Cunoscut drept un remediu naturist popular in Europa, paducelul este folosit in scopuri terapeutice de secole. In primul rand, ceaiul de paducel este obtinut din fructele plantei, insa se poate face si din flori, frunze sau crengute.
Ceaiul de paducel are efecte terapeutice excelente dovedite stiintific. Printre altele, poate reduce tensiunea arteriala si poate contribui la tratarea insuficientei cardiace. De asemenea, studiile au demonstrat ca paducelul are efecte anticoagulante, actiune anti-aterosclerotica si este un agent antiaritmic.
Consumul regulat de ceai de paducel sustine in mod activ functia cardiovasculara datorita continutului de antioxidanti activi biologic cunoscuti sub numele de proantocianidine, precum si alte flavonoide si fitochimice.
Ce este paducelul?
Paducelul este un arbust peren originar din regiunile temperate ale emisferei nordice. Exista cateva sute de specii diferite de paducel, majoritatea, daca nu toate, avand fructe comestibile sub forma de boabe.
Fructele de paducel sunt de obicei rosii, dar exista si specii de paducel care au fructe galbene, portocalii, albastre, violet si negre. Fructele si alte componente ale plantei (frunze, muguri, crengute sau flori) pot fi utilizate terapeutic sub forma de extract sau ceai de paducel, proprietatile sale primare fiind: cardiotonice, antihipertensive si antiaritmice.
Ceai de paducel – beneficii
Ceai de paducel - beneficii pentru gestionarea insuficientei cardiace
Ceaiul din fructe si flori de paducel are actiune cardiotonica. Mai exact, sustine functia cardiaca prin imbunatatirea circulatiei sanguine prin arterele coronare, avand beneficii dovedite pentru persoanele cu insuficienta cardiaca si simptomele asociate, cum ar fi durerea in piept, capacitate redusa de efort, dificultati de respiratie etc.
Contribuie la ameliorarea anginei pectorale
Angina inseamna, practic, durerea in piept si presiunea cauzate de fluxul sanguin slab catre inima. Angina pectorala nu este o afectiune in sine, ci un simptom al insuficientei cardiace. Potrivit studiilor, componentele bioactive ale fructelor si florilor de paducel, precum si ceaiul de paducel, pot ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine catre inima, la intarirea muschiului cardiac si la dilatarea vaselor de sange pentru o mai buna circulatie a acestuia, contribuind la ameliorarea anginei.
Ceai de paducel – tonic pentru inima
Cercetarile demonstreaza ca frunzele de paducel si preparatele precum extractele si ceaiul de paducel pot creste frecventa cardiaca. Mai exact, au efect inotrop pozitiv, crescand concentratia de calciu in celulele vasculare si activand eliberarea de calciu intracelular. Ceai din flori de paducel Dacia Plant contribuie la functionarea normala a aparatului cardiovascular prin imbunatatirea fluxului coronarian si functiei cardiace, reducerea disconfortului la nivel cardiac, imbunatatirea tonusului cardiac si mentinerea in limite normale a ritmului cardiac.
Ceai de paducel - beneficii pentru persoanele cu ritmul cardiac ridicat
Fructele si florile de paducel, dar si preparatele facute din acestea, cum ar fi ceaiul, au efect cronotrop negativ, scazand ritmul cardiac.
Eficient in ameliorarea hipertensiunii arteriale
Fructele si florile de paducel, precum si preparatele precum ceaiul si extractul de paducel, contin substante chimice biologic active care inhiba enzima de conversie a angiotensinei (ACE) si fosfodiesteraza, reducand tensiunea arteriala.
Ceai de paducel - regleaza ritmul cardiac
Ceaiul de paducel are actiune antiaritmica dovedita stiintific, regland contractiile muschilor si ritmul cardiac. Ceai de paducel din fructe Dacia Plant contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular si la reducerea nivelului de stres. Paducelul este o planta cu puternice efecte terapeutice care ajuta la imbunatatirea fluxului coronarian, la eficientizarea functiei cardiace si la normalizarea tensiunii arteriale. Ceaiul de paducel de la Dacia Plant reduce disconfortul ce apare la nivelul inimii, imbunatateste tonusul aparatului cardiovascular si regleaza ritmul cardiac.
