Cele mai frecvente afectiuni de la nivelul coloanei vertebrale

Cele mai frecvente afectiuni de la nivelul coloanei vertebrale Cele mai frecvente afectiuni de la nivelul coloanei vertebrale

Ultima actualizare: 4 mai 2023

Coloana vertebrala reprezinta principala structura de suport a corpului, axul care sustine toate componentele scheletice. Este cel mai important segment al aparatului locomotor, de coloana fiind legate toate celelalte segmente.

Fiind o structura anatomica complexa, foarte multe afectiuni pot provoca probleme la nivelul coloanei vertebrale. Printre acestea se numara hernia de disc, osteoartrita si stenoza spinala.

Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport gel emulsionat, un dispozitiv medical care se aplica topic si are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Cel mai frecvent simptom comun al acestor afectiuni este durerea de spate. La capitolul factori de risc, varsta inaintata joaca un rol in aparitia patologiilor coloanei vertebrale. Pe masura ce imbatranim oasele si ligamentele coloanei vertebrale incep sa degenereze.

Toate cele trei afectiuni ale coloanei vertebrale pot fi abordate atat prin metode conservatoare, cat si prin tratament chirurgical.


Informatii despre coloana vertebrala – anatomie, rol, functii

Dupa cum ii spune si numele, coloana vertebrala are forma unei coloane osoase (forma literei ”S”), rezistenta si flexibila, ce se intinde de la baza craniului pana la coccis.

Coloana vertebrala este alcatuita din piese osoase numite vertebre (33-34), asezate una deasupra alteia, fiind despartite de formatiuni fibrocartilaginoase numite discuri intervertebrale, ce actioneaza ca un amortizor. Aceste discuri sunt formate dintr-un inel fibros (alcatuit din fibrocartilaj si tesut fibros), iar in centru au o substanta elastica, gelatinoasa, numita nucleu pulpos.

Coloana vertebrala este impartita in cinci segmente sau regiuni:

  • Regiunea cervicala (7 vertebre);
  • Regiunea toracica – (12 vertebre);
  • Regiunea lombara – (5 vertebre);
  • Regiunea sacrala – (5 vertebre);
  • Regiunea coccigiana – (4/5 vertebre).

 

Vertebrele dau coloanei rezistenta pentru a sustine greutatea corpului (functia de sustinere si echilibru), iar discurile intervertebrale au rolul de a oferi flexibilitate coloanei. Unele sectiuni ale coloanei vertebrale sunt mai flexibile decat altele, cum este cazul zonei cervicale.

Una dintre functiile principale ale coloanei vertebrale este aceea de a facilita miscarea corpului in toate directiile. De asemenea, coloana vertebrala are rolul de a proteja maduva spinarii, structura sistemului nervos care conecteaza creierul cu restul corpului. Nu in ultimul rand, curbura in forma de ”S” face coloana vertebrala stabila, ceea ce va ajuta sa va mentineti echilibrul atunci cand sunteti in pozitie verticala, actioneaza ca un amortizor de soc atunci cand mergeti si protejeaza vertebrele de fracturi.

Lungimea medie a coloanei vertebrale este de 71 cm la barbati si 61 cm la femei.

Coloana vertebrala si afectiunile de la nivelul ei

In topul celor mai frecvente afectiuni ale coloanei vertebrale se numara hernia de disc, osteoartrita si stenoza spinala.

Hernia de disc

Hernia de disc este definita ca fisurarea (ruperea) inelului fibros al unui disc intervertebral, ceea ce, in timp, determina deplasarea nucleului pulpos spre canalul vertebral, comprimand radacinile nervoase si maduva spinarii.

Herniile de disc poate aparea in orice parte a coloanei vertebrale, insa sunt mai frecvente in partea inferioara a spatelui (hernie de disc lombara) si zona gatului sau cervicala (hernie de disc cervicala). 

Herniile de disc sunt foarte frecvente in randul populatiei generale, incidenta lor fiind de aproximativ 5 pana la 20 de cazuri la 1.000 de adulti annual. Persoanele cu varsta de peste 50 ani sunt cel mai des afectate, raportul barbati/femei fiind de 2:1.

Perozin se adreseaza persoanelor cu durere acuta a muschilor si/sau articulatiilor. La nivelul articulatiilor, Perozin trateaza articulatia gleznei, genunchiului, soldurilor, cotului, gatului si pentru durerile de spate, indiferent de cauza lor.

Cauzele herniei de disc

Este firesc ca pe masura ce inaintam in varsta discurile intervertebrale sa degenereze, iar ligamentele care le mentin in loc incep sa slabeasca. Din acest motiv, discurile pot fi usor fisurate sau fracturate in urma unei miscari mai bruste, prin simpla ridicarea a unei greutati mai mari sau in urma unui efort fizic crescut.

Exista si factori de risc care contribuie la aparitia herniei de disc, printre care se numara obezitatea, sedentarismul, fumatul, o postura incorecta, spre exemplu la locul de munca.

Simptomele herniei de disc

Daca hernia de disc nu apasa pe un nerv, pacientul poate resimti o durere de spate de mica intensitate sau chiar nicio durere. Daca hernia comprima nervul, poate sa apara durerea, care este acuta.

In cazul herniei lombare durerea iradiaza zona coapselor, a feselor sau se prelungeste catre membrul inferior (sciatica). De asemenea, durerea poate fi insotita de amorteala, furnicaturi sau o sensibilitate in zona afectata. Durerea lombara se numara in topul cauzelor pentru care oamenii merg la medicul de familie.

In ceea ce priveste hernia de disc cervicala, manifestarile includ durere in zona gatului, umerilor si omoplatilor, care poate creste in intensitate si iradia catre membrele superioare (brat si antebrat). De asemenea, senzatia de slabiciune musculara poate sa apara la nivelul bratelor.

