Toate femeile isi doresc un par frumos, dar nu toate constientizeaza ca, dincolo de culoare, tunsoare sau coafura abordata, acest aspect este direct proportional cu sanatatea sa. Mai exact, un par sanatos care se poate bucura de complimente inseamna un par rezistent, des, stralucitor si hidratat.
Pe langa multitudinea de produse de ingrijire si styling care se regasesc pe piata si care vin sa-i imbunatateasca conditia, ajutorul real vine din interior. Pentru ca alimentatia joaca rolul cel mai important in intretinerea firului de par, va prezentam in continuare vitaminele de baza pentru sanatatea parului.
Ce este keratina si ce rol are?
Inainte de a deschide subiectul amplu al vitaminelor, trebuie sa punctam ca cel mai important nutrient din constitutia firului de par este keratina. Aceasta este o proteina cu structura fibroasa ce intra in alcatuirea stratului exterior al firului de par. Lipsa acesteia din organism conduce la degradarea si caderea parului, iar produsele pe baza de keratina nu sunt, din pacate, suficiente pentru a suplini carenta din interior. Astfel, consuma o cantitate suficienta de proteine preluata din sursa animala, minimum 50 grame pe zi, conform studiilor. Pentru par sunt mult mai eficiente decat cele de origine vegetala. Cele mai bune surse de proteine animale raman in continuare carnea slaba si pestele.
Vitamina A
Vitamina A sau retinolul este esential pentru mentinerea sanatatii firului de par, avand un efect antioxidant foarte puternic. Aceasta are rol in procesul de secretie a sebumului responsabil de hidratarea scalpului si, totodata, inhiba aparitia matretii. Surse importante de vitamina A sunt ficatul, spanacul, morcovii, caisele, perele, mango, dovleacul, pepenele galben, dar si produsele lactate si ouale. In general, alimentele de culoare galben-portocaliu sunt bogate in beta-caroten care, in combinatie cu vitamina C, are rol de protectie a scalpului contra razelor ultraviolete nocive.
Vitamina B
Sub denumirea de vitamina B se regaseste un adevarat complex cu eficienta comuna in stimularea productiei proprii de keratina. In plus, o mare parte dintre ele aduc beneficii extraordinare podoabei capilare. Cel mai important rol il are vitamina B7, cunoscuta si ca vitamina H sau biotina, care actioneaza la nivelul radacinii, intarind-o si stopand, astfel, caderea parului. De asemenea, vitaminele B3 si B5 stimuleaza cresterea si regenerarea parului, iar vitamina B9 sau acidul folic incetineste procesul de albire si confera stralucire firului de par. Surse de vitamina B sunt ouale, pestele, cerealele, nucile si avocado.
Vitamina C
Carenta vitaminei C, numita si acid ascorbic, duce la uscarea si despicarea firului de par. In plus, este importanta, datorita capacitatii sale de a stimula productia de colagen si, implicit, de a oferi suplete si elasticitate firului de par. Doza necesara este de doar 60 mg pe zi si se poate obtine din majoritatea fructelor si legumelor, cele mai mari concentratii regasindu-se in catina, macese si kiwi.
Vitamina D
Studii recente au demonstrat ca si vitamina D are o contributie importanta la mentinerea sanatatii parului; mai exact, aceasta ii stimuleaza cresterea si ii confera elasticitate. Cu toate ca este sintetizata de organism in prezenta razelor ultraviolete, exista si cateva alimente bogate in vitamina D, cum ar fi pestele gras, lactatele nedegresate, galbenusul de ou si ciupercile, cele din urma fiind singura sursa de origine vegetala de vitamina D.
Vitamina E
Cunoscuta si sub denumirea de tocoferol, vitamina E are puteri miraculoase pentru par. Pe langa efectul antioxidant puternic, stimuleaza cresterea parului, il hidrateaza si ii reface structura, fiind cel mai bun tratament pentru varfurile despicate, ii ofera elasticitate si previne electrizarea sa. In plus, ajuta la mentinerea unui scalp sanatos si confera stralucire parului. Se gaseste din belsug in uleiurile vegetale, fructele oleaginoase, germenii de cereale, dar si in legumele verzi si rosii.
Carentele de vitamine pot fi compensate si cu ajutorul suplimentelor alimentare naturale. Nu ezitati sa le incercati alaturi de o dieta sanatoasa bazata pe fructe si legume.
Text: Madalina Manole