Cele mai importante 5 beneficii ale sportului asupra sanatatii inimii

Cele mai importante 5 beneficii ale sportului asupra sanatatii inimii Cele mai importante 5 beneficii ale sportului asupra sanatatii inimii

Ultima actualizare: 1 martie 2024

Posibilitatea de a va imbunatati sanatatea generala prin practicarea regulata de exercitii fizice este fara indoiala reala. Toate statisticile europene si americane arata insa ca prea putini adulti practica constant o forma activitate fizica pentru a-si proteja sanatatea. Sistemul cardiovascular este cel care are cel mai mult de castigat daca faceti miscare. Iata, pe scurt, 5 beneficii ale sportului asupra sanatatii cardiovasculare si, implicit, a inimii.

In primul rand, ce inseamna practicarea regulata a exercitiilor fizice? Pentru majoritatea adultilor, inseamna 150 de minute de exercitii de intensitate moderata, cum ar fi mersul rapid, sau 75 de minute de exercitii de mare intensitate, cum ar fi alergarea, in fiecare saptamana. La acestea s-ar putea adauga si doua sesiuni saptamanale de antrenament de forta.

De retinut este si faptul ca bolile cardiovasculare sunt pe locul intai intre cauzele de deces in Europa si in intreaga lume. Acestea includ bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale (AVC-uri), hipertensiunea arteriala, bolile arteriale periferice si altele. Care este impactul exercitiilor regulate asupra inimii? Si cum se traduce tot acest efort in sanatatea noastra generala?

Pentru sustinerea sanatatii inimii farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar CardioForte. Acesta contine magneziu si extract de paducel care sustine functia contractila a inimii.

Scaderea tensiunii

Stim ca exercitiile fizice regulate intaresc muschii, dar ajuta si inima sa fie mai eficienta in a pompa sange in tot corpul. Solicitarea repetata prin efort fizic antreneaza inima pentru a deveni mai eficienta in pomparea sangelui, ceea ce duce la cresterea fortei sale. Acest lucru scade stresul asupra inimii si a arterelor, reducand potential tensiunea arteriala. Daca aveti hipertensiune arteriala, exercitiile fizice, mai ales cele cardio, pot ajuta la scaderea acesteia. Daca nu aveti hipertensiune arteriala, o viata cu multa activitate fizica va poate ajuta la prevenirea cresterii acesteia odata cu varsta.

Imbunatatirea fluxul sangvin

Activitatea fizica regulata bazata in primul rand pe exercitii de tip cardio permite inimii sa atinga un flux de sange imbunatatit in vasele mici din jurul ei, unde blocajele cauzate de depozitele de grasime se pot dezvolta in timp. O circulatie mai buna in aceste zone poate preveni atacurile de cord. Dovezile arata chiar ca exercitiile fizice pot determina organismul sa creeze mai multe conexiuni fizice intre aceste vase de sange mici, ceea ce inseamna ca sangele are mai multe cai de a calatori acolo unde trebuie sa mearga.

Scaderea colesterolului

Exercitiile fizice cresc nivelul de colesterol HDL in sange. Colesterolul HDL are rolul de a transporta excesul de colesterol din vasele de sange catre ficat, unde poate fi eliminat din organism. Cu cat nivelul de colesterol HDL este mai mare, cu atat este mai eficient organismul in eliminarea excesului de colesterol. Exercitiile fizice pot reduce nivelul de colesterol LDL in sange. Colesterolul LDL este cunoscut sub numele de „colesterol rau” deoarece nivelurile ridicate pot duce la acumularea de placi in artere, crescand riscul de boli cardiovasculare. Exercitiile fizice contribuie la eliminarea excesului de colesterol LDL din sange si la reducerea riscului de depunere a placilor de colesterol in artere.

Totodata, practicarea regulata a exercitiilor fizice ajuta la mentinerea unei greutati corporale sanatoase sau la pierderea in greutate. Pierderea in greutate poate avea un impact pozitiv asupra nivelurilor de colesterol, reducand nivelul de colesterol LDL si crescand nivelul de colesterol HDL.

Reducerea riscul de boli de inima, accident vascular cerebral si diabet

Studiile arata ca exercitiile fizice ajuta la reducerea riscului de boli coronariene cu pana la 21% pentru barbati si 29% pentru femei. In plus, persoanele active au cu 20% mai putine sanse de accident vascular cerebral. Exercitiile fizice regulate ajuta, de asemenea, la mentinerea nivelului de zahar din sange intr-un interval sanatos si, la randul sau, ajuta la scaderea riscului de prediabet si diabet de tip 2.

Imbunatatirea performantei

Pe masura ce incepeti o noua rutina de antrenament care include activitate cardio, poate dura ceva timp pentru ca organismul dumneavoastra sa se adapteze la ritmul mai rapid. Dar cu cat exercitiile de rutina devin mai multe si mai intense, cu atat corpul extrage mai repede oxigenul necesar din sange in timpul antrenamentelor. Din acest motiv, oamenii care se antreneaza in mod regulat au inimi care au performante mai bune in conditii de stres si sunt mai putin agresate in timpul efortului fizic. Practicarea de exercitii cardio regulat permite, de asemenea, corpului sa se recupereze mai repede dupa exercitii fizice.

VO2 max, sau consumul maxim de oxigen, este o masura a capacitatii organismului de a utiliza oxigenul in timpul exercitiului fizic intens. Mai precis, reprezinta cantitatea maxima de oxigen pe care corpul o poate utiliza in timpul unei activitati fizice intense. Cresterea VO2 max este un indicator al imbunatatirii capacitatii cardiovasculare si respiratorii ale unei persoane. Cu alte cuvinte, cu cat este mai mare VO2 max-ul unei persoane, cu atat aceasta are o capacitate mai mare de a furniza oxigen catre muschi in timpul efortului fizic intens, ceea ce poate duce la o performanta fizica imbunatatita si la o rezistenta mai buna la efort, dar si la imbunatatirea sanatatii inimii.

Sport pentru sanatatea inimii – ce sa alegeti

Pentru sanatatea inimii, exista mai multe tipuri de activitati fizice recomandate:

  • Mersul pe jos este cea mai accesibila si simpla forma de exercitiu fizic. Mersul pe jos regulat poate imbunatati sanatatea inimii si poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
  • Alergarea este o forma excelenta de exercitiu cardiovascular care poate imbunatati capacitatea cardiovasculara si sanatatea inimii.
  • Ciclismul este o alta activitate fizica excelenta pentru sanatatea inimii. Poate fi o modalitate placuta de a va antrena si de a va mentine inima sanatoasa.
  • Inotul este o forma de exercitiu cardio care lucreaza intregul corp si este, de asemenea, usor pentru articulatii. Poate imbunatati circulatia sangelui si sanatatea inimii.
  • Exercitiile de intensitate ridicata si antrenamentul pe intervale implica perioade scurte de efort intens alternand cu perioade de odihna sau efort mai usor. Ele pot fi extrem de eficiente pentru imbunatatirea sanatatii inimii si a capacitatii cardiovasculare.

Inainte de a incepe orice nou plan de exercitii, mai ales daca nu ati mai facut miscare de mult, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu un antrenor despre cel mai bun mod de a le incorpora in stilul dumneavoastra de viata.