Ceai verde pentru sanatate si dieta

Ceai verde pentru sanatate si dieta Ceai verde pentru sanatate si dieta

Ultima actualizare: 20 iunie 2021

ceai-verde

Se spune despre ceaiul verde ca este o adevarata “licoare anti-imbatranire”. In orasul japonez Okinawa - una dintre “zonele albastre” ale lumii, in care atingerea varstei de 100 de ani e considerata o normalitate - consumul zilnic de ceai verde este “esential”. Locuitorii acestui oras au un obicei aproape “sfant” sa savureze o combinatie formata din frunze de ceai verde, flori de iasomie si un pic de turmeric pe tot parcursul zilei.

Potrivit unui raport publicat in Journal of the American College of Nutrition, “ceaiul este cea mai consumata bautura din lume dupa apa”. Si tindem sa nu-i contrazicem...

Cat de important este consumul de ceai verde?

Potrivit cercetarilor, consumul regulat de ceai verde poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiace sau maladia Alzheimer, poate ajuta la mentinerea densitatii osoase la un nivel mai bun, poate ajuta la prevenirea bolilor oculare care afecteaza vederea la varste mai inaintate, poate ajuta la evitarea accidentelor vasculare cerebrale si ne poate ajuta sa avem o durata de viata mai mare.

 


Tipuri de ceai verde

Exista mai multe tipuri de ceai verde disponibile in intreaga lume. Cel mai cunoscut poarta denumirea de sencha si se pare ca este si cel mai usor de gasit. Exista si alte soiuri de ceai verde mai putin intalnite, precum:

  • Hojicha
  • Tencha
  • Fukamushi Sencha (sau Fukamushi Ryokucha)
  • Genmaicha
  • Gyokuro
  • Kabusecha
  • Matcha

Ce este ceaiul verde Matcha?

Ceaiul verde Matcha este un ceai verde concentrat si macinat fin, fiind un ceai de foarte mare calitate. Acest tip de ceai verde este folosit in ceremoniile japoneze ale ceaiului, ceremonii care au o traditie de sute de ani, si, de curand, a capatat o importanta notorietate in intreaga lume datorita continutului sau ridicat de antioxidanti. Practic, cand bei ceai verde matcha, “bei” frunzele macinate ale plantei. In acest fel, vei avea parte de si mai multi nutrienti decat daca ai consuma ceai verde preparat traditional, prin infuzie.

Frunzele de ceai verde matcha sunt culese in momentul in care nivelul de clorofila atinge punctul maxim, sporind astfel concentratia de compusi sanatosi. Se considera ca toate beneficiile acestui ceai minune provin din clorofila.

Ceai verde – valori nutritionale

Multe dintre efectele anti-imbatranire ale ceaiului verde sunt datorate flavan-3-olilor, un tip de flavonoizi care se gasesc in ceaiul verde, dar si in alte ceaiuri. De asemenea, potrivit cercetatorilor, polifenolii care se gasesc in ceai poarta denumirea de catechine, acestea avand cele mai puternice efecte antioxidante. Ceaiul verde cuprinde patru tipuri de substante derivate din catechine, dupa cum urmeaza:

  • epicatechina
  • epigalocatechina
  • epicatechina galat (ECG)
  • epigalocatechina-3-galat (EGCG)

ceai-verde-nutritie

Unul dintre cei mai renumiti compusi ai ceaiului verde poarta denumirea de epigalocatechina-3-galat (EGCG). EGCG are importantul rol de a preveni acumularea in greutate sau de a ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase. Se pare ca EGCG creste termogeneza in organism (aceasta fiind rata la care corpul arde caloriile) si reduce pofta de mancare.

In plus, in ceaiul verde se gasesc multi alti compusi cu rol de protectie, cum ar fi:

  • acidul linoleic
  • metilxantina, cum ar fi cofeina, teofilina si teobromina
  • quercetina
  • aginenina
  • diferiti aminoacizi si enzime (proteinele reprezinta aproximativ 15%-20% din greutatea frunzelor)
  • molecule de carbohidrati, cum ar fi glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza si pectinele
  • cantitati mici de minerale si oligoelemente cum ar fi magneziul, calciul, cromul, fierul, manganul, cuprul si zincul
  • clorofila si carotenoizi
  • compusi volatili precum alcooli, aldehide, lactone, esteri si hidrocarburi

Specialistii sustin ca acesti compusi au mai multe efecte benefice asupra organismului, de exemplu: reduc simptomele alergiilor, imbunatatesc sanatatea ochilor si vederea, imbunatatesc calitatea pielii, sustin procesul de protectie impotriva radicalilor liberi si imbunatatesc functionarea sistemului imunitar.

Ceai verde - continut de calorii si cofeina

O cana de ceai verde neindulcit contine mai putin de 3 calorii. De asemenea, o cana de ceai verde contine o cantitate relativ mica de cofeina (aproximativ 29 miligrame), spre deosebire de ceaiul negru (in jur de 47 mg pe cana) si cafea (aproximativ 95 mg pe cana).

