Analizele in sarcina sunt extrem de importante deoarece ofera informatii atat despre sanatatea mamei, cat si a copilului. Aceste analize in sarcina pot detecta eventualele probleme care ar putea aparea, cum ar fi malformatiile congenitale sau bolile genetice. Rezultatele testelor sunt esentiale pentru ca va pot ajuta sa luati cele mai bune decizii privind sanatatea copilului atat inainte, cat si dupa nastere.
Analizele in sarcina sunt utile, insa este important si felul in care sunt interpretate rezultatele acestora. De exemplu, daca anumite analize in sarcina genereaza rezultate pozitive, nu inseamna intotdeauna ca bebelusul se va naste cu o tulburare.
De aceea, este foarte important ca viitoarea mamica sa discute cu medicul sau alt furnizor de servicii medicale despre ce presupun aceste analize in sarcina si ce ar trebui sa faca dupa obtinerea rezultatelor.
Medicii le recomanda tuturor femeilor insarcinate sa faca anumite analize in sarcina, in timp ce unele femei vor avea nevoie de alte teste de screening pentru a verifica anumite probleme genetice.
Exista o multime de ganduri pe care o femeie le are in timpul sarcinii si, sincer, unele dintre ele nu sunt dintre cele mai linistite si placute... Daca simtiti ca pulsul se accelereaza atunci cand auziti de analize in sarcina, aflati ca nu sunteti singura! Cu toate acestea, e foarte important sa fie facute deoarece pot oferi informatii vitale.
Ce sunt testele de screening prenatal?
„Teste de screening prenatal” este un termen general care acopera o varietate de teste pe care medicul le poate recomanda sau puteti alege sa le efectuati in sarcina. Unele teste de screening prenatal sunt efectuate pentru a determina daca bebelusul ar putea avea anumite afectiuni de sanatate sau anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down.
Este posibil ca medicul sa mentioneze aceste teste de screening chiar la prima intalnire prenatala, deoarece majoritatea se fac in primul si al doilea trimestru de sarcina. Acest test de screening poate doar sa prezinte riscul sau probabilitatea sa existe o anumita afectiune, insa nu garanteaza ca acest lucru se va intampla cu certitudine. De obicei, sunt non-invazive si optionale, cu toate ca sunt recomandate de majoritatea specialistilor in obstetrica-ginecologie.
Daca rezultatele sunt pozitive, pot fi facute teste suplimentare de diagnostic - unele care pot fi mai invazive - pentru ca medicul si viitoarea mamica sa primeasca raspunsuri mai clare.
Exista si alte teste de screening prenatal, care sunt proceduri de rutina cu rolul de a cauta eventuale probleme de sanatate care pot afecta mama, sarcina sau copilul. Un exemplu este testul de toleranta la glucoza, o investigatie utilizata pentru depistarea diabetului gestational - care, apropo, este gestionabil.
Femeile insarcinate care au un risc mai mare de a avea un copil cu anumite afectiuni fac, de obicei, mai multe analize in sarcina.
Remedia Acid folic este recomandat femeilor insarcinate deoarece contribuie la prevenirea malformatiilor congenitale.
Cand trebuie facute aceste analize in sarcina
Testele de screening din primul trimestru pot incepe inca din saptamana 10 de sarcina. Mai exact, in aceasta perioada sunt efectuate analize de sange si o ecografie. Specialistul verifica dezvoltarea generala a bebelusului si daca acesta este expus riscului de afectiuni genetice, cum ar fi sindromul Down. De asemenea, sunt verificate eventualele anomalii cardiace, fibroza chistica si alte probleme de dezvoltare.
Dar ceea ce este mult mai interesant pentru multi oameni este ca aceste analize in sarcina facute foarte timpuriu pot determina si sexul bebelusului. Acest test poarta denumirea de test prenatal non-invaziv (NIPT), care implica recoltarea de sange.
Testele de screening din al doilea trimestru se efectueaza de obicei intre saptamanile 14 si 18 de sarcina. Acestea implica, in mod normal, un test de sange, prin care este verificat cat de mare e riscul ca micutul sa aiba sindromul Down sau defecte de tub neural.
