Ceai de cuisoare – beneficii, utilizari, contraindicatii

Ceai de cuisoare – beneficii, utilizari, contraindicatii Ceai de cuisoare – beneficii, utilizari, contraindicatii

Ultima actualizare: 25 septembrie 2024

ceai-de-cuisoare

In lumea minunata a remediilor naturale, cuisoarele se numara printre “nestematele” ascunse. Iubitorii de condimente au pretuit cuisoarele pentru aroma lor remarcabila si pentru numeroasele beneficii pentru sanatate pe care le ofera. Extrem de aromat, ceaiul de cuisoare are proprietati incredibile, de la stimularea sistemului imunitar pana la ameliorarea problemelor digestive si multe altele.

Ceaiul de cuisoare este o bautura calda, linistitoare si aromata, obtinuta din mugurii de flori uscati ai arborelui de cuisoare (Syzygium aromaticum). Acesti muguri mici si maronii sunt adaugati de obicei la placinta de dovleac sau la vinul fiert. Puteti gasi cuisoare intregi sau macinate in aproape fiecare magazin alimentar si raft de condimente de pe tot globul. Cuisoarele intregi sunt, de asemenea, zdrobite si adaugate in apa fierbinte pentru a obtine ceaiul de cuisoare.

Acest ceai parfumat se mandreste cu o combinatie distinctiva de dulceata si caldura, fiind o alegere perfecta pentru cei care vor o bautura pe baza de plante linistitoare, dar revigoranta.

 


Informatii generale despre ceaiul de cuisoare

Inainte de a va turna o ceasca sanatoasa de ceai de cuisoare, sa ne intoarcem cu cateva mii de ani in insulele Moluku din Indonezia. In acea perioada, oamenii au inceput sa adauge cuisoare la alimente, insa au consumat si ceai de cuisoare pentru proprietatile lor medicinale unice.

In China si India antice, cuisoarele au fost folosite ca remediu traditional si condiment esential pentru a imbunatati mancarea si pentru a conserva alimentele. Arta si practica de a infuza cuisoarele in apa fierbinte pentru a face o bautura delicioasa a fost transmisa de atunci din generatie in generatie.

Astazi, ceaiul de cuisoare ofera aceleasi beneficii impresionante pentru sanatate. Si cel mai important lucru este ca va puteti bucura de un ceai de cuisoare in fiecare zi.

Beneficiile ceaiului de cuisoare

De la stimularea sistemului imunitar, la combaterea cancerului si pana la reducerea inflamatiei, cuisoarele si ceaiul care contine puterea cuisoarelor ofera organismului multe beneficii pentru organism.

Este plin de antioxidanti

Cuisoarele contin o gama impresionanta de antioxidanti care intaresc imunitatea. Antioxidantii sunt compusi vitali care actioneaza ca un medicament oxidativ natural care poate combate stresul oxidativ, un factor care poate provoca boli cronice precum Alzheimer, dementa, scleroza multipla, depresia si pierderea memoriei.

ceai-cuisoare-antioxidanti

In plus, cuisoarele contin si eugenol. Acest compus puternic este recunoscut in principal pentru proprietatile sale antioxidante naturale. Studiile arata ca eugenolul din cuisoare are o capacitate exceptionala de a preveni daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, depasind chiar si continutul antioxidant al vitaminei E.

Contine nutrienti puternici

Cuisoarele sunt pline de proprietati biologice sanatoase, cum ar fi fibre, vitamine si minerale. Adaugati cateva cuisoare la creatiile culinare sau preparati un ceai de cuisoare pentru a va oferi o doza valoroasa din acesti nutrienti.

O lingurita de cuisoare macinate contine:

  • 6 calorii
  • 1 gram de carbohidrati
  • 1 gram de fibre
  • 2% din valoarea zilnica (VZ) de vitamina K
  • 55% din VZ a manganului

Manganul este un mineral esential pentru mentinerea functiei creierului si formarea oaselor puternice, iar cuisoarele sunt o sursa bogata de mangan. Pentru a maximiza nutritia oferita de cuisoare, cel mai bine ar fi sa beti ceai de cuisoare in fiecare zi.

Ceaiul de cuisoare ar putea ajuta la combaterea celulelor canceroase

Cuisoarele contin antioxidanti care joaca un rol important in combaterea cancerului. Potrivit cercetarilor, o jumatate de lingurita de cuisoare macinate poate contine mai multi antioxidanti decat o jumatate de cana de afine. Incorporarea cuisoarelor intr-o dieta zilnica plina de alimente bogate in antioxidanti poate ajuta corpul sa opreasca radicalii liberi.

Ceaiul de cuisoare ar putea sustine sanatatea sistemului respirator

Ceaiul de cuisoare va poate ajuta sa respirati mai bine. Proprietatile expectorante ale cuisoarelor pot ajuta la eliminarea congestiei si la ameliorarea problemelor respiratorii precum tusea, raceala si astmul. Aburul cald si aromat emanat de un ceai de cuisoare poate elibera caile respiratorii.

Are proprietati antibacteriene

Cuisoarele contin proprietati antimicrobiene care pot opri eficient dezvoltarea microorganismelor in corp, cum ar fi bacteriile. Studiile arata ca uleiul esential de cuisoare poate eradica efectiv trei tulpini bacteriene comune, cum ar fi E. coli, cunoscuta pentru ca provoaca toxiinfectii alimentare.

ceai-cuisoare-proprietati-antibacteriene

In plus, puterea antibacteriana a cuisoarelor poate mentine sanatatea orala. Compusii extrasi din cuisoare intregi au impiedicat inmultirea a doua tulpini de bacterii asociate cu boala gingivala.

