Termenul de ADHD provine de la tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie. Aceasta tulburare afecteaza milioane de copii si le poate cauza probleme chiar si atunci cand devin adulti. ADHD include o combinatie de probleme persistente pe care copilul le manifesta cum ar fi dificultatea de a se concentra, hiperactivitate si comportament impulsiv. Copiii care manifesta simptome de ADHD dezvolta o stima de sine scazuta, au probleme in a relationa cu cei din jur si o performanta scazuta la scoala. Asadar, pentru a putea interveni la timp, este important sa puteti identifica simptomele de ADHD. In acest articol, veti afla mai multe informatii despre aceasta boala, dar si despre cele mai intalnite simptome de ADHD la copii.
Este normal ca un copil sa isi uite tema sau sa actioneze impulsiv intr-o anumita situatie. Cu toate acestea, neatentia, impulsivitatea si hiperactivitatea manifestate in mod repetat pot naste semne de intrebare si pot deveni simptome de ADHD. Aceasta boala este o tulburare de neurodezvoltare care apare in mod normal in copilaria timpurie, de obicei inainte de varsta de 7 ani.
ADHD-ul le aduce dificultati copiilor in a-si inhiba raspunsurile spontane, respectiv cele care se refera la miscare, vorbire sau atentie. Desi nu exista un tratament care sa vindece aceasta afectiune, terapia si tratamentele recomandate de medici pot ameliora intensitatea manifestarilor. In plus, diagnosticarea cat mai timpurie a acestei tulburari va poate ajuta sa ameliorati cat mai mult simptomele si manifestarile.
Exista trei subtipuri de ADHD, si anume:
-
predominant cu deficit de atentie - majoritatea simptomelor pe care le manifesta copilul se concentreaza in jurul deficitului de atentie;
-
predominant hiperactiv/impulsiv - majoritatea simptomelor sunt legate de hiperactivitate si impulsivitate;
-
combinat - exista un mix de simptome de ADHD care se concentreaza atat in jurul deficitului de atentie, cat si in zona hiperactivitatii si impulsivitatii.
Cele mai intalnite simptome de ADHD la copii
Simptomele de ADHD apar atunci cand copiii sunt foarte mici, de obicei inainte sa mearga la scoala. Principalele simptome de ADHD includ neatentia si un comportament hiperactiv si impulsiv. Simptomele de ADHD pot fi moderate la varste fragede, dar pot creste in intensitate si pot deveni grave in perioada adulta.
Aceasta tulburare apare mai des in cazul baietilor, decat in cazul fetelor. De asemenea, simptomele de ADHD pot fi diferite la baieti spre deosebire de fete. De exemplu, baietii pot fi hiperactivi in timp ce fetele pot avea deficit de atentie, dar sa aiba un comportament linistit.
Simptome de ADHD la copii - deficit de atentie
Unul dintre cele mai comune simptome de ADHD la copii il reprezinta deficitul de atentie. Aceasta manifestare incepe sa se intensifice atunci cand merge la scoala si determina aparitia situatiilor in care copilul uita sa isi faca temele sau sare de la un proiect neterminat la altul. Deficitul de atentie in ADHD se manifesta astfel:
-
nu reuseste sa acorde atentie la detalii sau face greseli frecvente la teme si la proiectele legate de scoala;
-
manifesta deficit in a se concentra pe anumite sarcini sau reguli legate de teme sau de joaca;
-
pare ca nu este atent/a la ce spun cei din jur, chiar daca i se adreseaza direct;
-
are dificultati in a urmari instructiunile si a finaliza proiectele sau temele de la scoala;
-
are probleme in a-si organiza activitatile pe care le are de facut;
-
evita sau refuza sa participe la activitati care presupun un efort de concentrare, cum ar fi temele de la scoala;
-
pierde cu usurinta lucrurile personale;
-
este usor de distras;
-
uita cu usurinta sa faca o parte din activitatile zilnice pentru care este responsabil/a;
-
are dificultati in a relationa cu ceilalti intrucat nu reuseste sa le inteleaga starile si emotiile.
Simptome de ADHD la copii - hiperactivitate
In cazul pre-scolarilor, unul dintre simptomele de ADHD este reprezentat de hiperactivitate. Uneori, pe masura ce copilul creste, acest simptom poate scadea in intensitate. Copiii cu hiperactivitate au urmatoarele manifestari:
-
se agita, bat din palme sau din picioare sau se misca in continuu pe scaun;
-
au dificultati in a ramane asezati in sala de clasa sau in alte situatii;
-
sunt in continua miscare;
-
alearga sau se catara in situatii in care nu este potrivit sa faca asta;
-
au probleme in a se juca sau sa desfasoare o activitate in liniste;
-
vorbesc foarte mult.
Simptome de ADHD la copii - impulsivitate
Impulsivitatea este o manifestare care nu este neobisnuita in cazul copiilor. Cu toate acestea, in cazul unui copil cu ADHD, acest simptom este exacerbat si poate sa puna copilul in situatii riscante. Cele mai frecvente manifestari ale unui copil impulsiv diagnosticat cu ADHD sunt:
-
are dificultati in a avea rabdare sa le vina randul la o activitate;
-
intrerupe conversatiile sau jocurile celor din jur;
-
tinde sa raspunda neintrebat;
-
isi asuma riscuri in mod frecvent, fara sa se gandeasca foarte mult inainte sa actioneze;
-
incepe conversatii in momente nepotrivite.
In concluzie, fiecare copil poate fi afectat de ADHD in mod diferit. Este important sa cunoasteti care sunt simptomele de ADHD pentru a le putea identifica la timp si sa incepeti terapia cat mai timpuriu. Cele mai comune simptome se concentreaza in zona impulsivitatii, hiperactivitatii si deficitului de atentie. In unele cazuri, cu tratamentul si terapia adecvate, unii copii reusesc sa isi imbunatateasca manifestarile si sa aiba un nivel scazut al simptomelor. In cazul altor copii, acestea pot persista chiar si in perioada adulta.
Surse:
https://www.webmd.com/add-adhd/childhood-adhd/adhd-symptoms
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adhd/symptoms-causes/syc-20350889
https://www.nhs.uk/conditions/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/adhdadd
https://www.healthline.com/health/adhd/signs#signs-in-children