Ceaiul de macese este absolut delicios, ce are o istorie de secole ca remediu pentru diverse probleme de sanatate. Acest ceai dulce si acidulat ofera o combinatie unica de arome care imbie papilele gustative.
Cu toate ca nu se face din petalele florilor de maces, ceaiul are o culoare magnifica si o aroma florala rafinata.
Ceai de macese - proprietati
Ceaiul de macese este preparat din fructele plantei de macese. Aceasta planta este utilizata in mod obisnuit pentru obtinerea uleiului de maces, un produs folosit in aromoterapie alaturi de alte uleiuri esentiale si uleiuri din seminte pentru a induce starea de relaxare. De asemenea, macesele sunt adaugate in preparate culinare, dar si pentru producerea ceaiului.
Cum puteti obtine ceai de macese
Ceaiul de macese nu contine in mod natural cofeina. Puteti prepara ceai de macese folosind macese proaspete sau uscate, precum si pliculete de ceai. Poate fi preparat chiar si folosind florile pe care le gasiti in propria gradina.
Ceai de macese - aroma
Ceaiurile de macese nu contin petale, insa cu toate acestea au o aroma florala delicata, cu un gust acidulat. Ceaiul de macese preparat are o culoare rosie intensa si are o aroma acidulata si dulce.
Ceaiul de macese este un ceai preparat din pseudo-fructele plantei de maces. Multi oameni beau ceai de macese datorita aromei delicate si florale a gustului usor dulce, cu un postgust acru distinct. Macesele se gasesc chiar sub petale, fiind niste fructe mici, rotunde si de obicei rosii sau portocalii.
Ceai de macese: beneficii si actiuni terapeutice
Potrivit cercetarilor, puteti consuma ceai de macese datorita numeroaselor sale beneficii, cum ar fi imbunatatirea imunitatii, sanatatea inimii, pierderea in greutate si imbunatatirea aspectului pielii.
Ceai de macese pentru intarirea imunitatii
Ceaiul de macese este o sursa bogata de vitamine care ajuta la combaterea racelii si gripei. Acest ceai contine cantitati deosebit de mari de vitamina A si vitamina C, care sustin sanatatea sistemului imunitar. In plus, vitamina C este cea care ofera acestei licori aroma acidulata si dulce.
De asemenea, ca si ceaiul verde, ceaiul de macese contine cantitati mari de antioxidanti si flavonoide care sustin sistemul imunitar. Acesti antioxidanti lupta impotriva radicalilor liberi care pot provoca stres oxidativ si o serie de probleme de sanatate. Acest ceai contine si vitamina E, un antioxidant puternic care protejeaza impotriva imbatranirii premature si a altor tulburari degenerative. Un astfel de ceai este Ceai din fructe macese CELM, un adjuvant pretios in tratarea unei palete largi de afectiuni, contribuind eficient la intarirea sistemului imunitar. Administrat de 2-3 ori pe zi, cate o cana, ceaiul din fructe de macese de la Celmar are efect calmant, contribuie la eliminarea calculilor renali, favorizeaza circulatia sangvina optima, este un bun protector hepatic, combate avitaminozele si virozele respiratorii, tusea etc.
Ceai de macese – beneficii pentru digestie
Ceaiul de macese are proprietati antiinflamatorii care contribuie la linistirea muschilor stomacului si, implicit, la ameliorarea crampelor stomacale, arsurilor la stomac si a balonarii. Datorita concentratiei mari de antioxidanti, acest ceai ajuta si la imbunatatirea absorbtiei nutrientilor. De asemenea, ceaiul de macese contine flavonoide care, alaturi de enzimele digestive, contribuie la descompunerea eficienta a alimentelor.
Ceai de macese impotriva imbatranirii pielii
Colagenul este cea mai abundenta proteina din organism, fiind responsabila pentru elasticitatea pielii. Vitamina C sustine sinteza colagenului si protejeaza celulele pielii impotriva daunelor cauzate de expunerea la razele solare. Deoarece ceaiul de macese este bogat in vitamina C, consumul acestuia ar putea aduce beneficii reale pielii.
In plus, ceaiul de macese contine astaxantina, un carotenoid care poate avea proprietati antiimbatranire. Astaxantina contribuie la prevenirea descompunerii colagenului.
Alti carotenoizi din ceaiul de macese pot contribui, de asemenea, la imbunatatirea sanatatii pielii. Vitamina A si licopenul, in special, protejeaza celulele pielii impotriva daunelor solare.
Ceai de macese – benefic pentru cei care vor sa slabeasca
Consumul de ceai de macese poate fi extrem de util pentru persoanele care vor sa-si mentina greutatea optima, dar si pentru cei care vor sa slabeasca. Potrivit un studiu, 32 de participanti pre-obezi au primit extract de macese sau un placebo timp de 12 saptamani. Participantii care au luat extractul de macese au avut semnificativ mai putina grasime viscerala abdominala decat cei care au luat placebo.
Poate preveni artrita reumatoida
Ceaiul de macese are proprietati antiinflamatorii care pot preveni durerile articulare si musculare. Specialistii sustin ca macesele inhiba productia de proteine inflamatorii, reducand astfel inflamatia. Consumul zilnic de ceai de macese poate ajuta la ameliorarea durerii cauzate de artrita.
Ceai de macese – beneficii pentru inima
Ceaiul de macese poate fi un real protector impotriva afectiunilor cardiovasculare, printre care atacul de cord si cheagurile de sange. Datorita proprietatilor antiinflamatorii, ceaiul de macese contribuie la reducerea inflamatiei arterelor si vaselor de sange, iar acest lucru imbunatateste automat circulatia sangvina. Acest efect ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la scaderea riscului de tulburari cardiovasculare.
In plus, ceaiul de macese poate sa reduca nivelul colesterolului, unul dintre factorii de risc ai bolilor cardiace grave.
Ceai de macese - contraindicatii
Sarcina si alaptarea
Nu exista suficiente cercetari pentru a determina daca ceaiul de macese poate fi consumat in siguranta de femeile insarcinate sau care alapteaza. Discutati intotdeauna cu un medic inainte de a bea ceaiuri din plante. Daca alegeti sa beti ceai de macese, consumati doar in cantitati mici pentru a evita efectele secundare negative.
Interactiuni cu medicamentele
Ceaiurile din plante ar putea interactiona cu anumite medicamente, printre care cele pentru tratarea sau gestionarea diabetului de tip 2. Persoanele care sufera de afectiuni grave trebuie sa consulte intotdeauna medicul inainte de a bea ceai de macese.
Macesele contin un nivel semnificativ de vitamina C. Ingerarea unor cantitati mari de vitamina C poate creste, de asemenea, riscul de a dezvolta pietre la rinichi. De aceea, persoanele care au probleme renale trebuie sa discute cu un specialist inainte de a bea ceai de macese.
Alergii si iritatii
Persoanele sensibile la maces se pot alege cu reactii alergice daca beau ceai de macese. Drept urmare, evitati sa beti ceai de macese daca aveti alergii cunoscute la aceasta planta.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/rosehip-tea
https://senchateabar.com/blogs/blog/rose-hip-tea