Ceai pentru rinichi - ceaiuri recomandate pentru sanatatea rinichilor

Ceai pentru rinichi - ceaiuri recomandate pentru sanatatea rinichilor Ceai pentru rinichi - ceaiuri recomandate pentru sanatatea rinichilor

Ultima actualizare: 15 martie 2023

ceai-pentru-rinichi

Consumul regulat de ceai pentru rinichi ajuta la eliminarea toxinelor. Exista ceaiuri pentru rinichi ale caror efecte, confirmate prin studii, ajuta functia renala, actionand benefic asupra rinichilor, vezicii urinare si uretrei, si completand tratamentul medicamentos, pentru o vindecare mai rapida.

Ceaiurile diuretice recomandate pentru sanatatea rinichilor trebuie administrate doar la sfatul specialistilor, mai ales in cazul unor probleme renale grave. De asemenea, se recomanda precautie in administrarea de ceai pentru rinichi daca se urmeaza tratamente pentru reducerea tensiunii arteriale, deoarece efectul diuretic poate interactiona cu medicatia pentru hipertensiune. Ceaiurile cu efect diuretic trebuie evitate in caz de deshidratare, deoarece pot agrava dezechilibrul electrolitic deja existent.

In situatia in care va confruntati cu infectii urinare sau alte neplaceri la nivelul tractului urinar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Urosuport. Acest supliment este un produs natural, cu o formula complexa, care favorizeaza eliminarea bacteriilor si care ajuta la calmarea disconfortului urinar. Urosuport este recomandat datorita proprietatilor antimicrobiene, antiinflamatoare si diuretice oferrite de extractul de merisor, precum si datorita faptului ca extractul de hibiscus acidifica urina si previne devoltarea bacteriilor.

Ceaiuri recomandate pentru sanatatea rinichilor

Rinichii sunt organe esentiale, carora le revine rolul de coordonare si de mentinere a echilibrelor din organismul uman. Una dintre principalele functii ale rinichilor este cea de eliminare a toxinelor. Desi cantaresc doar 150-200 grame, masurand aproximativ 10 cm in lungime si 5 in latime, rinichii filtreaza, zilnic, intre 1500 si 1800 litri de sange, asadar, o cantitate enorma.

Pe langa functia lor excretorie, rinichii regleaza:

  • tensiunea arteriala;
  • balanta hidrica;
  • echilibrul acido-bazic;
  • ponderea ionilor de sodiu din organism.

 

Rinichii detin un rol important si in metabolismul vitaminei D, esentiala pentru sanatatea oaselor, producand, de altfel, eritropoetina, un hormon eliberat in sange pentru a stimula formarea de noi eritrocite in maduva osoasa.

Pe langa consumul zilnic al unui litru si jumatate sau doi de apa, anumite ceaiuri pot „spala” rinichii corespunzator. Ceaiurile diuretice se pot dovedi adevarati aliati in mentinerea sanatatii rinichilor, pentru un plus de protectie, eliminarea toxinelor si apei in exces din organism. Ca si beneficii obtinute in urma consumului regulat de ceai pentru rinichi, sunt mentionate:

  • sustinerea functiei de detoxifiere renala;
  • favorizarea eliminarii prin urina a bacteriilor si impiedicarea aderarii acestora la mucoasa cailor urinare (adjuvant sau tratament de baza in infectii urinare);
  • scaderea concentratiei de saruri din urina, diminuarea riscului de sedimentare a acestora si prevenirea formarii pietrelor la rinichi.

 

Desi, odata cu apa, organismul va elimina si minerale, exista ceaiuri pentru rinichi, diuretice, care compenseaza pierderea, avand, simultan, si actiune remineralizanta.

Urmatoarele ceaiuri asigura buna functionare a rinichilor, contribuind la eliminarea sedimentelor sau bacteriilor care pot provoca infectii si blocaje.

Pentru functionarea in bune conditii a sistemului renal, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Alevia Ceai renal. Acesta este un produs recomandat in caz de infectii urinare sau de inflamare a tractului urinar. De asemenea, este un ceai recomandat si persoanelor care sufera de cistita sau de uretrita. Acest produs are in compozitie ienupar, soc, urzica-vie, coada-calului, cozi de cires, coada soricelului, salvie si menta, fiind racoritor si avand un gust delicios.

Ceai pentru rinichi: ceai din cozi de cirese

Acest ceai pentru rinichi se numara printre cele mai utilizate remedii cu efect diuretic si antiinflamator, coditele de cirese fiind recomandate cu succes in infectiile urinare, litiaza renala si retentie de apa.

Saponozidele, flavonoidele si sarurile de potasiu din compozitia acestui ceai pentru rinichi pot determina o diureza puternica ce antreneaza si elimina sedimentele de mici dimensiuni din rinichi, dovedindu-se un real ajutor in microlitiaza renala, infectii urinare si infectii urinare recidivante (care reapar).

Ceaiul din cozi de cirese stimuleaza activitatea rinichilor, mareste fluxul de urina eliminata, avand un usor efect antibiotic si antiviral.

