanele care utilizeaza terapia de substitutie hormonala (HRT) ar putea sa dezvolte in continuare chisturi la san.

Pe cine afecteaza chisturile la san

Femei peste 35 de ani

Chisturile la san apar de cele mai multe ori la femeile peste 35 de ani.

Riscul de a dezvolta chisturi la san este mai mare daca persoana in cauza:

  • are intre 35 si 50 de ani
  • se afla la premenopauza (inca mai are menstruatie)
  • se afla la postmenopauza (nu mai are menstruatie), dar ia terapie de substitutie hormonala (HRT)

chisturi-la-san-cauze

Femei de orice varsta

Cu toate ca sunt mai frecvente la femeile peste 35 de ani, chisturile mamare pot aparea la orice varsta.

Chisturile mici (microchisturi) sunt frecvente la femeile tinere care nu au trecut prin menopauza. Chisturile mamare nu sunt frecvente dupa menopauza.

Chisturi dureroase la san – solutii si recomandari

Prezenta unui chist la san nu necesita de regula niciun tratament sau vizite medicale de verificare. Cele mai multe chisturi la san dispar de la sine si nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Durata unui chist variaza de la persoana la persoana. Chisturile dispar de obicei dupa menopauza, insa in unele cazuri pot persista pe tot parcursul vietii.

Extragerea fluidului (aspiratie)

Daca un chist este mare sau provoaca disconfort, specialistul poate extrage (aspira) lichidul folosind un ac fin si o seringa. Uneori, aceasta procedura este efectuata cu ajutorul ecografiei pentru a ajuta la detectarea chistului.

Lichidul extras din chist poate varia in culoare si poate fi limpede pana la foarte intunecat.

Daca la nivelul lichidului exista pete de sange, o proba este de obicei trimisa catre un laborator pentru a se verifica motivul. De asemenea, pot fi cautate dovezi ale unei infectii. Uneori, sangele din lichid este cauzat de acul folosit pentru a aspira lichidul.

Chistul dispare de obicei dupa extragerea lichidului. Persoana in cauza poate simti un oarecare disconfort pe masura ce lichidul este extras, iar zona poate ramane invinetita si sensibila timp de cateva zile dupa aceea. Medicul poate recomanda acetaminofen pentru a ameliora durerea.

chisturi-la-san-tratament

Chisturile mamare pot reveni?

Chisturile la san pot reveni sau pot aparea altele noi. Tratamentul pentru chisturi este de obicei acelasi de fiecare data. Este important ca persoana in cauza sa mearga la medic daca banuieste ca un chist a reaparut sau a dezvoltat unul nou.

Complicatiile chisturilor dureroase la san

Chisturile la san nu duc la complicatii care pun viata in pericol. Ele se pot infecta sau pot deveni mari, tensionate si dureroase si necesita aspiratie.

Daca o persoana are un risc ridicat de cancer de san, medicul poate recomanda monitorizarea frecventa sau efectuarea unor teste suplimentare.

Cum sa preveniti aparitia chisturilor la san?

Chisturile apar ca raspuns la modificarile hormonale normale si nu exista nicio modalitate cunoscuta de a le preveni.

Daca luati terapie de substitutie hormonala, acest lucru va poate creste riscul de a dezvolta noi chisturi.

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cysts/symptoms-causes/syc-20370284

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15691-breast-cysts

https://breastcancernow.org/about-breast-cancer/breast-lumps-and-benign-not-cancer-breast-conditions/breast-cysts/