Iritatiile pe piele constituie una din cele mai frecvente probleme dermatologice ce apar de mai multe ori pe parcursul vietii, incepand inca de la cele mai fragede varste. In functie de cauze si de modul de manifestare, exista mai multe tipuri de iritatii ale pielii – unele superficiale, care nu necesita tratament, iar altele cu un grad mai mare de severitate, ce impune o vizita la dermatolog, pentru stabilirea unui diagnostic si a tratamentului adecvat.
In cele ce urmeaza va vom prezenta cele mai cunoscute tipuri de iritatii ale pielii, impreuna cu cauzele ce le genereaza si optiunile de tratament.
Cauzele principalelor tipuri de iritatii ale pielii
Unul dintre detaliile care fac diferentia intre tipurile de iritatii ale pielii il reprezinta cauzele care pot fi dintre cele mai banale sau care pot fi asociate cu probleme de sanatate mai grave. Cele mai multe tipuri de iritatii ale pielii sunt cauzate de transpiratie, mai ales in sezonul cald, altele apar dupa barbierit sau in urma epilarii, existand si iritatii care apar ca urmare purtarii indelungate a bijuteriilor, mai exact a contactului direct dintre piele si metalele din care acestea sunt confectionate.
De asemenea, exista si tipuri de iritatii ale pielii asociate cu expunerea la soare, care apar de obicei vara. dupa primele zile de plaja. si se asociaza actiunii razelor ultraviolete.
Multe reactii alergice se manifesta si prin iritatii ale pielii, astfel ca si alergiile constituie o cauza determinanta a acestora. Toate aceste tipuri de iritatii ale pielii sunt frecvente si de obicei nu ridica probleme deosebite, cu exceptia unui usor disconfort ce poate aparea uneori. Exista insa si iritatii cauzate de probleme mai serioase, precum afectiunile dermatologice sau de alta natura si de tulburari nervoase.
Alte tipuri de iritatii ale pielii sunt cele cauzate de intepaturile de insecte si de contactul cu diferite substante chimice iritante. Nu in ultimul rand, sarcina poate fi o cauza a aparitiei unor iritatii ale pielii, 10% dintre femeile insarcinate dezvoltand eruptii cutanate mai mult sau mai putin severe, pe fondul modificarilor hormonale si de alta natura, ce au loc in organism in aceasta perioada.
Cele mai frecvente tipuri de iritatii ale pielii
Dupa cum am precizat mai devreme, exista mai multe tipuri de iritatii ale pielii care se manifesta in mod diferit, in functie de cauzele mentionate in capitolul anterior. In cele ce urmeaza vom face o prezentare succinta a celor mai des intalnite tipuri de iritatii ale pielii, pentru a va ajuta sa le recunoasteti mai usor.
Dupa cum se poate deduce usor din denumire, aceste tipuri de iritatii ale pielii sunt cauzate de contactul direct dintre piele si o substanta iritanta sau cu potential alergenic. Principalele manifestari ale dermatitei de contact constau in aparitia rosetii, insotite deseori de mancarime si inflamatie locala. In unele cazuri se pot forma si vezicule sau pot aparea crapaturi la nivelul pielii. In functie de factorul determinant, simptomele pot aparea imediat sau la un anumit timp dupa contact.
Putem vorbi de doua tipuri de iritatii ale pielii din aceasta categorie, si anume dermatita de contact iritativa, cauzata de substante iritante in contact cu pielea, si dermatita de contact alergica, ce apare la persoanele sensibile la anumite substante care in mod normal nu ar trebui sa provoace iritatii.
Eczemele sunt alte tipuri de iritatii ale pielii intalnite destul de des, specifice persoanelor cu pielea uscata sau sensibila, dar si celor care au o predispozitie genetica. De asemenea, eczemele mai pot fi determinate de schimbarile de temperatura, expunerea la diferite substante iritante si la alergeni. Aceste tipuri de iritatii ale pielii se manifesta in general prin eruptii cutanate si mancarime. Pielea din zona afectata se inroseste si uneori devine uscata sau crapata. De asemenea, eczemele pot fi insotite de aparitia unor vezicule cu lichid.
Cele mai multe tipuri de iritatii ale pielii din aceasta categorie reprezinta o reactie alergica severa care se manifesta la nivel cutanat. Poate aparea in urma consumului anumitor alimente, ca urmare a unei intepaturi de insecta, a administrarii unor medicamente sau a contactului cu diferiti alergeni. De asemenea, urticaria poate fi consecinta unor infectii bacteriene sau a expunerii pielii la temperaturi prea ridicate sau prea scazute. Spre deosebire de celelalte tipuri de iritatii ale pielii enumerate anterior, urticaria apare brusc, provocand inrosirea pielii pe suprafete intinse, insotita de mancarimi puternice in zonele afectate si senzatie de arsura.