In plus, ceaiul verde este unul dintre cele mai bogate ceaiuri in antioxidanti. Ceaiul verde contine aproximativ 30% polifenoli, dintre care aproximativ 80% reprezinta EGCG.

Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului verde

Poate reduce pofta de mancare

Ceaiul verde are capacitatea de a arde cu adevarat grasimile? De asemenea, consumul de ceai verde te va ajuta sa scapi de si mai multe kilograme nedorite? Potrivit unor descoperiri ale cercetarilor, consumul de antioxidanti care se gasesc in ceaiul verde, in special catechinele si EGCG, poate imbunatati metabolismul si poate ajuta la prevenirea acumularii in greutate. In urma unor studii si analize, cercetatorii au descoperit ca o combinatie formata din epigalocatechina-3-galat (EGCG) si cafeina a influentat pozitiv procesele de slabire si de mentinere a greutatii in cazul participantilor la studiu.

De asemenea, poate reduce apetitul si poate preveni acumularea grasimilor prin faptul ca inhiba angiogeneza, procesul prin care se formeaza noi vase de sange in organism, si, totodata, procesul de care depinde cresterea tesutului adipos.

Pentru a scapa de kilogramele nedorite, exista si varianta Visislim Line, un supliment care te ajuta sa iti sculptezi silueta, in special in zonele predispuse la acumularea de grasime, precum soldurile, talia si coapsele. Compozitia Visislim Line este concentrata in acid linoleic conjugat, extract de ceai verde, extract de guarana si crom. Aceste substante prezente in Visislim Line te ajuta sa redobandesti o silueta sculptata intr-un timp mai scurt decat doar prin dieta si sport, datorita formulei brevetate, sub forma de Capsugel. Visislim Line stimuleaza arderea grasimilor din zona soldurilor, taliei si coapselor. Visislim Line are cele mai bune rezultate atunci cand este combinat cu un stil de viata activ, din care nu lipseste sportul.

Beneficii asupra pielii

Conform unor studii, ceaiul verde, prin componenta sa principala, epigalocatechina-3-galat (EGCG), are proprietati antiinflamatorii demonstrabile.

Acest lucru a fost demonstrat in urma unei analize din 2019 privind utilizarea extractului de ceai verde in produsele cosmetice. Cercetatorii au descoperit ca produsele care contin extract de ceai verde au provocat raspunsuri antiinflamatorii atunci cand au fost aplicate local. In plus, au aflat ca microcirculatia la nivelul pielii s-a imbunatatit in zonele afectate.

Beneficii pentru inima

Potrivit unui studiu realizat in 2006, consumul de ceai verde poate reduce mortalitatea provocata de bolile cardiovasculare.

La acest studiu au participat peste 40.000 de participanti japonezi cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani. Studiul a inceput in anul 1994 si s-a intins pe perioada a 11 ani. Specialistii au descoperit ca persoanele care au baut cel putin cinci cani de ceai verde pe zi au avut un risc redus de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.

Aceasta descoperire a fost sustinuta si de o analiza efectuata in 2016 privind ceaiul verde si bolile cardiovasculare. In analiza au fost incluse noua studii care au implicat 259.267 de persoane. Conform cercetatorilor, consumul de ceai verde a provocat rezultate favorabile in ceea ce priveste riscul de boli cardiovasculare si ischemice.

ceai-verde-inima

De asemenea, in urma unor cercetari separate realizate in 2017 si 2019 s-a constatat ca polifenolii din ceaiul verde pot reduce tensiunea arteriala si inflamatiile din organism si pot imbunatati functia tesutului epitelial. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiace la persoanele cu greutate excesiva sau obezitate.

Ceaiul verde reduce nivelul colesterolului

Consumul de ceai verde, fie sub forma de bautura, fie sub forma de capsula, a redus semnificativ nivelul lipoproteinelor de densitate mica (sau colesterolul “rau”).

Poate reduce riscul de accident vascular cerebral

Consumul regulat de ceai verde sau cafea pare a fi asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral.

In urma unui studiu realizat de cei de la American Heart Association (AHA), s-a demonstrat ca ceaiul verde consumat zilnic poate influenta pozitiv riscul de accident vascular cerebral.

Beneficii pentru pacientii cu diabet de tip 2

Studiile privind legatura dintre ceaiul verde si diabet au dat rezultate diferite.

Unele cercetari au aratat persoanele care beau ceai verde au un risc mai mic de diabet de tip 2. In urma a 17 studii de control s-a descoperit o legatura intre consumul de ceai verde si reducerea nivelului de glucoza si de insulina a jeun.

De asemenea, o alta analiza despre polifenoli, realizata in 2017, a demonstrat ca persoanele din zona mediteraneana, care beau ceai verde in mod obisnuit, au un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2.

Cu toate acestea, au existat si alte studii care nu au gasit nicio legatura intre consumul de ceai si diabet.

