Cu siguranta ati observat ca o multime de stradute din cartier sunt marginite de tei. Acesti giganti cu frunze simple, asimetrice intra in categoria foioaselor si sunt extrem de intalniti in toata tara. Teiul poate trai pana la 1.000 de ani. Frunzele de tei au o forma distincta de inima, iar florile galben deschis sunt parfumate si delicate.
Timp de sute de ani, oamenii au folosit componentele teiului, in special frunzele, florile, lemnul si scoarta in scopuri medicinale, inclusiv ca agent calmant si sedativ. Tincturile, ceaiurile si alte licori sunt compuse din ingrediente preluate de la unul dintre cei doi arbori diferiti de tei: Tilia cordata, teiul european cu frunze mici (cunoscut si ca tei de iarna) sau Tilia platyphyllos (cunoscut si sub numele de tei de vara).
Pe langa utilizarile sale medicinale, ceaiul de tei este cunoscut si pentru gustul sau placut. Ceaiul poate fi consumat cald sau rece si are o aroma puternica dulce si florala.
Ceai de tei – beneficii pentru sanatate
Oamenii au baut ceai de tei timp de sute de ani datorita proprietatilor sale sedative puternice. De asemenea, ceaiul de tei a fost folosit in medicina populara datorita capacitatii sale de a ameliora tensiunea arteriala crescuta, de a reduce anxietatea si de a imbunatati digestia.
Pentru a face un ceai de tei trebuie sa puneti la infuzat plantele, florile, frunzele sau coaja plantei. Separat, aceste componente au fost utilizate in diferite scopuri medicinale.
Ceaiul de tei poate induce starea de relaxare
Savurarea unui ceai de tei poate fi un ritual reconfortant in sine. Florile sale parfumate au fost folosite in medicina populara pentru a induce relaxarea si pentru a ameliora simptomele de anxietate, iar unele cercetari par sa sustina aceste afirmatii.
In urma unui studiu pe soareci s-a constatat ca extractele din mugurii de Tilia tomentosa, un tip de tei, au proprietati sedative puternice. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest extract de tei a imitat activitatea acidului gama-aminobutiric (GABA), o substanta chimica din creier care inhiba excitabilitatea sistemului nervos uman.
Puteti bea ceai de tei pentru a avea parte de un somn mai bun
Sanatatea poate fi influentata in mod semnificativ de calitatea si durata somnului. Multi oameni obisnuiesc sa bea ceai de tei pentru a adormi mai usor si pentru a avea parte de un somn mai odihnitor. Compusii vegetali din ceaiul de tei au proprietati sedative puternice, care pot induce relaxarea si, automat, somnul.
Poate reduce hipertensiunea arteriala
Se crede ca unele dintre componentele vegetale ale ceaiului de tei, cum ar fi tilirozida, rutozida si acidul clorogenic, scad tensiunea arteriala.
In urma unui studiu pe soareci s-a constatat ca tilirozida, un antioxidant din ceaiul de tei, a influentat canalele de calciu ale inimii. Calciul joaca un rol in producerea contractiilor musculare ale inimii.
Soarecii au fost injectati cu doze de 1, 5 si 10 mg de antioxidant per kg de greutate corporala. Ca raspuns, tensiunea arteriala sistolica a scazut.
Poate ajuta la combaterea inflamatiei
Inflamatia cronica poate contribui la dezvoltarea multor afectiuni, printre care diabetul de tip 2 si cancerul. Antioxidantii sunt compusi care ajuta la combaterea inflamatiei, scazand semnificativ riscul de imbolnavire. Florile de tei contin flavonoide, care reprezinta un tip de antioxidanti, in timp ce mugurii de tei sunt bogati in tilirozida, quercetina si kaempferol. Tilirozida si kaempferolul sunt antioxidanti puternici care elimina radicalii liberi din organism. Radicalii liberi pot provoca daune oxidative, lucru care poate duce la inflamatie. In plus, potrivit unor studii, kaempferolul dispune de proprietati de combatere a cancerului. Nivelul acestor antioxidanti poate varia in functie de marca si de amestecul produsului. De aceea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a determina cat de mult ceai de tei ar trebui sa beti pentru a reduce inflamatia.
Amelioreaza durerea corporala
Flavonoidele precum quercetina sau tilirozida care se gasesc in ceaiul de tei pot ajuta la suprimarea durerilor cronice de articulatii si muschi. Tocmai pentru acest motiv, specialistii le recomanda ceai de tei persoanelor care sufera de artrita pentru a usura durerile de articulatii si genunchi.
