
Varicele reprezinta una din cele mai frecvente probleme circulatorii iar pe langa inconvenientul de natura estetica pot cauza si alte neplaceri, iar uneori chiar pot duce la complicatii severe. Pentru ameliorarea simptomelor asociate si pentru prevenirea complicatiilor, o metoda de tratament frecvent folosita o constituie aplicarea de crema pentru varice.
Pentru ca exista mai multe tipuri de crema pentru varice care se deosebesc intre ele prin ingrediente si efect terapeutic, in cele ce urmeaza ne-am gandit sa va oferim un ghid complet pentru alegerea unui astfel de produs. Veti afla astfel care sunt principalele ingrediente active dintr-o crema pentru varice si cum sa le alegeti in functie de simptomele pe care doriti sa le tratati. De asemenea, va vom explica si cum se aplica o crema pentru varice si care sunt situatiile in care este necesar un alt tip de tratament.
Ce sunt varicele
Varicele sunt vene dilatate sau rasucite care apar ca urmare a unei circulatii defectuoase a sangelui. In interiorul venelor exista niste valve care au menirea de a face fluxul sanguin sa circule intr-o singura directie, mai precis catre inima. Aceste valve se deschid pentru a permite trecerea sangelui, dupa care se inchid, impiedicand refluxul acestuia. Atunci cand valvele venoase se slabesc sau nu mai functioneaza normal, sangele stagneaza si se acumuleaza in vene, exercitand presiune tot mai mare asupra peretilor acestora, care se dilata si ce se subtiaza, ceea ce face posibila si rasucirea vaselor respective. Astfel apar varicele, care se formeaza preponderent la nivelul picioarelor, unde sangele are tendinta de a stagna mai usor si din cauza gravitatiei.
Varicele sunt vizibile sub forma unor vene proeminente, rasucite, dilatate sau inflamate in anumite portiuni, de culoare rosiatica, albastruie sau vinetie. In cazurile fericite, simptomele se rezuma doar la atat, generand doar o problema de ordin estetic, insa varicele pot cauza si durere la nivelul picioarelor, mancarime in zonele afectate, crampe, senzatia de oboseala sau greutate in picioare. De asemenea, pot aparea complicatii precum ulceratiile venoase, tromboza venoasa sau insuficienta venoasa cronica.
Crema pentru varice este destinata ameliorarii simptomelor usoare iar utilizarea sa poate ajuta si la prevenirea complicatiilor, insa in acest scop este necesar un set mai complex de masuri.
Ce ingrediente poate contine crema pentru varice
Crema pentru varice poate contine una sau mai multe substante active, fiecare avand propriul mod de actiune si propriile efecte benefice in ceea ce priveste ameliorarea simptomelor amintite mai devreme. Iata care sunt cele mai cunoscute tipuri de crema pentru varice pe baza ingredientelor pe care le contin:
Crema pentru varice cu heparina
Heparina este o substanta cu efect anticoagulant, asa ca o astfel de crema pentru varice are ca principal scop reducerea riscului de formare a cheagurilor de sange si aparitiei trombozelor. Totodata, ajuta la reducerea edemelor, a inflamatiilor si a durerilor asociate.
Crema pentru varice cu castan salbatic
Extractul de castan salbatic este recunoscut in special datorita efectelor sale benefice asupra circulatiei sanguine. Contine mai multi compusi bioactivi care imbunatatesc circulatia venoasa si astfel amelioreaza simptomele asociate cu varicele, prevenind totodata si complicatiile precum trombozele sau ulceratiile venoase.
Crema pentru varice cu flavonoide
Flavonoidele sunt compusi naturali care se gasesc in majoritatea plantelor, cunoscuti in special datorita efectului lor antioxidant. In acelasi timp, unele flavonoide precum hesperidina sau troxerutina imbunatatesc elasticitatea vaselor sanguine si odata cu ea circulatia venoasa. De asemenea, datorita efectului antioxidant, crema pentru varice cu flavonoide reduce inflamatia asociata deseori cu aceasta afectiune.