Are proprietati anticoagulante
Persoanele cu probleme de coagulare a sangelui pot bea ceai de paducel datorita faptului ca aceasta licoare poate contribui la reducerea riscurilor de evenimente cardiovasculare cauzate de cheagurile de sange.
Are proprietati diuretice
Datorita faptului ca sporeste productia de urina, ceaiul de paducel poate imbunatati sanatatea rinichilor si poate ameliora hipertensiunea arteriala. Un debit crescut de urina pastreaza rinichii sanatosi. Pe langa aceste beneficiu, cresterea productiei de urina provoaca eliminarea excesului de lichide si de sodiu din organism, iar acest lucru contribuie in mod activ la reducerea tensiunii arteriale.
Ceai de paducel – remediu impotriva colesterolului LDL ridicat
Conform cercetarilor, ceaiul de paducel are efecte antihiperlipidemice, contribuind la scaderea nivelului de colesterol din sange.
Poate contribui la prevenirea aterosclerozei
Ceaiul de paducel si alte preparate au efecte anti-hiperlipidemice, combate peroxidarea lipidelor precum si reduc afectarea celulelor endoteliale, contribuind la beneficii pentru prevenirea aterosclerozei.
Ceai de paducel – poate contribui la reducerea glicemiei
Produsele din paducel precum extractul sau ceaiul pot reduce nivelul glicemiei si pot imbunatati eliberarea de insulina plasmatica din pancreas.
Ceai de paducel - beneficii pentru insomnie si anxietate
Ceaiul de paducel are efecte vasodilatatoare dovedite stiintific, imbunatatind circulatia, ceea ce stimuleaza relaxarea si reduce stresul, contribuind la inducerea somnului si la ameliorarea anxietatii.
Imbunatateste sistemul imunitar
Exista cercetari care arata ca paducelul are efecte imunomodulatoare directe, sporind numarul de globule albe din sange.
Ceai de paducel - beneficii pentru piele
Puteti aplica local ceai de paducel pentru a-i oferi pielii un aspect mai tanar. Ceaiul de paducel aplicat pe piele are si un efect iluminator, anti-pete si exercita o actiune reparatorie la nivel celular.
Cum se prepara ceaiul de paducel?
Cum arata ceaiul de paducel?
Culoarea ceaiul este influentata de partile plantei care sunt folosite. Ceaiul din fructe de paducel este de un rosu aprins sau intens, in functie de cat de concentrat este.
Ceaiul din frunze de paducel poate avea diferite nuante de maro, in timp ce ceaiul de paducel facut dintr-un amestec de fructe si alte parti ale plantei are o culoare maro-roscat. Ceaiul din flori de paducel are o tenta de chihlimbar deschis.
Cum se prepara?
-
Turnati 1 cana de apa clocotita intr-un ceainic.
-
Adaugati 1 lingurita de fructe uscate de paducel in apa.
-
Amestecati si lasati la infuzat timp de 8-10 minute.
-
Apoi, filtrati amestecul obtinut.
-
Daca doriti, puteti adauga miere sau zahar pentru a-l indulci.
De asemenea, puteti pregati ceai de paducel din frunze uscate si flori, tinandu-le in apa fiarta timp de aproximativ 15 minute.
Ce gust are ceaiul de paducel?
Ceaiul de paducel are un gust destul de placut, cu note si arome acidulate, fructate, precum si lemnoase, din plante. Aroma este data de fructe.
Ceai de paducel – contraindicatii
Ceaiul de paducel poate fi consumat in siguranta de catre majoritatea persoanelor. Exista, insa, cateva efecte secundare de care trebuie sa fiti constient.
De exemplu, unii oameni se pot confrunta cu probleme gastrointestinale usoare, greata sau diaree dupa ce au baut ceai de paducel.
De asemenea, unii oameni pot fi alergici la fructele de paducel. Daca aveti reactii alergice dupa ce ati baut ceai de paducel, intrerupeti imediat consumul si luati legatura cu un medic.
In plus, daca aveti o afectiune medicala preexistenta, discutati cu un medic inainte de a bea ceai de paducel, deoarece acesta poate interactiona cu anumite medicamente.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/hawthorn-berry-benefits
https://healthiersteps.com/hawthorn-tea-benefits-that-will-improve-your-health/
https://www.natureword.com/properties-and-benefits-of-hawthorn-tea/
https://plantshospital.com/hawthorn-tea-benefits/#What-Is-Hawthorn-Tea