Ecografia, care ii ajuta pe specialisti sa analizeze cu atentie anatomia bebelusului, au loc de obicei intre saptamanile 18 si 22 de sarcina.
Galafor Forte stimuleaza eliberarea de prolactina, reduce starea de anxietate si stresul, regland fluxul laptelui matern. Alaptarea prezinta beneficii atat pentru mama, cat si pentru copil.
Tipuri de analize in primul trimestru de sarcina
Ecografie
Ecografia foloseste unde sonore pentru a crea o imagine a bebelusului aflat in uter. Testul este folosit pentru a determina dimensiunea si pozitia bebelusului, pentru a stabili cat de avansata este sarcina si pentru a descoperi eventuale anomalii in structura oaselor si organelor in crestere ale bebelusului.
O ecografie speciala, numita ecografie de translucenta nucala, se efectueaza intre saptamanile a 11-a si a 14-a de sarcina. Aceasta ecografie masoara spatiul transparent (translucent) la nivelul tesutului din spatele gatului copilului.
Daca exista mai mult lichid decat in mod normal, inseamna ca exista un risc mai mare de sindrom Down. (Insa nu este concludent.)
Analize de sange timpurii
In timpul primului trimestru, medicul poate efectua doua tipuri de analize de sange numite screening integrat si secvential si screening seric integrat. Aceste analize in sarcina sunt folosite pentru a masura nivelurile anumitor substante din sange, si anume, proteina plasmatica asociata sarcinii (PAPP A) si un hormon numit gonadotropina corionica umana (HCG).
Daca apar niveluri anormale ale fiecareia, acest lucru ar putea indica faptul ca exista un risc mai mare de aparitie a unei anomalii cromozomiale.
La prima vizita prenatala, gravidei i s-ar putea recolta sange pentru a se verifica daca este imunizata impotriva rubeolei si pentru a detecta sifilisul, hepatita B si HIV. De asemenea, sangele este testat pentru a se verifica daca femeia insarcinata sufera de anemie.
Analizele de sange sunt utilizate si pentru a se verifica grupa de sange si factorul Rh, care determina compatibilitatea Rh cu bebelusul in plina dezvoltare. Rh-ul poate sa fie pozitiv sau negativ.
Cei mai multi oameni au Rh-pozitiv. Daca viitoarea mamica are Rh-negativ, corpul va produce anticorpi care vor afecta orice sarcini ulterioare. Daca exista incompatibilitate de Rh in sarcina, gravida primeste o injectie cu imunoglobulina anti-D in saptamana 28 de sarcina si inca una la cateva zile dupa nastere.
Incompatibilitatea apare daca viitoarea mamica are Rh negativ si copilul ei Rh pozitiv. Daca femeia are Rh negativ si copilul ei are RH pozitiv, va avea nevoie de vaccin. In schimb, daca micutul are Rh negativ, nu va fi vaccinata.
Prelevarea vilozitatilor coriale
Prelevarea vilozitatilor coriale este un test de screening invaziv care implica prelevarea unei bucati mici de tesut din placenta. Medicul poate recomanda acest test daca un screening non-invaziv anterior a generat rezultate anormale.
De obicei, se efectueaza intre saptamanile a 10-a si a 12-a de sarcina si are rolul de a verifica daca exista anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down si afectiuni genetice, cum ar fi fibroza chistica.
Acest test este de doua tipuri. Unul dintre ele se face prin burta si poarta denumirea de test transabdominal, iar celalalt este efectuat prin colul uterin si se numeste test transcervical.
Testarea are unele efecte secundare, cum ar fi crampele abdominale. Exista, de asemenea, un mic risc de avort spontan. Acesta este un test optional si nu trebuie sa il faceti daca nu doriti.
Tipuri de analize in al doilea trimestru de sarcina
Ecografie
In timpul celui de-al doilea trimestru, specialistul foloseste o ecografie mai detaliata, denumita evaluare detaliata a anatomiei fetale, pentru a evalua copilul cu atentie din cap pana in picioare pentru a cauta eventualele probleme de dezvoltare.