Crema pentru varice cu ginkgo bioloba
Una din cele mai cunoscute plante folosite in scopuri terapeutice, ginkgo biloba are efecte benefice si asupra circulatiei sanguine, ceea ce o face un ingredient intalnit adesea in diferite tipuri de crema pentru varice.
Crema cu varice cu mentol si/sau camfor
Vorbim de alti compusi naturali, cunoscuti de aceasta data prin prisma efectului calmant si racoritor pe care il au asupra pielii iritate sau infamate, asa cum se intampla si in cazul varicelor. Asadar, o astfel de crema pentru varice se foloseste pentru calmarea durerilor si reducerea senzatiei de picioare obosite.

Tipuri de crema pentru varice in functie de efectele terapeutice
De obicei, majoritatea pacientilor care cauta o crema pentru varice acorda mai putina atentie ingredientelor, fiind mai preocupati de efectul produsului respectiv astfel incat acesta sa coincida cu nevoile lor. Mai exact, pacientii cauta o crema pentru varice care sa amelioreze simptomele suparatoare, fie ca este vorba doar de inconvenientul estetic sau de manifestari precum durerea, oboseala, senzatia de greutate in picioare ori mancarimea intensa. Asadar, in functie de acest criteriu important exista mai multe tipuri de crema pentru varice, dupa cum urmeaza:
Crema pentru varice venotonica
O crema din aceasta gama imbunatateste elasticitatea venelor si astfel reduce dilatatiile cauzate de varice, imbunatatind totodata si circulatia. O astfel de crema pentru varice poate contine extract de castan salbatic, ginko biloba, flavonoide si alte substante care contribuie atat la reducerea dilatatiilor venoase, cat si la ameliorarea durerii, a senzatiei de greutate in picioare si a edemelor.
Crema pentru varice anticoagulanta
Scopul principal al unei astfel de creme este acela de a preveni formarea cheagurilor de sange, care este posibila in conditiile unei circulatii deficitare la nivelul venelor. Aceste cheaguri pot infunda vasele de sange sau pot fi purtate de fluxul sanguin pana in plamani, cauzand embolie pulmonara. Principalul ingredient cu efect anticoagulant este heparina, insa pe langa aceasta, crema pentru varice cu efect anticoagulant poate contine si alte substante care sa contribuie la ameliorarea simptomelor.
Crema pentru varice analgezica si antiinflamatoare
Este recomandata persoanelor cu varice dureroase insotite de edeme si senzatia de greutate in picioare. Aceste simptome sunt asociate cel mai adesea cu inflamatia generata pe fondul unei circulatii deficitare, iar o crema pentru varice cu efect antiinflamator amelioreaza acest proces, implicit simptomele neplacute. Ingredientele cu astfel de efect antiinflamator sunt extractul de arnica, aloe vera, mentolul, camforul si heparina sodica.
Cum se foloseste o crema pentru varice
Crema pentru varice este un produs topic, ceea ce inseamna ca se aplica direct pe piele, mai precis in zonele afectate de aparitia varicelor. Pielea trebuie sa fie curata si uscata in momentul aplicarii, iar daca exista zone iritate, cu eczeme sau leziuni acestea trebuie evitate. Se aplica o cantitate mica de crema, care se intinde bine pe suprafata pielii masand usor pana cand este absorbita in tesutul cutanat. Frecventa utilizarii variaza in functie de intensitatea simptomelor si de particularitatile fiecarui produs in parte, insa in general se recomanda aplicarea de 2-3 ori pe zi.
Este important de retinut ca nicio crema nu vindeca varicele, rolul unui astfel de tratament fiind ameliorarea simptomelor si prevenirea in oarecare masura a complicatiilor. O contributie importanta in acest sens o are si miscarea, mentinerea unei greutati optime si purtarea unor sosete de compresie, insa tratamentul pentru inlaturarea varicelor presupune anumite proceduri medicale precum scleroterapia, terapia cu laser sau flebectomia.