Majoritatea oamenilor se feresc de urzica atunci cand o intalnesc in timpul plimbarilor in aer liber. Fara sa stie, insa, oamenii trec pe langa o planta cu proprietati medicinale excelente.
Specialistii in medicina alternativa recomanda ceai de urzica pentru tratarea gutei, a infectiilor urinare, dar si a altor probleme de sanatate.
Ceaiul de urzica este preparat din frunzele plantei de urzica cunoscuta sub numele latin Urtica dioica. Urzica este originara din Europa, dar poate fi intalnita in zilele noastre si in Asia si pe continentul american. Frunza de urzica are margini zimtate si varfurile lungi. In plus, frunzele plantei prezinta peri intepatori sau neintepatori, in functie de specie.
Pentru a face un ceai de urzica este nevoie sa puneti la infuzat frunzele plantei in apa fierbinte. Acest ceai este plin de vitamine si minerale, cum ar fi vitamina A, vitamina C si vitamina K. Ceaiul este, de asemenea, o sursa buna de potasiu, fier si magneziu.
Ceai de urzica - aroma
Ceaiul de urzica seamana la gust cu ceaiul verde. Multi oameni prefera sa adauge un strop de miere sau sirop de agave atunci cand beau ceai de urzica.
Despre urzica
Urzica este o planta care provine din nordul Europei si care poarta denumirea stiintifica de Urtica dioica. Planta are frunze dintate si flori galbene sau roz, in timp ce tulpina este acoperita cu perisori minusculi, rigizi, care elibereaza substante chimice usturatoare atunci cand sunt atinse.
Frunzele, tulpina sau radacina plantei de urzica pot fi zdrobite si transformate in pulberi, tincturi, creme, ceaiuri si multe altele. Urzica a fost folosita timp de secole sub forma de remediu naturist, iar cercetarile moderne sustin multe dintre beneficiile potentiale pentru sanatate ale ceaiului de urzica.
Ceai de urzica – beneficii pentru sanatate
Planta are proprietati antibacteriene, antifungice, astringente si antiinflamatoare. In plus, este bogata in vitaminele A, B, C si K, dar si in caroten si fier. Datorita proprietatilor sale terapeutice, ceaiul de urzica poate avea urmatoarele beneficii pentru sanatate:
Ceai de urzica - mentine sub control nivelul zaharului din sange si al tensiunii arteriale
Urzica poate reduce tensiunea arteriala si glicemia, mentinandu-le la un nivel stabil. Urzica poate reduce riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral si atacul de cord. In plus, cercetatorii au descoperit ca extractul din frunze de urzica scade nivelul glucozei din sange la persoanele cu diabet de tip 2.
Recomandarea Catena este Dacia Plant Ceai de urzica, un ceai care tine sub control glicemia, care imbunatateste activitatea cardiaca, care contribuie la formarea normala a globulelor rosii si a hemoglobinei si care ajuta si la reducerea starilor de oboseala si epuizare.
Ceai de urzica – beneficii in prevenirea multor afectiuni
Cercetatorii au constatat in urma unui studiu publicat in Scientific World Journal ca ceaiul de urzica este bogat in polifenoli (substante chimice vegetale) care ajuta la prevenirea si gestionarea bolilor cronice precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare si obezitatea. In plus, ceaiul de urzica are proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la reglarea digestiei si la reducerea episoadelor de constipatie si diaree.
Ceai de urzica - atenueaza durerea
Tot datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, ceaiul de urzica poate ajuta la reducerea simptomelor durerii. Consumul de ceai de urzica poate ajuta la ameliorarea durerilor, cum ar fi durerile musculare, durerile articulare si durerile de cap. Potrivit cercetarilor publicate in 2018 in revista Molecules, urzica poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare, de obicei pe cele la nivelul mainilor, genunchilor, soldurilor si coloanei vertebrale.
Ceai de urzica - intareste sistemul imunitar
Ceaiul de urzica este bogat in antioxidanti si vitaminele A si C, despre care se stie ca ajuta la intarirea sistemului imunitar. Antioxidantii prezenti in urzica protejeaza sistemul imunitar impotriva daunelor si ajuta la intarirea imunitatii. Oamenii de stiinta de la Universitatea Hacettepe din Turcia au descoperit ca urzica stimuleaza celulele T care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si a altor boli care pot slabi sistemul imunitar.