Ceai pentru rinichi: ceai de coada-calului

Datorita celor 15 tipuri de flavonoizi continuti, coada-calului este una dintre cele mai puternice plante medicinale diuretice. Efectul de stimulare a formarii si eliminarii urinei garanteaza buna functionare a aparatului reno-urinar, cu atat mai mult in sezonul cald, cand rinichii si vezica urinara pot fi afectate puternic de pierderea masiva de apa eliminata in urma transpiratiei.

Efectele diuretice recomanda ceaiul de coada-calului in prevenirea infectiilor urinare, aparitia si recidiva cistitelor, nefritelor, pielonefritelor, ca de altfel, in prevenirea formarii calculilor renali. Pe langa efectul diuretic, ceaiul de coada-calului are actiune remineralizanta, fiind recomandat mai ales pentru prevenirea sau tratarea problemelor renale.

Ceai pentru rinichi: ceai din frunze de patrunjel

Patrunjelul este inclus in categoria celor mai eficiente ceaiuri pentru rinichi, deoarece actioneaza prin scaderea excretiei urinare de calciu, cresterea pH-ului urinar, diurezei, scaderea excretiei urinare de proteine si activitatii sale nefroprotectoare.

Ceai pentru rinichi – ceai de matasea porumbului

Matasea de porumb, o sursa excelenta de vitamine (B6, C, E,  K), de potasiu si de calciu, este un foarte bun diuretic si stimulator al activitatii renale, avand, in acelsi timp, remarcabile proprietati remineralizante.

Pe langa actiunea diuretica si antiinflamatoare renala, ceaiul de matase de porumb are o actiune antioxidanta puternica, ce ajuta la blocarea proceselor degenerative de la nivelul rinichilor, dovedindu-se un bun adjuvant inclusiv pentru chisturile renale.

Studiile au aratat ca matasea de porumb ajuta la combaterea deteriorarii functiei renale, sprijinind organismul in eliberarea excesului de potasiu si chiar de sodiu (sare) prin urina. Ceaiul de matase de porumb este un minunat diuretic, de altfel, calculolitic - dizolvand si, mai ales, ajutand la eliminarea pietrelor la rinichi.

Ceai pentru rinichi – ceai de merisoare

Merisoarele actioneaza in prevenirea bolilor renale cronice si recurente prin urmatoarele mecanisme: reducerea factorilor de risc si recurentei infectiilor de la nivelul vezicii urinare, uretrei, ureterelor si rinichilor; blocarea legaturii dintre receptorii specifici de pe mucoasele tractului urinar inferior si superior si fimbrii (FimH si FimP), formatiunilor filamentoase de pe suprafata bacteriei cu care aceasta se fixeaza pe mucoase; mentinerea unui pH-ul urinar scazut (acidifica urina) prin stimularea conversiei acidului quinic in acid hipuric. Inclusiv frunzele de merisor contin arbutina, o substanta cu efect diuretic si antiseptic urinar, actionand prompt impotriva cistitei.

Ceai pentru rinichi – ceai de macese

Studiile au aratat ca extractul din fructe de macese are efecte protectoare impotriva tulburarilor functiei renale, stresului oxidativ si leziunilor histologice. In semintele de macese se regasesc substante cu un puternic efect diuretic, substante cu rol de protejare a rinichilor si vezicii urinare de infectii, in timp ce pulpa maceselor, administrata intern, are proprietatea de a mari imunitatea organismului. Ceaiul de macese are efecte benefice dovedite pentru sanatatea rinichilor, prevenind bolile renale si calculii renali (pietre la rinichi), reducand infectiile tractului urinar, scazand retentia de lichide din organism, ajutand la combaterea infectiilor bacteriene, imbunatatind functia rinichilor si a vezicii urinare.

Ceai pentru rinichi – ceai de urzica

Diuretic, remineralizant, tonic si detoxifiant, gratie continutului bogat in antioxidanti, vitamine si minerale, acest ceai pentru rinichi contribuie la buna functionare a tractului urinar, in general. Ceaiul de urzica aduce beneficii rinichilor prin cresterea productiei de urina si eliminarea acidului uric. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, imbunatateste functia renala si fluxul urinar.

Diuretic natural, acest ceai pentru rinichi promoveaza fluxul adecvat de lichid in rinichi si vezica, prevenind formarea pietrelor la rinichi. Potrivit cercetarilor, ceaiul de urzica poate ajuta la eliminarea toxinelor din tractul urinar, precum si la sustinerea efectelor medicamentelor utilizate pentru tratarea infectiilor tractului urinar. Studiile au mai aratat ca urzica poate inhiba conversia prostatica a testosteronului in dihidrotestosteron, ajutand, astfel, la reducerea dimensiunii prostatei in hipertrofie.

Toate aceste ceaiuri pentru rinichi pot asigura un plus de protectie, ameliorand, totodata, simptomele neplacute asociate afectiunilor renale.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/body/21824-kidney

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8144643/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7954623/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5698599/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/efd2.33?_ga=2.164979327.1780288719.1677575557-2130979345.1677575557

https://www.medicinenet.com/what_are_the_benefits_of_drinking_nettle_tea/article.htm