Ceaiuri vindecatoare – plante medicinale pentru iarna

Ceaiuri vindecatoare – plante medicinale pentru iarna Ceaiuri vindecatoare – plante medicinale pentru iarna

Ultima actualizare: 5 ianuarie 2024

Iarna este momentul perfect pentru a va reconforta cu o ceasca de ceai cald din plante. Ceaiurile din plante au proprietati vindecatoare si sunt o modalitate naturala de a va incalzi, energiza, trezi sau relaxa. Nimic nu este mai placut decat o infuzie de plante facuta in casa, pentru a avea grija de sanatatea si de spiritul dumneavoastra.

Ceaiul din plante este o infuzie, obtinuta prin infuzarea, in apa calda sau rece, a unor parti de plante si ierburi proaspete sau uscate, pentru a elibera substantele active ale acestora. Tot ce trebuie sa faceti apoi este sa sorbiti ceaiul de plante pentru a va bucura de toate beneficiile sale. Simplu, dar eficient!


Beneficiile ceaiurilor de plante

Ceaiuri din plante pentru a va incalzi

Ceaiurile din plante precum scortisoara, ghimbirul si cardamomul sunt ideale pentru a va incalzi pe vreme rece. Aceste condimente au proprietati termogene, care ajuta la cresterea temperaturii corpului. Acesta este motivul pentru care atat de multi oameni iubesc ceaiul chai (condimentat).

Ceaiuri din plante pentru energie

Ceaiurile din plante precum menta, ceaiul verde si ceaiul mate sunt ideale pentru stimularea energiei. Aceste plante au proprietati stimulante, care ajuta la cresterea vigilentei si a capacitatii de concentrare.

Ceaiuri din plante pentru imbunatatirea calitatii somnului

Ceaiurile din plante precum lemnul-dulce, musetelul si valeriana sunt ideale pentru odihna. Aceste plante au proprietati calmante, care ajuta la reducerea anxietatii si la imbunatatirea calitatii somnului.

Ceaiuri din plante pentru relaxare

Ceaiurile din plante precum levantica, melisa si floarea-pasiunii sunt ideale pentru relaxare. Aceste plante au proprietati calmante, care ajuta la reducerea stresului si la imbunatatirea starii de spirit.

Ceaiuri din plante pentru imunitate

Pentru a va  mentine sanatatea in sezonul rece, iata cateva plante medicinale care pot fi folosite sub forma de ceaiuri, pentru a sustine sistemul imunitar si a oferi confort in timpul iernii:

  • Ghimbir: are proprietati antiinflamatorii si antibacteriene. Ceaiul de ghimbir poate ajuta la ameliorarea durerilor de gat si a congestiei nazale, dar si la stimularea sistemului imunitar.
  • Musetel: are efecte calmante si antiinflamatorii. Ceaiul de musetel poate fi util pentru a ameliora stresul si pentru a imbunatati somnul.
  • Echinacea: este cunoscuta pentru proprietatile sale imunostimulatoare. Ceaiul de echinacea poate fi folosit pentru a sprijini sistemul imunitar si a combate infectiile de sezon.
  • Menta: are proprietati antibacteriene si poate ajuta la ameliorarea disconfortului din gat sau de la nivelul cailor respiratorii superioare. De asemenea, poate avea efect racoritor si decongestionant.
  • Busuioc: are proprietati antimicrobiene si antioxidante. Ceaiul de busuioc poate sustine sistemul imunitar si poate ajuta la combaterea stresului oxidativ din organism.
  • Menta piperata: are proprietati decongestionante, fiind util in ameliorarea simptomelor racelii sau gripei.

Pentru a prepara ceaiurile, adaugati una sau mai multe dintre aceste plante medicinale, uscate sau proaspete, in apa fierbinte si lasati-le la infuzat timp de 5-10 minute. Poti adaugati miere pentru a imbunatati gustul si pentru a spori efectele benefice ale ceaiului.