Ceai de urzica - beneficii pentru rinichi, tractul urinar si prostata
Multi specialisti recomanda consumul de ceai de urzica pentru tratarea infectiilor urinare, a problemelor renale si de prostata. Urzica are proprietati diuretice care stimuleaza urinarea si care pot inhiba dezvoltarea patogenilor care cauzeaza infectii urinare si pietre la rinichi. Un studiu publicat in 2014 in Molecular Medicine Reports arata ca ceaiul de urzica poate reduce acumularea de cristale de oxalat de calciu in rinichi, principala cauza a pietrelor la rinichi.
Ceai de urzica - calmeaza alergiile si iritatiile pielii
In ciuda faptului ca frunzele plantei sunt renumite pentru intepaturile si iritatiile pe care le pot provoca, ceaiul de urzica pot reduce iritatiile pielii si simptomele provocate de alergii. Acest ceai are proprietati antihistaminice, antiinflamatorii si antimicrobiene care ajuta la tratarea problemelor pielii precum eczema si acneea. Ba mai mult, in urma unui studiu publicat in 2017 in Iranian Journal of Pharmaceutical Research s-a demonstrat ca rinita alergica (febra fanului) poate fi tratata cu ceai de urzica.
Ceai de urzica – beneficii pentru oase
Urzica contine cantitati semnificative de aminoacizi, proteine, flavonoide si minerale benefice pentru intarirea oaselor, precum fier, calciu, magneziu, siliciu, potasiu si zinc. Un studiu publicat in 2016 in revista Food Science & Nutrition sugereaza, de asemenea, ca vitaminele si mineralele care se gasesc in urzica pot contribui la protejarea oaselor.
Ceai de urzica – preparare si consum
Puteti cumpara ceai de urzica vrac sau la pliculete, insa puteti sa cresteti sau sa culegeti singuri frunzele. Recomandarea este sa folositi doua cani de apa la fiecare ceasca de frunze. Mai exact, pentru a face un ceai de urzica este nevoie sa:
-
Fierbeti apa.
-
Adaugati frunzele sau pliculetul in apa fiarta.
-
Dupa cateva minute, scoateti pliculetul sau strecurati frunzele cu ajutorul unei strecuratori.
-
Adaugati putina miere, scortisoara sau stevia, daca doriti.
-
Incepeti prin a bea o singura cana de ceai de urzica pentru a fi siguri ca nu dezvoltati nicio reactie.
Contraindicatiile ceaiului de urzica
Interactiuni medicamentoase
Deoarece are concentratii mari de vitaminele A si K, ceaiul de urzica poate interfera cu anticoagulantele. Persoanele care au probleme cu glicemia nu trebuie sa bea ceai de urzica, deoarece poate reduce nivelul zaharului din sange. Consumul acestui ceai si administrarea de medicamente pentru glicemie concomitent pot duce la o scadere prea mare a nivelului zaharului din sange si, automat, la ameteli sau lesin.
Daca aveti probleme cu retentia de apa din cauza unei afectiuni precum edemul, ar trebui sa evitati sa beti ceai de urzica. Acest ceai provoaca urinare excesiva si poate interfera cu medicamentele diuretice.
De asemenea, persoanele care iau antiinflamatoare nesteroidiene trebuie sa discute cu un medic inainte de a bea ceai de urzica. Compusii naturali din ceai pot interactiona cu aceste medicamente si pot provoca efecte secundare grave.
Recomandari pentru femeile insarcinate
Femeile insarcinate nu ar trebui sa bea ceai de urzica, deoarece poate produce contractii uterine care pot provoca avort spontan sau nastere prematura. Consultati intotdeauna un specialist in domeniul sanatatii inainte de a consuma ceaiuri din plante in timpul sarcinii sau alaptarii.
Referinte:
https://senchateabar.com/blogs/blog/nettle-tea
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/nettle-tea
https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/7-health-benefits-of-nettle-tea-and-how-to-make-it/