Tratamentul herniei de disc

Majoritatea (pana la 9 din 10) cazurilor de hernie de disc se vindeca prin tratament conservator, fara sa fie necesara interventia chirurgicala.

Tratamentul conservator include o combinatie de mediamente (relaxante musculare, analgezice, antiinflamatoare), fizioterapie si kinetoterapie, precum si modificari ale stilului de viata (spre exemplu renuntarea la fumat).

Tratamentul chirurgical este recomandata doar atunci cand cel conservator nu a dat rezultate. Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale asupra coloanei vertebrale, varsta pacientului, starea generala de sanatate si alte criterii vor fi luate in considerare.

Osteoartrita

O alta afectiune frecventa a coloanei vertebrale, osteoartrita provoaca durere si rigiditate la nivelul articulatiilor, fiind cea mai intalnita forma de artrita. Oasteoartrita poate afecta orice articulatie, dar cel mai adesea cauzeaza probleme la genunchi, sold si articulatiile mici ale mainilor.

Cauzele osteoartritei

Osteartrita apare din cauza deteriorarii articulatiilor, ca urmare a procesului fiziologic de imbatranire. In timp, cartilajul care protejeaza capatele oaselor se descompune si nu se poate repara singur. 

Pe langa varsta inaintata, alti factori de risc asociati cu osteoartrita sunt:

  • Obezitatea;
  • Sexul feminin;
  • Leziunile articulare.

 

Simptomele osteoartritei

Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt durerea si rigiditatea articulatiilor si probleme la miscarea articulatiei (flexibilitate).

Unii pacienti se confrunta si cu simptome precum:

  • Umflatura la nivelul articulatiei;
  • Sensibilitate la nivelul articulatiei;
  • Zgomote articulare – un sunet de trosnet la miscarea articulatiei afectate.

 

Tratamentul osteoartritei

Osteoartrita nu se vindeca, insa progresia afectiunii poate fi incetinita. In cazurile usoare, simptomele pot fi ameliorate prin modificari ale stilului de viata, cum ar fi pierderea in greutate daca sunteti supraponderal sau obez si efectuarea de exercitii ce ajuta la mobilizarea articulatiilor. In cazurile severe, pacientii pot avea nevoie de de medicamente analgezice si kinetoterapie.

Cand aceste tratamente nu au ajutat sau articulatia este grav afectata, se poate lua in considerare tratamentul chirurgical.

Recomandarea farmacistilor Catena este Supramax Articulatii Gel, un preparat care contine o formula speciala pentru articulatii si muschi, pe baza de extract de tataneasa (Symphytum officinale) si pantenol (provitamina B5). Gelul, care se aplica prin masajul usor al zonelor afectate, relaxeaza muschii incordati si articulatiile tensionate.

Stenoza spinala

Stenoza spinala se numara si aceasta printre cele mai comune afectiuni ale coloanei vertebrale, fiind definita ca ingustarea canalului spinal, spatiul unde se afla maduva osoasa si radacinile nervoase, limitand functia motorie si senzoriala a pacientului. Apare cel mai frecvent la nivelul coloanei lombare si cervicale.

Stenoza spinala este o boala degenerativa, ce afecteaza pana la 8% din populatie, cel mai frecvent persoanele de peste 50 de ani. In unele cazuri poate duce la invaliditate.

Cauzele stenozei spinale

In general, stenoza spinala apare din cauza proceselor degenerative determinate de imbatranire. Alte cauze asociate cu aceasta afectiune sunt artrita, pintenii ososi (osteofite), fracturi sau leziuni la nivelul coloanei vertebrale.

Simptomele stenozei spinale

In cazul acestei afectiuni, simptomele apar atunci cand nervii spinali sau maduva spinarii sunt comprinati. In functie de zona afectata (lombara sau cervicala), manifestarile pot include:

  • Durere in zona lombara, ce iradiaza spre fese, coapse si sub genunchi;
  • Durerea se inrautateste la mers sau stat in picioare si se amelioreaza cand pacientul se aleaca spre inainte;
  • Amorteala, furnicaturi si crampe la nivelul picioarelor. Acestea se pot accentua in timpul mersului;
  • Slabiciune musculara la nivelul picioarelor;
  • Durere la nivelui gatului (zona cervicala) ce iradiaza spre umeri, brate si maini;
  • Amorteala sau furnicaturi ce iradiaza de la brate spre maini;
  • Slabiciune musculara la nivelul bratelor, mainii sau degentelor.

 

Tratamentul stenozei spinale

Exista mai multe optiuni pentru tratarea stenozei spinale, de la metode conservatoare la tratamente chirurgicale.

La unii pacienti se va recomanda administrarea de medicamente antiinflamatoare, injectiile cu corticosteroizi, aplicarea unor comprese reci/calde, kinetoterapie pentru corectarea posturii si cresterea flexibilitatii. De asemenea, terapii precum acupunctura si presopunctura pot fi de ajutor.

In ceea ce priveste tratamentul chirurgical, acesta se va lua in considerare atunci cand celelalte metode nu au fost eficiente si simptomele acestei afectiuni s-au agravat.

 

Surse:

www.aans.org

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.nhs.uk

www.niams.nih.gov

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Perozin unguent x 100 ml

    Perozin unguent, 100 ml

    Perozin se adreseaza persoanelor cu durere acuta a muschilor si/sau articulatiilor si este un dispozitiv medical ce actioneaza prin crioterapie (terapie rece).   Perozin este realizat doar cu ingrediente…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    ArtroSuport gel emulsionat, 100 g, NATURALIS

    ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea…