Diareea este deosebit de neplacuta si, in functie de durata, poate provoca simptome cu potential agravant, cum ar fi deshidratarea si dezechilibrul hidroelectrolitic.
Prin diaree este eliminata o cantitate importanta de electroliti si apa, care asigura homeostazia mediului intern. De cele mai multe ori, diareea are debut brusc, neasteptat, si poate aparea atat ca urmare a unei infectii, cat si ca urmare a unor patologii subiacente, cum ar fi sindromul de colon iritabil sau boala inflamatorie intestinala.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Rehidrafort cu aroma de portocale, un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide. Datorita compozitiei echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajuta la corectarea starilor de deshidratare. Sarurile de rehidratare Naturalis Rehidrafort se pot administra in stari de deshidratare, cand organismul pierde cantitati mari de apa prin diaree, varsaturi sau transpiratie.
Consumul de ceai antidiaree se recomanda ca metoda de prima linie in gestionarea si ameliorarea simptomelor asociate acestei stari.
In medicina alternativa si traditionala, utilizarea de ceai antidiaree, pentru ameliorarea starii, este o practica deosebit de comuna. Stim faptul ca natura ne pune la dispozitie un complex de tratamente naturiste, cu eficienta stiintific demonstrata, ca alternativa viabila la tratamentele medicamentoase. Cu toate acestea, consumul de ceai pentru diaree nu ar trebui sa suplineasca, sub nicio forma, supravegherea medicala si tratamentul elaborat de catre medicul specialist. In esenta, utilizarea unui ceai pentru diaree ar trebui sa fie doar o alternativa de moment si rapida. Daca simptomele se agraveaza si diareea nu se amelioreaza, se recomanda consultul medicului.
Diaree – posibile cauze
Diareea poate aparea din cauza mai multor cauze, printre care se pot numara:
-
infectiile bacteriene;
-
infectiile virale;
-
alergiile alimentare si consumul involuntar de alimente expirate;
-
infectiile parazitare;
-
reactiile la anumite medicamente;
-
afectiunile gastrointestinale subiacente si bolile digestive functionale;
-
afectiunile metabolice si cele hormonale;
-
utilizarea recenta a antibioticelor, care produc dereglari la nivelul microbiomului intestinal;
-
consumul de fructe si legume nespalate.
Consumul de ceai pentru diaree se recomanda pentru reducerea frecventei scaunelor, asigurarea homeostaziei interne si restabilirea echilibrului hidric. Totusi, o diaree care se manifesta violent si care nu se amelioreaza dupa consumul de ceai pentru diaree poate indica o infectie severa si mult mai grava, necesitand urgenta medicala.
In caz de deshidratare, farmacistii Catena recomanda Litorsal, un supliment alimentar cu electroliti pentru hidratare si mineralizare cu arome de lamaie si menta. Litorsal este un produs care ofera hidratare si ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic al corpului, prin continutul de minerale si vitamina C.
Ceaiuri recomandate in caz de diaree
Tratamentele traditionale si naturiste ale acestor stari includ si utilizarea de ceai antidiaree. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul ca administrarea de ceai pentru diaree nu trebuie, sub nicio forma, sa inlocuiasca tratamentul elaborat de catre medicul specialist. Potentialul diareii este acela de a duce la stari severe de deshidratare si dezechilibre electrolitice, cu impact major asupra starii de sanatate a organismului. Drept urmare, consumul de ceai pentru diaree ar trebui sa reprezinte o alternativa viabila pentru ameliorarea de prima linie a starii diareice.
In continuare, vor fi prezentate mai multe tipuri de ceai pentru diaree, cu potential util pentru a ameliora si combate simptomele asociate acestor stari!
Ceaiul de musetel
Un ceai pentru diaree deosebit de eficient este cel de musetel, renumit pentru efectele sale de a calma si linisti stomacul deranjat. Contine substante cu proprietati antibacteriene si proprietati antivirale, antiparazitare, care pot ajuta la neutralizarea agentilor patogeni care provoaca starile diareice. De asemenea, ceaiul de musetel nu este doar un ceai pentru diaree foarte eficient, insa poate fi folosit si pentru tratarea flatulentei, indigestiei, raului de miscare, gretei si varsaturilor.
Ceaiul de menta
De-a lungul timpului, un alt tip de ceai antidiaree utilizat in mod frecvent a fost cel de menta. Menta contine un compus numit carvona, care ajuta la ameliorarea contractiilor musculare ale tractul digestiv (miscarea intestinala promoveaza diareea). Acest compus s-a observat ca are si capacitatea de a inhiba cresterea anumitor tulpini bacteriene, care contribuie la dezvoltarea mai multor boli de origine alimentara. In aceeasi masura, consumul acestui tip de ceai pentru diaree are si potentialul de a combate flatulenta, balonarea, indigestia si inflamatia mucoasei.
Ceaiul negru si cel verde
Beneficiile consumului acestui ceai antidiaree sunt certificate prin constatari stiintifice, care au fost facute dupa studii de specialitate. Consumul de ceai negru asigura o ameliorare majora a simptomelor diareii, inclusiv a frecventei numarului de scaune si consistentei acestora. Pe de alta parte, este important de retinut ca acest tip de ceai antidiaree contine si cofeina, iar din acest motiv nu se recomanda consumul in exces. Un alt tip de ceai pentru diaree, foarte eficient, este cel verde: ajuta la imbunatatirea frecventei, volumului si consistentei scaunului eliminat.
Ceaiul de fenicul
De-a lungul timpului, feniculul a fost folosit frecvent pentru tratarea problemelor digestive, in primul rand datorita proprietatilor sale antiinflamatorii. Acest tip de ceai antidiaree prezinta proprietati antispastice, reducand crampele, calmand muschii stomacului si imbunatatind astfel digestia. Ceaiul de fenicul are si proprietati antiulceroase, iar apa infuzata cu seminte de fenicul se foloseste si pentru a trata durerile provocate de colici, la sugari. Conform unui studiu efectuat pe acest tip de ceai antidiaree, extractele de fenicul pot inhiba cresterea tulpinilor bacteriene cum sunt E. coli, care frecvent cauzeaza diaree.
Sun Lyte, un produs al Sun Wave Pharma, este recomandat a fi folosit pentru prevenirea sau corectarea deshidratarii. Prin administrea acestor saruri de rehidratare, se asigura completarea aportului de apa si electroliti, in caz de deshidratare prin pierdere de lichide gastrointestinale (diaree usoara pana la moderata, varsaturi), febra, transpiratie abundenta, arsuri. In plus, aceste saruri de rehidratare contribuie la prevenirea deshidratarii la copii.
Ceaiul de ghimbir
Radacina de ghimbir este deosebit de bogata in antioxidanti si compusi fitochimici deosebit de sanatosi. Din ghimbir se poate obtine si un ceai pentru diaree deosebit de eficient, care ajuta la reducerea simptomelor, gazelor, balonarii, crampelor si indigestiei, sustinand digestia normala si dinamica fiziologica a miscarilor intestinale. Consumul acestui tip de ceai antidiaree este recomandat in special in ameliorarea simptomelor diareii cauzate de E. coli, precum si diareii cauzate de intoxicatiile alimentare.
Ceaiul din radacina de lemn-dulce
In medicina traditionala, lemnul-dulce isi gaseste numeroase intrebuintari terapeutice. Conform specialistilor, din lemn dulce se poate face un ceai pentru diaree deosebit de eficient, care poate ameliora si simptomele de durere la stomac, greata, indigestie, flatulenta si balonare.
Ceaiul din frunze de afin
Ceaiul din frunzele de afin are un efect astringent, ceea ce inseamna ca va reduce motilitatea si miscarile in exces ale intestinului, ameliorand simptomele asociate diareei. Tinctura de afin are si proprietati bacteriostatice, ceea ce sustine lupta impotriva infectiilor bacteriene.
Ceaiul din frunze de dafin
Frunzele de dafin prezinta proprietati medicinale semnificative, fiind foarte des utilizat in tarile asiatice. Este un ceai pentru diaree folosit in mod frecvent, dar si ca remediu pentru multe boli ale tractului gastrointestinal: arsurile la stomac, greturile, ulcerul. Datorita continutului bogat in antioxidanti, consumul de ceai de dafin se recomanda ca parte a unei alimentatii sanatoase.
Ceaiul de lamaie
Acest tip de ceai antidiaree nu are eficienta cea mai ridicata, insa aduce un aport suplimentar necesar de vitamina C si antioxidanti esentiali. Prin urmare, sustine arsenalul imunitar al luptei impotriva infectiilor bacteriene, asigurand functionarea normala a sistemului imunitar.
Este important de retinut faptul ca administrarea acestor tipuri de ceaiuri nu ar trebui, sub nicio forma, sa suplineasca tratamentul medicului dumneavoastra. Episoadele acute de diaree pot fi usor gestionate, manifestarile fiind tranzitorii, insa este foarte important sa va hidratati si sa va asigurati un aport adecvat de electroliti, dupa ameliorarea simptomelor. In cazurile mai grave, cand diareea se manifesta pentru o perioada mai indelungata, este esential sa va prezentati in timp util la medicul specialist, pentru a preveni potentialele complicatii ale diareei.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871214/
-
https://www.onlymyhealth.com/suffering-from-diarrhea-these-9-types-of-teas-can-cure-diarrhoea-1617269194
-
https://teaswing.com/blogs/news/best-teas-for-diarrhea
-
https://senchateabar.com/blogs/blog/best-tea-for-diarrhea
-
https://www.healthline.com/nutrition/tea-for-upset-stomach
-
https://www.vahdam.com/blogs/wellness-wisdom/top-7-best-teas-for-diarrhoea