Ceaiuri din plante medicinale pentru afectiuni de iarna

Iarna inseamna revenirea vremii reci, a zilelor scurte, a oboselii si a racelilor. Este, de asemenea, o perioada a meselor grele, greu de digerat. Iata un ghid pentru a alege o planta pentru un ceai de plante digestiv sau relaxant, sau pentru unul care sa va calmeze afectiunile de iarna.

Ceai de musetel pentru calmarea durerilor si inflamatiilor

Se infuzeaza 3 grame de flori de musetel, in apa fierbinte, timp de cateva minute. Rezultatul este un ceai de plante calmante pentru gat. Infuzia de musetel ajuta la ameliorarea tusei uscate si la mentinerea sanatatii respiratorii. De asemenea, se crede ca florile de musetel ajuta la buna functionare a sistemului imunitar. Mai mult, o ceasca de musetel ajuta la relaxare si digestie.

Ceai de nalba in caz de raguseala

Malva (sau nalba) este o alta planta pentru un ceai de plante cu beneficii pentru gat. Aceasta are proprietati calmante si emoliente. Ceaiurile facute din flori de nalba ofera sprijin in cazurile de raguseala. De asemenea, acestea ajuta la curatarea tractului respirator. De asemenea, puteti face o infuzie din flori de nalba pentru a ajuta digestia.

Ceai de tei pentru tuse, anxietate, stres si insomnii

Floarea de tei are o serie de virtuti binefacataore. Se considera ca ceaiul din flori de tei contribuie la apararea naturala a organismului si ajuta la mentinerea sanatatii. De asemenea, planta este cunoscuta pentru ca favorizeaza transpiratia in timpul starilor febrile. Infuzarea frunzelor de tei in apa fierbinte produce, de asemenea, un ceai care va ajuta la relaxare si digestie. Teiul are efecte calmante, putand fi util in caz de anxietate, stres sau pentru a induce un somn odihnitor.

Ceai de salvie pentru intarirea imunitatii

Preparati un ceai cu frunze de salvie, cunoscuta si sub numele de salvie de gradina. Se spune ca aceasta infuzie cu aroma puternica stimuleaza sistemul imunitar si amelioreaza inflamatia gatului. De asemenea, se spune ca salvia ajuta in cazul problemelor digestive si al transpiratiei excesive, datorita continutului sau de acid ursolic.

Ceai de fenicul pentru digestie (in caz de balonare si flatulenta)

Feniculul este o planta excelenta pentru un ceai de plante cu proprietati digestive. Se spune ca o infuzie din seminte de fenicul are efect antispastic, reducand flatulenta si balonarea. De asemenea, acest ceai calmeaza diareea si tulburarile de stomac. Pentru a profita de beneficiile lui, trebuie sa beti cel putin 3 cani de infuzie pe zi.

Ceai de ghimbir in caz de raceala si probleme digestive

Ca si scortisoara, ghimbirul este un condiment si un ingredient important in bucataria asiatica. Dar este si o planta excelenta pentru un ceai din plante de iarna. Simplu sau cu lamaie, aroma sa puternica si picanta va va ajuta sa combateti raceala. Se spune ca ghimbirul imbunatateste digestia si ca reduce varsaturile asociate cu raul de miscare.

Ceai de menta in caz de raceala si dureri de cap

Se spune ca ceaiul de menta amelioreaza raceala, sinusurile blocate si durerile de cap. Mentolul din menta piperata calmeaza tusea si iritatia gatului. Adaugati lamaie sau miere, pentru beneficii antiseptice suplimentare.

Infuzie de cimbru pentru dureri in gat si tuse

Adunati putin cimbru din gradina si puneti-l la infuzat in apa timp de cateva minute. Datorita continutului sau de polifenoli si vitamina C, cimbrul sustine apararea organismului. Se spune ca ceaiul de cimbru amelioreaza durerile de gat si tusea toracica, asociate cu racelile. Folositi 2 grame de frunze la o cana de apa fiarta.

Ceai din fructe de soc pentru eliminarea mucusului, tuse, imunitate puternica

Fructele de soc contin multe ingrediente active cu efect pozitiv asupra sanatatii. Fructele de soc sunt antiseptice, sudorifice, diuretice si calmante. De asemenea, stimuleaza eliminarea mucusului prin tuse si sustin imunitatea. Continutul lor mare de vitamina C este, de asemenea, foarte valoros.

