Chist pilonidal (boala pilonidala): ce este si ce cauze are

Chist pilonidal (boala pilonidala): ce este si ce cauze are Chist pilonidal (boala pilonidala): ce este si ce cauze are

Ultima actualizare: 12 iulie 2023

chist-pilonidal

Chistul pilonidal (denumit si boala pionidala) este un “buzunar” rotund care se formeaza in piele si care contine de obicei fire de par si reziduuri. Acest tip comun de chist apare in pliul feselor si este de obicei cauzat de o infectie a pielii. Boala pilonidala este extrem de intalnita la nivel mondial. Numarul real este mult mai mare fata de cel din statisticile oficiale, deoarece multi oameni se simt prea jenati sa spuna ca au un chist pilonidal – chiar si furnizorilor lor de asistenta medicala.

Chisturile pilonidale pot provoca durere si trebuie tratate. Boala pilonidala poate fi o problema unica (acuta) sau recurenta. Daca nu este tratat, un chist pilonidal cronic poate duce la formarea unui abces (o colectie de puroi cauzata de o infectie bacteriana).

Un chist pilonidal este o afectiune a pielii care se formeaza in pliul feselor - oriunde in zona aflata intre coccis si anus. Boala pilonidala poate fi extrem de dureroasa, mai ales atunci cand stati pe scaun.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, chisturile pilonidale au fost denumite „boala soferului de Jeep”, deoarece sunt mai frecvente la persoanele care stau mult in pozitia sezut.

 


Chist pilonidal – generalitati

Un chist pilonidal (cunoscut si sub denumirile de boala pilonidala sau sinus pilonidal) este un saculet anormal care apare in piele si care contine fire de par, celule moarte ale pielii si impuritati. Chisturile pilonidale apar aproape intotdeauna in apropierea coccisului, in partea de sus a santului interfesier.

Chisturile pilonidale apar de obicei atunci cand parul perforeaza pielea si apoi ramane blocat in derm. Daca se infecteaza, chistul pilonidal poate cauza dureri foarte mari. Acesta poate fi drenat printr-o mica incizie efectuata in piele. Uneori, este nevoie de o interventie chirurgicala.

Cei mai afectati sunt barbatii adulti tineri, iar problema tinde sa reapara. Persoanele care stau pe scaun pentru perioade lungi de timp prezinta un risc mai mare de a dezvolta un chist pilonidal.

Chist pilonidal – cauze

Cauza exacta a acestei afectiuni nu este cunoscuta, dar se crede ca modificarile hormonale (pentru ca apare dupa pubertate), cresterea parului si frictiunea de haine sau statul pentru mult timp pe scaun contribuie la aparitia acestei probleme.

chist-pilonidal-cauze

Activitatile care provoaca frictiune, cum ar fi statul pe scaun, pot forta firele de par care cresc in zona afectata sa ramana sub piele. Organismul trateaza acest fir de par ca pe un obiect strain si lanseaza un raspuns imunitar impotriva lui, exact cum ar face de exemplu cu o aschie. Acest raspuns imunitar duce la formarea chistul in jurul firului de par ramas in piele.

Chist pilonidal – factori de risc

Oricine se poate alege cu un chist pilonidal, insa anumite persoane prezinta un risc mai mare:

  • Barbatii - barbatii au un risc de 3-4 ori mai mare de a fi diagnosticati cu un chist pilonidal decat femeile
  • Persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 35 de ani
  • Persoane care stau pe scaun toata ziua (cum ar fi soferii de camion si angajatii de birou)
  • Persoanele supraponderale sau obeze
  • Persoanele care au parul gros sau aspru pe corp
  • Persoanele care poarta haine stramte (acest lucru poate afecta pielea).

Chisturile pilonidale pot fi ereditare?

In unele cazuri, un chist pilonidal poate fi ereditar (poate fi mostenit de la un membru al familiei cu pilozitate mare).

Boala pilonidala – manifestari si simptome

Este posibil ca semnele sa nu fie vizibile la inceput, in afara de o mica gaura aparuta la suprafata pielii. Cu toate acestea, odata ce aceasta se infecteaza, se va dezvolta rapid intr-un chist pilonidal (un saculet inchis plin cu lichid) sau un abces (un tesut umflat si inflamat in care se aduna puroi).

Semnele si simptomele unui chist pilonidal sunt:

  • durere cand stati pe scaun sau in picioare
  • umflarea chistului
  • piele inrosita si dureroasa in jurul zonei afectate
  • puroi sau sange care se scurge din abces, provocand un miros neplacut
  • un fir de par care iese din chist

chist-pilonidal-manifestari

Unii oameni se confrunta si cu febra scazuta, insa acest simptom este mult mai putin frecvent.

Diagnosticul de chist pilonidal

Un medic poate diagnostica un chist pilonidal pe baza unui examen fizic si a raspunsurilor pe care le ofera pacientul la urmatoarele intrebari:

  • Cand au aparut primele simptome?
  • Ati mai avut vreodata un chist pilonidal?
  • Ati avut febra?

Medicul va evalua, de asemenea, istoricul medical familial al persoanei.

Tratamentul pentru chist pilonidal

Pentru a trata un chist pilonidal este nevoie de o interventie chirurgicala.

Incizie si drenaj

Cea mai frecventa metoda de tratament pentru chisturile si abcesele pilonidale este incizia si drenajul. In timpul acestei proceduri, medicul indeparteaza firele de par din dreptul chistului si dreneaza lichidul. Apoi acopera rana cu tifon. De asemenea, poate alege sa sigileze zona cu ajutorul cusaturilor.

Marsupializare

Dupa efectuarea inciziei si a drenajului, medicul coase marginile taiate pana spre fundul chistului pentru a forma o punga mica. Aceasta procedura de marsupializare asigura scurgerea lichidului din chist si scade riscul de reaparitie a acestuia.

chist-pilonidal-operatie

Exista mai multe alte metode de tratament disponibile in afara de interventia chirurgicala, cum ar fi:

  • Injectii: exista substante care pot trata si preveni chisturile pilonidale usoare si moderate.
  • Antibiotice: Antibioticele pot trata infectiile cutanate. Cu toate acestea, antibioticele nu pot vindeca singure chisturile pilonidale.
  • Terapia cu laser: Terapia cu laser poate indeparta firele de par nedorite si care pot provoca formarea altor chisturi pilonidale.

Pana la administrarea tratamentului, puteti incerca sa ameliorati durerea aplicand o compresa calda pe zona afectata.

Chist pilonidal – complicatii si riscuri

In unele cazuri, chisturile pilonidale revin de mai multe ori pentru o lunga perioada de timp. Fara tratament, aceste persoane pot prezenta riscul de a dezvolta un tip de cancer de piele numit carcinom cu celule scuamoase.

Prevenirea

Pentru a ajuta la prevenirea chisturilor pilonidale, incercati sa:

  • va spalati in mod constant
  • pastrati o greutate sanatoasa
  • evitati statul prelungit pe scaun

Daca ati avut chisturi pilonidale in trecut, poate fi nevoie sa utilizati produse pentru indepartarea parului pentru a reduce riscul aparitiei unui nou chist.

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pilonidal-cyst/symptoms-causes/syc-20376329

https://www.healthline.com/health/pilonidal-cyst

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15400-pilonidal-disease

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317996