Reactiile neplacute variaza ca durata de la cateva minute pana la cateva zile si pot aparea in orice zona a corpului.
Balsamul Rilastil Xerolact PB este o emulsie bogata si cremoasa, ce se absoarbe rapid. Se recomanda ca hidratant si restabilizator, in cazul uscarii severe a pielii bebelusilor, copiilor si adultilor, precum si pentru pielea cu tendinta atopica si supusa mancarimii. Reducand frecventa episoadelor de uscaciune severa (piele uscata si foarte uscata, piele atopica), Rilastil XEROLACT PB ajuta la refacerea barierei pielii si a microbiotei* si reda elasticitatea si confortul pielii.
Aceste tipuri de iritatii ale pielii sunt in principal urmarea deshidratarii cauzate de pierderea excesiva de apa din straturile superficiale ale tesutului cutanat. Pielea uscata apare odata cu inaintarea in varsta, dar poate fi cauzata si de transpiratia excesiva, expunerea prelungita la un mediu cu aer uscat, baile fierbinti sau expunerea la soare. De asemenea, pacientii cu diabet, boli renale sau afectiuni ale tiroidei se confrunta frecvent cu astfel de tipuri de iritatii ale pielii.
Pielea devine aspra si se descuameaza, iar din aceasta cauza apar si crapaturi, in special la nivelul mainilor si picioarelor. Acestea cauzeaza mancarimi si usturime, iar uneori apar si sangerari usoare.
Pielea este cel mai mare si totodata cel mai expus organ al corpului, constituind si prima bariera in calea diversilor agenti patogeni. Prin urmare, pe suprafata sa exista milioane de microorganisme care pot provoca astfel de tipuri de iritatii ale pielii, imediat ce gasesc cea mai mica portita pentru a intra in straturile mai profunde. Asadar, infectiile sunt cauzate de bacterii, fungi si virusuri care patrund in piele prin leziuni ce pot fi chiar si microscopice. Aceste microorganisme declanseaza un proces inflamator, care este reactia fireasca a sistemului imunitar pentru a proteja organismul, iar pe acest fond pe suprafata pielii pot aparea umflaturi, pete rosiatice, cruste sau vezicule, insotite de mancarime sau durere.
Foliculita este o problema foarte des intalnita, constand in inflamatia foliculilor pilosi, adica a acelor „saculeti” din care cresc firele de par. Astfel de tipuri de iritatii ale pielii apar cel mai adesea dupa ras sau epilat – operatiuni care faciliteaza patrunderea bacteriilor si a altor agenti patogeni in foliculii pilosi. De asemenea, foliculita poate aparea si cand pielea este fierbinte si umeda, asa cum se intampla dupa sauna sau o baie fierbinte. O alta cauza a foliculitei o reprezinta cresterea firelor de par pe sub piele, ceea ce provoaca inflamatie si iritatie.
Aceste tipuri de iritatii ale pielii se manifesta prin aparitia de puncte rosii in jurul foliculilor inflamati, iar uneori se pot forma si mici pustule albicioase cu puroi, asemanatoare unor cosuri. Foliculita mai poate fi insotita si de mancarime, iar daca infectia este mai profunda, pot aparea si abcese.
Optiuni de tratament in functie de tipurile de iritatii ale pielii
Multe tipuri de iritatii ale pielii se vindeca de la sine, fara a avea nevoie de un tratament anume si fara a lasa cicatrici sau alte urme vizibile. Exista insa si tipuri de iritatii ale pielii care necesita anumite remedii, in functie de cauza generatoare si modul in care se manifesta. In general, zonele afectate nu trebuie sa fie acoperite pentru a permite pielii sa „respire”, insa pot fi aplicate pentru 15-20 de minute comprese reci si umede, pentru ameliorarea mancarimii, senzatiei de usturime sau a durerii. De asemenea, in acelasi scop pot fi aplicate creme, geluri sau unguente cu efect antiinflamator si analgezic, insa este recomandat ca in prealabil sa cereti sfatul unui medic dermatolog, intrucat pentru unele tipuri de iritatii ale pielii este nevoie de un tratament mai complex.
Astfel, impotriva iritatiilor asociate cu infectiile poate fi nevoie de tratament cu antibiotice, cele cauzate de reactii alergice pot necesita tratament cu antihistaminice, iar cele asociate cu piele uscata impun aplicarea unor creme hidratante.
In ceea ce priveste acele tipuri de iritatii ale pielii asociate cu diferite afectiuni, in astfel de situatii se impune in primul rand tratarea cauzelor specifice, iar daca este necesar, si aplicarea unor tratamente adjuvante pentru ameliorarea problemelor la nivel cutanat.
Asadar, acestea sunt cele mai frecvent intalnite tipuri de iritatii ale pielii, cu cauzele si simptomele lor specifice, impreuna cu principalele optiuni de tratament.