Beneficii asupra memoriei de lucru

Expertii in sanatate au descoperit, de asemenea, ca persoanele care beau ceai verde au o mai buna memorie de lucru.

ceai-verde-memorie

In urma unui studiu voluntar, s-a demonstrat ca ceaiul verde ar putea ajuta la tratarea problemelor cognitive cauzate de afectiuni neuropsihice, cum ar fi dementa.

Poate ajuta la prevenirea maladiei Alzheimer

In cadrul unui studiu publicat in 2011, specialistii au verificat efectul componentei CAGTE a ceaiului verde asupra unei proteine cheie care provoaca aparitia maladiei Alzheimer. Studiul a demonstrat ca, in concentratii mari, CAGTE protejeaza celulele de efectele toxice ale proteinei beta-amiloide.

Beneficii pentru sistemul osos

In august 2009, specialistii de la Universitatea din Hong Kong au publicat un studiu, realizat pe sobolani, privind efectele ceaiului verde asupra sanatatii oaselor. Dupa expunerea celulelor osoase ale sobolanilor la catechinele ceaiului verde, s-a descoperit ca epicatechina galat (EGC) a stimulat cu 79% o enzima care promoveaza formarea osoasa.

Protejeaza vederea si previne bolile oculare

De asemenea, specialistii au analizat efectele catechinelor asupra bolilor oculare. Potrivit descoperirilor, consumul cat mai multor catechine poate ajuta la protejarea ochilor de stresul oxidativ si, implicit, de pierderea vederii. Conform oamenilor de stiinta implicati in studiu, catechinele pot calatori din tractul digestiv catre tesuturile ochilor si pot reduce stresul oxidativ dupa 20 de ore de la consum.

Consumul de ceai verde pentru dieta

Persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa consume intre 2 si 3 cani de ceai verde fierbinte pe tot parcursul zilei. Aceasta este o recomandare generala. Cantitatea exacta este diferita, in functie de fiecare persoana si este influentata si de cantitatea de cofeina pe care o consuma si de felul in care functioneaza metabolismul.

ceai-verde-dieta

Cu toate ca exista mai multe tipuri de ceai verde, pentru a slabi poate fi consumat oricare dintre soiurile existente. Cu toate acestea, pentru a avea parte de cat mai multi nutrienti, este esential sa alegeti ceaiurile verzi simple, minim procesate.

Sfaturi pentru prepararea si consumul de ceai verde

Pentru a prepara ceai verde:

  • Pune plicul de ceai sau frunzele de ceai in ceainic.
  • Pune apa la incalzit, insa nu o lasa sa dea in clocot, deoarece acest lucru poate elimina unii dintre compusii frunzelor de ceai verde. Temperatura “ideala” pentru prepararea ceaiului verde este de 70-80 grade C (ceaiurile verzi chinezesti standard se prepara la temperaturi usor mai ridicate). Toarna apoi apa fierbinte in ceainic si lasa frunzele la infuzat aproximativ 1-3 minute.
  • Toarna apoi ceaiul in cana si, daca preferi, adauga niste suc de lamaie sau miere ca element final.

Ceai verde - contraindicatii

Trebuie mentionat faptul ca, desi ar putea fi foarte benefic, ceaiul verde de unul singur nu va imbunatati durata de viata si nu va proteja organismul de afectiuni. Consumul de ceai verde trebuie sa fie doar o parte componenta a unui stil sanatos de viata. In general, studiile au descoperit ca ceaiul verde are multe beneficii pentru sanatate, mai ales in ceea ce priveste anti-imbatranirea. Cu toate acestea, este important sa mancam echilibrat si sa avem un stil de viata sanatos.

In cazul adultilor, consumul de ceai verde are putine efecte secundare cunoscute. Cu toate acestea, pot aparea urmatoarele riscuri si complicatii:

  • Sensibilitate la cofeina: persoanele care au o sensibilitate grava la cofeina se pot confrunta cu anxietate, insomnie, greata, stare de iritabilitate sau probleme stomacale dupa ce beau ceai verde.
  • Probleme hepatice: in cazuri rare, consumul unei concentratii mari de extract de ceai verde poate avea un impact negativ asupra sanatatii ficatului.
  • Interferenta cu alti stimulenti: o persoana care consuma ceai verde in timp ce ia medicamente stimulante s-ar putea confrunta cu tensiune arteriala mare si ritm cardiac crescut.

Pacientii care sufera de insuficienta renala, boli de ficat, afectiuni cardiace sau probleme cardiovasculare majore nu trebuie sa ia extracte de ceai verde fara a primi acordul unui medic. De asemenea, femeile gravide si femeile care alapteaza nu ar trebui sa bea mai mult de una sau doua cani pe zi, deoarece, potrivit studiilor, o cantitate mai mare de cofeina decat cea mentionata poate afecta ritmul cardiac.

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538

https://www.asweetpeachef.com/benefits-of-green-tea/

https://www.health.com/food/benefits-green-tea

https://draxe.com/nutrition/benefits-of-green-tea/