Ceai de eucalipt, pentru problemele tractului respirator

Eucaliptul este planta ideala pentru tratarea problemelor tractului respirator, de la dureri de gat la infectii sinusale. Eucaliptul are efect antiinfectios si dezinfectant asupra cailor respiratorii, diluand mucusul, ajutand la expectoratie, calmand crampele si atenuand tusea. Fie si numai parfumul sau decongestioneaza imediat nasul infundat.

Ceai din lemn-dulce pentru a combate tusea

Lemnul-dulce este mucolitic si combate tusea rebela (datorita saponinelor sale). Are efect antimicrobian, combate tusea, calmeaza si relaxeaza caile respiratorii. Lemnul-dulce are reputatia de a ajuta celelalte ierburi si plante din amestec sa actioneze in locurile potrivite din organism. De asemenea, confera acestei infuzii o aroma deosebita.

Ceaiuri pentru relaxare si stare de bine

O ceasca de ceai relaxant cu infuzie din frunze de canepa

Frunzele de canepa sunt infuzate pentru a profita de efectul relaxant al canabidiolului (cunoscut si ca CBD). Ceaiurile de canepa au proprietati sedative si se crede ca ajuta la combaterea stresului. Aceasta planta este ideala pentru cateva minute de relaxare.

Somn si sanatate cu infuzie de verbina

Cu aroma sa de lamaie, verbina parfumata este o planta interesanta pentru un ceai de plante relaxant. Verbina ajuta la reducerea nervozitatii si a iritabilitatii. Se spune ca ceaiurile de verbina va ajuta sa dormiti mai bine. Perfect pentru a va mentine energia in timpul iernii.

Ceaiuri de melisa, pentru o stare de spirit mai buna

Frunzele de melisa sunt folosite pentru a face infuzii cu un gust dulce de miere si lamaie. Acestea va ajuta sa va relaxati si sa reduceti anxietatea. Melisa este planta ideala pentru un ceai de plante care stimuleaza starea de spirit si ajuta la combaterea frigului si a vremii de iarna.

Reteta ceai terapeutic

Multe plante au efect terapeutic asupra problemelor de sanatate. De aceea am recomandat deja anumite ceaiuri din plante. Suferiti de afectiuni obisnuite de iarna, cum ar fi nas infundat, durere in gat sau migrena? Atunci preparati un ceai de plante cu fructe de soc, cimbru, eucalipt, salvie, lemn-dulce, ghimbir si scortisoara.

Apa fierbinte pe care o folositi pentru a prepara infuzia este suficienta de una singura pentru a desfunda nasul si a usura respiratia. Plantele adaugate fac restul muncii. Puteti bea o jumatate de litru din acest amestec in fiecare zi.

Ingrediente

  • 50 g de fructe de soc uscate;
  • 20 g flori de tei uscate;
  • 10 g salvie uscata;
  • 10 g cimbru uscat;
  • 10 g frunze de eucalipt uscate.

Se pastreaza amestecul intr-o punga de hartie. Cand iarna va joaca feste, il puteti folosi pentru a prepara un ceai de plante gustos si delicios de parfumat.

Pentru a prepara

Turnati apa clocotita intr-o cana mare.

Adaugati 1 lingura din combinatia de plante, amestecati si acoperiti cana. Astfel, veti pastra componentele volatile in infuzie, aceasta devenind mai concentrata.

Lasati amestecul la infuzat timp de 6 pana la 10 minute.

Puteti sa adaugati o bucata de ghimbir proaspat sau sub forma de pudra, o bucata de lemn-dulce sau putina pudra de scortisoara, si sa lasati ingredientul respectiv sa infuzeze in amestec.

Apoi, se strecoara lichidul. Daca va plac ceaiurile de plante un pic mai dulci, adaugati putina miere organica in ceaiul de plante, dupa ce acesta s-a racit putin, pentru ca mierea sa-si mentina proprietatile.

De asemenea, puteti adauga putin suc de lamaie, pentru un plus de vitamina C.