Ceaiul de cuisoare poate imbunatati sanatatea ficatului

Cuisoarele pot preveni dezechilibrele de lichide din ficat si chiar problemele hepatice, datorita rolului benefic al eugenolului.

Datorita continutului ridicat de antioxidanti, cuisoarele pot contribui la prevenirea bolilor hepatice prin atenuarea stresului oxidativ. Desi sunt necesare mai multe studii umane, numeroasele beneficii ale cuisoarelor sunt promitatoare pentru a ajuta la imbunatatirea sanatatii ficatului si pentru a preveni afectarea acestui organ vital. Un motiv excelent pentru a bea ceai de cuisoare in fiecare zi!

Poate imbunatati circulatia sangelui

Circulatia optima a sangelui este piatra de temelie a sanatatii, iar ceaiul de cuisoare este un aliat natural al unei circulatii mai bune. Indiferent daca doriti sa va imbunatatiti sanatatea pielii sau sa va reglati nivelurile zaharului din sange si al colesterolului, este esential sa va asigurati ca vasele de sange sunt curate si libere.

Cuisoarele contin compusi cunoscuti pentru faptul ca pot revigora fluxul sanguin si pot imbunatati circulatia generala. Savurarea unei cesti de ceai de cuisoare reprezinta o modalitate excelenta de a imbunatati transportul oxigenului si al nutrientilor catre organele vitale prin sistemul sanguin, crescand performanta acestora si contribuind la bunastarea generala.

Ceaiul de cuisoare are efect antiinflamator

Ceaiul de cuisoare este un remediu natural puternic, renumit pentru proprietatile sale analgezice si antiinflamatorii robuste, o modalitate delicioasa de a ameliora durerea si disconfortul. Indiferent daca va confruntati cu o durere de cap puternica, dureri de dinti insuportabile sau cu dureri musculare sacaitoare, caldura reconfortanta a unui ceai aromat de cuisoare poate oferi o usurare instantanee a acestor dureri. Ceaiul de cuisoare are, de asemenea, proprietati antiinflamatorii esentiale care ajuta la reducerea inflamatiei.

Poate reduce nivelul zaharului din sange

Potrivit studiilor, compusii specifici din cuisoare pot ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Intr-un studiu pe animale, oamenii de stiinta au folosit extract de cuisoare pentru a ajuta la stabilizarea glicemiei la soarecii diabetici. Conform unor cercetari pe eprubeta si animale, cuisoarele au ajutat la absorbtia zaharului din sange si la transportarea acestuia in celule, crescand secretia de insulina si sporind productia de insulina.

ceai-cuisoare-beneficii-glicemie

Poate imbunatati sanatatea oaselor

Reducerea densitatii osoase este o problema care afecteaza milioane de adulti in varsta la nivel mondial. Aceasta problema poate duce la aparitia osteoporozei si poate creste riscul de fracturi.

Anumiti compusi ai cuisoarelor intregi pot ajuta la conservarea densitatii osoase, lucru descoperit in urma unor studii pe animale. De exemplu, un studiu a aratat ca extractul de cuisoare imbogatit cu eugenol a imbunatatit in mod semnificativ mai multi markeri de osteoporoza, in timp ce a sporit densitatea si rezistenta osoasa.

Cuisoarele sunt, de asemenea, o sursa notabila de mangan. Manganul este unul dintre mineralele cheie care ajuta la formarea oaselor sanatoase.

Ceaiul de cuisoare poate ajuta la ameliorarea ulcerelor de stomac

Potrivit cercetarilor, compusii prezenti in cuisoare pot ajuta la tratarea ulcerului gastric, cunoscut si sub numele de ulcer peptic. Ulcerul gastric se poate dezvolta la nivelul stomacului, duodenului sau esofagului, adesea din cauza reducerii mucoasei protectoare a stomacului, stresului sau infectiilor stomacului. Daca nu sunt tratate, ulcerele pot provoca disconfort digestiv usor pana la sever si, in timp, pot afecta sanatatea digestiva generala.

Cum se prepara ceaiul de cuisoare?

Pentru a face un ceai de cuisoare aveti nevoie de:

  • 1-4 cuisoare intregi
  • 1 cana de apa

ceai-cuisoare-preparare

Preparare:

Adaugati o cana de apa si cuisoare intr-un ibric. Puneti apa la fiert. Opriti focul dupa 3-5 minute si apoi trecurati. Daca doriti, puteti adauga miere in cana de ceai pentru un gust mai dulce.

Cel mai bun moment pentru a savura acest ceai este dimineata. Este recomandat sa nu beti mai mult de o ceasca din acest ceai, deoarece excesul, in general, poate dauna sanatatii. Daca urmati un tratament medical, consultati-va cu medicul inainte de a bea ceai de cuisoare.

 

 

 

Referinte:

https://www.herzindagi.com/diet-nutrition/clove-tea-benefits-prevents-cancer-toothache-gum-pain-sinus-congestion-helps-weight-loss-boosts-immunity-article-156442

https://www.firebellytea.com/blogs/all/clove-tea-health-benefits?srsltid=AfmBOoq8hHDPDHh5pIJ1vGZZXDiE93EMpQrcgn6hlR4pvjJqkqpKoUlH