Poate avea efecte diuretice
Scoarta interioara a arborelui de tei a fost asociata cu efecte diuretice si diaforetice. Diureticele sunt substante care incurajeaza corpul sa elimine mai mult lichid, in timp ce diaforeticele sunt substante care intensifica procesul de transpiratie, lucru care poate reduce febra.
Ceaiul de tei era un remediu extrem de popular in medicina alternativa pentru intensificarea transpiratiei si a tusei productive atunci cand se instala o afectiune minora, cum ar fi raceala. Multi oameni beau ceai de tei si in zilele noastre atunci cand racesc pentru a-si ameliora simptomele.
De exemplu, in Germania, specialistii recomanda 1–2 cani (235–470 ml) de ceai de tei inainte de culcare ca remediu pentru favorizarea procesului de transpiratie la adulti si copiii cu varsta peste 12 ani. La baza acestor efecte poate sta combinatia compusilor plantei de tei, in special quercetina, kaempferol si acid p-coumaric. Cu toate acestea, in acest moment, dovezile stiintifice care leaga direct consumul de ceai de tei si proprietatile sale chimice de efectele diuretice sunt insuficiente.
Sprijina detoxifierea si sanatatea digestiva
Ca orice alt ceai care poate fi baut cald, ceaiul de tei ofera hidratare si relaxare. Ambele calmeaza tractul digestiv, deoarece apa poate ajuta alimentele sa se deplaseze prin intestine. Specialistii in medicina alternativa recomanda consumul de ceai de tei in perioadele de disconfort stomacal.
In urma unui studiu mic la care au participat copii cu diaree rezistenta la antibiotice, tilirozida a aratat proprietati antibacteriene puternice.
Este usor de adaugat in alimentatie
Adaugarea ceaiului de tei in alimentatie este usor de facut. Avand in vedere ca poate favoriza relaxarea si somnul, poate fi o idee buna sa beti o ceasca de ceai de tei inainte de culcare. Acesta poate fi savurat simplu sau ii puteti adauga o felie de lamaie si putina miere.
Puteti chiar sa puneti la infuzat cateva plicuri de ceai de tei peste noapte in apa la temperatura camerei si sa il beti rece pe timp de vara.
Ceai de tei - contraindicatii
Putem consuma in siguranta ceai de tei? Agentia Europeana pentru Medicamente sustine ca aportul moderat, care este definit ca 2-4 grame de amestec de ceai de tei pe zi, este considerat sigur. Cu toate acestea, consumul de ceai de tei in exces nu este recomandat.
O cana tipica de 235 ml de ceai de tei contine aproximativ 1,5 grame de ceai vrac. Cu toate acestea, exista o oarecare variabilitate in ceea ce priveste cantitatea pe care o puteti ingera. Cel mai important este sa limitati aportul la cel mult 3 cani de ceai de tei pe zi, dupa cum este necesar.
Cu toate ca este in general considerat sigur, evitati ceaiul de tei daca sunteti alergic la tei sau la polenul acestuia.
Siguranta in cazul copiilor si al femeilor insarcinate sau care alapteaza
Cercetatorii nu au descoperit inca daca femeile insarcinate sau cele care alapteaza pot consuma ceai de tei. Prin urmare, nu este recomandat ca aceste persoane sa bea ceai de tei. Acest tip de ceai nu a fost testat nici in cazul copiilor, motiv pentru care nu este recomandat pentru utilizare regulata in cazul acestora.
Utilizarea pe termen lung este legata de bolile de inima
Persoanele cu antecedente de afectiuni cardiace nu ar trebui sa bea ceai de tei si alte produse derivate din familia arborelui Tilia. Utilizarea frecventa si pe termen lung a fost legata de boli de inima si leziuni cardiace in cazuri rare.
Din acest motiv, cel mai bine este sa fie baut cu moderatie. Persoanele care au boli de inima sau alte probleme cardiace ar trebui sa discute cu un medic inainte de a consuma in mod regulat ceai de tei.
Poate interactiona cu anumite medicamente
Persoanele care iau medicamente care contin litiu nu ar trebui sa bea ceai de tei, deoarece aceasta bautura poate influenta felul in care organismul elimina acest element. Acest lucru poate avea reactii adverse grave.
Deoarece ceaiul de tei poate favoriza excretia de lichide, este important sa nu-l beti in timp ce luati medicamente diuretice pentru a preveni deshidratarea.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/linden-tea
https://draxe.com/nutrition/linden-tea/
https://www.verywellfit.com/linden-tea-benefits-and-side-effects-4163720
https://food.ndtv.com/food-drinks/5-health-benefits-of-drinking-linden-tea-you-should-know-2088910