Ecografia facuta in trimestrul al doilea de sarcina nu poate exclude toate problemele potentiale pe care bebelusul le poate avea, insa il ajuta pe medic sa analizeze partile corpului bebelusului si, in plus, ii poate oferi gravidei sansa sa vada degetele de la maini si de la picioare ale bebelusului!
Analize de sange
In cel de-al doilea trimestru de sarcina se efectueaza un test de sange numit cvadruplu-test (quad-test). Acest test identifica un eventual risc mare ca fatul sa fie afectat de sindromul Down, sindromul Edwards, sindromul Patau, defecte de tub neural si, suplimentar, riscul de preeclampsie.
Testul de toleranta la glucoza
Testul de toleranta la glucoza verifica daca viitoarea mamica are diabet gestational, o afectiune care se poate dezvolta in timpul sarcinii. Este de obicei temporara si se regleaza dupa nastere.
Acest test de toleranta la glucoza este standard, indiferent daca se considera ca aveti un risc ridicat sau nu. Si, retineti: puteti dezvolta diabet gestational chiar daca nu ati avut diabet inainte de sarcina.
Diabetul gestational poate creste riscul de nastere prin cezariana, deoarece copiii mamelor cu diabet gestational au de obicei o greutate mai mare la nastere. De asemenea, bebelusul poate avea glicemie scazuta in primele zile de dupa nastere.
Daca testul pentru diabet gestational este pozitiv, exista un risc mai mare ca femeia insarcinata sa dezvolte diabet in urmatorii 10 ani, motiv pentru care trebuie sa faca din nou testul dupa nastere.
Amniocenteza
In timpul amniocentezei, specialistul recolteaza o proba de lichid amniotic din uter pentru testare. Lichidul amniotic inconjoara copilul in timpul sarcinii si contine celule fetale cu aceeasi structura ca si bebelusul, precum si diverse substante chimice produse de corpul fatului.
Amniocenteza are rolul de a verifica eventualele anomalii genetice, cum ar fi sindromul Down si spina bifida.
O amniocenteza genetica se efectueaza de obicei dupa saptamana 15 de sarcina. Poate fi luata in considerare daca:
-
un test de screening prenatal a generat rezultate anormale
-
a existat o anomalie cromozomiala in timpul unei sarcini anterioare
-
viitoarea mamica are 35 de ani sau mai mult
-
femeia insarcinata are sau a avut rude cu anumite tulburari genetice
-
mama sau tatal copilului sunt purtatori ai unei tulburari genetice
Tipuri de analize in al treilea trimestru de sarcina
Screening pentru streptococ tip B in sarcina
Streptococul de grup B este un tip de bacterie care poate provoca infectii grave la femeile insarcinate si la nou-nascuti. Aceasta bacterie se gaseste in urmatoarele zone la femeile sanatoase:
-
gura
-
gat
-
tractul intestinal inferior
-
vagin
Daca bacteriile se afla in vagin, de obicei, nu exista niciun risc pentru femei, indiferent daca sunt sau nu insarcinate. Cu toate acestea, pot fi foarte daunatoare pentru un nou-nascut care se naste pe cale vaginala, deoarece nu are inca un sistem imunitar intarit. Streptococul de tip B poate provoca infectii grave la copiii expusi in timpul nasterii.
Testul implica prelevarea unei probe din vagin si rect in saptamanile 35-37 de sarcina. Daca testul este pozitiv, viitoarea mamica va primi antibiotice in timp ce se afla in travaliu pentru a reduce riscul bebelusului de a contracta o infectie cu streptococ tip B.
Referinte:
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/servicesandsupport/pregnancy-tests-and-scans
https://raisingchildren.net.au/pregnancy/health-wellbeing/tests-appointments/tests-in-pregnancy#about-tests-in-pregnancy-nav-title
https://www.healthline.com/health/pregnancy/prenatal-testing